Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. november

KÖLTÉSZET november 5. | kedd | 13.00 óra Szófia, a Szófiai Tudományegyetem metróállomás  keleti folyosója, a Car Oszvoboditel út felé vezető kijárat

KÖLTÉSZET A METRÓBAN – А PROJEKT NEGYEDIK KIADÁSÁNAK MEGNYITÓJA

Bemutatja: Amelia Licseva professzor, a Literaturen vesztnik főszerkesztője és Jaroslaw Godun, a Lengyel Intézet igazgatója

A projekt magyar verse – Ady Endre Add nekem a szemeidet című költeménye Csavdar Dobrev bolgár fordításában.

A projekt keretében a bulgáriai EUNIC klaszter tagországai és társult intézményei által képviselt országok költőinek versei, valamint bolgár költemények olvashatók több metróállomáson és a metrókocsikban is.

A Lengyel Intézet, a Literaturen vesztnik (irodalmi napilap) és az EUNIC klaszter közös rendezvénye.

 

Add nekem a szemeidet
 

Add nekem a te szemeidet,
Hogy vénülő arcomba ássam,
Hogy én magam pompásnak lássam.
 

Add nekem a te szemeidet,
Kék látásod, mely mindig épít,
Mindig irgalmaz, mindig szépít.
 

Add nekem a te szemeidet,
Amelyek ölnek, égnek, vágynak,
Amelyek engem szépnek látnak.
 

Add nekem a te szemeidet.
Magam szeretem, ha szeretlek
S irigye vagyok a szemednek.

A versek a Szófiai Egyetem metróállomáson és a metrókocsikban olvashatók 2019. december 15-ig.

 

KIÁLLÍTÁS november 4-29. Rusze – Történeti Múzeum

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912 KIÁLLÍTÁS

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912. június 29. és július 6. között megvalósult Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS november 5. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A 30 ÉVE SZABADON CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA A RENDSZERVÁLTÁS 30. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

MITKO NOVKOV író részvételével

A kiállításban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által rendelkezésünkre bocsájtott tablók mellett FORTEPAN képek láthatóak 1989-90-ből.

1989-ben kezdetét vette a XX. század legsikeresebb európai szabadságmozgalma. Budapesten, Prágában, Varsóban, Lipcsében, Drezdában, Kelet-Berlinben és Temesvárott emberek százezrei vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a szovjet megszállás által rájuk kényszerített reményvesztett és szürke évtizedek ellen, szabadságot és függetlenséget követelve. Az első szabad levegővétel pillanatai mindannyiunk számára kitüntetett emlékké váltak.

Vannak pillanatok, amelyek beleégnek egy nemzet emlékezetébe. Ilyen volt 1989. június 16-a, amikor Budapesten több százezer ember gyűlt össze a Hősök terén, hogy részt vegyen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének és társainak újratemetésén. A búcsúszertartást a rádión és a televíziókészülékek előtt további milliók követték figyelemmel egész Magyarországon. Ekkor hangzott el Orbán Viktor beszéde, amelyben a fiatal politikus szabad választásokat és a szovjet hadsereg azonnali kivonását követelte. (Részlet a kiállításból)

 

ZÁRTKÖRŰ KIÁLLÍTÁS  november 6. | szerda | 11.00 óra Szófia – Parlament

A MAGYAR ORSZÁGHÁZ – ÉPÍTÉSZET című kiállítás megnyitója a Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából.

A budapesti Országházat, Magyarország parlamentjét méltán tartják a világ egyik legszebb

parlamentjének. Az épület felbecsülhetetlen érték, a magyar nemzet büszkesége, az UNESCO Világörökség része. A 17 éven keresztül (1885–1902) készült impozáns alkotás Steindl Imre tervei alapján neogótikus stílusban épült fel.

A 13 tablóból álló kiállítás bemutatja az Országház építésének menetét. A neogótikus palota lenyűgöző méretekkel bír: a 265 méter hosszú, 123 méter széles épületen 29 kapu 262 számozott helyiségbe nyújt közvetett belépést. Elkészültekor a világ egyik legnagyobb parlamenti épületének számított.

Az Országház, az Országgyűlés helyszíne elsősorban munkahelyként funkcionál, de emellett turisztikai

látványosság és a kulturális élet színtere is. Mindennapi életéhez hozzátartozik a képviselők tevékenysége és az épület működtetését végzők munkája, valamint az itt zajló gazdag és színes kulturális tevékenység.

 

KONCERT november 7. | csütörtök | 18.30 óra Szófiai Magyar Intézet

KLEBNITZKI GYÖRGY ZONGORAKONCERTJE

A műsorban: Erkel Ferenc, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Dohnyáni Ernő, Kodály Zoltán, Hollós Máté, Huszár Lajos, Kocsár Miklós, Ligeti György és Kraszimir Taszkov művei

A belépés ingyenes. Kérjük, részvételi szándékát e-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze!

Klebnitzki György a Szegedi Tudományegyetem zongora tanszékének tanára. Kollégáival együtt számos kamarakoncertet adott zongora-hegedű és fuvola-fagott-zongora felállásban, többek között fuvolára és zongorára írt saját szerzeményeivel is. Szeged zenei életének aktív résztvevője, de más városokban is koncertezik. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza.

 

JOGTUDOMÁNY november 8. | péntek | 9.00-16.00 óra Szófiai Magyar Intézet

ÖTÖDIK NEMZETKÖZI JOGTUDOMÁNYI KONFERENCIA

A konferenciát Klebnitzki György zongora előadása nyitja meg.

Szervező: Szegedi Tudományegyetem Jog- és Politikatudományi Kara

Regisztráció: 9.00 óra

A Szegedi Tudományegyetem kezdeményezésére a Szófiai Magyar Intézet és a Szófiai Tudományegyetem közreműködésével idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a jogtudományi konferencia, amelynek alapvető célja hogy a két nemzet jogász szakemberei között az egyébként már meglévő kapcsolatot tovább mélyítse, és lehetőséget adjon az egyes szakterületek nemzeti sajátosságainak megismerésére.

 

TUDOMÁNY / TÖRTÉNELEM november 10-11. | vasárnap-hétfő Várna – Vladiszlav Várnencsik

Parkmúzeum, Hunyadi János út 55.

NEMZETKÖZI KONFERENCIA I. ULÁSZLÓ HADJÁRATAI (1443-1444) KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPA TÖRTÉNELMÉNEK KONTEXTUSÁBAN CÍMMEL

Magyarországi előadók: Dr. Veszprémy László, Őze Sándor és Lee Beaudoen

Idén emlékezünk meg a Várnai csata 575. évfordulójáról. Ez Dél-Kelet-Európa egyik legjelentősebb eseménye, amely évszázadokra meghatározta a Balkán-félsziget népeinek sorsát.

Dr. Veszprémi László alezredes a Hadtörténeti Intézet igazgatója, a Pázmány Péter katolikus Egyetem tanára. Előadásának címe: Hunyadi János, a népek hőse. Emléke a magyar történelemben és a politikában.

Őze Sándor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának tanára, a Történettudományi Intézet vezetője. Előadásának címe: A kereszténység védőbástyája és a várnai csata a magyar kulturális emlékezetben.

Dr. Lee Beaudoen, a Kaliforniai Egyetem tanára és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Örmény Kutatóintézetének vendégtanára. Előadásának címe: A Várnai hadjárat átértékelése a földközi-tengeri régió helyzetének kontextusában.

A magyar részvétel a KKM Tudományos Diplomácia Főosztálya támogatásával valósul meg a Magyar Tudomány Napja alkalmából.

 

IRODALOM november 13. | szerda | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A LITERATUREN VESZTNIK (irodalmi hetilap) MAGYAR SZÁMÁNAK BEMUTATÁSA

A Magyar Nyelv Napja, november 13-a alkalmából.

Az eseményen részt vesz a Literaturen vesztnik főszerkesztője, Amélia Licseva, valamint a szám összeállítói: Bandi Irén, Nikolaj Bojkov

 A magyar szám a 2018-ban rangos irodalmi díjat nyert magyar írók műveit tartalmazza, valamint a bolgár nyelven megjelent művek kritikáit.

Az irodalmi esten magyar versek hangzanak el bolgár fordításban a fordítók előadásában.

A tematikus szám a KKM Vendégtanárok a magyar kultúráért programja támogatásával és a Szófiai Tudományegyetem magyar lektora, Bandi Irén együttműködésével valósult meg.

 

KONCERT november 17. | vasárnap | 18.00 óra Szófiai Tudományegyetem – Aula

A VELENCEI MESTER – KONCERT ANTONIO VIVALDI MŰVEIBŐL

A Négy évszak, opera, kantáta és oratórium részletek, nyitányok és zenekarra írt művek

Szólisták: Dorotea Dimitrova – hegedű, Desziszlava Csolakova – hegedű, Szofia Vancseva – hegedű, Natalia Todorova – hegedű, KERTÉSZ MONIKA mezzoszoprán, Ognyan Mitonov klarinét

Közreműködik a Szófiai Tudományegyetem barokk zenei kórusa.

Jegyek az Easypay pénztáraiban kaphatók, valamint on-line az ePay.bg rendszerében

Az est programja a velencei mester legkiemelkedőbb műveit tartalmazza. A zeneszerző leghíresebb szerzeményét, a Négy Évszakot a hagyományoktól eltérően hallhatják a jelenlévők, minden évszakot más-más szólista adja elő. A bogár gyökerekkel rendelkező, fiatal magyar szólista, Kertész Monika – mezzoszoprán, most először énekel a szófiai közönség előtt.

Ognyan Mitonov a virtuóz zenészekből álló Mitonisszimo zenekar alapítója, karmestere és szólistája. Számos opera és szimfonikus zenekar vendég karmestere. Vendégszerepelt Európában, az Egyesült Államokban és Japánban.

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ november 19. | kedd | 11.00 óra Szófiai Magyar Intézet

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ LAKATOS ROBI DECEMBER 14-ÉN SZÓFIÁBAN TARTANDÓ KONCERTJÉVEL KAPCSOLATBAN. RÉSZLETEK GEORGI TOSEV LAKATOS ROBIRÓL KÉSZÜLT FILMJÉBŐL

A legendás Lakatos Robi régóta várt koncertje a crossover zene kedvelői számára az év zenei eseménye. A szófiai közönség december 14-én első ízben találkozik ezzel a világszinten is egyedülálló jelenséggel, aki a klasszikus zenét, a jazzt és a csárdást ötvözi hegedűjével. Lakatos Robi a Nemzeti Kultúrpalota 1-es termében lép fel zenekarával, ahol minden hangszeren annak kiemelkedő mester játszik. Közreműködik a Classic FM Rádió zenekara.

Jegyek a Nemzeti Kultúrpalota pénztárában, az Eventim országos hálózatában kaphatók, valamint online: https://www.tickets.ndk.bg;   https://www.eventim.bg

A Szófiai Magyar Intézetben megtartott sajtótájékoztató után Georgi Tosev filmje 2019. november 23-án a bTV nepoznatiTE című műsorában kerül bemutatásra.

 

ZENE november 21. | csütörtök | 21.00 óra Szófia – Tell me Klub, Ivan Vazov utca 12.

A rendszerváltás 30 évfordulója alkalmából

RODION G.A. PROJEKT – Az elektronikus zene atyja, akit a Vasfüggöny választott el a világsikertől

Belépőjegy a helyszínen vásárolható meg.

A magyar származású kolozsvári művészt három évtizednyi mellőzöttség után az utóbbi években kezdték a román elektronikus zene atyjának tekinteni – teljes joggal. 

Miután előkerültek a 70-es évekbeli szerzeményeit tartalmazó magnószalagok, a világ döbbenettel hallgatta, hogy a Vasfüggöny mögött, abszolút házi körülmények között (egyetlen magnó és néhány kezdetleges elektronikus szerkezet segítségével) egy eddig Romanian kívül teljesen ismeretlen zenesz,  korát csaknem 10 evvel megelőző elektronikus zenei kompozíciókat rögzített.

A szalagokból készült lemezt azóta hivatalosan is kiadtak, melynek hatására Rodiont egy csapásra a legnevesebb elektronikus zenei alkotókkal kezdtek egy lapon említeni – majd pedig Európa szinte minden szegletébe meghívni. 

A közönségnek és a szakmának az egyhangú véleménye az, hogy ha Rodion a vasfüggöny (vagy legalább a magyar-román határ) másik oldalan születik, akkor mar 40 éve az elektronikus zene ünnepelt sztárja volna. 

Rodion az eredeti több sávos felvételeket fogja élőben keverni Szófiában, az esemény vizuális dimenzióját pedig egy bolgár művésznek (Petko Tanchev) a koncerthez  készülő  exkluzív video installációja fogja létrehozni.

Az esemény a KKM Kulturális Diplomácia Főosztálya és a 30 éve szabadon program támogatásával valósul meg.

 

FILMMŰVÉSZET november 26-28. | kedd-csütörtök Haszkovo – Ifjúsági Központ 

ÚJ MAGYAR FILMEK PANORÁMÁJA – Swing, Kincsem, Budapest Noir

Az esemény kísérőprogramja LÓRÁNT ATTILA EMBER A TÁJBAN c. fotókiállítása

SWING, 2014, romantikus vígjáték, 117 perc, magyar nyelvű, bolgár felirattal

Rendező és forgatókönyvíró: Fazekas Csaba; operatőr: Garas Dániel, zene: Faltay Csaba, producens: Bodzsár István, szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Kulka János, Mészáros Béla, Csuja Imre, Gáspár Tibor stb.

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele

A KINCSEM, romantikus kalandfilm, 121 perc, magyar nyelvű, bolgár felirattal

Rendező: Herendi Gábor, forgatókönyv: Hegedűs Bálint és Herendi Gábor, operatőr: Szathmáry Péter, szereplők: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Gyabronka József, Keresztes Tamás

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

A BUDAPEST NOIR, krimi-dráma, rendező: Gárdos Éva, 2017, színes, 95 perc, bolgár felirattal

A forgatókönyvet Kondor Vilmos azonos című regénye alapján írta Szekér András, operatőrök: Ragályi Elemér, Ragályi Márton, vágó: Fekete Mátyás, zene: Pacsay Attila

Szereplők: Tenki Réka, Fodor Tamás, Kulka János, Kovács Adél, Anger Zsolt, Dobó Kata, Törőcsik Franciska, Nagy Mari, Mucsi Zoltán, Gáspár Tibor

Díjak: A legjobb külföldi filmzenéért járó díj – Los Angeles Hollywood Music in Media Awards, 2017

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. 

A film alapjául szolgáló könyv 2015-ben jelent meg bolgár nyelven Krumova Júlia fordításában.

 

 

X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY

Szófia, 2020. március 27-30.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és

a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia

meghirdetik a X. Liszt-Bartók Zongoraversenyt

 

A jubileumi X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyt a két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szenteljük.

 

A jelentkezési határidő: 2020. március 19.  Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldeni.

 

Részletes tájékoztató a zongoraversennyel kapcsolatban

a Szófiai Magyar Intézet honlapján található.

www.uki.bg

 

A zongoraverseny a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a bolgár Kulturális Minisztérium védnökségével valósul meg.

 

 

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
10
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések