Iratkozzon fel hírlevelünkre

2020. január

SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET

2020. JANUÁRI PROGRAM

 

SZÓFIA

 

| Hangsúly

ARTIST TALK PÁLMAI ANGIE FOTÓMŰVÉSSZEL

január 20, hétfő, 19.00 óra

Szófia – Photosynthesis Art CentreVaszil Levszki út 57.

A belépés ingyenes!

Az esemény nyelve: angol

Az artist talk során Pálmai Angie megosztja a művészet, az alkotás, a stílusismeret és a fotóművészet terén szerzett tapasztalatait. Beszél a különböző divat és lifestyle márkák vizuális nyelvezetéről, a kulturális kapcsolatokról, a vizuális elbeszéléssel kapcsolatos kutatásokról és koncepciókról. Mini műhelyfoglalkozása alatt bemutatja a fényképész projektek szerkesztésének módját, valamint azt, hogy hogyan fedezzünk fel új kapcsolatokat a vizuális művészet segítségével.

Pálmai Angie 12 éve tanít divatismeretet és vizuális kultúrát a KREA Design Iskolában, valamint divatfotózást. Foglalkozik vizuális tanácsadással, divatmenedzsmenttel, művészeti és kreatív vezetéssel, stylinggal, fotózással. Néhány évig a Nemzetközi Újságírószövetség tagja volt.

   

PÁLMAI ANGIE THE JОURNEY MATTERS CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

január 22, szerda, 18.30 óra

A Szófiai Magyar Intézet galériája

A magyar kultúra napja, január 22-e alkalmából

Megnyitja: Nadezsda Pavlova, a Fotóművészeti Akadémia Igazgató Tanácsának tagja

A megnyitón jelen lesz Pálmai Angie fotóművész

A The Journey Matters a lifestyle és divatmárkák vizuális kommunikációjára szakosodott Studio Atelier projektje, amely Pálmai Angie személyes dokumentációs sorozataként indult utazással kapcsolatos vizuális esszék, személyes pillanatok és újonnan felfedezett helyek gyűjteményeként. A későbbiekben teljes projektté nőtte ki magát szállodák, utazási irodák, lifestyle márkák számára készült képek által. A vizuális történetmesélés kreatív megközelítéssel és művészi ihlettel alkot egy egészet, amelyet a fotóművészet és az életnek a szeretete köt össze.

A The Journey Matters a tengerparton a napsugarak melegében, a családdal eltöltött vakáció örömét hirdeti. Megosztja a ritka és váratlan pillanatok iránti szeretetet – azt, amikor a felfedezés vágyával lépünk ki a négy fal közül. A képek sokszor fekete-fehérek, sugárzik róluk a nosztalgia és az időtálló mesélés.

Támogatók: DSK Bank, Photosynthesis, Fashion Inside Club  


A kiállításfebruár 21-iglátogatható.

                A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a   Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti             tudatunk erősítésének.

 

ESEMÉNYEK SZÓFIÁN KÍVÜL

KIÁLLÍTÁS: KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912

2020. január 8-31.

DrjanovoHelytörténeti Múzeum

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912. június 29. és július 6. között megvalósult Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

2020. január 10-31.

HarmanliKulturális Központ

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni.

Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.”

(Részlet Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója Lóránt Attila Ember a tájban c. könyvéhez írt előszavából)

 

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET EGYÉB RENDEZVÉNYEI

A ROMA GYEREKEK HAGYOMÁNYOS ÚJÉVI KÖSZÖNTŐJE A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETBEN

Január 14., kedd, 13.00 óra 

Szófiai Magyar Intézet

Iskolás gyerekek köszöntik a Roma Újévet roma, bolgár és török népi hagyományoknak megfelelően kívánva jó egészséget és szerencsét.

Vaszilica ünnepe, január 14-e a roma közösség számára az újév kezdete. Az ünnep még „Vaszil napja” és „Bango Vaszil” néven is ismert. Bango Vaszil családi ünnep, amelyen kötelezően szárnyas húst fogyasztanak; vendégek csak az újév beköszönte után érkezhetnek a házhoz, ekkor kezdődik az úgynevezett szurvakane, mely arról szól, hogy a gyerekek sorban jókívánságokat tartalmazó verseket mondanak a felnőtteknek, miközben szépen feldíszített borókaággal azok hátát csapdossák.

Ezen a napon iskolák, közösségi központok és ifjúsági házak szerveznek ünnepségeket, ahol a különböző etnikumok népi hagyományait mutatják be.

Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ az egyik legrégebben működő roma szervezet Bulgáriában, amely a roma gyerekek oktatás területén történő felzárkóztatásán dolgozik.

Szervező: Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ, Veliko Tirnovo

 

X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY

Szófia, 2020. március 27-30.

 

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és

a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia

meghirdetik a X. Liszt-Bartók Zongoraversenyt

Az esemény védnöke a bolgár kulturális miniszter

A jubileumi X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyt a két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2020. március 19.  Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldeni.

Részletes tájékoztató a zongoraversennyel kapcsolatban

a Szófiai Magyar Intézet honlapján található.

www.uki.bg

A zongoraverseny Magyarország Nemzeti Kulturális Alapja anyagi támogatásával valósul meg.

        

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

GALÉRIA – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu/ www.uki.bg

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

PARTNEREK ÉS TÁMOGATÓK:

                

          

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 18. - ápr. 11.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések