Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019.február

 

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2019. FEBRUÁR HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS 2019. február 8-ig Szófiai Magyar Intézet

                      február 11-28. Bisztrica – Művelődési Ház

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912 KIÁLLÍTÁS

A kiállítás védnöke a bolgár Közlekedési, Információs Technológiai és Távközlési Minisztérium minisztere Roszen Zseljaszkov.

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912-ben szervezett Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

SZÍNHÁZ február 08.| péntek| 18.00 óra Rusze – Színház – Kamaraterem (Dohodno zdanie)

RADOSZTINA ANGELOVA BÉCSI LAKÁS CÍMŰ REGÉNYE ALAPJÁN KÉSZÜLT ELŐADÁS A SZERELEM ÉS BOR MŰVÉSZETI SZALON KERETÉBEN

Rendezők: Nagy István, Hadzsikosztova Gabriella

Szereplők: Maria Dzsojkeva, Nikol Nikolova, Nikol Sultanova, Cvetelina Nikolova

Zene: Simon Attila

Kosztümtervező: Hadzsikosztova Gabriella

Amikor a nő szeme virágzik, nem jelent jót… pedig lehet, hogy soha nem fog virágzani.

Amit a nézők látnak, az nem egy, a könyv alapján megírt színdarab. Az előadás a szavak, a modern táncszínház, a zene és a mozgás ötvözete, amelyből egy kész darab született. Az alapot nem a regény gerincét képező történet adja, hanem a szerző által a történetbe beleszőtt különleges lírai kalandozások.

A szintetikus, több művészeti ágat magában foglaló előadás a Malko Teatro sajátossága, bátran kereszteznek műfajokat, vágnak át nyelvi határokat.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósult meg.

 

FILMMŰVÉSZET február 13.| szerda| 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A 14. BUSHO BUDAPESTI RÖVIDFILM FESZTIVÁLON BEMUTATOTT ALKOTÁSOKBÓL KÉSZÜLT VÁLOGATÁS VETÍTÉSE, angol felirattal,összesen130 perc vetítési idő

Belépés díjtalan!

A filmeket dr. Ivan Ivanov, a Nemzeti Színház és Filmművészeti Akadémia tanára mutatja be

2018. augusztus 28 – szeptember 2. között tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely a tavalyi évben kapta meg az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepeltek a programon.

 

A Busho 2018 második helyezettje és a Diákzsűri díjazottja

Kiss Hajni Utolsó hívás, 27:00 perc

Kárpáti Anikó (61) utolsó napját követjük végig, mielőtt végleg elhagyja az országot, hogy lánya családjához költözzön. Az idősödő nő őrült rohanásba kezd, melynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

A Média Tanács legjobb magyar filmnek járó díja

Kovács István: Ostrom 21:59 perc

A háború pusztította Szarajevóban egy magányos, bosnyák nő vízért indul, hogy végre hajat tudjon mosni. Döntésétől sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Média Tanács és a Diák Zsűri legjobb animációért  járó díja

Hegyi Olivér: Take me please 13:00 perc

Egy szakítás, és az azt követő eseményeket mutatja be a film. A fiú hezitál, a lány megunja ezt, a fiú találkozik a lány új barátjával, ami egy kicsit sokkolóbb, mint azt várta. A fiú menekülni szeretne…

A SZIGET különdíj nyertese

Tóth Barnabás: Susotázs 16:00 perc

A két magyar szinkrontolmács napja úgy indul a hűtőgépgyártó konferencián, mint bármelyik másik munka.

SOPRON különdíjának nyertese

Dombrovszky Linda: Kockaember 18:30 perc

Egy idős ember képtelen elfogadni, hogy nyugdíjba küldik, és élete drámai fordulatot vesz, amikor ráébred, hogy nem tudja befejezni élete fő művét.

VISEGRAD különdíjának nyertese

Deák Kristóf: A legjobb játék 19:40 perc

Amikor két térfigyelő biztonsági őr rájön, hogy munkájukat egy frissen telepített mesterséges intelligencia-szoftver fenyegeti, kénytelenek felvenni azzal a kesztyűt – ami végül elég váratlan megoldáshoz vezet.

A legjobb címért járó díj nyertese

Szeleczki Rozália Csodapunci 13:30

A kamaszlány Léna élete első szexuális élményére készül szerelmével. Ránehezedik azonban a családi mitológia, a csodapunci legendája. Léna végre megtudja, örökölte-e anyjától a csodálatos képességet.

A filmeket a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál bocsátotta a rendelkezésünkre.

Az esemény a Nemzeti Színház és Filmművészeti Akadémia Filmművészet szakának együttműködésével valósul meg.

SZÍNHÁZ február 18-25. Új Bolgár Egyetem – Ovcsa Kupel lktp., Montevideo út 21.

ÚJ SZÍNDARAB PÁLYÁZAT 2019

A pályázat témája: Titkok

A pályázati kiírásra beküldött alkotások szerzőinek kilenc hónap állt rendelkezésükre olyan szöveg elkészítésére, amellyel a pályázat következő ütemeiben részt vehetnek. A kiváló szakemberekből álló zsűri által kiválasztott pályaművek szerzői részt vesznek a Valentin Ganev színművész vezette Dráma Laboratóriumban, amelynek Pozsgai Zsolt

dramaturg is részese.A február utolsó hetében tartandó laboratóriumi foglalkozások során a résztvevők saját darabjuk végső kialakításán dolgoznak. Közülük kerül ki a zsűri döntése alapján a nyertes szerző, akinek a neve március végén, a Színházi Világnap után válik ismertté. A győztes pénzjutalomban részesül, valamint lehetőséget kap darabja színpadra állítására. A Dráma Laboratóriumban létrejött darabok mindegyike helyet kap a Titkok c. gyűjteményben, amelyet az Új Bolgár Egyetem ad majd ki.

A pályázat harmadik kiadása az Új Bolgár Egyetem Kuratóriuma Központi Alapja támogatásával és a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével valósul meg.

A könyvbemutatók a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a Publishing Hungary

program támogatásával valósulnak meg.

 

KIÁLLÍTÁS  február 19. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A SZABADOS CSALÁD MOLNÁR MESTEREIRE EMLÉKEZŐ, A CSALÁD ARCHÍV KÉPEIBŐL KÉSZÜLT KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország nagykövete és Szabados Venelin, a család leszármazottja nyitja meg.

A megnyitón részt vesz Marinela Nikolova Kozloduj város polgármestere.

„Bulgária atomfővárosa, Kozloduj lakóinak többsége nem tud semmit, vagy csak alig hallott valamit a dolgos, sok megpróbáltatáson átment Szabados családról, amely a XIX. sz. második felében telepedett le a városban. Minden nap az atomerőmű több ezer dolgozója megy el munkába menet és jövet egy régi, nagyméretű épület, a Viktor Szabados Malom mellett, amelyet az egyik Szabados testvér épített …. A családalapító Szabados János és Mária egy a Dunán úszó malommal indultak el Magyarországról, és számos megpróbáltatás után Orjahovo városban állapodtak meg, ahol továbbra is a molnársággal foglalkoztak. Fiaik folytatták apjuk mesterségét – Imre Orjahovoban maradt, míg János és Viktor Kozlodujban telepedett le” (részlet a Szabados család c. könyvből).

Az esemény az Orjahovoi Történeti Múzeum és a Szabados család támogatásával valósul meg.

 

IRODALOM/FORDÍTÁS február 21. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Tudományegyetem – 2. sz. ülésterem

JONKA NAJDENOVA PROFESSZOR ÉS IVO PANOV PROFESSZOR MUNKÁSSÁGÁNAK SZENTELT EST, LEGÚJABB KÖNYVEIK BEMUTATÁSA

Az est műsorvezetője Emil Baszat, a Bolgár Fordítók Szövetsége A fordítás elmélete, története és kritikája részlege vezetője

A tudósok munkásságát Dr. Szabina Pavlova, a Bolgár Fordítók Szövetségének titkára, hungarológus és Dr. Szirma Kosztadinova, a Szófiai Tudományegyetem iranisztika szaka tanára méltatja.

Jonka Najdenova professzor az ELTE magyar nyelvszakán végzett. Jelenleg a Bolgár Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, az Összehasonlító Irodalomtudomány részleg vezetője. A Szófiai Ohridai Szent Kelemen Tudományegyetem magyar szakán tart magyar irodalom, országismereti és fordításelméleti előadásokat. Számos, a magyar irodalommal és kultúrával kapcsolatos kutatás, monográfia és tanulmányi segédanyag szerzője. Fordításában Kosztolányi Dezső, Örkény István, Janikovszky Éva, Plocz Alain és mások művei jelentek meg bolgár nyelven.

Ivo Panov professzor a Kabuli Állami Egyetem perzsa nyelvszakán, valamint az Azerbajdzsáni Állami Egyetem keleti nyelvek és irodalom szakán diplomázott. A Szófiai Tudományegyetem iranisztika szaka vezetője, a Bolgár Fordítók Szövetségének vezetője. Több egyetemen és főiskolán tanít iranisztikával kapcsolatos tantárgyakat. Több mint 50 szépirodalmi és tudományos mű fordítója.

 

IRODALOM február 26. | kedd Szófiai Magyar Intézet

A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA, FEBRUÁR 18-A ALKALMÁBÓL

Részletek Jókai Mór műveiből a Szófiai Tudományegyetem magyar szakos diákjai felolvasásában. Az író munkásságáról Jonka Najdenova professzor tart előadást. 

A Magyar Írószövetség Választmánya – a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében – kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját. A Magyar Írószövetség kezdeményezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma elfogadta és támogatásra méltónak találta. Így 2018-ban első ízben megrendezésre kerülhetett a Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat.

Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el.

Nagyon sok regényt írt és az 1850-es években hatalmas népszerűségre tett szert. Ez volt a legtermékenyebb időszaka; ezáltal ő lett az első magyar író, aki honoráriumaiból nagypolgári színvonalon élhetett. Műveit több mint 30 nyelvre, köztük bolgárra is lefordították.

A könyvbemutatók a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a Publishing Hungary program támogatásával valósulnak meg.

 

 

 

EURÓPA VERSCSEPPEKBEN – a Plovdiv Európa Kulturális Fővárosa 2019 program keretében február eleje Plovdiv

Forradalmi technológiával készült graffitik Plovdivban, 32 helyszínen

Az Európa verscseppekben elnevezésű projekt az MM televízió ötlete, és a plovdivi művészek csoportja együttműködésével valósul meg. A projekt grafikai része megvalósításáért Szimona Kozsuharova művész felel, a plovdivi művészek csoportját pedig Dimitar Mehandzsijszki –Stern vezeti. 32 helyszínen speciális folyadékkal spriccelnek fel dalszövegeket. A graffitik csak akkor válnak láthatóvá, ha esik az eső, vagy ha vízzel leöntik őket, és 10 hét alatt maguktól megsemmisülnek. Ezzel az innovatív anyaggal ilyen nagyszabású projekt először valósul meg Európában, amely technológiája teljesen környezetbarát. A szövegek a 28 EU tagország emblematikus dalainak részletei. Többségük az adott ország nyelvén lesz olvasható.

A közösségi hálózatok segítségével játék formájában lehet majd megtalálni a helyszíneket, felismerni a szöveg nyelvét, az előadót vagy az országot, ahonnan származik, majd bejelentkezve a helyszínről, díjat lehet nyerni.

Az Európa Verscseppekben projekt három ütemben (téli, nyári és őszi) valósul meg a 2019-es év folyamán. A kezdetét, amely február elején várható, pótlólag jelentik be.

Az Omega együttes Gyöngyhajú lány című dala a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével kerül bemutatásra.

www.mmtvmusic.com    www.plovdiv2019.eu

 

 

A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

PARTNEREK ÉS TÁMOGATÓK:

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
26
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 26. - ápr. 19.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések