Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. január

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2019. JANUÁR HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS 2019. január 11-ig  Bisztrica – Művelődési Ház

SZABÓKY ZSOLT X–XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt.

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt.

1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

 

KIÁLLÍTÁS 2019. február 8-ig Szófiai Magyar Intézet

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT - 1912 KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítás védnöke Roszen Zseljaszkov bolgár közlekedési miniszter.

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912-ben szervezett Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

ÚJÉV január 14.| hétfő| 11.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A ROMA ÚJÉV, A VASZILICA MEGÜNNEPLÉSE

Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ szervezésében iskolás gyerekek köszöntik a Roma Újévet, a roma, a bolgár és a török népi hagyományoknak megfelelően kívánva jó egészséget és szerencsét.

Vaszilica ünnepe, január 14-e a roma közösség számára az újév kezdete. Az ünnep még Vaszil napja és Bango Vaszil néven is ismert. Bango Vaszil családi ünnep, amelyen kötelezően szárnyas húst fogyasztanak.  Vendégek csak az újév beköszönte után érkeznek a házhoz. Ekkor kezdődik az úgynevezett szurvakane, mely arról szól, hogy a gyerekek sorban jókívánságokat tartalmazó verseket mondanak a felnőtteknek, miközben szépen feldíszített borókaággal azok hátát megcsapdossák.

Ezen a napon iskolák, közösségi központok és ifjúsági házak szerveznek ünnepségeket, ahol a különböző etnikumok népi hagyományait mutatják be.

Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ az egyik legrégebben működő roma szervezet Bulgáriában, amely a roma gyerekek oktatás területén történő felzárkóztatásán dolgozik.


KÖNYVBEMUTATÓ január 20.| vasárnap| 18.00 óra Szófia – Első Evangélikus Egyház (Szolunszka utca 49.)

DÖBRŐSSY LAJOS KRISZTUSÉRT JÁRVÁN KÖVETSÉGBEN CÍMŰ KÖTETÉBŐL KÉSZÜLT,  EGY MAGYAR KÜLDETÉSE BOLGÁR FÖLDÖN CÍMMEL MEGJELENT ÖSSZEÁLLÍTÁS BEMUTATÓJA

A kötetet Danail Ignatov pásztor mutatja be az esti liturgia részeként.

Döbrőssy Lajos (Komárom, 1906.08.29. – Miskolc, 1922.01.05.) a XX. század 30-as éveiben Bulgáriában működő protestáns misszionárius, akinek kezdeti vallásos munkássága kulturális és felvilágosító tevékenységgé vált a helyi lakosok számára. A kiadvány betekintést ad Döbrőssy Lajos és felesége sumeni tevékenysége eddig ismeretlen részleteibe. Az összeállítás Döbrőssy Lajos leveleinek és beszámolóinak olyan részleteit tartalmazza, amely az ő személyes benyomásait tükrözi és értékes, eddig nem ismert adatokkal szolgálnak a helyi keresztények és muzulmánok életéről, a magyar pásztorral való kapcsolatukról. 

Dr. Venetta Jankova, a bolgár kiadás összeállítója,a Sumeni Tudományegyetem néprajz szakos tanára, bolgár és török bölcsész. Több néprajzzal, kultúrtörténettel foglalkozó cikk és néhány könyv szerzője. 2008-2012 között a Debreceni Tudományegyetem tanára. Tudományos érdeklődési körébe tartoznak a kulturális, történelmi emlékek, az identitás kérdései, etnokulturális kölcsönhatások, kultúrák közötti kommunikáció, a Balkán kultúrája, kulturális kapcsolatai, identitása.

Sztefka Hruszanova műfordító több magyar író művét fordította bolgárra (Kukorelly Endre, Molnár Ferenc, Zilahy Péter, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Márton László, Kertész Imre, Vörös István), fordításai antológiákban is megjelentek.  A magyaron kívül fordít angolból és szlovénból is. 2011-ben a magyar kultúra népszerűsítése terén kifejtett munkássága elismeréséül megkapta a Magyar Érdemkeresztet. A BTA Központi Könyvtárának munkatársa.

A könyv kiadása a Nemzeti Kulturális Alap, a Reformációs Emlékbizottság és a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

SZÍNHÁZ  január 21.| hétfő| 19.30 óra Szófia – Nemzeti Kultúrpalota, Új Színház

RADOSZTINA ANGELOVA BÉCSI LAKÁS CÍMŰ REGÉNYE ALAPJÁN KÉSZÜLT ELŐADÁS

Rendezők: Nagy István, Hadzsikosztova Gabriella

Szereplők: Maria Dzsojkeva, Nikol Nikolova, Nikol Sultanova, Cvetelina Nikolova

Zene: Simon Attila

Kosztümtervező: Hadzsikosztova Gabriella

Jegyek a Nemzeti Kultúrpalota jegyközpontjában kaphatók, az előadás napján pedig a színház pénztárában a 0894480744 számon tett előzetes foglalás után.

Amikor a nő szeme virágzik, nem jelent jót… pedig lehet, hogy soha nem fog virágzani.

Amit a nézők látnak, az nem egy, a könyv alapján megírt színdarab. Az előadás a szavak, a modern táncszínház, a zene és a mozgás ötvözete, amelyből egy kész darab született. Az alapot nem a regény gerincét képező történet adja, hanem a szerző által a történetbe beleszőtt különleges lírai kalandozások.

A szintetikus, több művészeti ágat magában foglaló előadás a Malko Teatro sajátossága, bátran kereszteznek műfajokat, vágnak át nyelvi határokat.

Az előadás Szliven város Állami Bábszínházával folytatott közös munka eredménye, és az EMMI támogatásával valósult meg.

 

FILMMŰVÉSZET január 22.| kedd| 18.00 óra Salom

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA, JANUÁR 22-E ÉS A HOLOKAUSZT NEMZETKÖZI NAPJA, JANUÁR 27-E ALKALMÁBÓL

Gárdos Péter HAJNALI LÁZ című filmjének vetítése (2014, 114 perc, magyar-svéd-izraeli kooprodukció)

Rendező és forgatókönyvíró: Gárdos Péter

Szereplők: Piti Emőke, Schruff Milán, Azcárate Anna, Scherer Péter, Petrik Andrea

Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. Ilyen a huszonöt éves Miklós, akit újra halálra ítélnek: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar! Levelet ír hát 117 magyar lánynak, akiket szintén Svédországban rehabilitálnak, és feleséget keres, hogy új életet kezdhessen. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin...

Reggeltől estig ír - levelet, verset, cikket -, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének.
Gárdos Péter filmrendező szülei életéből írt nagysikerű, Prix d'Europe-díjas könyvét filmesítette meg. 

A film elnyerte a 2016-os Szerelem Bolondság Nemzetközi Várnai Filmfesztiválnak a legjobb rendezésért járó díját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat: Apáczai Csere János-díjat, Brunszvik Teréz-díjat, Éltes Mátyás-díjat, Karácsony Sándor-díjat, Kiss Árpád-díjat, Németh László-díjat, Szent-Györgyi Albert-díjat.

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

 

NÉPTÁNC január 25.| péntek| 19.00 óra City Mark Art Centre – Janko Szakazov út 30.

FALMIS ÉS BARÁTAI KONCERT

Belépés: adomány 3 levától

A koncert a Bánáti Bolgárok Bulgáriai Falmis Egyesülete alapítása 21. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.  Fellépnek a bulgáriai és romániai bánáti bolgárok táncegyüttesei, bemutatják sajátos népzenéjüket és táncaikat, népviseletüket, régies beszédüket, tanúságát adva Bulgária iránti szeretetüknek és tiszteletüknek.

Az idei koncert újdonságaként a Falmis Együttes magyar csárdást ad elő Dimitar Korcsakov koreográfiájában.

Az esemény a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

 2019. FEBRUÁRI KEZDETTEL

A tandíj: 400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A tanfolyam időtartama: február – december (nyári szünettel július-augusztusban)

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

PARTNEREK ÉS TÁMOGATÓK:

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
26
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 26. - ápr. 19.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések