Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. október

 

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2018. OKTÓBER HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS

folytatás előző hónapról október 17-ig Szófiai magyar Intézet

A SZÁLAKBA ZÁRT TÖRTÉNETEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

A kiállítás a Magyar Kárpitművészek Egyesülete alapítása 22. évfordulója alkalmából került megrendezésre.

A kiállítás kurátora: Kneisz Eszter, gobelin művész

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 1996-ban alakult és azóta nonprofit, közhasznú szakmai egyesületként működik. Összefogja a szakma jeles képviselőit, akik elkötelezett hívei a szövött textilnek, kárpitnak. 

Szófiában egy olyan válogatás kerül bemutatásra a tagság munkáiból, amely ízelítőt nyújt a bolgár művészeknek és érdeklődőknek a mai magyar kárpiművészetből.

 

KIÁLLÍTÁS

folytatás előző hónapról október 25-ig Gabrovo – Művészeti Galéria

KONKOLY-THEGE GYÖRGY SZIGET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A budapesti Sziget Fesztivált bemutató tárlat a szerző többéves munkájának eredménye. 

Konkoly-Thege György így vall magáról:

Pécsett születtem 1957-ben, és ott jártam általános iskolába és gimnáziumba is. A Közgazdasági Egyetemet Budapesten végeztem el, majd a Taurus Gumigyár külkereskedelmi osztályán dolgoztam néhány évig.

24-25 éves koromban üzleti úton jártam többek közt Pakisztánban, Szíriában, Afganisztánban, Törökországban. Később tolmácsoltam, majd 1991-94 között a Bahia bolthálózatnak vásároltam árut, főleg Ázsiában. Mikor ez a munka véget ért, akkor kezdtem el a kinti évek alatt készített képeimet eladni újságoknak, magazinoknak. Az évek során a legtöbb magyar magazinban jelentek meg képeim. Évekig az én fotóim voltak a Képes Európa bedekkerében, rendszeresen jelentek meg anyagaim a Malév Horizon magazinjában és sok más hazai és néhány külföldi kiadványban.

Nagyon sok tárlatot rendezek Magyarországon és külföldön. Volt kiállításom Indiáról, a Galapagos szigetekről, Indonéziáról, Laoszról és Vietnamról. Tematikus kiállításokat is szoktam rendezni, ilyen volt az "Éjszaka", "Kirakat", "Ételképek".

A Dán Nagykövetség segítségével a Christiania-t (Koppenhága "hippi" negyedét), a Török Nagykövetség támogatásával pedig Isztambult mutattam be.

A Sziget fesztivált több mint 10 éve fotózom. Nem a koncerteket (persze néha azokat is), inkább a Sziget életét és résztvevőit. Más hazai fesztiválokat is fotózok, mint például a tradicionális Kurultáj fesztivált vagy a kisebb kulturális rendezvényt, a Mediawave-et.

 

IRODALOM

október 4. | csütörtök | 16.00 óra Szófia – Fővárosi Könyvtár (Szlavejkov tér 4., Márvány folyosó)

PINOKKIÓ ÉS EURÓPA NYELVEI – Vándorkiállítás 36 nyelven

A kiállítás központi témája Carlo Collodi Pinokkió című könyve

Az eseményen diákok olvasnak fel részleteket a Pinokkióból 12 nyelven, köztük magyarul is. Ezzel folytatódik az elmúlt két év hagyománya, amikor a Kis herceg és a Harisnyás Pippi című művek hangzottak el különböző nyelveken.  

További események: nyelvi vetélkedő; rövid színjáték a könyvből a Vazrazsdane Színház színészei előadásban; a regény illusztrációiból készült puzzel összerakása; vetélkedő a könyv szereplőinek legsikeresebb kosztümje, frizurája és sminkje címért.

Az esemény az Európa Tanács bulgáriai képviselete szervezésében és a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

Az esemény hivatkozása: https://www.facebook.com/events/898205770390426/

A kiállítás október  24-ig látogatható!

 

IRODALOM

október 5-6. | péntek-szombat Burgasz – Írók  Háza – Vola utca 1.

SZAVAK TENGERE – MAGYAR-BOLGÁR ÍRÓTALÁLKOZÓ

Alkotói műhely és irodalmi felolvasás Ughy Szabina, Hegedűs Györgyi, Szondi György, Hegyi Botos Attila, Jász Attila, Babics Imre és Zsebők Csaba magyar írók részvételével. A projekt a bolgár Kulturális Minisztérium anyagi támogatásával valósul meg a Bolgár Köztársaság uniós kommunikációs stratégiája keretében.

 

IRODALOM

október 7. | vasárnap | 18.00 óra Rusze – Elias Canetti Ház

XI. RUSZEI NEMZETKÖZI IRODALMI FESZTIVÁL – 2018 Európa lélegzete (2018. október 3-7.)

IZSÓ ZITA KÖLTŐ ÉS MARTIN HRISZTOV MŰFORDÍTÓ RÉSZVÉTELÉVEL

Izsó Zita (1986) költő, műfordító, drámaíró, a Fiatal Írók Szövetsége Kalligram Horizontok Világirodalmi sorozat és az Üveghegy gyerekirodalmi oldal egyik szerkesztője.

A nővérével közösen megírt első drámájával megnyerte a Magyar Rádió drámapályázatát. Függés című drámáját 2010-ben mutatta be a Debreceni Színház.

Első verseskötetével (Tengerlakó, FISZ) 2012-ben elnyerte a Gérecz Attila-díjat. 2013-ban Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat, 2015-ben Babits Mihály műfordító ösztöndíjat, 2016-ban és 2018-ban NKA alkotói támogatást kapott. Második kötete 2014 őszén jelent meg Színről színre címmel a PRAE-Palimpszeszt kiadó gondozásában. 2015 nyarától vezeti Bach Mátéval közösen a Pesti nő blogot, amelynek anyagából 2017 tavaszán megjelent egy közös interjúkötetük (Pesti nő, Athenaeum Kiadó.) 

Verseit eddig angol, német, lengyel és szerb nyelvre fordították le. Harmadik verseskötete jelenleg előkészületben van, 2018 őszén fog megjelenni a Scolar Kiadó gondozásában. 

Martin Hrisztov műfordító, kiadó. Verses és prózai műveket fordít magyarból. Lefordította bolgár nyelvre Márai Sándor, Oravecz Imre, Petri György, Csáth Géza, Bibó István, Király Levente, Bánki Éva, Petőcz András, Ferdinándy György, Kemény István és mások műveit. A Bolgár Fordítók Szövetsége díszoklevéllel ismerte el munkásságát (2006), a Füst Milán Alapítvány életműdíjjal jutalmazta 2009-ben és 2011-ben. Magyar Arany Érdemrenddel tüntették ki 2015-ben a magyar irodalom műfordítása, nyomtatásban való megjelenítése, valamint a magyar kultúra terjesztése terén kifejtett jelentős munkássága

elismeréséül. Martin Hrisztov, az Ergo Kiadó tulajdonosa, amelynek palettáján főként európai írók művei szerepelnek. A Ruszei Nemzetközi Irodalmi Fesztivál a másság elfogadása és ösztönzése eszméjének megfelelően idén is több nyelvű és műfajú alkotást mutat be Európa lélegzete címszó alatt. Osztrák, bolgár, német, spanyol, lengyel, cseh, svájci és magyar írók, művészek, rendezők, zenészek és a gasztronómia képviselői olvassák fel műveiket, mutatják be festményeiket, képeiket és installációikat, vetítik le filmjeiket, vitáznak, zenélnek, rögtönöznek a közönséggel együtt Ruszében és Veliko Tirnovoban.

Az esemény szervezője: Elias Canetti Nemzetközi Társaság

Az esemény a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programja anyagi támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS 

október 16 – november 5. Gabrovo – Művészeti Galéria

MAKOVECZ IMRE TEMPLOMOK CÍMŰ GRAFIKÁIBÓL ÉS MÁTÉ GÁBOR FOTÓMŰVÉSZ FÉNYKÉPEIBŐL ÁLLÓ KIÁLLÍTÁS

Makovecz Imre (1935-2011) az organikus építészet legjelentősebb képviselője. A hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba.

“Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel, a miséket celebráló papokkal, atyákkal illetve lelkészekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A megszerzett élmények inspirálták az elkészült képeket. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, a kiállítás kurátora

A kiállítás bulgáriai bemutatása a Makovecz Imre Alapítványnak köszönhető.

 

KIÁLLÍTÁS 

október 19. | péntek Orjahovo – Diko Iliev Emlékház

SZABÓKY ZSOLT X–XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A MAGYAR-BOLGÁR BARTÁTSÁG NAPJA, OKTÓBER 19-E ALKALMÁBÓL

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt.

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt. 1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

A kiállítás 2018. november 7-ig látogatható!

 

MEGEMLÉKEZÉSEK

október 19. | péntek | 15.00 óra Szófia – Szent Szófia Templom

A MAGYAR-BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJÁNAK SZENTELT EMLÉKTÁBLA MEGKOSZORÚZÁSA

Bulgária és Magyarország parlamentje 2016-ban október 19-ét, Rilai Szent János napját a Magyar-Bolgár Barátság Napjává nyilvánította.

A Bolgár Pravoszláv Egyház október 19-én emlékezik meg Rilai Szent Jánosról. A történelem során III. Béla magyar király 1183-ban hadjáratot indított Bizánc ellen, és ezzel kedvező feltételeket teremtett a második bolgár cárság 1187-es megalakulásának, a bizánci uralom felszámolásának. III. Béla vezetésével egy magyar sereg tört be a még mindig bizánci uralom alatt álló bolgár területekre, és többek között Rilai Szent János, vagy, ahogyan a bolgárok mondják, Szveti Ivan Rilszki ereklyéit is magukkal vitték Magyarországra Esztergomba.

A legenda szerint az érsek megtiltotta Szent János tiszteletét, mivel nem tartotta szentnek. A relikviák azonban csodát tettek. Rendelkezése után az érsek nem sokkal megnémult, és csak bűnbánata, a szent sírjára hullatott könnyei oldották meg nyelvét. III. Béla értesült az esetről, az ereklyéket azonnal aranyba és ezüstbe foglaltatta, és 1187-ben visszavitette Szredec városába, a mai Szófiába.

 

KIÁLLÍTÁS

október 19. | péntek | 16.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A Szófiai Magyar Intézet alapítása 70. évfordulója alkalmából

EZEK VAGYUNK MI: SZMI–KALEIDOSZKÓP – AZ INTÉZET ELMÚLT ÉVTIZEDBEN MEGVALÓSULT PROGRAMJAINAK PLAKÁTJAIBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást őexc. Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország szófiai nagykövete nyitja meg.

A 70 ÉVES A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET CÍMŰ JUBILEUMI ALBUM BEMUTATÁSA

A kiadványt Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója, az intézet kollektívája és Alekszandrina Kapitanova, az AlexVizia reklám és dizájn cég vezetője mutatja be.

Az eseményt jelenlétükkel tisztelik meg a  Szófiai Magyar Intézet egykori igazgatói.

Az esemény a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programja anyagi támogatásával valósul meg.

 

KONCERT

október 20. | szombat | 19.00 óra Szófiai Filharmónia – Bulgária Koncertterem, Akszakov utca 1.

MAGYARORSZÁG ÜNNEPE

A SZÓFIAI FILHARMÓNIA ZENEKARA ÉS DORA DELIJSZKA ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE, OKTÓBER 23-A ÉS A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET 70. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL, VEZÉNYEL HOLLERUNG GÁBOR

Az egyik leghíresebb magyar karmester, Hollerung Gábor vezényletével és Dora Delijszka zongoraművész közreműködésével a közönség magyar klasszikusok műveit hallhatja.

A műsorban:

Kodály Zoltán – Galántai táncok

Liszt Ferenc – Magyar Fantázia

Bartók Béla – Concerto

zongoraszólóDORA DELIJSZKA

Hollerung Gábor (1954) Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, érdemes művész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, a Budapesti Akadémiai Kórustársaságvezető karnagya, a Zempléni FesztiváL művészeti vezetője, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője.

Tanulmányait a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte karvezetés (1972–77) és karmester szakon (1975–80), ahol Vásárhelyi Zoltán, Párkai István és Kórodi András voltak a tanárai, majd Eric Ericson (1975), Kurt Masur (1978) és Somogyi László (1981) mesterkurzusain képezte tovább magát.

1979–81 között a Miskolci Szimfonikus Zenekar másodkarnagya. 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2001 óta ügyvezető zeneigazgatója. Vendégkarmesterként szám 1978–80 között a Budapesti Akadémiai Kórustársaság másodkarnagya, majd 1980-tól vezető karnagya, művészeti vezetője. Rendkívüli sikersorozatot mondhat magáénak, énekkarával Európa valamennyi rangos kórusversenyén ért el első helyezést, több nagydíj, így a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíja és a Llangolleni „Világ Kórusa” cím elnyerése is az ő nevéhez fűződik. Debrecenben a legjobb karnagynak járó díjat neki ítélte a zsűri 1984-ben.

Énekkara a világ 30 legjobb kórusa között meghívást kapott a Sydney World Symposium on Choral Music rendezvényre, valamint a Taipei Nemzetközi Kórusfesztiválra. A Jeruzsálemi Liturgica Fesztivál rendszeres résztvevője volt. Számos hazai és külföldi zenekarral lépett már fel.

2002–2005 között a Jerusalem Symphony Orchestra első vendégkarmestere, 2002-től 2007-ig a Philharmonia Singers Tel Aviv zenei tanácsadója. Számos európai zenekarral való fellépésén kívül szerepelt az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Cincinnati Szimfonikus Zenekar, a Brazil Szimfonikus Zenekar, a Shanghai Szimfonikus Zenekar, a Kantoni Szimfonikus Zenekar és a Taipei Nemzeti Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként.

Munkásságáért megkapta az Érdemes művész (2015), Jeruzsálem-díj (2006), Liszt Ferenc-díj (2004), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje(2002) érdemrendeket.

Jegyek a Filharmónia pénztárában és on-line kaphatók. Korlátozott számú meghívó igényelhető a Szófiai Magyar Intézetben.

 

MEGEMLÉKEZÉSEK

október 22. | hétfő | 11.00 óra Szófia – Magyar Nagykövetség (6-ti szeptemvri u. 57.)

JORDAN RUSZKOV EMLÉKTÁBLÁJÁNAK MEGKOSZORÚZÁSA Magyarország nemzeti ünnepe, az 1956-os forradalom évfordulója, október 23-a alkalmából

 

SZÍNHÁZ

október 26. | péntek | 19.30 óra Szófia – Alma Alter

A MU SZÍNHÁZ TAKING PLACE CÍMŰ ELŐADÁSA AZ ALTER EGO NEMZETKÖZI ART-FORUM KERETÉBEN (2018. október 22-26., szervezők: Szófiai Tudományegyetem, Alma Alter Kísérleti Színház és 4xC Színház Stúdió

Koncepció: Vass Imre, koreográfia: Vass Imre, hangeffektusok: Somló Dávid, zene: Somló Dávid, világosító: Dézsi Kata, táncosok: Somló Dávid, Szeri Viktor, Vadas Tamara

Vass Imre Taking Place című performansza a néző és az előadó színházi viselkedésének vizsgálatán alapul.

A koncepciót összefoglaló angol cím két jelentése – valami történik épp, illetve helyet foglalni – jelöli ki a belső monológok és a mozdulatok, illetve az interakciók értelmezési lehetőségeit. 

Mennyi teret mozdít el egy test, egy helyzet egy gesztus? A történésnek marad-e nyoma? A mozgó testek saját történetüket próbálják beleszőni a téridőbe.

Minden szemhunyás egy exponálás, rögzíti a pillanatot, megpróbál magyarázatot találni a történtekre.

Az előadás a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

KONCERT

október 29.  | hétfő | 20.00 óra Szófiai Filharmónia – Bulgária Koncertterem

BENCE PÉTER, A VILÁG LEGGYORSABB ZONGORISTÁJÁNAK KONCERTJE

Jegyek kaphatók: az Eventim hálózatában és partneinél – Office 1 Superstore üzletek, OMV, Bolgár Posta, Technopolis

Teltházas koncertjeivel Bence Péter vitathatalanul egy új jelenség a zongoristák körében világszerte.

Kétévesen kezdett zongorázni, hétévesen írta meg első szerzeményét, tizenegyévesen jelent meg első, Mozart és Chopin hatására írt albuma. A Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után kijutott a bostoni Berklee College of Music-ba, a világ egyik legnagyobb kortárs zeneművészetet oktató egyetemére, filmzeneszerzés és zongora szakra. Itt találkozott személyesen a nagy példaképpel, John Williamsszel. Az átütő sikert Michel Jackson Bad című számának általa átírt zongoraverziója hozta meg számára.

Bence Péter vendégszereplése a Loud Concerts felkérésének köszönhető.

 

ZENE

október 31. | szerda |11.00 óra Sumen – Kossuth Emlékház

A FELÚJÍTOTT KOSSUTH EMLÉKHÁZ MEGNYITÓJA

A Kossuth Emlékház műszaki felújítására az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulója alkalmából, a Külgazdasági és Külügyminisztérium A külföldi magyar emlékművek megőrzése projekt keretében került sor.

A megnyitó kísérő programja  A ZitheRandom – DEBRECZENI-KIS HELGA ÉS DÖMÉNY KRISZTIAN – koncertje – jazz, népzene és kortárs zene improvizációk citerára.

Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációi - a jazz, a népzene, a  kortárs zeneszerzés és könnyűzenei stílusok spontán keveredése, melyben a pillanat teremti meg a fúziókat, a belső világok összetalálkozása hoz létre párbeszédet, játszadozást, harmóniát.  Koncertjükön a fenti műfajok  mindegyikéből hallhatnak idézéseket az arra tévedők.

Népzenei dallamok, ősi sámánisztikus rítusok, de még citerától idegennek tűnő blues körök és atonális reiék is megszólalnak előadásukban.

Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene szakos hallgatói. Közös zenei munkájukban a citera progresszív megközelítése, a hangszer sajátosságaival és lehetőségeivel való kísérletezés jelenik meg.  Alkotásaikban arra törekednek, hogy a citera hangszertechnikai sajátosságait megtartva,  azokra építve találjanak új zenei gondolatokat és utakat.

Helga és Krisztián különböző helyekről merítik inspirációikat. Közös alapjukra - a magyar népzenére építve, Helga a világ népeinek zenéit hozza magával (különös tekintettel Koreára, a Kelet világára, a reneszánsz kulturára), Krisztián pedig a klasszikus zeneszerzés impresszionista és modern irányzatait, valamint könnyűzenei ágakat, köztük az elektronikus zenét használja fel.  A ZitheRandomban ezek forrnak össze, állnak egységgé.

Inspirációk: magyar vonós, citerás népzene, Bartók, Ravel, Ligeti, Ray Bradbury, Abigail Washburn, indwave, Ritmo, VJorno, Michael Ende, Karinthy Frigyes.

A ZitheRandom vendégszereplése a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vendégoktatók a magyar kultúráért programja támogatásának és Magyarné Pápai Sarolta, a Sumeni Tudományegyetem magyar lektora meghívásának köszönhetően valósul meg.

A felújított sumeni Kossuth Emlékház megnyitójával kapcsolatos, október 29-31. között megrendezésre kerülő további események:

KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ (érmek és emléklapok a Kossuth Emlékház gyűjteményéből)

LÁTOGATÁS AZ EMLÉKHÁZBAN – a sumeni II. Bázis Iskola tanulóinak részvételével A Magyar-Bolgár  Barátság Napja alkalmából

Rendkívüli történelemóra a Sumeni Tudományegyetem Történelem Tanszéke tanára vezetésével

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések