Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. május

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2018. MÁJUS HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS

folytatás június 1-ig. Szófiai Magyar Intézet

RÓTH MIKSA MEGSZÍNESÍTETT NAPFÉNY CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Róth Miksa (1865. december 26. – 1944. június 14.) a megújuló magyar üvegablak- és mozaik-művészet legkiemelkedőbb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Az 1890-es évek végétől az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként és egyéni módon alkalmazta az l. C.Tiffany által felfedezett új üvegfajtát, s meghonosította a mozaikkészítést is. Kiemelkedő munkái közé tartozik többek közt az Országház, a Királyi Palota szent jobb kápolnája, a Zeneakadémia, Magyarország velencei állandó műcsarnoka, az egykori Gresham Biztosító székháza, a Marosvásárhelyi kultúrpalota és a lipótmezei kápolna. A fiumei úti Nemzeti Sírkert és a kozma utcai temető számos sírboltját, mauzóleumát díszítik mozaikjai.

A Balassi Intézet Megszínesített napfény című kiállítási anyagában felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével idézi fel a műhely sokszínű és sokrétű munkásságát; mutatja be az életpálya főbb szakaszait és főműveit. A saját tervezésű és a műhelymunkák mellett szerepelnek a kor kiemelkedő festőivel (Székely Bertalan, Vaszary János, a gödöllői műhely alkotói stb.) való együttműködésének emlékei is. Az eredeti alkotások többsége a valóságban olyan épületekben található, amit nem könnyű látogatóként megnézni. A kiállításban fotók segítségével mutatjuk be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeit is. A tárlat anyaga több közintézmény, valamint fotóművész együttműködésével valósult meg. A kiállítás kurátora Gellér Katalin művészettörténész, a Magyar Szecessziós Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa.

 

KIÁLLÍTÁS

május 8 - 31. Burgasz – Építészek Szövetsége, Burgaszi Társaság – Car Aszen utca 7.

MAKOVECZ IMRE TEMPLOMOK CÍMŰ GRAFIKÁIBÓL ÉS MÁTÉ GÁBOR FOTÓMŰVÉSZ FÉNYKÉPEIBŐL ÁLLÓ KIÁLLÍTÁS

Makovecz Imre (1935-2011) az organikus építészet legjelentősebb képviselője. A hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba.

“Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka fényképeztem, ezért mesterséges fényeket használtam, amellyel néha csak bizonyos részleteket világítottam meg, az épület más elemei pedig sötétségbe vesznek. Ettől válnak képeimen Makovecz Imre templomai, kápolnái és ravatalozói titokzatossá, sejtelmessé és ünnepélyessé.

Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel, a miséket celebráló papokkal, atyákkal illetve lelkészekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A megszerzett élmények inspirálták az elkészült képeket. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, a kiállítás kurátora

A kiállítás bulgáriai bemutatása a Makovecz Imre Alapítványnak köszönhető.

 

KIÁLLÍTÁS  

május 8- 31.Rusze – Regionális könyvtár

A BERNOLÁK BÉLA, SZÁNTÓ DEZSŐ ÉS JOZEFKA ANTAL KIS HERCEG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA 

A világ egyik talán legtöbbet olvasott könyve, Exupery A kis herceg című regénye üzenetét közvetítő 12 idézetet dolgozta fel a vizuális művészet eszközeivel a kiállítás három alkotója – Bernolák Béla fotóművész,  Szántó Dezső grafikus, Jozefka Antal festő.

Mindhármuk számára egy életre szóló élményt jelentett a művel való találkozás, amelyet ezúton kívánnak megosztani a tárlat látogatóival.

 

IRODALOM

május 9. | szerda | 18.00-22.00 óra Szófia – Kuklite ArtHáz, Szamuil cár utca 34.

IRODALOM ÉJSZAKÁJA 2018

A MÉZGA CSALÁD KALANDJAI EKATERINA GEORGIEVA ÉS SZTEFAN DODUROV SZÍNMŰVÉSZEK ELŐADÁSÁBAN

Ekaterina Georgieva az Aleko Konsztantinov Szatirikus Színház művésze, a 2016-os XXV. jubileumi Sumeni Szavalóverseny nagydíjának nyertese. A Szatirikus Színház több darabjában játszik – A szerelem tréfái, A házasságtörés gyönyörei, Hókirálynő, Lopj kevesebbet.

Sztefan Dodurov szabadúszó színművész, a 2016-os XXV. jubileumi Sumeni Szavalóversenyen a sumeni polgármester különdíjával tüntették ki. Jelenleg a Várnai Drámai Színház A szerelmes Shakespeare című darabjában, valamint a Szatirikus Színház Lopj kevesebbet című előadásában játszik.

A 70-es évek legendás rajzfilm sorozatának, a Mézga családnak a hősei ezúttal Rigó Béla könyve lapjain térnek vissza. Mézga Géza könyvelő és bolondos családja – felesége Paula, két gyermeke Kriszta és Aladár, valamint Blöki, a kutya és Maffia, a macska kalandjairól olvashatunk az egyes történetekben. A családhoz tartozik – köbükunokai fokon – egy 30. századbéli rokon, MZ/X, aki mindig kész szupermodern csodagépekkel segíteni a bajbajutott rokonokon, amelyek csak növelik a hősök gondjait.

Rigó Béla Kolozsváron született 1942-ben. Versei, kritikái, publicisztikai szövegei és fordításai 1960 óta jelentek meg. Szegeden végzett magyar és orosz szakos bölcsészként, majd tanárként és nevelőként dolgozott, később a Művelődési Minisztériumban lett főelőadó. Több folyóirat és kiadó munkatársa volt. Részt vett a Mézga család rajzfilm sorozat forgatókönyvének elkészítésében Romhányi József és Nepp József mellett, majd megírta a film könyvváltozatát. Az író tavaly hunyt el 74 éves korában.

Az esemény szervezői az EUNIC klaszter kulturális intézetei és nagykövetségei, az Európa Bizottság Bulgáriai Képviselete, Gyermekkönyv Alapítvány, A Következő Oldal Alapítvány. A rendezvény média partnerei a Bolgár Nemzeti Rádió, Én olvasok, Vapreki.com, LoveTheater.bg online kiadványok.

További részletek: www.noshtnaliteraturata.bg

 

A könyv bemutatására a KKM Balassi Intézete Publishing Hungary programja támogatásával kerül sor.

 

TUDOMÁNY

május 13. | vasárnap | 17.00-18.00 óra Szófia Tech Park – Mtel Arena Pavilon

SZÓFIAI TUDOMÁNYOS FESZTIVÁL (2018. május 11-13.)

Magyar részvétel: Dr. Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus (Budapest, 1959.), az MTA rendes tagja, Az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára. Szakterülete: elméleti evolúcióbiológia. John Maynard-Smith-szel közösen írt két könyvet a nagy evolúciós átmenetekről.

AZ ELŐADÁS TÉMÁJA: AZ EVOLÚCIÓ NAGY LÉPÉSEI

Az evolúció során a genetikai információ szerveződésében és a generációk közötti átadásnak módjában több nagy változás következett be. E jelentős átmenetek között megtaláljuk magát az élet eredetét, a genetikai kód kialakulását, az eukarióta sejt megjelenését, a szexuális szaporodás eredetét, a többsejtű eukarióták kialakulását, az állattársadalmak megszerveződését és az emberi nyelvkészség kialakulását.

Az előadás nyelve angol bolgár fordítással.

A fesztivál részletes programja: https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/programme/events/table

Belépés: előzetes regisztráció után.

A rendezvény a British Council Bulgária szervezésében és a KKM Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

IRODALOM

május 15. | kedd | 16.20 óra Szófia – Új Bolgár Egyetem, Uniart Galéria, Ovcha Kupel lktp., Montevideo u. 21.

BABUS ANTAL ELŐADÁSA AZ ÍRÓ KÉT ARCA CÍMŰ NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS SZEMINÁRIUM KERETÉBEN

Az előadás témája: Hidas Antal. Életút a szocialista realizmus jegyében. Az előadás nyelve magyar bolgár fordítással.

Az író két arca. Személyes indítékok a kelet-európai irodalomban. Az irodalmi szeminárium célja a Szovjetunióban és a második világháború utáni szovjet érdekszféra országaiban megjelenő „új típusú író” kialakulása bonyolult és ellentmondásos folyamatának bemutatása. Az előadások és az azokat követő viták során arra keresik a választ a résztvevők, hogy hogyan hatnak az írókra a XX. század 30-as éveiben a Szovjetunió, valamint a 40-es évek közepe után a többi kelet-európai ország irodalmában megfigyelhető változások, amikor a szocialista realizmus írói eszközeinek alkalmazása kötelező érvényűvé vált. Vajon nem egy esetben nem inkább kettős játékról van-e szó az írásmódot és a viselkedést illetően, vagy éppen ellenkezőleg – a hivatalos előírás iránti valódi odaadásról?

A projekt Szovjetunió, Bulgária, Ukrajna, Magyarország, Románia, NDK és Csehszlovákia irodalmának alakjaira koncentrál nyolc előadásban és vitaműsorban.

Szervezők: Az Új Bolgár Egyetem Új Bulgarisztika Osztálya

Az előadást vezeti: Dr. Plamen Dojnov egyetemi tanár

A diszkusszió résztvevői: Mihail Nedelcsev professzor, dr. Moris Fadel egyetemi tanár, dr. Jordan Eftimov egyetemi tanár, dr. Maria Ogojszka

Az előadáson az Új Bolgár Egyetem és más akadémiai központok tanárai, kutatói és hallgatói vesznek részt.

Babus Antal (Gyöngyös, 1960.) irodalomkritikus, műfordító, könyvtáros. 1984-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Magyar és Orosz Bölcsésszakán. Itt védte meg 2002-ben doktori disszertációját is. Jelenleg az MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye vezetője. Kutatásainak fő területe a XX. századi magyar irodalom és az orosz szovjet irodalom.  Több folyóiratban publikál, esszéi nem egyszer kerültek az Év esszéje antológiába. Radnóti Miklós, Madách Imre, Vörösmarthy Mihály munkásságát bemutató kiállítások szervezője, valamint a róluk szóló, Kiváló digitális tartalom díjjal kitüntetett internetes oldalak készítője. Önállóan megjelent munkái: Fülep Lajos az 1918–1919-es forradalmakban (2003), Ár ellen (2012), Egy konzervatív úr a baloldali zarándokok között (2014).

A rendezvényre a KKM Balassi Intézete Publishing Hungary programja támogatásával kerül sor.

 

ZENE

május 16. | szerda | 18.30 óra Szófia, Szófiai Magyar Intézet

május 17. |csütörtök |18.00 óra Szvistov, Nikolaj Pavlovics Művészeti Galéria

KISS JULIANNA ZONGORAMŰVÉSZ ÉS MÉSZÁROS ADRIENN OPERAÉNEKES KONCERTJE

A szófiai koncerten Liszt, Puccini, Verdi, Bizet, Chopin, Sibelius, Bartók és Kodály művei hangzanak el. Szvistovban operett, musical és film dalokat, valamint Piazzolla és Gershwin szerzeményeit adja elő a kettős.

Belépés meghívóval!

Kiss Julianna zongoraművész diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerezte. Az ELTE–PPK-n pedagógus szakvizsgát tett és 2014-ben mestertanári minősítést szerzett, zongoraművész-tanárként és zenei szaktanácsadóként dolgozik Budapesten. Zongoraművészként több európai országban (Olaszország, Ausztria, Svájc, Franciaország, Szlovákia) koncertezett. Nemzetközi és országos versenyeken művészként és tanárként is számos díjat nyert. Növendékei több mint száz díjat tudhatnak magukénak országos és nemzetközi versenyeken való eredményes szereplésükért. Tehetséggondozó munkája elismeréséért 2013-ban az EMMI Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért díjban részesítette. 2016-ban Kiss Julianna alapítója és művészeti vezetője a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenynek.

Mészáros Adrienn, drámai szoprán. Zenei tanulmányait 9 évesen kezdte a gödöllői Frederic Chopin Zeneiskolában zongora tanszakon, majd a gimnáziumi tanulmányaival párhuzamosan elvégezte az énekes szakot is. A Budapesti Operett Színház tagja 2001-2004 között, 2004-ben pedig csatlakozott a Tráfi Mátyás Komáromi Operett társulatához. Jelenleg szabadúszó magánénekes, rendszeresen fellép operett-opera koncerteken, belföldön és külföldön egyaránt. Énekmesterei Kálny Zsuzsanna, Hormay József, Ötvös Csilla,Temesi Mária, Szilfai Márta, Létai-Kiss Gabriella voltak.  Részt vett Geszty Szilvia, Temesi Mária mesterkurzusán. Repertoárjában megtalálhatók Mozart, Puccini, Verdi, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss ismert darabjainak főszerepei.

 

IRODALOM

május 17. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

POZSGAI ZSOLT DRAMATURG SZÍNMŰVEIT TARTALMAZÓ GYŰJTEMÉNY BEMUTATÁSA A SZERZŐ RÉSZVÉTELÉVEL

A szerzőt és a művet Zdravko Mitkov professzor mutatja be.

Részletek Georgi Zlatarev színművész előadásában.

Pozsgai Zsolt dramaturg, színházi és filmrendező. Első színdarabját Horatio címmel 1987-ben mutatták be. Az elmúlt 25 évben közel 100 bemutatója volt Magyarország különböző színházaiban.  Televíziós és játékfilmekhez írt forgatókönyvet.  Darabjait külföldön is bemutatták, főként német és angol nyelvterületen, de játsszák Indiában, Izraelben és Bulgáriában is. A Liselotte és a május c. darabjával vált ismertté a bolgár közönség körében, amelyet a Kölyök c. musical követett, 2016-ban mutatták be a Gina és Fidel c. darabját a szófiai Szatirikus Színházban. Munkáinak színrevitelét többnyire maga rendezi.

Az Írószövetség tagja, a drámaíró szakosztály elnöke. Jelenleg az Experidance társulati tagja, mint író és rendező. ARTHUR ÉS PAUL című drámája /Arthur Rimbaud és Paul Verlaine képzelt afrikai találkozásáról szól/ 1996-ban Berlinben a legjobb új európai drámának járó Európa Díjat nyerte el.

További díjai: Szép Ernő díj /1998/, Perzsa Akadémia Nagydíja /2005/, Magyar Köztársaság Lovagkeresztje /2017/.

Szüzek és szörnyek – Férfi és nő kapcsolata, a komikus és a tragikus, a hétköznapi és az excentrikus viszonya fogja egységbe a gyűjtemény darabjait. Egy 35 éves, a szerelmet és az ideális partnert kereső nő; Mozart utolsó napja, amikor meggyón feleségének, Konsztancának, kettőjük átváltozása a Varázsfuvola gyűrűjének segítségével; Az isteni Lollo és a kubai diktátor Fidel Castro találkozása; egy olasz család, ahol senki sem az, akinek látszik, a hazugságok kusza gubancának felgöngyölítése; Elizabeth Taylor és Richard Burton viszonyának pikantériája; egy erdélyi nő igaz története, aki rossz helyen volt, rossz embereknél a magyar fővárosban. Mindez eredeti, merész Pozsgai stílusban.

Nelli Dimova a kötet öt színdarabját fordította, amelyek közül többet jelenleg is játszanak a bolgár színházakban. Az ő fordításában jelentek meg bolgár nyelven Kosztolányi Dezső, Grendel Lajos, Tóth Krisztina, Nagy Zoltán Mihály és Szabó Magda művei.

Kraszimira Gadzsokova a Gina is Fidel című darab fordítója.

A rendezvény a KKM Balassi Intézete Publishing Hungary programja támogatásával kerül sor.

 

IRODALOM

május 22. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A MORE IRODALMI FOLYÓIRAT LEGÚJABB, MAGYAR SZERZŐK MŰVEIT IS TARTALMAZÓ SZÁMÁNAK BEMUTATÁSA

Bemutatják: Mitko Novkov, irodalmi kritikus, Ivan Szuhivanov és Roszen Drumev, a folyóirat szerkesztői

A neves bolgár íróknak, költőknek, művészeknek teret adó More irodalmi-művészeti almanach 1980-ban indult, és 1992-ben jelent meg utoljára. A későbbiek során 2007-ig a kiadvány folyóiratként működött, majd a burgaszi irodalmi körök nyomására ismét a kortárs irodalom fórumává vált a választott, a helyi és nemzeti irodalmi folyamatokat figyelemmel kísérő szerkesztőknek köszönhetően.

Az irodalmi folyóirat bemutatandó számában Balassi Bálint, Doncsev Toso, Kertész Imre, Esterházy Péter, Kertész Imre, Király Levente, Lackfi János, Mohai Lajos, Nádasdy Ádám és Tolnai Ottó művei olvashatók.

 

FILMMŰVÉSZET

május 28-31. | hétfő – csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A V4-es magyar elnökség alkalmából

III. VISEGRÁDI FILMFESZTIVÁL.

TÉMÁJA: KAPCSOLATOK

A vetítések az egyes országok kulturális intézetei és nagykövetségei – Lengyel Intézet, a Szlovák Köztársaság Nagykövetsége, Szófiai Magyar Intézet, Cseh Központ – támogatásával valósulnak meg

május 28., hétfő, 18.00 óraTestről és lélekről, rendező: Enyedi Ildikó, 2017., 116 perc, magyar nyelvű, bolgár felirattal.

rendező és forgatókönyv: Enyedi Ildikó; operatőr: Herbai Máté, producerek: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő; szereplők: Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Tenki Réka, Nagy Ervin, Schneider Zoltán, Jordán Tamás, Békés Itala

A két főszereplő találkozik egy vágóhídi munkahelyen. Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatója és Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést, aki bár motivált az emberi kapcsolatokra, de a kollégái számára különös stílusa miatt elszigetelődik. Mint később kiderül, Endrének és Máriának minden éjjel ugyanaz a közös álma van egy szép, hóval borított erdőben ismerkedő szarvaspárként. Erre azonban csak akkor jönnek rá, amikor egy munkahelyi lopás miatt (a vágóhíd irodájából valaki búgatóport csempészett ki, hogy megtréfálja egy 50 éves érettségi találkozó résztvevőit), elmesélik az álmaikat a lopási ügyet vizsgáló pszichológusnőnek. A mentálhigiénés vizsgálatot végző pszichológusnő azt gondolja, hogy csak gúnyt űznek belőle. Endrének és Máriának nem könnyű megtalálni egymásban, az álmukban szarvasként már megélt szerelmet.

Díjak: Berlin 2017, Arany Medve – a legjobb filmnek járó díj; Az EFA legjobb női szereplőnek járó díja; Oszkar-díjra való jelölés a legjobb külföldi film kategóriában.

A film az Art Fest támogatásával valósul meg.

május 29., hétfő, 18.00 óra AZ ÖTÖDIK HAJÓ (Piata loď), rendező Iveta Grófova, Szlovákia, 2017., 85 perc, szlovák nyelvű, angol felirattal

rendező: Iveta Grofova, forgatókönyv:  Marek Leščák, Iveta Grófova, operatőr: Denisa Buranová, zene: Matej Hlaváč, producens: Hulapafilm, szereplők: Vanessa Szamuhelová, Matúš BačišinKatarína Kamencová, Johanna Tesařová.

A forgatókönyv Monika Kompaníková regénye alapján készült, amely 2010-ben az év könyve lett. Az ötödik hajó témája az átalakuló családkép. A tízéves Jarka és a nála fiatalabb Kristián papás-mamást játszanak, úgy alakítva a kapcsolatukat, ahogy ők képzelik az ideális családot. Az ötödik hajó azt mutatja meg, hogyan képes a játék beleszólni az élet menetébe, és mennyire befolyásolhatja a komoly, nehéz helyzeteket a gyermeki képzelet és a jó szándék. 

67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Generation Kplus versenyében a legjobb filmnek járó Kristály Medvét kapta.

május 30., szerda, 18.00 óra A VÁROS 44 (Miasto 44), rendező: Jan Komasa, Lengyelország, 2014. történelmi, 122 perc, lengyel nyelvű, bolgár feliratokkal

A Város 44 olyan fiatalok történetét mutatja be, akiknek a német megszállás alatt kellett felnőniük, ám ennek ellenére tele vannak élettel, szenvedéllyel és úgy élnek meg minden napot, mintha az utolsó lenne. Ez a viselkedés persze nem a könnyű fejű fiatalság vagy esetleg a túlzott bátorságuk eredménye, hanem egy olyan valóságé, amelyben a halál minden lépésnél fenyeget.

Díjak: A 41. Gdynia Film Fesztivál - legjobb hang és speciális effektusok, a kezdő színész;  A lengyel filmek fesztiválja Amerikában – a közönség díja (2014) és mások.

május 31. csütörtök, 18.00 óraINTIM MEGVILÁGÍTÁS (Intimní osvětlení), rendező Ivan Passer, 1965, 71 perc. FF, komédia, digitálisan restaurált verzió, bolgár feliratokkal

Forgatókönyv: Jaroslav PapoušekVáclav ŠašekIvan Passer; opertaőr: Josef StřechaMiroslav Ondříček; szereplők: Karel BlažekZdeněk BezušekVěra KřesadlováJan VostrčilJaroslava Štědrá.

Az Intim megvilágításban című film a hatvanas évek cseh új hullámának egyik legfényesebb ékköve. 1965-ben mutatták be Karlovy Varyban, de csak azért, mert nem volt elég film a fesztiválon. Cannes-ban már díjat is nyert, San Sebastianban keltette a legnagyobb feltűnést. New Yorkban azóta is minden évben levetítik.

 

ZENE

május 28. | hétfő | 19.00 óra A Szófiai Filharmónia Kamaraterme

KONCERT LIGETI GYÖRGY ÉS FARKAS FERENC MŰVEIBŐL MAGYARORSZÁG ZENÉJE címmel a bolgár EU elnökség alkalmából és az Európa zenéje ciklus részeként

A belépés ingyenes!

Előadók: Kremena Ancseva (fuvola), Valentin Metodiev (oboa), Mihail Zsivkov (klarinét), Martin Sztojanov (fagott), Kraszimir Kosztadinov (vadászkürt)

A koncert programja: Farkas Ferenc – Régi magyar táncok, Ligeti György – Hat bagatell

A Szófiai Filharmónia az Európa Zenéje koncert ciklussal üdvözli a bolgár EU elnökséget. Az EU 28 tagországának zenéje kerül bemutatásra 28 koncerten a Szófiai Filharmónia és a Pancso Vladigerov

Zeneakadémia együttműködése eredményeként. A koncertek 2018 januárjától júniusig látogathatók minden hétfőn 19.00 órától, átfogva a bolgár elnökség hathónapos időtartamát. A program egyaránt tartalmaz klasszikus és kortárs zeneműveket. Az előadók között üdvözölhetünk tehetséges, fiatal bolgár művészeket, akik az elkövetkezendő években bizonyítják tehetségüket, valamint már nemzetközi hírnévre tett szólistákat.

A ciklus első koncertje az előző EU elnökség országának, Észtországnak a zenéjét mutatta be, az utolsó pedig Ausztriáét, amely Bulgária után veszi át az Európa Tanács elnökségét.

Farkas Ferenc (Nagykanizsa, 1905 – Budapest, 2000) kétszeres Kossuth-díjasLiszt Ferenc-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész. Zenei tanulmányait 192227 között a Nemzeti Zenedében, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Weiner Leónál, illetve Siklós Albertnél és Fejér Ferencnél. 192931 között a római Santa Cecilia Akadémián Ottorino Respighitől tanulhatott ösztöndíjasként. A zeneszerzői pályáját meghatározó hatások között ott találjuk a magyar népzenei elemeket, a klasszikus hagyományt, az olasz és általában a mediterrán dallamosságot, valamint a tizenkétfokú technikát egyaránt. A zenei élet legkülönbözőbb területein végzett munkáinak köszönhetően egyedülállóan biztos, szuverén kompozíciós technikára tett szert valamennyi műfajban. Tudása, stílusismerete, gazdag invenciója, széles körű műveltsége és humanizmusa a nemzetközileg elismert, jelentős zeneszerzők sorába emelte. 

Ligeti György Sándor  (1923., Dicsőszentmárton – 2006., Bécs) Kossuth-díjas zeneszerző. Zenéjének leginkább felismerhető vonása valamiféle  neodadaista érzékenység a humor és az abszurd iránt, ami kendőzetlenül mutatkozik meg olyan darabokban, mint a Poème symphonique, amelyben száz metronóm ketyeg egyszerre, mindegyikük más tempóra beállítva, míg végül csak egy marad. A másik jellemzője Ligeti zenéjének a meccanico mozgástípus, ami azt jelenti, hogy a zene gépszerű, hangzásában mechanikus és precíz. A zene lényege, hogy a zenész úgy játszik a hangszeren, mintha az egy gép lenne.

Az Európa Zenéje ciklus az EU Tanács bolgár elnöksége kulturális programja keretében és a bolgár Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával, valamint a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével valósul meg.

 

 

MŰFORDÍTÓI VERSENY KARINTHY FRIGYES HALÁLA 80. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

Magyarország Szófiai Nagykövetsége Szófiai Magyar Intézete a Szófiai Ohridai Szent Kelemen Tudományegyetem Magyar Szakával együttműködve

műfordítói versenyt hirdet a nagy magyar humorista Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellája magyarról bolgárra történő lefordítására

 

A versenyen részt vehetnek jelenlegi és korábbi magyarszakos hallgatók (függetlenül attól, hogy hol tanulnak vagy tanultak), valamint bárki, aki megfelelő szinten tud magyarul és bolgárul.

A részvétel feltételei: a résztvevőknek ne legyen már megjelent magyarról bolgárra fordított kötetük (de lehetnek folyóiratokban publikált fordításaik)

A fordítások beküldési határideje: 2018. október 26., péntek

A verseny anonim, a résztvevő személyes adatait a beküldött fájl ne tartalmazza.

A fordítások benyújthatók a Szófiai Magyar Intézet titkárságán – Szófia, Akszakov utca 16., vagy elküldhetők e-mailen az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Díjak: I. díj – 300 leva; II. díj – 200 leva., III. díj – 100 leva; ösztönző díjak: könyvek

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás 2018 novemberében

a Magyar Nyelv Napja alkalmából (november 13.).

További információ a 02/987-23-07 telefonszámon vagy e-mailben kapható.

A nyertes pályaműveket a Szófiai Magyar Intézet honlapján közzétesszük.

Karinthy Frigyes elbeszélésének elérhetősége: http://mek.oszk.hu/06900/06980/06980.pdf

 

 

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések