Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. március

KIÁLLÍTÁS

folytatás március 30-ig Várna – Építészek Háza – Muszala utca 10.

MAKOVECZ IMRE TEMPLOMOK CÍMŰ GRAFIKÁIBÓL ÉS MÁTÉ GÁBOR FOTÓMŰVÉSZ FÉNYKÉPEIBŐL ÁLLÓ KIÁLLÍTÁS

Makovecz Imre (1935-2011) az organikus építészet legjelentősebb képviselője. A hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba.

 “Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka fényképeztem, ezért mesterséges fényeket használtam, amellyel néha csak bizonyos részleteket világítottam meg, az épület más elemei pedig sötétségbe vesznek. Ettől válnak képeimen Makovecz Imre templomai, kápolnái és ravatalozói titokzatossá, sejtelmessé és ünnepélyessé.

Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel, a miséket celebráló papokkal, atyákkal illetve lelkészekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A megszerzett élmények inspirálták az elkészült képeket. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, a kiállítás kurátora

A kiállítás  bulgáriai bemutatása a Makovecz Imre Alapítványnak köszönhető.

 

KIÁLLÍTÁS

március 14-ig Dobrics – Művészeti Galéria

március 16. |péntek| 11.00 óra Csiprovci – Történeti Múzeum, megnyitó

A kiállítás 2018. március 30-ig tekinthető meg.

SZABÓKY ZSOLT X–XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt.

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt. 1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

 

KIÁLLÍTÁS  

március 5–30. Sumen – Sztilijan Csilingirov Területi Könyvtár

BAHGET ISZKANDER SZELLEMI JELENLÉTÜNK BULGÁRIÁBAN CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

Doncsev Toso, a kiállítás ötletgazdája és társszerzője, valamint Bahget Iszkander fotóművész és Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2015. szeptember 28-a és október 11-e között gépkocsival bejárták a bulgáriai magyar vonatkozású helyszíneket Vidintől Szófiáig. Ennek a körútnak az eredménye a Szellemi jelenlétünk Bulgáriában című fotókiállítás, amely célja, hogy felelevenítse és tudatosítsa a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségei, Hunyadi, Kossuth, Kánitz Félix Fülöp és Nagy László hatását és befolyását a baráti Bulgária társadalomtörténetére.

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmájáttekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

A bulgáriai expedíció Várna, Rusze, Sumen és Szmoljan Önkormányzata segítésével valósult meg.

A kiállítás támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nagykövetség –Szófiai Magyar Intézet,kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat.

 

KIÁLLÍTÁS

március 6–23. Razgrad – Területi Könyvtár

A BERNOLÁK BÉLA, SZÁNTÓ DEZSŐ ÉS JOZEFKA ANTAL KIS HERCEG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA  MEGNYITÓJA

A világ egyik talán legtöbbet olvasott könyve, Exupery A kis herceg című regénye üzenetét közvetítő 12 idézetet dolgozta fel a vizuális művészet eszközeivel a kiállítás három alkotója – Bernolák Béla fotóművész,  Szántó Dezső grafikus, Jozefka Antal festő.

Mindhármuk számára egy életre szóló élményt jelentett a művel való találkozás, amelyet ezúton kívánnak megosztani a tárlat látogatóival.

 

KIÁLLÍTÁS

március 6. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A kiállítás április 20-ig tekinthető meg

RITTER DORON ÓHAZÁBÓL AZ ÚJHAZÁBA CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A bulgáriai zsidók megmentése 75. évfordulója alkalmából és az elhurcolt trákiai és a macedóniai zsidók emlékére

A kiállítást őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország szófiai nagykövete és Joszif Melamed a Bulgáriai Zsidók Salom Szervezetének főtitkára nyitja meg

Ritter Doron fotóművész családban született. Nagyanyja, Nádor Ilona volt az első magyar fotóművésznő, aki a Magyar Fotóművészek Szövetségének alapító tagja és Aranytollas újságíró is volt. A Nők Lapjánál mintegy 40 éven át dolgozott. Unokája, Ritter Doron tőle leste el a fotográfia művészetét. A nemzetközi szinten is elismert fotós magát inkább fotográfusnak tekinti. Szerinte ugyanis van különbség. Szipál Mártontól kölcsönzött definíciója szerint, egy fotós sok érdekes képet készít, egy fotóriporter érdekes helyszíneken, eseményeken teszi ugyanezt, de egy fotográfus a fénnyel dolgozik.

Ritter Doron fotókiállítása azt kívánja bemutatni, hogy az Izraelbe kivándorolt közösségek kötődése óhazájuk hagyományaihoz és kultúrájához éppoly fontos, mint a világ bármely táján élő zsidó közösségek összetartása és tradícióik ápolása új hazájukban.

A történelmi Magyarország területén született, magyar ajkú zsidók a cionizmus megjelenése előtt is éltek már Izraelben, illetve a palesztinai zsidó közösségben, a jisuvban. A zsidó hagyomány szent helyei, a nagy rabbik sírjai és maga a szentföldi tanulás lehetősége mindig is nagy vonzerőt jelentett a vallásos zsidóság számára, s a Szentföld (Erec Jiszrael) iránti nem politikai értelemben vett vágyódás a cionizmussal amúgy nem rokonszenvező magyar ortodoxiára is jellemző volt.

 

Nagyobb tömegek a Soa (Vészkorszak) után vándoroltak ki Palesztinába, illetve az 1948-as államalapítást követően, immár szabályozottabb formában, Izraelbe. A hivatalos statisztikák szerint 1948 után több mint 30 000 (pontosan 30 029) magyar zsidó vándorolt ki, közülük 14 324 fő 1948 és 1951 között. Ez a szám azonban nem ad pontos képet a magyar zsidók számáról, hiszen nem veszi figyelembe azokat, akik a Magyarországgal szomszédos országokból érkeztek Izraelbe, és nyelvük, kultúrájuk, műveltségük magyar volt. Többek között az ő örökségük feltérképezésére is jött létre az észak-izraeli Cfátban működő múzeum, amely 1990-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az esemény a Bulgáriai Zsidók Salom Szervezetének együttműködésével valósul meg.

 

FILMMŰVÉSZET

március 7–18–29. Szófia

22. NEMZETKÖZI SZÓFIAI FILMFESZTIVÁL (Sofia Film Fest) és 15. Sofia Meetings

A Filmfesztivál hivatalos megnyitója március 7.

А nemzetközi zsűri elnöke Enyedi Ildikó

Enyedi Ildikó utolsó, Testről és lélekről című filmje a 2017-es Berlini Filmfesztiválon Arany medve-díjat nyert és a 2017-es Oszkár-díj jelöltje külföldi film kategóriában.

Enyedi Ildikó megkapja a FIPRESCI Platinium 90 különdíjat, amellyel Tarr Béla és Goran Paszkalevics munkásságát is kitüntették a fesztivál elmúlt két kiadása során.

 

március 12., hétfő, 13.00 óra Park Fesztivál Központ (a Lumière mozi mögött)

INTERJÚ ÉS DEDIKÁLÁS: Enyedi Ildikó

 

MAGYAR FILMEK VETÍTÉSE:

 

TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL, 2017, 116 perc, rendező Enyedi Ildikó, magyar nyelvű, bolgár/angol felirattal – belépés jegyváltással!

03.10., szombat,  17.45 óra - Euro Cinema (Szófia, Alekszander Sztambolijszki 17.)

03.10., szombat, 18.00 óra – Iskar Művelődési Ház (bul. "Krastyu Pastuhov" 23.) – 18.00 óra

03.12., hétfő, 20.15 óra  – Lumière Lidl  (Nemzeti Kultúrpalota) – Ehyedi Ildikó részvételével, a FIPRESCI Platinium 90-díj átadása, Európai Gála

03.21., szerda, 17.30 óra – Szófiai Tudományegyetem Kulturális Központja

03.22., csütörtök, 20.00 óra  – Kino Vlajkova (Tsar Ivan Asen II ul. 11,)

03.26., hétfő, 20.00 óra – Euro Cinema

03.28., szerda, 20.45 óra  – G8 Kulturális Központ ( ul. "William Gladstone")

A filmet a Fesztivál  Nagydíjak kategóriájában mutatják be

 

GENEZIS, 2018, 120 perc, rendező Bogdán Árpád, magyar nyelvű, bolgár/angol felirattalbelépés jegyváltással!

03.13., kedd, 21.00 óra – Dom na kinoto (Szófia, Ekzarh Joszif utca 37.)

03.14., szerda, 16.00 óra  Dom na kinoto

 

A JUPITER HOLDJA, magyar-német film, 2017, 123 perc, rendező Mundruczó Kornél, magyar nyelvű, bolgár/angol felirattal – belépés jegyváltással!

március 9., péntek, 20.00 óraKino Vlajkova (Tsar Ivan Asen II ul. 11.)

március 10., szombat, 15.30 óra – Euro Cinema  

március 18., vasárnap, 18.00 óra – Dom na kinoto (Szófia, Ekzarh Joszif utca 37.) – Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória részvételével

március 23., péntek, 19.45 óra – Euro Cinema

március 26., hétfő, 21.00 óra – G8 Kulturális Központ

március 28., szerda, 19.00 óra – Iskar Művelődési Ház

március 29., csütörtök, 20.00 óra - Szófiai Tudományegyetem Kulturális Központja

További részletek a fesztivál programjáról és a vetítésekről : www.siff.bg

 

TÁNCMŰVÉSZET 

március  13. | kedd | 19.30 óra  Szófia – Nemzeti Kultúrpalota – DNS –Kortárs Táncművészeti Közeg

DNS – A MIGRÁLÓ TEST / FEHÉR FERENC: THE STATION

Jegyváltás kötelező!

Egy állomáson várakozó szép család helyett inkább másról szóljon e történet. Háromévesen jelentették be az eltűnésünket. 123 éve élünk ezen a bezárt helyen, amit csak egyszerűen állomásként ismernek az emberek. Mi pontosan tudjuk, hogy kik voltunk akkor, és mivé lettünk most.

Szabadulj el, ha tudsz!

Játssz velem, ha mersz!

Mi pontosan tudjuk, hogy kik voltunk akkor, és mivé lettünk most?

Előadók, alkotók: Fehér Ferenc, Mikó Dávid, Fénytervező: Kovácsovics Dávid, Zene: Fehér Ferenc, Jelmez: Simon Judit, Szakmai konzultáns: Simon Judit, Koreográfia: Fehér Ferenc

A MIGRÁLÓ TEST Program a Szófia Fővárosi Önkormányzat Kultúra Programja finanszírozásával és a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

 

MÁRCIUS 15. – NEMZETI ÜNNEPÜNK

2018. március 15-én emlékezünk meg az 1948-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról

 

MEGEMLÉKEZÉSEK

március 13. | kedd | 16.30 óra Vidin

Kossuth Lajos emléktáblájának megkoszorúzása

 

március 14. | szerda | 10.00 óra Szófia

Petőfi Sándor és Kossuth Lajos emléktáblájának megkoszorúzása

 

március 15. | csütörtök Csiprovci

Dunyov István ezredes (Kossuth és Garibaldi harcostársa) mellszobrának megkoszorúzása

 

március 19. | hétfő | 15.00–16.30óra Sumen

15.00 óra – Kossuth Lajos emlékművének megkoszorúzása

                15.30 óraBahget Iszkander Szellemi jelenlétünk Bulgáriában című fotókiállításának megnyitója. Megnyitja őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország szófiai nagykövete és Daniel Rumenov, a Sumeni Regionális Történeti Múzeum igazgatója

                16.00 óra a Kossuth-Emlékháznál lévő emléktábla megkoszorúzása

                16.30 óra Koszorú elhelyezése az Örmény templomnál

 

 

TÁNCMŰVÉSZET 

március  17. | szombat | 17.00 óra  Derida Dance Center

AZ L1 EGYESÜLET BEMUTATJA LADJÁNSZKI Márta BY the way című produkcióját

Belépés jegyváltással!

Koncepció/Rendezés: Ladjánszki Márta, előadók: Kovács Noémi (tánc), Mórocz Eszter (tánc), Varga Zsolt (zene), zeneszerző: Oliver Mayne (GB) és Varga Zsolt, fényterv: Tomáš Morávek (CZ), látvány: Koroknai Zsolt DLA, kosztüm: Pillangó

LADJÁNSZKI Márta klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén alapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társkoreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.

Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

Ő magából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

„A test a személyiség látható formája." (Mary Starks Whitehouse)

Az előadás támogatói: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, NKA – Táncművészet Kollégiuma, EMMI, MTE, Műhely Alapítvány, Magyarország Nagykövetsége Szófia, Magyar Intézet Szófia

IRODALOM

március 22. | csütörtök | 17.00 óra Bolgár Kulturális Központ, Veszlec u. 13.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS MIRE TANÍT A TÖRTÉNELEM? CÍMMEL

A bulgáriai zsidók megmentése 75. évfordulója alkalmából és az elhurcolt trákiai és a macedóniai zsidók emlékére, valamint Toso Doncsev Hétköznapi erények című könyve második kiadásának alkalmából.

A BESZÉLGETÉSBEN RÉSZT VESZ ILIA TODEV PROFESSZOR, RUMJANA HRISZTIDI DOCENS, JORDAN EFTIMOV DOCENS, TONI NIKOLOV, VLADIMIR PAUNOVSZKI, MITKO NOVKOV ÉS A MAGYAR VENDÉG DR. TOSO DONCSEV

Műsorvezető: Marin Georgiev költő, kiadó

A bulgáriai zsidómentés eseményeiről és szereplőiről számos publikáció keletkezett, ugyanakkor kevés elemzés foglalkozik azzal, hogy a bolgár társadalomban miért nem alakult ki az a hétköznapi antiszemitizmus, az a zsigeri ellenszenv, amely virulensen létezett a többi balkáni országban, sőt néhány kivétellel egész Európában jelen volt, és amelynek léte meggátolta volna a zsidómentők eredményes fellépését Bulgáriában is. Ami a bolgár történéseket különlegessé, európai vonatkozásban is egyedivé teszi, hogy szinte a bolgár társadalom egésze rokonszenvezett a zsidó honfitársakkal (Részlet Doncsev Toso A hétköznapi erényekről című könyvéből, amelynek alcíme: Kísérlet a holokauszt idején tanúsított egyedülálló bolgár magatartás magyarázatára. )

Az esemény a Bulgáriai Zsidók Salom Szervezetének együttműködésével valósul meg.

 

BESZÉLGETÉS 

március 27. | kedd  124. Vaszil Levszki Általános Iskola – Szófia, Szófiai Magyar Intézet

BESZÉLGETÉS SNÉTBERGER FERENC ZENÉSSZEL

11.00 óra 124. Általános Iskola – Beszélgetés a tanulókkal

Snétberger Ferenc bemutatja az alapítványát, valamint az általa a tehetséges roma gyerekek támogatására alapított iskola tevékenységét.

18.00 óra Szófiai Magyar Intézet –  Találkozás tanárokkal és az alternatív oktatással és az oktatás reformmal foglalkozó civil szervezetek képviselőivel

A muzikális roma gyerekek támogatására 2011-ben alapított iskola a Balaton mellett található. Az iskola vezetője maga Snétberger Ferenc. Az iskola alapítása és működése a 2011-es magyar EU-elnökség egyik prioritást élvező programjának, a roma stratégiának köszönhető.

 

ZENE

március 28. | szerda | 20.00 óra Sofia Live Club

A SNÉTBEREGER TRIÓ KONCERTJE (Snétberger Ferenc gitár, Mathew Hall nagybőgő, Snétberger Toni ütőhangszerek)

Jegyváltás kötelező!

A Snétberger Trió bemutatja legújabb , Titok című lemezét. A március 28-i koncerten Snétberger Ferenc, Mathew  Hall  nagybőgős és Snétberger Toni ütőhangszerek alkotta Trió kizárólag saját szerzeményeiket tartal-mazó repertoárt mutat be. A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban szüle-tett. Már gyermekkorá-ban édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert.  Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Jelenleg Berlinben él.

2011 nyarán Felsőörsön elindította a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amelynek célja, hogy egy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert iskola legyen, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzést és mentorálást kapjanak.

Jegyek: https://event.gg/8734/ és a helyszínen.

További információ: http://jazz-plus.com

 

IRODALOM

március 29. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A BUDAPESTI NAPÚT – NAPÚT ONLINE FOLYÓIRAT  BEMUTATÁSA A FŐSZERKESZTŐ SZONDI GYÖRGY ÉS TOÓT-HOLLÓ TAMÁS SZERKESZTŐ RÉSZVÉTELÉVEL

A NAPÚT (irodalom – művészet – környezet) XX. évfolyamában járó, évente rendre tíz tematikus számot megjelentető irodalmi-kulturális folyóirat. Benne 8 színes képzőművészeti oldal s egy 32-48 oldalas füzetmelléklet (Káva Téka). 19 váltakozóan jelen lévő belső rovata van. Ars poeticája szerint kéznyújtó szerepre törekszik – táborok, nemzedékek, művészeti és tudományos területek, ismert alkotók és debütálók között. A magyar nyelvű haikuköltészet egyik központja; Az ún. hetvenesek évkönyvében az 1928-as nemzedékkel kezdve eddig 1602 jeles magyar művész és tudós életvallomásait gyűjtötte össze karácsonyi számaiban.

Évről évre pályázatok sorát írja ki, közöttük az egyik egész éven át folyik s voltaképp bármi beküldhető. Sok száz szerzőt fedezett fel – s indított a publikálás útján.

A lapot kiadó Cédrus Művészeti Alapítvány két Napút-díjat is kiad évente: életműért és műfordítói teljesítményért.

2016-ban indult a napi frissítésű naputonline.hu: a folyóirat internetes - de a printváltozattól részben eltérő szerkezetű, sok eredeti rovattal gazdag kínálatot nyújtó változata.

Szondi György magyar és bolgár bölcsészszakot végzett az ELTE-n. 1973 óta az országos Idegennyelvi Könyvtár munkatársa, később főkönyvtáros. 1975-1979 között magyar nyelvi lektor a Szófiai Ohridai Szent Kelemen Tudományegyetemen, majd ugyancsak ott vendégoktató 1980-81-ben és vendég docens 2004-2009 között. 1991 óta a kétnyelvű kulturális-társadalmi folyóirat, a Haemus szerkesztőségének tagja. A Szófiai Magyar Intézet igazgatója és a Magyar Köztársaság Szófiai Nagykövetsége Kulturális Tanácsosa (1999-2004). Az 1980-1990 közötti időszakban az Európa kiadó bolgár irodalomért felelős teljes jogú szerkesztője. 1994-1999 között a POLISZ főszerkesztő-helyettese, majd főszerkesztője. 1999-től a Napút főszerkesztője, 2003-2016 között a Napkút kiadó igazgatója, 2016 óta a  www.naputonline.hu. elektronikus kiadvány főszerkesztője.

József Attila-díjas, Bulgáriában tucatnyi jelentős szakmai, állami és művészeti díj birtokosa, a Veliko Tirnovói Egyetem díszdoktora.

20 ezer verssor, 11 ezer prózaoldal fordítója (bolgárból), öt nívódíjban ismerték el teljesítményét.

Toót-Holló Tamás (1966) Magyar nyelv és irodalom – összehasonlító irodalomtörténet szakon végzett 1990-ben. A Heti Válasz alapító főszerkesztője, az MTI főszerkesztője, a Hungary Matters és a Külhoni Magyar Sajtószolgálat felelős szerkesztője volt, jelenleg a Mediaworks lapbirodalom központi online szerkesztőségének vezetője. Író, szerkesztő, kritikus, egyetemi oktató.

 

A rendezvényt a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary Programja támogatja. 

 

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések