Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. szeptember

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2019. SZEPTEMBER HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS / NÉPMŰVÉSZET szeptember 6-30. Gabrovo – Etar Szabadtéri Néprajzi Múzeum – a kolompkészítő műhely feletti kiállítóterem

XVII. HAGYOMÁNYOS MESTERSÉGEK NEMZETKÖZI VÁSÁRA – MEGNYITÓ

Kísérőprogram: A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU – NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁS

A néprajzi fotókiállítást a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

A Hollókő, élő falu című fotókiállítás az UNESCO Világörökség részét képező,67 védett, mesebeli házacskából álló Ófalut mutatja be. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között.  Ünnepnapkor a falu lakói felveszik hagyományos, ünnepi ruhájukat. A vendégházakban a falu történeteit betéve tudó nénikék, vagy családok invitálnak asztalukhoz, belekóstolhatunk a hamisítatlan palóc ízekbe. A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne. A XII. század óta magasodik a falu fölé a vár, és a legenda szerint a település neve is attól származtatható. 

További információ: www.fair.etar.bg

 

IRODALOM szeptember14-15.| szombat-vasárnap| 19.00–00.00 óra Plovdiv – Kapana kerület, Szófia T Könyvesbolt, Abadzsijszka utca 7.

A MAGYAR KÖLTÉSZET – 60 MAGYAR KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS KÖLTŐ VERSEI POST-IT CETLIKEN A PLOVDIV ÉJSZAKA 2019 FESZTIVÁL keretében

2019. szeptember 14., 19.00 óra – A magyar költészet program ünnepélyes megnyitója

A magyar költészet napja alkalmából, április 11-én a Szófiában és a világ több nagyvárosában, ahol magyar kulturális intézet van, színes lapokon magyar költők verseiből olvashattak részleteket a magyar költészet kiemelkedő alakjainak verseiből. Mindenki elvihette magával a legjobban tetsző verset.

A Londoni Magyar Intézet kezdeményezéséhez 21 magyar intézet csatlakozott Kairótól Pekingig, hogy népszerűsítse a magyar költészet a világon.

Szeptemberben a bolgár kulturális főváros, Plovdiv lakóit és vendégeit elérjük el a PLOVDIV ÉJSZAKA 2019 Fesztivál Nyilvános terület programja keretében.

Szeptember 14-én és 15-én, a Szófia T. Könyvesboltnál elhelyezett látványos installáció formájában többszáz cetlivel csalogatjuk az arra járókat, hogy olvassák el a kiváló magyar költők verseinek részleteit bolgár nyelven, és vigyék magukkal a legjobban tetszőt.

A színes cetliken József Attila, Ady Endre, Arany János, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Balassi Bálint, Nemes Nagy Ágnes, Tóth Krisztina, Nádasdy Ádám és még sok más magyar költő verseiből lehet válogatni.

A kezdeményezés a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete és a Nyitott Művészetek Alapítvány közös eseménye.

 

KIÁLLÍTÁS szeptember 15. |vasárnap  Harmanli – Harmanli Kulturális Központ

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912 KIÁLLÍTÁS

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912. június 29. és július 6. között megvalósult Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS szeptember17.| kedd| 17.30 óraSzófiaSzredec Galéria

ART 4 DIPLOMACY KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A Petya Ilieva festőművész ötlete alapján megvalósuló kiállítás 30 ország népművészeti motívumát mutatja be, amelyekkel Szófia központjában lévő villamos szekrényeket díszítettek fel. Ezzel illusztrálva, hogy mennyire hasonlóak az egyes országok népművészeti elemei. A kiállítás védnöke őexc. Ahmed al Madbuh, támogatói pedig Azerbajdzsán, Indonézia és Olaszország nagykövetei.

A magyar kalocsai motívum a Vrabcsa utca és a Vaszil Levszki út sarkán található villamos szekrényen látható. A képek egy évig maradnak a villamos szekrényeken.

Az ó-kalocsai hímzések egyszínűek voltak. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére. A huszadik század első harmadától kezdve viszont igen színessé vált a kalocsai hímzés. A legismertebb, alkalmazott sajátos, helyi elnevezésű színek: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigysárga, fecskenyakvörös, vadgalambkék, gálickék, bársonykék. A kalocsai színes hímzésben jelenleg használatos a hat főszín két árnyalatban, melyeket így célszerű párosítani: a bordót a pirossal, a rózsaszínt saját sötétebb árnyalatával, a narancssárgát citromsárgával, a kéket saját sötétebb árnyalatával, a lilát saját sötétebb árnyalatával és a zöldet saját sötétebb árnyalatával.

A mintavilágban törekszenek a természetábrázolásra. Igen elterjedt volt a virágornamentika, amely a mezőkön és kertekben megtalálható növények: az ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, különböző bogyók, nefelejcs, gyöngyvirág stb. rajzolata volt. A már felsoroltak mellett kedvelt motívumok voltak: rozmaringos, szíves, kerekrúzsás, hosszúrúzsás, nyolcas, szőlőfejes, szilvamagos, szederindás, búzakalászos, pipacsos, harcsás minták is.

A projekt támogatója a CSEZ Áramszolgáltató Vállalat.

A kiállítás 2019. szeptember 27-ig látogatható.

 

GASZTRONOMIAI KIÁLLÍTÁS szeptember 18. | szerda| 18.00 óraSzófiai Magyar Intézet

Émile Gerbeaud cukrász halálának 100. évfordulója alkalmából.

Az ÉDES KÖVETEK – GASZTRODIPLOMÁCIA FOTÓDOKUMENTÁCIÓS KIÁLLÍTÁS KÓSTOLÓVAL EGYBEKÖTÖTT MEGNYITÓJA

A kiállítás elmondja, hogyan vált egy francia cukrász és termékei a Magyar cukrászipar szerves és meghatározó részévé, valamint megismerteti a látogatót az olyan hagyományos magyar édességek történetével, mint a rétes, indiáner, Dobos torta, zserbó, rigójancsi, Gundel palacsinta, Rákóczi-túrós és Somlói galuska.

A legjobb döntések nem a zöld, hanem a fehér asztalnál születnek – tartja a közvélekedés, és ebben van is valami. Ott ugyanis béke van. Étkezés közben nem illik kedélyborzoló témákról beszélni, utána pedig – elpilledve, jóllakottan – mindenki derűsebb színekben látja a világot.

A protokollétkezések hagyománya a hajdani királyi udvarokból ered. A szigorú etikett nem sokat szelídült: a meghívó ma is tudatja az elvárt öltözéket, a mai „udvarmestert” is kemény szabályok kötik, amikor összeállítja az ülésrendet, és a pincérek is szoronganak, sikerül-e hibátlanul betálalni a sültet…

A második világháborúig a diplomácia nyelve és az ételsor is kötelezően francia volt, csak az italok vittek némi hazai jelleget a kifinomult, de egyhangú étkezésekbe. Ma már minden követségi szakács, minden nagy diplomáciai rendezvény konyhafőnöke igyekszik beilleszteni az étrendbe néhány „saját” különlegességet. És mi tud emlékezetesebb lenni, mint az ebéd vagy a vacsora koronája, a desszert? Édes követeink gondoskodnak róla, hogy a vendégek a szó szoros értelmében jó szájízzel gondoljanak a magyarok asztalánál töltött órákra. Ezeknek a csemegéknek és megalkotóiknak állít emléket ez a kiállítás.

Émile Gerbeaud (1854–1919) a Genf melletti Carouge-ban, cukrászcsaládban született. Tanulmányait Németországban, Franciaországban és Angliában végezte, majd Saint-Étienne-ben házasodott meg és nyitott üzletet. Miután 1884-ben átvette Kugler pesti üzletét, kis csokoládégyárat is alapított. 1909-ben megvette mellé a fiumeit is.

A híres Gerbeaud-cukrászdában tíz helyett hamarosan már hatvan segéd, húsz-húsz elárusító- és csomagolónő, valamint öt kifutófi ú dolgozott, de így is alig győzték a megrendeléseket. Több mint százféle teasütemény, különleges torták, cukorkák kerültek ki a műhelyből, már a csomagolásuk is kész műremek volt.

A mester halála előtt, 1919-ben Budapesten egyesítette itteni és fiumei üzemét. Itt készült Magyarországon először macskanyelv és konyakmeggy – ez utóbbi a finom hazai gyümölcs jóvoltából máig világsiker.

A kiállítás október 15-ig látogatható.

 

KIÁLLÍTÁS  szeptember 24. | kedd  | 18.30 óra  Haszkovo – Atanasz Sarenkov Városi Művészeti Galéria

A Haszkovo Jazz Fest keretében (2019. szeptember 23-28.)

LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni. Láthatjuk a szürkemarha gulyát kísérő gulyást, az erdőjáró favágót, a túzoktojást mentő madarászt és a leshelyet építő természetfotóst; mindben az a közös, hogy a természetet nem leigázni, meghódítani akarja, hanem vele élni, megismerni, elfogadni és követni annak törvényszerűségeit.

Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.”

(Részlet Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója Lóránt Attila Ember a tájban c. könyvéhez írt előszavából)

 

IRODALOM szeptember 25-27. | szerda-péntek Szófia

SOFIA POETIKI – A KORTÁRS KÖLTÉSZET NEMZETKÖZI FESZTIVÁLJA. MAGYAR RÉSZTVEVŐ: SIMON MÁRTON

A program:

Szeptember 25., szerda, 19.00 óra: a Szlovák Köztársaság Nagykövetsége, Janko Szakazov utca 9.

Szlovákia és a költészet világa című nemzetközi költészeti felolvasás. Az esemény résztvevői: Martin Solotruk, Martina Straková, Germain Drogenbrod, Tom Phillips, Hairi Hamdan, Gökcsenur Cselebioglu, Simon Márton, Peter Csuhov, Ivan Hrisztov, Krisztin Dimitrova, Bojko Lambovszki, Dimana  Ivanova és Nikolaj Bojkov. Zenei aláfestés: Peter Csuhov és Ivan Hrisztov.

Szeptember 26., csütörtök

Szófiai Metafórák (helyszín: Női piac) költői plener és fordítói műhelyfoglalkozás

A költők a Női piac négy emblematikus helyén 30 perc alatt az adott helynek szentelt verset írnak, amelyeket a délutáni műhelyfoglalkozáson költők és fordítók együtt fordítanak le bolgárra.

Szeptember 27., péntek, a Női piacon lévő Szerdika Galéria

Szófiai Metafórák (helyszín: Női piac) Nemzetközi Költészeti Felolvasás

A poétai pleneren készült művek bemutatása.

A fesztivál XIV. kiadásának magyar vendége Simon Márton. Verseit Nikolaj Bojkov fordította bolgárra.

Simon Márton fordítóként, szerkesztőként, zenei programszervezőként és szövegíróként dolgozik.

A Pápai Református Kollégiumban érettségizett. Ezt követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika-kommunikáció szakos hallgatója volt, majd a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán tanult. Első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben, amiért 2011-ben elnyerte az első kötetesnek járó Makói Medáliák díjat, illetve Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Aktív, eredményes slammer. A József Attila Kör és a Slam Poetry Budapest tagja.

Önálló kötetek: Dalok a magasföldszintről,  2010; Polaroidok,  2013; Rókák esküvője, 2018

Műfordítások: Etgar Keret: Hét bő esztendő, 2017; Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában, 2013; Murakami Rjú: Casting,  2012.

Díjak: Mozgó Világ 2004; Móricz Zsigmond ösztöndíj 2011; Horváth Péter irodalmi ösztöndíj 2018, jelölések – Aegon művészeti díj és Libri irodalmi díj 2019.

A magyar részvétel a KKM Publishing Hungary programja anyagi támogatásának köszönhető.

 

KONCERT szeptember 25. | szerda | 19.00 óraSzófiaBulgária Kamaraterem, Akszakov utca 1.

ANZSELA TOSEVA ZONGORAKONCERTJE

A műsorban Bartók Béla, Frederick Chopin, Luciano Berio, Maurice Ravel művei hallhatók

Jegyek a koncertterem pénztárában kaphatók!

Anzsela Toseva teljesen új koncertműsora a zongorára írt művek néhány alapvető eleméből épít fel egy dinamikus hangképet, amelyeket az a megközelítés fon össze, hogy az igaz zongoraművészet nem a virtuozitásban rejlik, hanem a zenei lényegben. A program alapját Bartók és Ravel szonatinája adja, mindegyik a maga nemében egyedülálló, Clementi és Mozart ismert remekművei fölé magasodó mű.  Bartók szvitje (op. 14) a barokk Sonatina sajátos másolata, de már jelzi a szerző útkeresését, a népzenén túli saját nyelvezetét. Luciano Berio, a XX. század egyik legkiemelkedőbb avantgárd zeneszerzője ritkán bemutatott zongora ciklusa hat darabot tartalmaz, amelyeket teljes alkotói életútja során szerzett. Ezzel magyarázható azok zenei nyelvezetének viszonylagos különbsége. A hat darabban közös a hangszínnel és hangzással való hangtömeg és virtuóz kaszkádok igénye nélküli kísérletezés intenzív érzése. A program keretét adó három Chopin noktürnben, különösen az op. 62-ben, a szerző mintha saját életútját érzékeltetné összpontosítottan. Anélkül, hogy áttörné a forma határait, érezhető, hogy ez már nem elég számára. Ezek az utolsó művek sajátosabb, személyesebb üzenete hordoznak és bátran nevezhetjük Chopin zenei arcképének.

A koncert támogatója a Szófiai Magyar Intézet.

 

NYELVEK szeptember 26. | csütörtök | 17.00 ‒ 20.30 óra Szófia – A Föld és Emberek Múzeum,  Cserni vrah út 4.

NYELVEK EURÓPAI NAPJA

Gyertek el idén is a Nyelvek Európai Napja eseményeire! Lesz szórakozás, tombola, kedvenc szavaitokat több nyelven is megtanulhatjátok. Lehetőségetek lesz beszélgetni a különböző kulturális központok képviselőivel, felmérhetitek a nyelvtanulás legjobb lehetőségeit. Hozzatok magatokkal gyerekeket, ismerősöket, barátokat – hadd lássák ők is, hogy milyen gazdagság a nyelvtudás.

Az esemény a Fővárosi Önkormányzat kulturális naptárának része és az EU-tagországok kulturális intézményei hálózatának (EUNIC) kezdeményezésére, valamint több más ország nagykövetségének és kulturális központjának együttes szervezésében valósul meg.

VEGYETEK RÉSZT AZ ISMERD MEG EURÓPA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEIT! CÍMŰ ON-LINE JÁTÉKBAN!

A Fedezd fel Európa nyelvi gazdagságát és hagyományait! című játék szervezői az Európai Bizottság Bulgáriai Képviselete és a British Council, valamint az Európai Unió tagországainak kulturális intézetei és nagykövetségei.

Az on-line játék szeptember 2-án 8.30-tól szeptember 20-án 12.00 óráig elérhető.

A játékban a résztvevők 29 kérdésre válaszolnak. A kérdésekre négy lehetséges válasz közül kell kiválasztani az egyetlen helyeset. A minden kérdésre helyesen válaszolók közül a nyerteseket véletlenszerűen választják ki tombolahúzással.

A díjak: Első díj – tablet; második díj – könyvesboltban levásárolható ajándékutalvány 150 leva értékben; harmadik díj – könyvesboltban levásárolható ajándékutalvány 100 leva értékben.

 

ZENE / IRODALOM szeptember 27. | péntek | 18.00 óra Szófia, Nemzeti Kultúrpalota, 5 Stúdió

NEMZETKÖZI DALSZÖVEGÍRÓ FESZTIVÁL – SOFIA SONGWRITER FEST szeptember 27-29.

Magyar résztvevő: Váray László

Magyar, szlovén, szerb, ír és román művészek vesznek részt a fesztivál harmadik kiadásán. A fesztivál versenyprogramból és a Tocska BG és a Lilly of the West együttesek, valamint a tavalyi győztes Shane Ó Fearghail koncertjéből áll. A koncertek után after party a Shoho klubban 21.00 órai kezdettel.

A zsűri elnöke idén az ismert román zenei producer és menedzser Dana Cristescu. A zsűri tagjai Plamen Szivov (zenszerző, Tocska BG) és Vaszil Gromkov (költő és újságíró, BNT).

Váray László énekes, zeneszerző és több hangszeren játszó zenész – játszik gitáron, mandolinon, basszus és zsidó hárfán. Szóló zenészként, együttesek tagjaként, valamint komikusként is fellép. 2007-ben alapította a Colombre Band együttest. Három albumuk jelent meg. Másik projektje a Belvárosi Betyárok nevet viseli, és gyerekeknek szóló repertoárt is tartalmaz. Magyarországon kívül koncerteket adott Németországban, Romániában, Dániában és az Egyesült Államokban. Stílusa a blues, a bluegrass, az indie rock és a hipp-hopp vegyülete. Dalszövegei frappánsak, jó humorérzékről tanúskodnak.

A fesztivál oldala: https://www.sssf.eu/

 

KONCERT szeptember27. |péntek | 18.30 óra Haszkovo – Ivan Dimov Drámai és Bábszínház

Haszkovoi Jazz Fesztivál (szeptember 23-28.)

EREDICS DÁVID KONCERTJE – klarinét, szaxofon, NIKOLAJ IVANOV OM, gitár, zongora, hangeffektusok, PETER JORDANOV-BUNNY – ütős hangszerek

Eredics Dávid a Söndörgő Együttes alapítótagja. Tamburákon és fúvósokon (klarinét, szaxofon, furulya, kaval) játszik. A Pomázi Zeneiskolában kezdte meg zenei tanulmányait klarinéton, majd a Kalász Művészeti Zeneiskolában tanult kamarazenét. 1998 óta a Söndörgőn kívül világzenei és színházi produkciókban is szerepel. 1999-ben Pamporovoban (Bulgária) elvégezte a Balkan Folk zene és tánckurzust. 2003-ban a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola népzenész szakán végzett. 2006 óta a Makám együttes tagja. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakának és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsész karának hallgatója.

Nikolaj Ivanov zenész, zeneszerző, festőművész a hagyományokat ötvözi a kortárs művészettel, különböző műfajokat és ábrázoló technikákat alkalmaz zenei kísérleteiben. 1991-ben létrehozta az első bolgár etno-ambient együttest OM névvel. Az OM bolgár hagyományos hangszereket és motívumokat vegyít akusztikus gitárral, zongorával és más elektronikus hangszerrel. Az évek során az együttes tagjai változtak, de az alapvető mozgató erő annak alapítója, Nikolaj Ivanov maradt. Az együttes számos bolgár és nemzetközi fesztiválon vett részt, 15 albumuk jelent meg.

Peter Jordanov-Bunny végjárta Európa, Ázsia és a Távol-Kelet legtöbb fesztiválját az Oratnica Együttes tagjaként. Különböző ütős hangszereken játszik és a bolgár folklór elemeit modern, könnyed formában adja elő. Az utóbbi évek legígéretesebb fiatal bolgár ütőhangszeres zenésze. A Nikolaj Ivanovval együtt megszólaltatott zenéjük különböző stílusok bonyolult szintézise, ahol a hangsúly az egyes hangok vibrációján van.

A Haszkovo Jazz Fesztivál először 1997-ben került megrendezésre. Az azóta minden évben szeptember végén megrendezett esemény a nemzeti jazz fesztiválok elismert képviselőjévé vált, ahol az évek során a világ több mint 1300 neves művésze vett részt. Alapítója és igazgatója Dimitar Ruszev jazz gitáros. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes, alapvető célja a jazz művészet népszerűsítése, lehetőséget adni a műfaj fiatal művelőinek a bemutatkozásra. A fesztivál kísérő programjai között irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatója, nyílt órák, munkaműhelyek, előadások, filmbemutatók találhatók.

A magyar résztvevő fellépésére a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a budapesti Malko Teatro anyagi támogatásával kerül sor.

 

TÁNCMŰVÉSZET szeptember29.| vasárnap| 19.00 óraPlovdivBorisz Hrisztov Művelődési Ház

A ONE Dance Week Fesztivál és a Plovdiv – Európa Kulturális Fővárosa 2019 programsorozat részeként bemutatásra kerül:

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT CARMINA BURANA című táncjátéka

Jegyváltás: online az EpayGo rendszerében, valamint az Easypay kasszáiban

Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról. (Juronics Tamás)

Táncolják: Lány: Takács Zsófia, Fiú: Vincze Lotár, Halál: Juronics Tamás, valamint Csetényi Vencel, Szigyártó Szandra, Czár Gergely, Claudia Elvetico, Hegedűs Tamás, Horváth M. Gergő, Bocsi Petra, Kiss Róbert, Nier Janka, Kovács Enikő, Aradi Zsolt, Wéninger Dalma, Bacsó Gabriella

Zene: Carl Orff, Díszlet, jelmez: Molnár Zsuzsa, Világítás: Stadler Ferenc

A Szegedi Kortárs Balett sokszínű kínálatát a komolyzenei repertoárból, többek között Beethoven, Csajkovszkij, Bartók, Sztravinszkij, Orff, műveire készült táncszínházi darabok mellett olyan kortárs zeneszerzők, mint Ligeti György, Eötvös Péter, Arvo Pӓrt, Unsuk Chin, Thomas Ádés műveire komponált koreográfiák alkotják. Az együttes 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, 2000 óta önálló együttesként működik közhasznú alapítványi formában. A társulat igazgatója Pataki András Harangozó-díjas, művészeti vezetője Juronics Tamás Kossuth-díjas vezetőkoreográfus, aki a markánsan egyedi művészi arculat formálásában kitüntetett szerepet vállal.

A Szegedi Kortárs Balett hazai és külföldi táncszínpadoknak egyaránt állandó vendége, számos szakmai és közönségdíj tulajdonosai. Országon belül 80-90 előadást tart évente. Több mint 30 év alatt a társulat 29 országban vendégszerepelt, ahol közel 155 előadást tartott. Ez idő alatt 124 önálló táncszínházi produkciót hozott létre, a 60 alkotást jegyző Juronics Tamás mellett 23 hazai és 25 külföldi koreográfus közreműködésével. Az együttesnek alapítása óta 250-nél is több magyar és külföldi táncművész tagja volt. 

A Carmina Burana plovdivi előadásának támogatói: Magyarország Szófiai Nagykövete, Szófiai Magyar Intézet, NKA és MMA.

A ONE DANCE WEEK nemzetközi kortárs tánc és performance fesztivál XII. kiadására szeptemberben és októberben kerül sor a plovdivi Borisz Hrisztov Művelődési Házban. Minden előadásra jegyek on-line az EPAYGO - Билети и Събития rendszerében kaphatók, valamint az EasyPay kasszáiban. A ONE DANCE WEEK szervezője a ONE Kultúráért és Művészetért Alapítvány (ONE Foundation for Culture and Arts), amely hangsúlyosan van jelen a Plovdiv – Európa Kulturális Fővárosa 2019 programjaiban. A fesztivál támogatója a bolgár Kulturális Minisztérium.

  

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
26
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 26. - ápr. 19.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések