Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. március

KONCERT március 5. | 19.00 óra | Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia – Koncertterem, Evlogi és Hriszto Georgievi út 94.

KODÁLY ZOLTÁN ÉS KURTÁG GYÖRGY ZONGORACIKLUSAI

ELŐADÓK: ALEXANDER VASZILENKO ÉS AZ ASZJA ÉS ALEKSZANDER VASZILENKO ZONGORAKETTŐS

A műsorban: Kodály és Kurtág zongoraciklusai, valamint Bach, Frescobaldi és Purcell műveinek Kurtág két zongorára átírt feldolgozása

Belépés díjtalan!

Alekszander Vaszilenko Szófiában született. Elvégezte a Ljubomir Pipkov Zenei Középiskola zongora szakos osztályát, majd a Szófiai Zeneakadémiát Dzsulia és Konsztantin Ganev professzorok növendékeként. 1991 és 1993 között a tesszaloniki Új Konzervatórium tanára. Jelenleg a bolgár Nemzeti Zeneakadémián és a Zenei Középiskolában tanít. Tanítványai több nemzetközi díj nyertesei.  2012-ben megvédte Ljubomir Pipkov késői zongoraciklusai. Interpretációs és pedagógiai problémák címmel írt doktori disszertációját. Több nemzetközi zongoraverseny díjazottja.

Zongorakettősük Aszja Vaszilenkoval 1998-ban Tokióban elnyerte a Nemzetközi Zongorakettős Fesztivál első díját, valamint a Kodama nagydíjat. A zongorakettős részeként, szóló művészként és más neves zenészekkel együtt több sikeres koncertet adott Bulgáriában, Magyarországon, Görögországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Japánban és az USA-ban.

A koncert a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg

 

KIÁLLÍTÁS / ELŐADÁS  március 7. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar intézet

A bulgáriai zsidók megmentése 76. évfordulója alkalmából és az elhurcolt trákiai és a macedóniai zsidók emlékére

A POLGÁRI TÁRSADALOM EREJE: A BULGÁRIAI ZSIDÓK SORSA CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA, VALAMINT DR. ALBENA TANEVA EGYETEMI TANÁR A HOLOKAUSZT ÖRÖKSÉGE AZ EMLÉKEZET VETÜLETÉBEN CÍMŰ ELŐADÁSA

Az eseményt Javor Kojnakov, a Bulgária Külügyminisztériuma Állami Kulturális Intézete vezetője nyitja meg.

A rendezvényen részt vesz őexc. Balázsné Harangozó Tekla nagykövet.

A kiállítás a bolgár polgárság ellenállásáról szól, amely megakadályozta az akkori hatalom tervét, hogy a bolgár zsidókat a náci koncentrációs táborokba hurcolja. A kiállítás a szabad szellem erejét mutatja be. Végigköveti a bolgár eseményeket, amelyek során a bolgár polgári társadalom határozottan megálljt mond egy elnyomó politikára.

„Attól függően, hogy a történelem melyik részére koncentrálunk, különböző jelzőkkel illetjük a történéseket. Ennek a kiállításnak a címe: A polgári társadalom ereje: A bulgáriai zsidók sorsa, 1940-1944, és bemutatja az eseményeket úgy, ahogyan történtek, mondja Dr. Albena Taneva a kiállítás kurátora.

A kiállítás először 2008 novemberében került bemutatásra a bolgár Külügyminisztériumban, és azóta három kontinens több mint 80 helyszínén láthatta a közönség. A tárlat 22 tablóból áll, amelyeken képek, fakszimilék és szövegek segítségével követhetők az események a külföldi színtereken, a hivatalos szervek álláspontja és a bolgár társadalom válaszreakciója.

Dr. Albena Taneva egyetemi tanár, szociológus, a Szófiai Egyetem Közigazgatás-szervező Tanszékének tanára és kutatója. Fő érdeklődési köre a politikatudományok és a közhatalom, a vezetés, mint társadalmi jelenség, a polgári társadalom szerepe a liberális demokráciában. Több témát feldolgozott és bemutatott népszerűbb műfajok eszközeinek felhasználásával (publicisztikai előadások, dokumentumfilm forgatókönyvek). Gimnáziumi tanároknak tartott órákat a polgári társadalom működéséről, történelmi és filozófiai tanterveket dolgozott ki.   

A kiállítást az Állami Kulturális Intézet valósítja meg a Szófiai Tudományegyetem Zsidó Kutatások Központja együttműködésével.

 

KIÁLLÍTÁS március 7. | csütörtök | 17.00 óra  Dobrics – Művészeti Galéria

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912 kiállítás megnyitója

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912-ben szervezett Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

A kiállítás március 31-ig tekinthető meg.

 

FILMMŰVÉSZET március 7–18–29. Szófia

23. NEMZETKÖZI SZÓFIAI FILMFESZTIVÁL (Sofia Film Fest) és 16. Sofia Meetings

A Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál Bulgária legjelentősebb fesztiválja és Közép és Kelet-Európa egyik vezető filmes eseménye. 1997-ben került először megrendezésre és évente 85 000 nézőt vonz. 2003 óta a fesztivál verseny jelleggel működik, az esemény a FIPRESCI naptárának része. Ugyancsak 2003-ban indult a regionális filmek versenye (Balkán filmverseny), valamint a bolgár rövidfilm szemle (Jameson Short Film Award). 2009 óta a fesztivál része a dokumentumfilmek versenye is.

A 23. Filmfesztivál részeként március 14-17. között kerül megrendezésre a 16. Sofia Meetings, a filmes projektek és filmek nemzetközi vására, amelyen magyar részről Köcsky Erika és Barta Szabolcs (Focus Film Studio), Mráz István (Mozinet Film Distribution) és Kátay Levente (az Europe Cinemas szeminárium) vesz részt.

Magyar film a fesztiválon:

NAPSZÁLLTA, rendező: Nemes Jeles László, 2018. 142 p.

Vetítések:  március 8., péntek, 20.30 óra – Odeon

március 20., szerda, 18.15 óra – Lumiére Lidl Mozi

március 24., vasárnap, 17.45 óra – Francia Intézet, moziterem

 

Jegyváltás kötelező. Sofia Film Fest Diákoknak bérlettel rendelkezők számára minden СФФУ jelölésű filmvetítés a fesztivál ideje alatt ingyenes a bérlet felmutatása ellenében. A bérlet ára 15 leva és megvásárolható a Dom na kinoto pénztárában vagy a Park Fesztiválközpontban (Kis NDK, Bulgária tér 1.)

NAPSZÁLLTA – Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje. 1913 nyara, Budapest – a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. 

Nemes Jeles László Jeles András Kossuth-díjas rendező fia. Budapesten, majd 1989 és 2003 között Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat, nemzetközi kapcsolatokat és forgatókönyvírást tanult. Két évig dolgozott másodasszisztensként Tarr Béla A londoni férfi című filmjében.

Első nagyjátékfilmje, a Saul fia (2015) meghívást kapott a 2015-ös cannes-i fesztiválra, ahol – több más díj mellett – elnyerte a fesztivál nagydíját. A film a 2016-os Golden Globe-gálán elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést is, ezzel az első magyar film lett, amely megkapta ezt a komoly szakmai elismerést, majd ezt követően a 88. Oscar-gálán odaítélték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is.

 

 

MÁRCIUS 15. – NEMZETI ÜNNEPÜNK

 

2019. március 15-én emlékezünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulójáról

 

MEGEMLÉKEZÉSEK

március 11. | hétfő | Sumen

11.00 óra – Kossuth Lajos emlékművének megkoszorúzása

         11.30 óraА magyar függetlenségért - 1848-1849 című kiállítás megtekintése a Sztilijan Csilingirov Regionális Könyvtárban

Az 1848—49-cs forradalom és szabadságharc története egyike a magyar történelem legfontosabb eseményeinek. Az ország ebben a másfél évben tette meg a lépéseket a feudális rendszerből a polgári

társadalom felé. Magyarország nem tudta békés körülmények között végrehajtani a polgári átalakulást, az egyes vívmányok védelme érdekében 1848 tavaszától kezdve kénytelen volt fegyverhez nyúlni. A harc 1849 áprilisáig önvédelmi volt, ekkor azonban a magyar parlament kimondta az ország függetlenségét és a Habsburg-ház trónfosztását. Ezzel a lépéssel a harc függetlenségi háborúvá vált, amelyet Ausztria csak az orosz cár segítségével volt képes leverni. A korabeli európai történelemben példa nélkül álló módon két nagyhatalom egyesült fegyveres erejére volt szükség a magyar forradalom és szabadságharc leveréséhez.

                12.00 óra A Kossuth-Emlékháznál lévő emléktábla megkoszorúzása

 

március 13. | szerda | 10.00 óra Szófia

Petőfi Sándor és Kossuth Lajos emléktáblájának megkoszorúzása

 

március 14. | csütörtök | Csiprovci

Dunyov István ezredes (Kossuth és Garibaldi harcostársa) mellszobrának megkoszorúzása

A csiprovciak kulturális-zenei programja keretében a Falmis Táncegyüttes magyar csárdást mutat be Dimitar Korcsakov koreográfiájában.

 

KIÁLLÍTÁS / NÉPMŰVÉSZET / GASZTRONÓMIA március 12. | kedd | 18.00 óra Szófiai MagyarIntézet

Nemzeti ünnepünk, március 15- e alkalmából

A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU c. néprajzi kiállítás megnyitója

A kiállítást őexc. Balázsné Harangozó Tekla nagykövet, Szabó Csaba Hollókő polgármestere és Dzseni Madzsarov néprajzkutató nyitja meg

A HOLLÓKŐ NÉPI EGYÜTTES PROGRAMJA – TÁNCHÁZ ÉS ÉTEL-, ITALKÓSTÓLÓ

A néprajzi fotókiállítást a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. bocsátotta rendelkezésünkre

A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU c. fotókiállítás az UNESCO Világörökség részét képező,67 védett, mesebeli házacskából álló Ófalut mutatja be. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között.  Ünnepnapkor a falu lakói felveszik hagyományos, ünnepi ruhájukat. A vendégházakban a falu történeteit betéve tudó nénikék, vagy családok invitálnak asztalukhoz, belekóstolhatunk a hamisítatlan palóc ízekbe, megtapasztalva, milyen az eredeti palócleves, tócsni vagy görhe.

A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne, A 13. század óta magasodik a falu fölé a vár, és a legenda szerint a település neve is tőle származtatható. 

Az esemény a DSK Bank támogatásával valósul meg.

 

KONCERT március 15. | péntek | 19.30 óra Szófiai Filharmónia, Bulgária Koncertterem

Magyarország nemzeti ünnepe, március 15. alkalmából

A BOLGÁR NEMZETI RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA KONCERTJE MARK KADIN KARMESTER VEZÉNYLETÉVEL. HEGEDŰSZÓLÓ – BARÁTI KRISTÓF

A műsorban Hector Berlioz, Max Bruch, Liszt Ferenc és Bartók Béla művei hangzanak el.

Jegyek kaphatók: A Rádió Reklám és Tájékoztató Központjában (bul. Dragan Cankov 4.) a Cantus Firmus pénztárában a Bulgária Koncertteremnél, valamint on-line a ticketsbg.com-on

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Hatévesen kezdett hegedülni. Nyolcévesen szólistaként lépett fel Maracaibo (Venezuela) szimfonikus zenekarával. Tanulmányait Caracasban, Budapesten és Pécsett végezte. Számos nemzetközi verseny díjazottja.  2004-ben kapta meg a Stradivarius Társaságtól azt a „Lady Harmsworth" nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűt, amelyen a mai napig játszik.

2014-ben Kristóf megkapta a Rupert Gabler Alapítvány által adományozott „Az év fiatal művésze" díjat a bajorországi Bad Wörishofenben rendezett Nemzetek Fesztiválján. A Bachtrack.com klasszikus zenei portál statisztikája szerint 2015-ben a világ legkeresettebb hegedűművésze volt. 2011-ben Liszt-díjat, 2014-ben Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjat kapott. A 2009-es év Junior Prima-díjasa, 2015-ben pedig Prima-díjas.

Mark Kadin a Bolgár Nemzeti Rádió Szimfonikus zenekarának karmestere 2017 szeptembere óta. Ukrajnában született, tanulmányait Moszkvában végezte, az Orosz Zeneakadémián. Még egyetemistaként az Állami Ifjúsági Szimfónikus Zenekar segédkarmestere, majd később a Moszkvai Rádió zenekaráé. 2004 és 2014 között Krasznodarszk Szimfónikus zenekarának főkarnagya és művészeti vezetője. 

A koncert szervezője a Bolgár Nemzeti Rádió.

Az esemény a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

IRODALOM március 25. | hétfő | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

KARIG SÁRA MŰFORDÍTÓNAK SZENTELT IRODALMI EST, a bolgár irodalom kimagasló tolmácsolója halála 20. évfordulója alkalmából.

Karig Sára munkásságát Dr. Dzseni Madzsarov néprajzkutató és Nina Madzsarova tanár méltatják.

Karig Sára 1914. június 13-án született Baján. Egyike a bolgár irodalom legeredményesebb fordítóinak. 1956-tól 1986-ig az Európa Könyvkiadó bolgár részlegének munkatársa. Jordan Jovkov A fehér fecske c. elbeszélése volt az első, amit bolgárról magyarra fordított, majd több bolgár szerző művét fordította, szerkesztette és részt vett 32 kötet összeállításában.  Fordított angolból, németből, oroszból, ukránból és más nyelvekből.

Karig Sára kiemelkedő személyiség nemcsak a különböző népek szépirodalmának népszerűsítése miatt, hanem bátor és önfeláldozó emberiessége miatt is. 1944-től a Svéd Vöröskereszt gyermekosztályán dolgozott.  Nagyon sok zsidó származású gyermek, magyar katonaszökevény, angol hadifogoly köszönhette neki életét. 1947-ben választási biztos volt a II. számú szavazókörzetben. A kék cédulákkal való visszaélést azonnal jelentette. A következő napon már a kémelhárítás markaiba került. 1947-tól 1953-ig volt politikai fogoly a komiföldi Vorkutában.

A táborban tanult meg oroszukrán és belorusz nyelven. Sztálin halála, a munkatáborok megszüntetése után az első szabaduló csoportok egyikébe került. 1957-ben rehabilitálták. 1985-ben megkapta a Jad Vasem emlékérmet a II. Világháborúban kifejtett tevékenységéért, valamint a Világ Igaza címet, elültetett egy fát a jeruzsálemi Világ Igazai fasorban. 1999. február 2-án halt meg Budapesten.

Dr. Dzseni Madzsarov egyetemi tanár az ELTE magyar bölcsész és néprajz szakán végzett. Itt védte meg doktori disszertációját is. A Rázgrádi Megyei Múzeum munkatársaként több időszakos kiállítást hozott létre, valamint az ő munkája a Kapanci néprajzi állandó kiállítás. Jelenleg a Szófiai Tudományegyetem Néprajz Tanszékének tanára. Vendégelőadóként számos egyetemen tart előadást (Veliko Tirnovo, Plovdiv, Új Bolgár Egyetem, Szegedi Egyetem, ELTE, Pekingi Egyetem). Tudományos –ismeretterjesztő filmet készített egyiptomi nemzetközi tudományos expedíciója után a Nyugati Sivatagról és a keresztény koptokról. Számos tudományos publikációja jelent meg bolgár és külföldi szakfolyóiratokban magyar és bolgár kulturális témákban. Két, a magyar kultúra rituális gesztusaival foglalkozó könyve jelent meg. Öt tudományos gyűjtemény összeállítója és szerkesztője.

Nina Madzsarova angol és orosz nyelvtanár. Felsőfokú tanulmányait a Velikotirnovoi Tudományegyetem orosz nyelvszakán végezte. Orosz nyelvtudását az Orosz Tudományos Akadémia Orosz Nyelvtudományi Intézetében fejlesztette.  Magyarul a budapesti Külföldi Diákok Intézetében tanult, amelynek elvégzése után az Európa Kiadó Nemzetközi Osztályának munkatársa lett, majd később a Környezetvédelmi Intézet Nemzetközi Osztályán dolgozott. Angol és magyar szépirodalmat fordít.

Az esemény a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével, valamint a KKM Publishing Hungary programja anyagi támogatásával valósul meg.

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

 2019/2020 TANÉVRE

A tandíj: 400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 2019. szeptember 13-ig

A tanfolyam időtartama: 2019.szeptember – 2020. június

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

PARTNEREK ÉS TÁMOGATÓK:

 

         

 

    

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 18. - ápr. 11.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések