Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. szeptember

TUDOMÁNY  szeptember 5. | szerda | 11.15-12.00 Szozopol

A SZERELEM ÉS A SZEX A DIGITÁLIS KORSZAKBAN – SZEMIOTIKUS MEGKÖZELÍTÉS

Tudományos konferencia A szerelem és a szex a digitális korszakban a XXIII. Nemzetközi Koraőszi Iskola keretében (szeptember 5-9., Szozopol)

A rendezvény a Szemiotikus Kutatások Nemzetközi Társasága (IASS) védnökségével valósul meg.

Hoppál Mihály professzor előadása: SZERELMI JELKÉPEK A  MAGYAR  NÉPMŰVÉSZETBEN

A konferencián még bolgár, olasz, francia és görög előadók vesznek részt.

Hoppál Mihály 1942-ben született Kassán. Középiskolai tanulmányait a szellemiségéről híres Sárospataki Református Kollégiumban végezte, majd debreceni egyetem bölcsészkarán néprajzot, magyar nyelv és irodalmat, muzeológiát tanult. A 60-as évek elején alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi kutató csoportja, ahová fiatal kutatóként Hoppál Mihály is bekerült. Ma főleg a folklorisztika elméletével, a népi hiedelemvilág kutatásával, ezen belül a népi gyógyászattal foglalkozik.  Az etnoszemiotikai kutatások hazai története szemléletes példákkal szolgál annak bizonyítására, hogy a kulturálisan összetartozó, a közös múlttal rendelkező embercsoportok, a jelrendszerek létrehozásával is irányítják, szabályozzák a mindennapok társas gyakorlatát. A hagyományos paraszti kultúra (amely néprajzi kutatásunk érdeklődésének és vizsgálatainak homlokterében áll) egyik jellemző vonása éppen az volt, hogy ugyanazt a tartalmat többféle „nyelven” is kifejezhette. A jelelmélet szavaival mondva: ugyanazt az üzenetet több kódban is elrejtették, hogy a közösség számára fontos, sokszor létfontosságú információk biztonságosan eljussanak az egyénhez (Hoppál Mihály).

http://www.sociosemiotics.net/events/2018/love-and-sex-digital-age-semiotic-perspective

http://projects.nbu.bg/projects_inner.asp?pid=955

 

ZENEszeptember 14. | péntek | 22.30 óra Szófia – Studio 5

           szeptember 15. | szombat Plovdiv –Bee Bop Cafe

A MESZECSINKA EGYÜTTES KONCERTJE

Tagjai: Oláh Annamari – ének, Emil Bijarszki – zongora, gitár, Vajdovics Árpád – basszgitár, nagybőgő, Krolikovszki Dávid – dob, ütős hangszerek, meghívott vendég – Karen Arutjunan – gitár, fuvola

Közel egy év telt el a Meszecsinka Együttes legutolsó szófiai fellépése óta, amikor a Magyar-Bolgár Baratság Napja alkalmából adott koncertjük megtöltötte a Sofia Live Clubot. A közönség mellett a bolgár média és zenekritikusok is elismerően nyilatkoztak az akkori produkcióról.

Az elmúlt hónapokban több koncertjük volt Portugáliában, Oroszországban, Németországban és Olaszországban. Elnyerték az idei, az év legjobb albumáért járó Fonográf-díjat.  Most ismét visszatérnek Bulgáriába, a bolgár közönség újra részese lehet misztikus, álomszerű világuknak. 

Meszecsinka egyike a legjobb magyar világzenei együtteseknek. A zenekart Oláh Annamari és Biljarszki Emil alapította 2009-ben, nevét (magyarul Holdacska) egy bolgár népdalból kölcsönözték. A Meszecsinka egyike a legsikeresebb együtteseknek, amelyek előadásában a magyar és a bolgár folklór együtt él a flamencoval és a pszichedelikus rockkal, az orientális az experimentálissal. 

A szófiai koncerten eddigi albumaik legjavát adják elő, valamint néhány, eddig még ki nem adott számot is hallhat majd a közönség.

Jegyek a bilet.bg honlapon és a helyszínen válthatók.

A turné a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁSszeptember 17. | hétfő | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A SZÁLAKBA ZÁRT TÖRTÉNETEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítás a Magyar Kárpitművészek Egyesülete alapítása 22. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

A kiállítást Molnár Eszter és Violeta Vaszilcsina művészettörténészek nyitják meg

A kiállítás kurátora: Kneisz Eszter, gobelin művész

Kiállító művészek: Molnár Eszter, Székely Judit, Lencséd Ida, Pápai Lívia, Pasqualetti Eleonóra, Balogh Edit, Malik Irén, Bényi Eszter, Maevszka Koncz Borjána, Pázmány Judit, Penkala Éva, Kiss Katalin, Kneisz Eszter, Szabó Verona, Bocz Bea

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 1996-ban alakult és azóta nonprofit, közhasznú szakmai egyesületként működik. Összefogja a szakma jeles képviselőit, akik elkötelezett hívei a szövött textilnek, kárpitnak. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete több mint nyolcvan tagot összefogó művészeti szervezetté bővült, mely az európai gyakorlathoz mérten nagyszámú közösségnek tekinthető. Összefogja és képviseli magyarországi tagsága mellett a határon túli művészeket is (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia). A Magyar Kárpitművészek Egyesülete eddig több mint száz nemzetközi és hazai kiállítás résztvevője és rendezője volt.

Az európai művészet történetében a kárpitszövés sajátos és szuverén, korokat átívelő, időtlen műfaj. Napjainkban is él és változik, megújult formai és tartalmi értékeivel, a XX. és XXI. századnak különleges képviselőjeként.

A kárpit terv különböző művészeti technikákkal készül: rajz, festészet, kollázs, számítógépes grafika. Ezután következik a kárpit méretének megfelelő karton rajzolása, amely alapján készül a szövés. Hosszantartó, összetett feladat mire kész lesz egy mű.

A kárpitművészek a hagyományos műfajon túl alakították ki önálló szemléletüket és ezek a technikai jellegzetességek valamint az egyéni sajátosságok izgalmas dimenziókat nyitottak meg.

Szófiában egy válogatást szeretnénk tagságunk munkáiból bemutatni, amellyel ízelítőt nyújtanánk a bolgár művészeknek és érdeklődőknek a mai  magyar kárpitművészetből, az Egyesület 22-ig évfordulója alkalmából. Célunk megismertetni és népszerűsíteni szélesebb körben ezt a régi technikát, mely Bulgáriában sem ismeretlen. Például a csiprovszki régi szőnyegek, szőttesek és a mai, új megfogalmazású kárpitok, melyekkel a szófiai galériákban találkozhatunk. A kiállításunk címe utalás művészeink különböző látásmódjára, sokszínűségére. Ez a kiállítás egy tematika nélküli kiállítás, melyben mindenki elmondhatja saját történetét minden kötöttség nélkül vallja a kurátor, Kneisz Eszter.

A kiállítás 2018. október 17-ig látogatható!

 

EMLÉKEZÉS szeptember 20. | csütörtök | 11.00 óra Orjahovo, a Nagyboldogasszony templom és a Marin Varbanov Művészeti Galéria előtti tér

A SZABADOS CSALÁD MOLNÁR MESTEREIRE EMLÉKEZŐ TÁBLA LELEPLEZÉSE, VALAMINT A CSALÁD ARCHÍV KÉPEIBŐL KÉSZÜLT KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A táblaavatáson hivatalosan részt vesz Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója és Venelin Szabadosev, a család utódja.

A kiállítást Dr. Evgenyija Najdenova, Orjahovo város Történeti Múzeumának igazgatója nyitja meg.  

„Bulgária atomfővárosa, Kozloduj lakóinak többsége nem tud semmit, vagy csak alig hallott valamit a dolgos, sok megpróbáltatáson átment Szabados családról, amely a XIX. sz. második felében telepedett le a városban. Minden nap az atomerőmű több ezer dolgozója megy el munkába menet és jövet egy régi, nagyméretű épület, a Viktor Szabados Malom mellett, amelyet az egyik Szabados testvér épített …. A családalapító Szabados János és Mária egy a Dunán úszó malommal indultak el Magyarországról, és számos megpróbáltatás után Orjahovo városban állapodtak meg, ahol továbbra is a molnársággal foglalkoztak. Fiaik folytatták apjuk mesterségét – Imre Orjahovoban maradt, míg János és Viktor Kozlodujban telepedett le” (részlet a Szabados család c. könyvből).

Az esemény Orjahovo város Önkormányzata, Történeti Múzeuma, a Szófiai Magyar Intézet és Venelin Szabadosev támogatásával valósul meg.

 

SZÍNHÁZszeptember 21. | péntek | 10.30 óra, 16.00 óra Szófia – Nemzeti Kultúrpalota, 42 sz. terem

A BÁBOK VÁSÁRA -  UTCAI ÉS BÁBSZÍNHÁZAK X. JUBILEUMI FESZTIVÁLJA

A kecskeméti CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ CSIGAHÁZ  című előadása három év alatti gyermekek részére

Az előadás humoros és lírai pillanatok sorozata, amelynek szereplői bohócnagypapa és bohócunokája. A porondon látható: egy légies pille, egy izgága kukac, egy gyanútlan süni és két harsogó béka megismételhetetlen produkciója.

Az előadást végén a játéktér kinyílik és a színészek segítségével játszótérré változik.

Elhagyatott rét szélén, annak is a közepén, magányosan ül CSIGA.
Ül, és nem megy sehova, jöjjön a világ oda!
És a világ odamegy, mint Mohamedhez a hegy. Katica kutatja, kukac nógatja, pille firtatja, béka ugratja, sün faggatja, mi lehet a csiga búja.
A választ csakis pipacs és pitypang tudja.

Az előadás időtartama: 20-25 perc + 25 perc közös játék a gyerekekkel, szülőkkel.

Ajánlott korosztály: 1-3 éves korig.

Jegyváltás kötelező!

Szerzők: Bodor Judit, Kiszely Ágnes, zene: Szabó Balázs, rendező: Kiszely Ágnes, szereplők: Nyirkó Krisztina és Apró Ernő

A fesztivál műsorán gazdag nemzetközi programok találhatók mindkét, az utcai és bábszínház műfajban is, valamint kísérőprogramok gazdag választéka – munka megbeszélések, műhelyfoglalkozások, szemináriumok stb.

A fesztivál elnyerte az EFFE (Europe for festivals, Festivals for Europe) Kiváló Fesztivál Díját.

A fesztivál a Szófia Fővárosi Önkormányzat 2018-as kulturális naptárának része.

 

FILMMŰVÉSZETszeptember 21. | péntek | 19.00 óra Burgasz – Flora Központ, Csiga szabadtéri színpad, Tengeri Kaszinó

TÖRTÉNELMI DOKUMENTUMFILMEK NEMZETKÖZI SEREGSZEMLÉJE ( 2018. szeptember 19-22.)

A SZÜRKE SENKIK című magyar film vetítése, rendező Kovács István, 2016, 64 perc

producer Lajos Tamás, forgatókönyíró: Köbli Norbert, zene: Faltay Csaba, vágó: Duszka Gábor Péter, szereplők: Kovács József, Trill Zsolt, Keszég László, Björn Freiberg, Molnár Levente

Első világháborús történet egy magyar-osztrák-román felderítőcsapatról, amely öngyilkos küldetésben, ellenséges vonalak mögött kísérel meg megsemmisíteni egy korabeli olasz kommunikációs központot.

A filmet a Film Positive Productions Kft. készítette a Média Tanács támogatásával, vetítésére a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásával kerül sor.

A történelmi tárgyú filmek iránti érdeklődés a kortárs dokumentumfilm készítés elmúlt évtizedére jellemző irányzat. A Történelmi Dokumentumfilmek Nemzetközi Seregszemléje – DOCK, először kerül megrendezésre Burgaszban 2018. szeptember 19-22. között. A fesztivál első kiadásának versenyprogramjában kilenc film vesz részt, különprogramját az I. világháború végének 100. évfordulójának szentelik, a szabadprogramban pedig a világ dokumentumfilmjeinek legjavát mutatják be. A filmeket képzett szakemberekből álló nemzetközi zsűri értékeli és adja át a megítélt díjakat.

A fesztivál vendégei színészek, rendezők és forgatókönyvírók a világ minden tájáról, a vetítések ingyenesek. A DOCK küldetésének érzi, hogy az esemény a bolgár kulturális élet meghatározó rendezvényévé váljon és hozzájáruljon a világtörténelem megismeréséhez a filmművészet attraktív megközelítésével.

A fesztiválról bővebben a http://filmfestburgas.com/ honlapon olvasható.

Az I. világháborúnak szentelt magyar film bemutatására a fesztivál különprogramjában kerül sor.

A fesztivál media partnere a Darik Rádió.

 

ZENEszeptember 21. | péntek | 18.30 óra Szófiai Magyar Intézet

A KROÓ GYÖRGY ZENEISKOLA VONÓS ÉS KAMARAZENEKAR KONCERTJE

Szólisták: Krisztina Taraszova, Kovács Bernadett – zongora, Kührner Krisztina – cselló, Héja László ‒ klarinét

Belépés meghívóval!

A műsorban Bartók Béla, Chopin, Marin Goleminov, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Charles-CamilleSaint-Saëns művei hallhatók

Kroó György Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (AMI), Budapest

A Kroó György Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 25 tagú együttese szeptember 21-én 18.30 órai kezdettel koncertet ad a Szófiai Magyar Intézetben. A tanárokból és diákokból álló vonós- és szimfonikus kamarazenekar bemutatkozásán túl zongora és klarinét szólót is hallhat a közönség.

A budapesti Kroó György Zeneiskola a magyar főváros egyik legdinamikusabban fejlődő alapfokú művészetoktatási intézménye. 1000 diák részére biztosítanak zene- és képzőművészeti képzést, több mint 60 fős tanári kar vezetésével. A zenekar vezetője Fűzesséryné Dudás Eszter.

Növendékeik és együtteseik rangos hazai versenyek díjazottjai, többen közülük közép- és felsőfokú oktatási intézmények sikeres felvételizői. Művésztanáraik nem csak pedagógusként, hanem előadóművészként is elismert kiváló szakemberek. Dr. Széll Rita igazgatónő 2010 szeptembere óta vezeti az intézményt, igazgatása alatt új művészeti ágak (népzene, képzőművészet) oktatása vette kezdetét. Kroó György magyar zenetörténész, zenekritikus és zeneakadémiai tanár nevét 2012-ben vette fel ünnepélyes keretek között az iskola. 

A Kroó György Szimfonikus Zenekart néhány vonós növendék alapította 2000 szeptemberében. Az intézmény jelentős figyelmet fordít az utánpótlásra és a közös zenélésre, az elmúlt másfél évtized során kb. 70 főre bővült a zenekar taglétszáma. Fiatalabb és idősebb növendékek, valamint tanáraik is rendszeresen muzsikálnak együtt kisebb-nagyobb összeállítású együttesekben, vonós- és szimfonikus zenekari repertoárjuk a barokktól napjaink zenéjéig terjed. Felléptek szinte mindenhol Magyarországon, de volt több külföldi turnéjuk is – Bécsben, Madridban, Krakkóban és az USA-ban is. 2018-ban a zenekar lengyelés bolgár iskolák partnereként koncertezik Bulgáriában az Erasmus+ program keretében.

          

KIÁLLÍTÁS  szeptember 25. | kedd Gabrovo – Művészeti Galéria

KONKOLY-THEGE GYÖRGY SZIGET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A budapesti Sziget Fesztivált bemutató tárlat a szerző többéves munkájának eredménye. 

Konkoly-Thege Györgyígy vall magáról:

Pécsett születtem 1957-ben, és ott jártam általános iskolába és gimnáziumba is. A Közgazdasági Egyetemet Budapesten végeztem el, majd a Taurus Gumigyár külkereskedelmi osztályán dolgoztam néhány évig.

24-25 éves koromban üzleti úton jártam többek közt Pakisztánban, Szíriában, Afganisztánban, Törökországban. Később tolmácsoltam, majd 1991-94 között a Bahia bolthálózatnak vásároltam árut, főleg Ázsiában. Mikor ez a munka véget ért, akkor kezdtem el a kinti évek alatt készített képeimet eladni újságoknak, magazinoknak. Az évek során a legtöbb magyar magazinban jelentek meg képeim. Évekig az én fotóim voltak a Képes Európa bedekkerében, rendszeresen jelentek meg anyagaim a Malév Horizon magazinjában és sok más hazai és néhány külföldi kiadványban.

Nagyon sok tárlatot rendezek Magyarországon és külföldön. Volt kiállításom Indiáról, a Galapagos szigetekről, Indonéziáról, Laoszról és Vietnamról. Tematikus kiállításokat is szoktam rendezni, ilyen volt az "Éjszaka", "Kirakat", "Ételképek".

A Dán Nagykövetség segítségével a Christiania-t (Koppenhága "hippi" negyedét), a Török Nagykövetség támogatásával pedig Isztambult mutattam be.

A Sziget fesztivált több mint 10 éve fotózom. Nem a koncerteket (persze néha azokat is), inkább a Sziget életét és résztvevőit. Más hazai fesztiválokat is fotózok, mint például a tradicionális Kurultáj fesztivált vagy a kisebb kulturális rendezvényt, a Mediawave-et.

A kiállítás 2018. október 25-ig látogatható!

 

TANULÁS szeptember 26. | szerda | 17.00 ‒ 20.30 óra Szófia – A Föld és Emberek Múzeum

NYELVEK EURÓPAI NAPJA

Gyertek el az idén is a Nyelvek Európai Napja eseményeire! Lesz szórakozás, tombola, kedvenc szavaitokat több nyelven is megtanulhatjátok. Lehetőségetek lesz beszélgetni a különböző kulturális központok képviselőivel, felmérhetitek a nyelvtanulás legjobb lehetőségeit. Hozzatok magatokkal gyerekeket, ismerősöket, barátokat – hadd lássák ők is, hogy milyen gazdagság a nyelvtudás.

Az esemény a Fővárosi Önkormányzat kulturális naptárának része és az EU-tagországok kulturális intézményei hálózatának (EUNIC) kezdeményezésére, valamint több más ország nagykövetségének és kulturális központjának együttes szervezésében valósul meg.

Vegyetek részt az Ismerd meg Európa kulturális örökségeit! című on-line játékban!

(Részletesebb információ a játékról szeptember 14-e után lesz elérhető)

 

KONCERT szeptember 26. | szerda | 19.00 óra Szófia Teahouse, G. Benkovszki utca 11.

szeptember 27. |csütörtök Haszkovo – Haszkovoi Jazz Fesztivál                                          

WEISZ GÁBOR SZAXOFONOS, NIKOLAJ IVANOV OM ÉS PETER JORDANOV-BUNNY KONCERTJE

Weisz Gábor – tenor szakszofon, fuvola

Nikolaj Ivanov OM – gitár, zongora, hangeffektusok

Peter Jordanov-Bunny – ütős hangszerek

Weisz Gábor 1975-ben született Pakson. Nyolcévesen kezdett foglalkozni zenével, kezdetben trombitálni tanult, majd a szaxofont választotta. Hamarosan a Szekszárd Big Band szaxofonistája lett. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz szakán végezte el.  Akadémia évei alatt lett a Hungarian Central Fire Brigade Big Band tagja, amelynek 15 éven át vezető saxofon szólistája. Az együttes a magyar és nemzetközi fesztiválok rendszeres résztvevője. Weisz Gábor egyike a legnépszerűbb session-saxofonistáknak, egyaránt jól játszik trombitán, basszgitáron és fuvolán mainstream pop, funk-soul, blues és jazz műfajokban. Játszott a Dzsindzsa, Road Six Sax és a Double Weisz zenekarokban. A Dzsindzsát maga Wiesz alapította 2002-ben. A Hock Ernő basszgitárossal és Szabó G. Hunor dobossal együtt alkotott trió a mai magyar avantgárd jazz legérdekesebb képviselője, három albumuk jelent meg. az 1998-ban megalakult Road Six Sax Kvartett több mint száz fesztiválon vett részt saját hangszerelésű jazz és népzenei programmal. A Double Weisz kvintettet testvérével, Jánossal alapította.  A zenekar hangvételét a jazz, a klasszikus zene, és a népzene hármas egysége formálja, friss és szabad felfogású játékmóddal. A hangszerelés is igen változatos: néhol kimondottan könnyed, máskor kísérletező, kortárs elemeket találhatunk játékukban, mely alkalomadtán akár a groteszkbe hajló humort sem nélkülözi. A kompozíciók mély zenei igényességgel születtek, és a nagy dinamikai különbségek még színesebbé teszik a hangzást, amely kiváló hangszerelési megoldásokkal és egyéni szólókkal társul.

Nikolaj Ivanov zenész, zeneszerző, festőművész a hagyományokat ötvözi a kortárs művészettel, különböző műfajokat és ábrázoló technikákat alkalmaz zenei kísérleteiben. 1991-ben létrehozta az első bolgár etno-ambient együttest OM névvel. Az OM bolgár hagyományos hangszereket és motívumokat vegyít akusztikus gitárral, zongorával és más elektronikus hangszerrel. Az évek során az együttes tagjai változtak, de az alapvető mozgató erő annak alapítója, Nikolaj Ivanov maradt. Az együttes számos bolgár és nemzetközi fesztiválon vett részt. 15 albumuk jelent meg.

Peter Jordanov-Bunny végjárta Európa, Ázsia és a Távol-Kelet legtöbb fesztiválját az Oratnica Együttes tagjaként. Különböző ütős hangszereken játszik és a bolgár folklór elemeit modern, könnyed formában adja elő. Az utóbbi évek legígéretesebb fiatal bolgár ütőhangszeres zenésze. A Nikolaj Ivanovval együtt megszólaltatott zenéjük különböző stílusok bonyolult szintézise, ahol a hangsúly az egyes hangok vibrációján van.

A Haszkovo Jazz Fesztivál először 1997-ben került megrendezésre. Az azóta minden évben szeptember végén megrendezett esemény a nemzeti jazz fesztiválok elismert képviselőjévé vált, ahol az évek során a világ több mint 1300 neves művésze vett részt. Alapítója és igazgatója Dimitar Ruszev jazz gitáros. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes. Az alapvető cél a jazz művészet népszerűsítése, lehetőséget adni a műfaj fiatal művelőinek a bemutatkozásra. A fesztivál kísérő programjai között irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatója, nyílt órák, munkaműhelyek, előadások, filmbemutatók találhatók.

A magyar résztvevő fellépésére a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a budapesti Malko Teatro anyagi támogatásával kerül sor.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések