Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. július-augusztus

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2019. JÚLIUS-AUGUSZTUS HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS  július-augusztus | Szófiai Magyar Intézet

A SZÓFIAI FOTÓHÓNAP JUBILEUMI X. KIADÁSA keretében

LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni. Láthatjuk a szürkemarha gulyát kísérő gulyást, az erdőjáró favágót, a túzoktojást mentő madarászt és a leshelyet építő természetfotóst; mindben az a közös, hogy a természetet nem leigázni, meghódítani akarja, hanem vele élni, megismerni, elfogadni és követni annak törvényszerűségeit. Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.” (Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója)

 

KIÁLLÍTÁS július 5-20. Dimitrovgrad – Aszen Krajsnyikov Művészeti Galéria

A NYÁR EGY PILLANATA fesztivál keretében

július 5., péntek, 18.00 óra – A kiállítás megnyitója és a Dimitrovgrad és Barátai Akusztikus Jazz Trió koncertje

július 17., szerda, 19.00 óra, Központi Városi Sétány – David Dower Trió koncertje (Ausztrália, Nagybritannia)

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912 KIÁLLÍTÁS

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912-ben szervezett Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS / NÉPMŰVÉSZET július 8-31. | Lovecs – Bojan Penev Regionális Könyvtár

A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU – NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁS

A Hollókő, élő falu című fotókiállítás az UNESCO Világörökség részét képező, 67 védett, mesebeli házacskából álló Ófalut mutatja be. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között.  Ünnepnapkor a falu lakói felveszik hagyományos, ünnepi ruhájukat. A vendégházakban a falu történeteit betéve tudó nénikék, vagy családok invitálnak asztalukhoz, belekóstolhatunk a hamisítatlan palóc ízekbe. A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne. A XII. század óta magasodik a falu fölé a vár, és a legenda szerint a település neve is attól származtatható. 

A néprajzi fotókiállítást a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. bocsátotta rendelkezésünkre és a DSK Bank támogatásával valósult meg.

 

FILMMŰVÉSZET / IRODALOM július 9. | kedd | 17.30 óra Lovecs – Bojan Penev Regionális Könyvtár

A FILMIRAJ utazó filmfesztivál keretében

Kondor Vilmos BUDAPEST NOIR című könyve bemutatása (Lettera Kiadó, 2015., ford. Julia Krumova)

Részletek Icko Finci színművész előadásában hallhatók

Kondor Vilmos (1954) Szegeden járt egyetemre, majd Párizsban folytatta tanulmányait. A Sorbonne-on vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd visszatért Magyarországra. Jelenleg egy nyugat-magyarországi gimnáziumban tanít matematikát és fizikát.

Kondor régóta foglalkozik írással, a Budapest noir (2008) előtt három regényt is írt már, ám ezeket nem akarja kiadatni. Írásaiban különös hangsúlyt kapnak a hangulati elemek, korabeli helyszínek hiteles megidézése, valós személyek szerepeltetése, ez a korfestő írói törekvés lényegében egyenértékű Kondornál a fordulatos cselekményszövés szándékával.

A regény ideje 1936 ősze, vészterhes történelmi időszak, amikor Gordon Zsigmond, Az est bűnügyi újságírója fülest kap egy meggyilkolt lány holttestéről, akinek erkölcsileg kompromittáló fényképét a gyilkossági csoportvezető, Gellért Vladimir íróasztalának nyitva hagyott fiókjában látta meg először. Miközben Gordon összerakja a bűntény mozaikjait, a diktatúra világának legkülönbözőbb helyzeteiből emel ki darabokat.

Gömbös Gyula – a kor fasizmussal erőteljesen kacérkodó miniszterelnöke – halálának és temetésének témája a könyvben a lassan, de biztosan fasizálódó és németbaráttá váló ország belpolitikai helyzetét mutatja. Itt minden esetleges és korrupt, kapcsolatokon és szerencsén múlik, nincs egy kijelentés, de nincs egy betű sem, ami biztosítaná ebben a világban az ember biztonságát vagy életét. (Ez a világ teljesen zárt a demokratikus eszmék előtt, ezt a világot csak az emberekben élő igazságérzet és az igazság szeretete nyithatja meg.)

De mi késztethet egy zsidó lányt arra, hogy olyan tiltott foglalkozást űzzön, mint amiről a ledér fotói árulkodnak? Az út alvilági és bizonyos értelemben pikareszk figurákon keresztül vezet.

 

MOZI július 9. | kedd | 21.00 óra Lovecs – Nauka 1870 Művelődési Ház előtt

           július 28. | vasárnap | 20.30 óra Kazanlak – Rozarium park

A FILMIRAJ utazó filmfesztivál keretében

Szabadtéri vetítés, ingyenes belépés!

A BUDAPEST NOIR c. film vetítése (krimi-dráma, rendező: Gárdos Éva, 2017, színes, 95 perc, bolgár feliratos)

A forgatókönyvet Kondor Vilmos azonos című regénye alapján írta Szekér András, operatőrök: Ragályi Elemér, Ragályi Márton, vágó: Fekete Mátyás, zene: Pacsay Attila

Szereplők: Tenki Réka, Fodor tamás, Kulka János, Kovács Adél, Anger Zsolt, Dobó Kata, Törőcsik Franciska, Nagy Mari, Mucsi Zoltán, Gáspár Tibor

Díjak: A legjobb külföldi filmzenéért járó díj – Los Angeles Hollywood Music in Media Awards, 2017

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. 

A film alapjául szolgáló könyv 2015-ben jelent meg bolgár nyelven Krumova Júlia fordításában.

 

KONCERT július 16. | kedd | 19.30 óra Rusze, Dohodno zdanie, Európa terem

Az Allegra Fesztivál és Akadémia keretében FENYŐ LÁSZLÓ GORDONKAMŰVÉSZ ÉS ANTONIA JORDANOVA ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE

Műsorukban Robert Schuman, Johannes Brahms, Dmitrij Sosztakovics művei hallhatók

A fesztiválok elvén alapuló Ruszei Allegra Fesztivál és Akadémia hegedű, brácsa, gordonka, gitár és kamarazenei mesterkurzusokat kínál. A koncertprogram a tanárok négy kamarakoncertjéből, az Allegra Akadémia kamarazenei és szimfónikus koncertjéből, valamint a mesterkurzusok négy zárókoncertjéből áll. 

A programban tanárként és szólistaként részt vesz Sebastian Hamann, a Freiburgi Felsőfokú Zeneiskola tanára,  Rumen Cvetkov, a holland Tielburgi Kozrevatótium és a szófiai Új Bolgár Egyetem tanára, Fenyő László, a Karlsruhei Felsőfokú Zeneiskola tanára, Andreas von Wangenheim, a Lüzerni Felsőfokú Művészeti Iskola tanára, Michael Salm (Zürichi Opera), Michel Willi (Tonhalle Zürich), Sasha Neustroev (Tonhalle Zürich), Clément Noël (Zürichi Opera).

Fenyő László azon fiatal magyar művészegenerácóhoz tartozik, amely sikeresen szerepel a nemzetközi porondon is, több vezető európai zenekar szólistája, számos nemzetközi verseny díjazottja. Jelenleg a németországi Karlsruhe zeneakadémiája tanára.

A mesterkurzusokról és a koncertprogramokról bővebbet az alábbi hivatkozáson talál: www.allegrafestival.com

 

FILMMŰVÉSZET július 25. | csütörtök | 20.00 óra Burgasz – Csiga szabadtéri színpad, Tengeri Kaszinó Központ, Szent Anasztaszia sziget

IV. Nemzetközi Burgaszi Filmfesztivál AZ EGY NŐ FOGSÁGBAN CÍMŰ MAGYAR FILM VETÍTÉSE (rendező: Tuza-Ritter Bernadett, producens: Kis Viki Réka), 89 perc, 2017, bolgár feliratok

A zsűri tagja: Kis Viki Réka

A Burgaszi Nemzetközi Fesztivál célja a kortárs filmművészetet bemutató platform fejlesztése.

A fesztivál küldetésének tekinti Burgasz városát a filmművészettel foglalkozók, a filmművészetért rajongók számára vonzó hellyé tenni.

Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő félelemben tölti napjait, évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”
Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották, melyet nemzetközi fesztiválkörút követett, ahol számos díjat nyert és Európai Filmdíjra jelölték. A Magyar Filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el.

További információ a fesztiválról: https://burgasfilmfest.com/

 

KIÁLLÍTÁS június 27 – július 14. Dimitrovgrad – Penyo Penev Városi Könyvtár és Dimitrovgradi Történeti Múzeum             

július 15 – augusztus 18.  Haszkovo – Regionalis Történeti Múzeum

A MAGYAR FÜGGETLENSÉGÉRT – 1848 – 1849

A 16 tablóból álló kiállítás alcímei: A magyar függetlenségért – 1848-49, Nemzeti ünnepünk – március 15., Az első felelős magyar kormány, A nemzetőrség, A honvédség születése, A honvéd gyalogság, Egészségügy a szabadságharc idején, A honvéd lovasság, Az első magyar katonai kiküldetés, A honvéd tüzérség, Budavár bevétele, A külföldi légiók, A fegyverletétel, Nemzeti gyásznapunk: október 6. és a megtorlás, A magyar emigráció.

Az 1848-49-еs forradalom és szabadságharc története egyike a magyar történelem legfontosabb eseményeinek. Az ország ebben a másfél évben tette meg a lépéseket a feudális rendszerből a polgári társadalom felé. Magyarország nem tudta békés körülmények között végrehajtani a polgári átalakulást, az egyes vívmányok védelme érdekében 1848 tavaszától kezdve kénytelen volt fegyverhez nyúlni. A harc 1849 áprilisáig önvédelmi volt, ekkor azonban a magyar parlament kimondta az ország függetlenségét és a Habsburg-ház trónfosztását. Ezzel a lépéssel a harc függetlenségi háborúvá vált, amelyet Ausztria csak az orosz cár segítségével volt képes leverni. A korabeli európai történelemben példa nélkül álló módon két nagyhatalom egyesült fegyveres erejére volt szükség a magyar forradalom és szabadságharc leveréséhez.

 

KIÁLLÍTÁS  augusztus 1-31. | Razgrad – Bojan Penev Regionális Könyvtár

A FIATAL IPARMŰVÉSZEK STÚDIÓJA EGYESÜLET (FISE) TAGJAINAK KIÁLLÍTÁSA

Pályafutása elején, esetleg a diploma után, sok fiatal alkotó érzi úgy, magukra maradnak az iparművészet, a design világában: nehezebben jutnak információhoz, találnak munkáik utat a közönséghez. Attól tartanak, elhalványulnak, megszakadnak a szakmai kapcsolataik. Ezen gondok megoldására jött létre 1982. október 27-én a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja szervezeteként a fiatalok szakmai érdekképviselete, a már több mint 400 tagot számláló FISE. Mára a FISE elismert szakmai szervezetté nőtte ki magát, évente 14-16 kiállítást szervez tagjai számára. Az egyesület életét a vezetőség irányítja: a nyolc vezetőségi tag egy-egy szakosztályt képvisel, az elnök megválasztása pedig a Közgyűlés feladata. 

További információ a FISE tevékenységével kapcsolatban honlapjukon található: www.fise.hu.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

KONCERT  augusztus 7. | szerda Banszko

                       augusztus 8. | csütörtök Burgasz

                       augusztus 9. | péntek Plovdiv

XXII BANSZKOI NEMZETKÖZI JAZZ FESZTIVÁL (2019. augusztus 6-10.)

A TÓTH VIKTOR ARURA TRIÓ RÉSZVÉTELÉVEL – Tóth Viktor – szaxofon, Lukács Miklós – cimbalom, Orbán György – nagybőgő

Tóth Viktor többszörösen az Év Jazz-zenésze díjjal kitüntetett magyar altszaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető. A mai magyar dzsessz fiatal generációjának ismert alakja. Zenéjére a stílusokon átívelő, improvizáció központú, spirituális töltésű előadásmód jellemző. Első lemeze Tercett címmel 2005-ben jelent meg. Ezt Climbing With Mountains című albuma követi (2007) – Hamid Drake és Szandai Mátyás közreműködésével – a BMC kiadó gondozásában, mely megjelenése évében az Év Jazzlemeze díjat kapta. 

Különböző formációk tagjaként rendszeresen koncertezik Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Különleges projektek résztvevője: színházi zenét komponál, kortárs táncossal duettezik. A 2000-es évek elejétől zenei érdeklődése a bolgár és más balkáni, valamint orientális zene felé fordul, a keleti országokban népzenét gyűjt és dolgoz fel. Orientális, népzenei ihletésű kompozíciói főként a 90-es évek közepe óta működő szaxofon kvartettben, a Road Six Sax-ben hangzanak el.

Tóth Viktor hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző. A nevével fémjelzett dob nélküli trióban a harmónia hangszer a cimbalom, ami Lukács Miklós csodálatos keze alatt immár elfoglalta jogos helyét a jazz birodalmában. A bőgős Orbán György, mint megannyi más hazai formációban, ebben a trióban is nagy átéléssel szólaltatja meg hangszerét

A magyar improvizatív jazz kiemelkedő muzsikusaiból álló Tóth Viktor Arura Trió 2013-ban alakult, s koncertjeik közönségét kezdettől fogva lenyűgözte a muzsikusok közti folyamatos interakcióból áradó energia, a virtuóz játék és a lényegre törő kompozíciók. A különleges hangzású trió első ballada lemeze a Szemed Kincse címmel jelent meg 2014-ben és 2015-ben az Év Jazzlemeze Díjjal jutalmazta a kritikusokból álló zsűri.

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

2019/2020 TANÉVRE

A tandíj: 400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 2019. szeptember 13-ig

A tanfolyam időtartama: 2019. szeptember – 2020. június

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

PARTNEREK ÉS TÁMOGATÓK:

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 18. - ápr. 11.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések