Iratkozzon fel hírlevelünkre

2019. december

KIÁLLÍTÁS december 15-ig  Harmanli – Kulturális Központ

LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni. Láthatjuk a szürkemarha gulyát kísérő gulyást, az erdőjáró favágót, a túzoktojást mentő madarászt és a leshelyet építő természetfotóst; mindben az a közös, hogy a természetet nem leigázni, meghódítani akarja, hanem vele élni, megismerni, elfogadni és követni annak törvényszerűségeit.

Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.”

(Részlet Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója Lóránt Attila Ember a tájban c. könyvéhez írt előszavából)

JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁR december 1. | vasárnap | 10.00-19.00 óra Inter Expo Center, Carigradszko sosze 147.

A NEMZETKÖZI NŐI KLUB XXV. JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁRA

A közel húszéves hagyománnyal rendelkező jótékonysági vásár egyike a bolgár főváros legnépszerűbb jótékonysági rendezvényeinek. A Szófiába akkreditált diplomáciai missziók, cégek és önkéntesek segítségével megvalósuló vásár célja az összegyűlt pénzösszeget különböző jótékonysági célokra fordítani. Támogatást nyújtanak egészségügyi, oktatási és szociális célú kezdeményezésekhez. A kiállító országok, szervezetek standjain a különböző nemzetek ajándéktárgyait, termékeit, ételeit, italait vásárolhatják meg a látogatók.

A Nemzetközi Női Klub ez alkalommal a jótékonysági vásár 25. évfordulóján kívül a klub fennállásának 30. évfordulóját is ünnepli.

Magyarország standja is várja az érdeklődőket, vásárlókat. Kapható lesz szaloncukor a karácsonyfára, bejgli, tokaji bor, Unicum az ünnepi ebédhez, magyar fűszerek és Pick Snack kolbászkák, Túró Rudi és még sok minden más…

Jegyek:

- felnőtteknek és 12 éven felüli gyerekeknek elővételben 5 leva, a helyszínen – 6 leva;

- gyerekeknek (6-17 évesek), tanulóknak és nyugdíjasoknak 2 leva;

- családi belépő (két felnőtt és korlátlan számú gyermek) elővételben 12 leva, a helyszínen – 15 leva.

További információ: www.iwc-sofia.org

 

KIÁLLÍTÁS december 2-31. Rusze – Történeti Múzeum

KALANDRA FEL! BUDAPEST-KONSTANTINÁPOLY AUTÓS TÚRAÚT – 1912 KIÁLLÍTÁS

A fotókból, korabeli dokumentumokból, újságcikkekből és makettekből álló kiállítás a Magyar Királyi Autóklub által 1912. június 29. és július 6. között megvalósult Budapest-Konstantinápoly autós versenynek állít emléket.

A Budapest-Konstantinápoly Túraút volt a Királyi Magyar Automobil Club első saját szervezésű, határokon átívelő rendezvénye. A 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út.

Az esemény a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogatásával valósul meg.

 

GASZTRONÓMIAI KIÁLLÍTÁS december 2-31.  Razgrad – Bojan Penev Regionális Könyvtár

Az ÉDES KÖVETEK – GASZTRODIPLOMÁCIA – FOTÓDOKUMENTÁCIÓS KIÁLLÍTÁS

Az Émile Gerbeaud cukrász halálának 100. évfordulója alkalmából készült kiállítás elmondja, hogyan vált egy francia cukrász és termékei a magyar cukrászipar szerves és meghatározó részévé, valamint megismerteti a látogatót az olyan hagyományos magyar édességek történetével, mint a rétes, indiáner, Dobos torta, zserbó, rigójancsi, Gundel palacsinta, Rákóczi-túrós és somlói galuska.

Émile Gerbeaud (1854–1919) a Genf melletti Carouge-ban, cukrászcsaládban született. Tanulmányait Németországban, Franciaországban és Angliában végezte, majd Saint-Étienne-ben házasodott meg és nyitott üzletet. Miután 1884-ben átvette Kugler pesti üzletét, kis csokoládégyárat is alapított, 1909-ben megvette mellé a fiumeit is.

A híres Gerbeaud-cukrászdában tíz helyett hamarosan már hatvan segéd, húsz-húsz elárusító- és csomagolónő, valamint öt kifutófiú dolgozott, de így is alig győzték a megrendeléseket. Több mint százféle teasütemény, különleges torták, cukorkák kerültek ki a műhelyből; már a csomagolásuk is kész műremek volt.

A mester halála előtt, 1919-ben Budapesten egyesítette két üzemét. Itt készült Magyarországon először macskanyelv és konyakmeggy – ez utóbbi a finom hazai gyümölcs jóvoltából máig világsiker.

 

IRODALOM december 3. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet        

A BURGASZI MORE IRODALMI FOLYÓIRAT 2019/3. SZÁMÁNAK BEMUTATÁSA

Bemutatja: Jordan Eftimov.

A szám Kosztolányi Dezső, Görgey Gábor, Grecsó Krisztián, Horváth Viktor, Csender Levente, Molnár Ferenc, Dragomán György, Tandori Dezső, Petri György és Várady Szabolcs bolgárra fordított műveit tartalmazza.

A kiadványban Ivan Trendafilov, Rumi Rajk, Vanya Valkova, Diljan Benev, Dojcsin Dojnov, Mitko Novkov, Dejan Enev, Venelin Sztojcsev, Ivan Kehlibarov, Daniela Kuzmanova, Maja Kiszjova, Marin Georgiev és mások művei is megtalálhatók.

A szám szerkesztői: Roszen Drumev és Ivan Szuhivanov

A folyóirat a Burgaszi Önkormányzat kiadványa

A magyar szám a KKM Publishing Hungary programja anyagi támogatásával valósult meg.

KIÁLLÍTÁS december 4. | szerda | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

RÉVÉSZ ANTAL GRAFIKÁIBÓL ÁLLÓ, SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY MAGYARORSZÁG CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást Ljuben Pavlov grafikusművész nyitja meg.

 „Az itt kiállított grafikáim egy ismert hazai dalt kívánnak idézni, amely így kezdődik:  Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország.”

A kiállítás 13 nagyobb grafikából áll, amelyek az UNESCO világörökséghez tartozó, valamint az Europa Nostra -díjjal kitüntetett magyarországi helyszíneket ábrázolnak kifinomultan, olyan emblematikus magyarországi helyeket, mint Budapest, Visegrád, Hortobágy, Hollókő, Aggtelek, Pannonhalma, Tokaj, Kőszeg, Mohács és a Fertő tó.

Révész Antal 1931-ben született Pápán. 1949-től 1953-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakán tanult, mesterei: Konecsni György, Köpeczi Bócz István, Barcsay Jenő voltak. Munkásságát 1995-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének szakmai díjával jutalmazták. A Derkovits Alkotóközösség tagja. 1995-ben a Magyar Plakátért Alapítvány szervezője, alapító tagja. Önálló tervezőként dolgozik a tervezőgrafika különböző területein, feleségével, Wigner Judittal. A Magyar Plakátért Alapítvány szervezője, alapító tagja. E minőségében több, a műfaj történetét bemutató kiállítást szervezett az elmúlt években Székesfehérváron is. A grafikával párhuzamosan táblaképeket, képgrafikát, naptárokat készítenek. 2016-ban hunyt el.

 

IRODALOM december 13. | péntek | 15.00-16.00 óra Nemzeti Kultúrpalota, 4. emeleti könyvvásári színpad

47. SZÓFIAI NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR (Nemzeti Kultúrpalota, 2019. december 10-15.)

Magyar részvétel: Csáth Géza Ópium c. könyvének bemutatása. A kötet második, átdolgozott és kiegészített kiadása az Ergo Kiadó gondozásában jelent meg 2019-ben.

A könyvbemutatón részt vesz Martin Hrisztov műfordító, Julian Zsiliev irodalomkritikus és Sztaniszlav Kertikov színművész.

A novellagyűjtemény Zdravko Csubriev, Martin Hrisztov, Mina Coneva fordításait tartalmazza.

Csáth elbeszéléseiben életre kell egy gyűlölettel és titkos szenvedélyekkel, szörnyű cselekedetekkel teli világ. Összefonódnak gyerekkori misztikus élmények és látomások, az emberi szexualitás és brutalitás, az emberi lélek rejtelmei és halálos megnyilvánulásai.

Csáth Géza (1887-1919) kiváló író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző, ugyanakkor morfiumfüggő és nőcsábász, aki könnyedén elherdálja tehetségét. Fiatalon elkövetett öngyilkosága előtt feleségét is lelövi.

Martin Hrisztov műfordításában olyan szerzők művei jelentek meg bolgár nyelven, mint Márai Sándor, Bánki Éva, Ferdinandy György, Mészöly Miklós, Petri György, Oravecz Imre, Király Levente, Petőcz András, Bibó István. A 2002-ben alapított Ergo Kiadó tulajdonosa.

 

KONCERT december 14. | szombat | 20.00 óra Szófia – Nemzeti Kultúrpalota, 1.sz. Koncertterem

ROBY LAKATOS ÉS EGYÜTTESE KONCERTJE

A klasszikus zene, a jazz, a románcok, a filmzene és a csárdás kirobbanó sikerű ötvözete.

Jegyek kaphatók: a Nemzeti Kultúrpalota jegyközpontjában és online felületén, valamint az Eventim rendszerében. https://www.tickets.ndk.bg/npc_ws_pg_previewhall.php?eid=5401&hid=0&hin=1&manual=1

valamint az Eventim honlapján

https://www.eventim.bg/bg/bileti/roby-lakatos-ensemble-sofia-national-palace-of-culture-hall-1-527191/event.html

A legendás Roby Lakatos régóta várt koncertje a crossover zene kedvelői számára az év zenei eseménye. A szófiai közönség december 14-én első ízben találkozhat ezzel a világszinten is egyedülálló jelenséggel, aki a klasszikus zenét, a jazzt és a csárdást ötvözi mesterien hegedűjével., és akit a kritikusok a legfürgébb ujjú hegedűsnek neveznek. Lakatos és együttese a legnagyobb fesztiválok keresett vendége, és a világ leghíresebb koncerttermeiben lépett fel nagy sikerrel többek között a Koncertgebau-ban,

Carnegie Hall-ban és a sydney-i Operaházban. Roby Lakatos zenekarában minden zenész hangszerének kiemelkedő mestere. Fellépésükre a Nemzeti Kultúrpalota 1-es termében a Classic FM Rádió zenekarának közreműködésével kerül sor.

Roby Lakatos és együttese koncertje az Elite PM Agency szervezésében valósul meg.

 

KONCERT december 18. | szerda | 18.30 óra Szófiai Filharmónia – Kamaraterem

HÖLGYEK ÉS KURTIZÁNOK – KERTÉSZ MÓNIKA OPERAÉNEKES KONCERTJE 

Zongorán kísér Jolanta Szmoljanova

Zenei séta az opera és a magyar operett világában. Áriák Rossini, Bizet, Lehár és Kálmán műveiből.

Belépés meghívóval. Meghívók a Szófiai Magyar Intézetben kaphatók.

Kertész Mónika bolgár-magyar származású mezzoszoprán énekes művészi sokoldalúsága számos formában jelenik meg. Az opera-, oratórium- és daléneklés mellett kísérleti és modern projektekben is előszeretettel vesz részt. Az elmúlt évadban Rossini: Hamupipőke című operájának címszerepét énekli a Pécsi Nemzeti Színházban. Előtte a Szegedi Nemzeti Színház szólistája, illetve rendszeresen közreműködik Magyarország legkiválóbb zenekarainak, mint például a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Savaria Szimfonikus Zenekar, Orfeo Zenekar és a Mendelssohn kamarazenekar koncertjein. Fellép többek között a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia és a Budapest Music Center koncerttermeiben és számos fesztiválon, úgy, mint a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és Nyári Fesztiválon, az Iseumi Szabadtéri Fesztiválon és Zsidó Kulturális Fesztiválon. Nyelvész és pedagógusi diplomái megszerzése után énektanulmányait Magyarországon, Olaszországban és Angliában folytatta. A Piero Boni Nemzetközi Operaénekverseny 2. helyezettje Mantovában, a Rotary Nemzetközi Operaénekverseny döntőse Lisszabonban.

Mónika opera repertoárja magában foglalja többek között Carmen, Rosina (Sevillai borbély), Lola (Parasztbecsület), Cherubino (Figaro házassága), Dorabella (Cosi fan tutte), Fenena (Nabucco) és Dido (Dido és Aeneas), illetve Örzse (Háry János) szerepeit.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 18. - ápr. 11.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések