Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. június

KIÁLLÍTÁS május – június 7. Szófia – Klasszika Galéria, Jurij Venelin utca 32.

FEKETE ÁDÁM ÉN ÉS AZ ELFUTÓ IDŐ CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Fekete Ádám művei május 17. és június 7. között láthatók a Klasszika Galéria termében. Absztrakt festményei közül az egyiket, az Utak címűt Ljudmil Bonev szobrásznak, a Halász címűt pedig Lili Szotirova költőnek szentelte.

A fiatal művésznek több önálló kiállítása volt már, munkái számos magánygyűjteményben megtalálhatók.

A kiállítás május 17-i megnyitóján Roszi Rosz énekesnő bolgár és magyar dalokat adott elő.  

 

FESZTIVÁL május 31 – június 30. Dolna Malina község

DOLNA MALINA OPEN FEST 2019

A Szófia közelében fekvő Dolna Malina községben megrendezésére kerülő, egy teljes hónapig tartó esemény egyaránt tartalmaz művészeti, sport, művelődési és jótékonysági rendezvényeket, lehetőséget adva alkotóknak, sportolóknak és egyetemistáknak találkozásra, tapasztalatcserére, művészetük, tehetségük bemutatására, bizonyítási lehetőségre versenyek, műhelyfoglalkozások, kiállítások, koncertek és más előadások formájában.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójának napja május 31. Az egyes műfajok eseményei: film és színházművészet - június 3-9., népművészet - június 10-16., sport - június 17-23., zene - június 24-30.

További információ: http://domafest.co/

A Szófiai Magyar Intézet a támogatásával megjelent könyvekkel járul hozzá a fesztivál díjalapjához.

 

SZÍNHÁZ június 1-11. | szombat-kedd Várna, Szófia

XXVII. VÁRNAI NYÁR NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL (2019. június 1-11.)

JÁSZAI TAMÁS színházi kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár részvételével

A VÁRNAI NYÁR NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL Bulgária legnagyobb színházi eseménye, az Európai Fesztivál minősítés birtokosa, az Európai Fesztiválszövetség Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért platformjának része. 2017-ben elnyerte a legrangosabb fesztivál minősítést is.

Az idei kiadás nemzetközi programjában olasz, belga, orosz, francia, görög és észak-macedón darabokat láthat a közönség.

Jászay Tamás a tavalyi évhez hasonlóan bekapcsolódik a fesztivál minden kísérő programjába, a fesztiválok és a modern színház hatását elemző nemzetközi vitaműsorba, showcase színészekkel való beszélgetésekbe.

Jászay Tamás színházi kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár, kurátor. 2003 óta szabadúszó újságíró. Az elmúlt 15 év alatt több mint 1000 publikációja jelent meg a világ tíz nyelvén nyomtatott és elektronikus kiadványokban. 2008 óta a legnagyobb magyar kritikus portál, a Revizor szerkesztője és állandó szerzője. A Kaposvári  és a Szegedi Egyetem tanára.

A Fesztivál Bolgár Válogatása programjának része Pozsgai Zsolt Mert a mamának úgy jó című darabja a Vazrazhdane Színház előadásában (rendező: Lilia Abadzsieva, ford. Nelli Dimova). A darab egy olasz családot mutat be, ahol senki sem az, aminek látszik, de a hazugságok fonala fokozatosan felgöngyölődik.

 

KIÁLLÍTÁS / NÉPMŰVÉSZET június 4-30. | Haszkovo – Ifjúsági Központ

A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU – NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁS

A Hollókő, élő falu című fotókiállítás az UNESCO Világörökség részét képező, 67 védett, mesebeli házacskából álló Ófalut mutatja be. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között.  Ünnepnapkor a falu lakói felveszik hagyományos, ünnepi ruhájukat. A vendégházakban a falu történeteit betéve tudó nénikék, vagy családok invitálnak asztalukhoz, belekóstolhatunk a hamisítatlan palóc ízekbe. A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne, A XII. század óta magasodik a falu fölé a vár, és a legenda szerint a település neve is attól származtatható. 

A néprajzi fotókiállítást a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. bocsátotta rendelkezésünkre és a DSK Bank támogatásával valósult meg.

 

JUBILEUM/ FORDÍTÁS június 5. | szerda | 18.00 óra Szófiai Tudományegyetem – Központi épület –Car Oszvoboditel út , 176. sz. terem

RÉGI IDŐK MOZIJA

Irodalmi est a Szófiai Ohridai Szent Kelemen Tudományegyetem magyar szaka alapítása 35. évfordulója alkalmából

Magyar irodalmi alkotások bolgár fordítása a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka hallgatói előadásában. Elhangzanak Arany János, Karinthy Frigyes, Nemes Nagy Ágnes, Mándi Iván, Háy János, Oravecz Imre, Kányádi Sándor, Fehér Renátó, Kukorelly Endre művei. Köszöntőt mondanak: Dr. Ina Vishogradska, a Szófiai Egyetem magyar szakának felelőse, Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója,  Dr. Liljana Lesznicskova, a Szófiai Egyetem oktatója

Nyilvános esemény!

 

TUDOMÁNY  június 5-6. | szerda-csütörtök Napospart – Planeta Szálló

A TENGERI AKADÉMIA 2020 PROJEKT 9 ÉVE CÍMŰ MAGYAR-BOLGÁR OKTATÁSI FÓRUM

Iskolai és iskolaelőkészítő oktatás – realitások, újítások és távlatok

A Fórum védnökei: őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország szófiai nagykövete és Kraszimir Valcsev bolgár oktatásügyi miniszter

A Tengeri Akadémia 2020 program keretében olyan kezdeményezések valósulnak meg, amelyek a magyar-bolgár együttműködés szélesítését szolgálják az oktatás, a kultúra, az újdonságok bevezetése, valamint a kulturális tevékenység terén. A Budapesten, illetve a Naposparton évente megrendezésre kerülő konferenciákon az oktatással foglalkozó intézmények képviselői és más, az iskolai és az iskolaelőkészítő oktatáspolitikáért felelős magyar és bolgár szervezetek vesznek részt.

Szervezők: Petar Dulev, a Fórum Szervező Bizottsága elnöke, a Dunamenti Önkormányzatok Szövetsége.  A Fórum a Bolgár Oktatásügyi Minisztérium, Magyarország Szófiai Nagykövetsége, Neszebar város Önkormányzata, a budapesti VIII., XI. és XII. kerület szakértői támogatásával valósul meg. 

 

SZÍNHÁZ  június 7. | péntek | 15.00 - 17.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A 27. THE FENCE Színházi Szakemberek Hálózatának Találkozója (2019. június 5-9.) keretében Gerevich András és Upor László műhelyfoglalkozása BEVEZETÉS A DRAMATURGIÁBA címmel

Melyek a színházi és a színpadi írás alapjai? A The Fence hálózat 27. találkozójának részeként kétórás műhelyfoglalkozás keretében vezetik be a hálózat tagjai a dramaturgia izgalmas világába a résztvevőket.

Az esemény célközönsége színházművészeti hallgatók és ifjú szakemberek, munkanyelve az angol.

Előzetes regisztráció: https://www.eventbrite.com/e/introduction-to-playwriting-free-workshop-tickets-62425873468

The Fence a világ dramaturgjainak és színházi szakembereinek nemzetközi hálózata. Tagjainak száma 250 fő, 50 országból. Az esemény idején bolgár szakemberekkel való találkozásokra és vitaműsorokra, valamint különböző célcsoportoknak szóló műhelyfoglalkozásokra kerül sor.

A találkozó partnerei: Nemzeti Színház és Filmművészeti Akadémia, Francia Intézet, British Council, a Fővárosi Önkormányzat Kultúra Programja, CVS Bulgaria. A projekt Fővárosi Önkormányzat Kultúra Programja anyagi támogatásával valósul meg.

Upor László Pécsеtt született 1957-ben. Dramaturg, műfordító, egyetemi tanár. A József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika szakán tanult, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakát. Később a Miskolci Nemzeti Színház és a Játékszín, a Pécsi Nemzeti Színház, a Madách Színház, a Vígszínház, a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott. 1989 óta a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára.

 

Gerevich András 1976-ban született Budapesten. Gyermekkorában Budapest mellett Dublinban és Bécsben is élt. Egyetemi tanulmányai során először az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának angol-esztétika szakára járt 1995-2000 között. 2001-2003 között az Egyesült Államokbeli Dartmouth College-ra járt. Harmadik diplomáját a britNational Film and Television School forgatókönyvíró szakán szerezte 2004-2006 között. 2006-2009 között a József Attila Körelnöki tisztét töltötte be és a Kalligram folyóiratot szerkesztette, 2009 óta a Szépírók Társaságának alelnöke.

A fesztivál programjáról további információ: arteurbanacollectif.com.

THE FENCE Színházi Szakemberek Hálózatának Találkozója az Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив szervezésében, a MEDIUM – kulturális és oktatási laboratórium, a Francia Intézet, a British Council, a Szófiai Magyar Intézet, a CSV-Bulgária és a NATFIZ partneri, valamint a Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg.

 

BESZÉLGETÉS FOTÓMŰVÉSSZEL június 10. | hétfő | 19.00 óra Szófia – Photo Synthesis

A SZÓFIAI FOTÓHÓNAP JUBILEUMI X. KIADÁSA KERETÉBEN

BESZÉLGETÉS LÓRÁNT ATTILA FOTÓMŰVÉSSZEL. A TÉMA:  ETIKAI ÉS TECHNIKAI KÉRDÉSEK A TEREP- ÉS UTCAI FOTOGRÁFIÁBAN

Miért éppen ezzel a témával foglalkozik Lóránt Attila? Mert egyrészt nagyon jó, hogy minőségi mobilokkal ma már mindenki képeket készít, hisz ez emeli az általános vizuális kultúra színvonalát, ugyanakkor a technikai sporttá váló kattintgatás és a tülekedés egyre embertelenebbé teszi egy intim alkotófolyamat jelenét.

munkanyelv: angol

Lóránt Attila sokszorosan díjnyertes fotográfus, rendező és művészeti igazgató, az Eltűnőfélben-Lévő Kultúrák Egyesületének alapítója. Fotográfusi és szerzői munkáját 2002-ben kezdte az egyesület keretein belül, különféle törzsek vizuális kultúrájának dokumentálásával. Az elmúlt 15 évben hét könyve jelent meg, több mint hetven kiállítása nyílt Európában, Amerikában és Afrikában. 2011-ben az ENSZ Erdők Éve programsorozata Attila New Yorki kiállításával vette kezdetét. Számos publikációja jelent meg több nyelven. Ő volt az első magyar, akinek a nevével National Geographic könyv jelenhetett meg. Attila fotográfusi és szerzői munkái mellett kísérleti és reklámfilmeket rendez.  Alapítója és tulajdonosa az egyik magyar piacvezető utómunka cégnek - Post Edison Computer Graphics – ahol stúdióvezetőként a művészeti munkát irányítja.

 

KIÁLLÍTÁS  június 11. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A SZÓFIAI FOTÓHÓNAP JUBILEUMI X. KIADÁSA

Az idei év három fontos évforduló éve: a fotóművészet 180. évfordulója, a Fotóművészeti Akadémia 20. évfordulója és a Szófiai Fotóhónap 10. évfordulója.

LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A kiállítást megnyitja: Nadezsda Pavlova, a Fotóművészeti Akadémia Intéző Bizottságának tagja és a Szófiai Fotóhónap főkoordinátora.

A megnyitón jelen lesz Lóránt Attila fotóművész.

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni. Láthatjuk a szürkemarha gulyát kísérő gulyást, az erdőjáró favágót, a túzoktojást mentő madarászt és a leshelyet építő természetfotóst; mindben az a közös, hogy a természetet nem leigázni, meghódítani akarja, hanem vele élni, megismerni, elfogadni és követni annak törvényszerűségeit. Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.” (Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója)

A megnyitó kísérő programja  a ZitheRandom – DEBRECZENI-KIS HELGA ÉS DÖMÉNY KRISZTIAN – koncertje – jazz, népzene és kortárs zene improvizációk citerára.

Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációi – a jazz, a népzene, a  kortárs zeneszerzés és könnyűzenei stílusok spontán keveredése, melyben a pillanat teremti meg a fúziókat, a belső világok összetalálkozása hoz létre párbeszédet, játszadozást, harmóniát. 

Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene szakos hallgatói. Közös zenei munkájukban a citera progresszív megközelítése, a hangszer sajátosságaival és lehetőségeivel való kísérletezés jelenik meg.  Alkotásaikban arra törekednek, hogy a citera hangszertechnikai sajátosságait megtartva,  azokra építve találjanak új zenei gondolatokat és utakat.

 

A kiállítás 2019. augusztus 31-ig látogatható!

 

IRODALOM június 12. | szerda | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

IRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ GEREVICH ANDRÁS ÉS AKSZINIA MIHAJLOVA KÖLTŐKKEL

Műsorvezető: Ivan Hrisztov költő

Mina Coneva műfordító részvételével

Akszinia Mihajlova költő, műfordító. Az Ah, Maria című irodalmi folyóirat egyik alapítója. Hat bolgár és egy francia nyelven írt verseskötetet adott ki. Válogatott verseit tartalmazó kötet jelent meg szlovákul, arabul és olaszul. Verseit 15 nyelvre fordították, Európán kívül Kanadában, az USA-ban, Mexikóban, Kolumbiában, Ausztráliában, Egyiptomban, Japánban és Kínában is publikálták. Több mint 35 prózai és verseskötetet fordított bolgárra. Számos irodalmi díjjal jutalmazták munkásságát, köztük az igen rangos Guillaume Apollinaire-díjjal 2014-ben.

Gerevich András 1976-ban született Budapesten. Költő, műfordító, forgatókönyvíró. Jelenleg ötödik verseskötetén dolgozik. Utolsó munkája Tizenhat naplemente címmel 2014-ben jelent meg. Nikolaj Bojkov és Mina Coneva fordításában 2011-ben jelent meg bolgárul Férfiak című gyűjteménye. Munkáit több mint 20 nyelve fordították, megjelent könyv e angolul, németül és magyarul.  Seamus Heaney, Frank O’Hara és Charles Bernstein verseit fordította magyarra. Több irodalmi díjban részesült: Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1998), Fulbright-ösztöndíj (2001-2002), Solitude-ösztöndíj (2012).

 

KIÁLLÍTÁS június 18. | kedd Szmoljan – Nagy László Emlékház

A SZMOLJANI NAGY LÁSZLÓ EMLÉKHÁZ KI VISZI ÁT A SZERELMET. HOMMAGE À NAGY LÁSZLÓ CÍMŰ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSÁNAK ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA

A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

A kiállítást a költő fia, Nagy András emlékének (1953-2018) szenteljük.

Kurátor: Benkő Andrea, látványterv: Ágoston István, arculat, grafika: Bubik Veronika, előkészítés, kommunikáció: Radványi Orsolya, szakmai konzulens: Jánosi Zoltán, Arató György, animáció: Maros Gábor, Nagy Ernő.

A Szmoljani Regionális Múzeum munkatársai: Tanya Mareva igazgató, etnológus, Cveta Koleva konzulens, Donka Szimeonova operációs munkatárs

Köszönetünket fejezzük ki a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítványnak, valamint a költő családjának, Nagy Borbála Rékának és Török Ildikónak, akik jelenlétükkel tisztelik meg az ünnepséget.

Támogatók: a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Szmoljani Önkormányzat, Szófiai Magyar Nagykövetség, Szófiai Magyar Intézet, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete, Balkancarpodem AD, Szmoljani Regionális Történeti Múzeum, Magyar Írószövetség, Bolgár Írószövetség, Budapest XIX. kerület, Kispest Önkormányzata, Bolgár Országos Önkormányzat, Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány

A kiállítás a Szófiai Magyar Intézet projektjeként valósul meg.

Projektvezető: Dimitrov Györgyi igazgató, operációs munkatárs: Petrova Liana, Velikovné Frank Zsuzsanna, fordítás, lektorálás: Krumova Júlia, Dimova Nelli

"Kiállításunk Nagy László képzőművészeti. tárgyi és  költői hagyatékának legfontosabb elemeit foglalja össze.

Mind a költészetében, mind festői-grafikai munkásságában kiemelkedő a ló motívum, szimbólumaként az elmúló paraszti világnak, a természetnek és a természetes közösségeknek és a szabadságnak. Ez motívum megjelenik a földszinti tér minden falán, többféle képi-fogalmi kontextust adván a jelkép jelentésének Nagy László költészetében.  

A kiállítás címét adó vers, a Ki viszi át a Szerelmet a legismertebb verse a költőnek szerte a világon. Emblematikus alkotás, amely erős szenvedéllyel fogalmazza meg emberi és költői magatartását. A kiállításhoz készített és vetített animációban ő maga mondja el versét magyarul, illetve elhangzik bolgárul, a kettő között egy Iszkázon, a költő szülőfalujában forgatott film kockáit látjuk, édesanyjával, a természettel, lovakkal és az ősi énekkel, a regöléssel – ezek születésétől kezdve azok az erők, viszonyítási pontok, amelyek költészetének szimbólumrendszerét meghatározzák.

A szemközti hosszú falon középről indulva az egyik oldalon az otthon, a másikon a szerelem képei és versei sorakoznak, középen három, önmeghatározó, fontos versrészlettel. 

Külön helyet kapott tipográfiai kiemeléssel a két 1956-ban írt verse, a Csodák csodája és a Karácsony fekete glória – a forradalom és szabadságharc csodája és bukása fonódik  a betűk képi megjelenésében is bennük össze.

A térben a koncepciónak megfelelően a Nagy László által faragott lovacskákat és Betlehemet láthatjuk, a vele interjúból idézünk, hogy mennyire fontos volt számára a kézművesség, a mesterség.

A lépcsőfordulóban kedves költőit idézzük illusztrációival, az emeleten pedig életét követhetjük a róla készült fényképek tematikus csoportosításával – család, Iszkáz, Szigliget, Bulgária. A kísérő szövegek nagyobb részt naplójából, a Krónika-töredékből származnak, de a költő öccsének, Ágh Istvánnak, illetve feleségének, Szécsi Margitnak két-két versével is megismerkedhet a látogató.

A kiállításhoz elkészítettük Nagy László egyik legismertebb képversének, a Szárny és piramisnak három dimenziós változatát, mint munkásságának kiemelkedően hangsúlyos, képben megfogalmazott szimbólumát. 

A rodopei szobába kerülnek a költő legfontosabb, bolgárokhoz, illetve Bulgáriához kötődő versei és képei, Szent-György ikonjai, valamint a bolgár népköltészetről írott rövid esszéjének részlete.

Az elmélyültebb megértésre vágyó látogató mindegyik térben talál bolgár nyelven megjelent Nagy László kötetet, amelyet kedve szerint forgathat, és kiegészítheti a kiállításon olvasható szövegeket.

A kiállításon szereplő összes kép és műtárgy az eredeti másolataként készült." (Benkő Andrea kurátor)

A kétéves ösztöndíjjal 1949-ben Bulgáriába érkező Nagy Lászlót (1925-1978) a bolgár kultúra terjesztése és népszerűsítése terén végzett munkája elismeréséül Nemzetközi Botev-díjjal (1976) és Cirill és Metód érdemrenddel tüntették ki. Szmoljan város díszpolgárává avatta (1976), és 1981-ben Emlékházat nyitott a „rodopei” magyar tiszteletére. 2015-ben a Szófiai Magyar Intézet kezdeményezésére és a Szmoljani Önkormányzat együttműködésével felállításra került Nagy László mellszobra a város közterén.

2016-2019-ben bolgár és magyar állami finanszírozással megtörtént a leromlott állagú szmoljani Nagy László Emlékház restaurálása. Az NKA (Nemzeti Kulturális Alap – http://www.nka.hu/), az MMA (Magyar Művészeti Akadémia – https://www.mma.hu/) és a bolgár Balkancarpodem Rt. anyagi támogatásának köszönhetően létrejött a költő életét és munkásságát bemutató korszerű, multimédiát is magába foglaló állandó kiállítás, amelynek ünnepélyes megnyitójára 2019. június 18-án kerül sor.

A MEGNYITÓ PROGRAMJA:

15.30 óra, Nagy László Emlékmúzeum – a megújított kiállítás megnyitója, koszorúzás, köszöntők, a Személyiség Fejlesztést Támogató Központ Drámaiskolája növendékei Nagy László verseket szavalnak, Tassonyi Balázs és Saifi Claudia magyar népdalokat adnak elő

17.00 óra, Nagy László mellszobor – koszorúzás

18.30 óra, Nikolaj Hajtov Rodopei Drámai Színház – kulturális program, koncert Tassonyi Balázs és Saifi Claudia énekesek részvételével (A Kispesi Polgármesteri Hivatal támogatásával)

 

FILMMŰVÉSZET  június  20. | csütörtök Szevlievo – Főtér

A FILMIRAJ UTAZÓ FILMFESZTIVÁL KERETÉBEN

Szabadtéri vetítés, ingyenes belépés!

A BUDAPEST NOIR vetítése, krimi-dráma, rendező: Gárdos Éva, 2017, színes, 95 perc, bolgár feliratos

A forgatókönyvet Kondor Vilmos azonos című regénye alapján írta Szekér András, operatőrők: Ragályi Elemér, Ragályi Márton, vágó: Fekete Mátyás, zene: Pacsay Attila

Szereplők: Tenki Réka, Fodor tamás, Kulka János, Kovács Adél, Anger Zsolt, Dobó Kata, Törőcsik Franciska, Nagy Mari, Mucsi Zoltán, Gáspár Tibor

Díjak: A legjobb külföldi filmzenéért járó díj – Los Angeles Hollywood Music in Media Awards, 2017

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. 

A film alapjául szolgáló könyv 2015-ben jelent meg bolgár nyelven Krumova Júlia fordításában.

További vetítések: júliusban Lovecsben és Kazanlakban.

 

KONCERT június 27. | csütörtök | 19.00 óra  Bulgária Kamaraterem             

A XX. SZÁZAD MAGYAR KAMARAZENÉJE

DANIELA ANDONOVA és a HORS VONÓSNÉGYES előadásában Kodály Zoltán II. Vonósnégyese és Bartók Béla I. Zongoraversenye hangzik el most először Bulgáriában a Szófiai Zenei Hetek Nemzetközi Fesztivál keretében

Jegyek kaphatók: a Bulgária Koncertterem jegypénztárában és a ticketsbg.com, Eventim, bilet.bg, epaygo.bg oldalakon

Daniela Andonova a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémián végzett, majd továbbképzésen vett részt a belga Királyi Konzervatóriumban Frédéric Gevers tanítványaként. A későbbiek során Ororszországban, Franciaországban és Csehországban neves művészek mellett fejlesztette előadóművészi képességeit.

Számos ország filharmonikus zenekarának volt szólistája, szólókoncerteket adott és nemzetközi fesztiválok műsorában lépett fel.

A Hors Vonósnégyes 1991-ben alakult és azóta is változatlan felállásban lép fel: Anasztaszia Detisztova-Abadzsieva (hegedű), Mariana Vrabcseva (hegedű), Pepa Dzseneva (brácsa), és Palmira Gribneva-Tomanova (cselló). A vonósnégyes rendszeren koncertezik Magyarországon, Németországban, Svájcban, Finnországban, Ausztriában, számos nemzetközi zenei fesztivál visszatérő résztvevői.

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

 

 2019/2020 TANÉVRE

 

A tandíj: 400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

 

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

 

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

 

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 2019. szeptember 13-ig

 

A tanfolyam időtartama: 2019.szeptember – 2020. június

 

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

 

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 18. - ápr. 11.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések