Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. június

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2018. JÚNIUS HAVI PROGRAM

 

SZÍNHÁZ

június 1-11., péntek – hétfő Várna

XXVI. VÁRNAI NYÁR NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL (2018. június 1-11.)

Jászay Tamás, színházi kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja részvételével

A Várnai Nyár Nemzetközi Színházi Fesztivál Bulgária legnagyobb színházi eseménye, az Európai Fesztivál minősítés birtokosa, az Európai Fesztiválszövetség Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért platformjának része. 2017-ben elnyerte a legrangosabb fesztivál minősítést is.

Az idei kiadáson 44 esemény várja a közönséget a hagyományos június eleji időszakban. Bemutatásra kerülnek az elmúlt évad legjelentősebb bolgár színpadi alkotásai, valamint olasz, francia cseh és más külföldi darabok drámai, zenés és átmeneti műfajokban.

A magyar résztvevők a fesztivállal párhuzamosan zajló eseményeken vesznek részt – Jászay Tamás június 5-9., Verebes Ernő június 3-8. közötti időszakban: részt vesznek a fesztiválok és a modern színház hatását elemző nemzetközi vitaműsorban, showcase színészekkel való beszélgetéseken.

Jászay Tamás színházi kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár, kurátor. 2003 óta szabadúszó újságíró. Az elmúlt 15 év alatt több mint 1000 publikációja jelent meg a világ tíz nyelvén nyomtatott és elektronikus kiadványokban. 2008 óta a legnagyobb magyar kritikus portál, a Revizor szerkesztője és állandó szerzője. A Kaposvári  és a Szegedi Egyetem tanára.

Verebes Ernő Zentán, a volt Jugoszláviában született, ott végezte el középiskolai és egyetemi tanulmányait. 1989-ben diplomázott a Szarajevói Zeneakadémián zeneszerzői szakon, majd 1992-ben Budapesten fejezte be az aspirantúrát. A zeneszerző, költő, író jelenleg a Nemzeti Színház dramaturgja. Itt tartják Magyarország legnagyobb nemzetközi színházi fesztiválját – MITEM (Madách International Theatre Meeting).

 

FESZTIVÁL

június 1-30., péntek-vasárnapDolna Malina község

DOLNA MALINA OPEN FEST (2018. június 1-30.)

A Szófia közelében fekvő Dolna Malina községben megrendezésére kerülő, egy teljes hónapig tartó esemény egyaránt tartalmaz művészeti, sport, művelődési és jótékonysági  rendezvényeket, lehetőséget adva szerzőknek, sportolóknak és egyetemistáknak találkozásra, tapasztalatcserére, művészetük, tehetségük bemutatására, bizonyítási lehetőségre versenyek, műhelyfoglalkozások, kiállítások, koncertek és más előadások formájában.

A rendezvényen most először kerül sor Költészeti Fesztiválra, amelynek mottója: MAGYARORSZÁG KÖLTŐI. Az esemény a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

A Költészeti Fesztivál június 9-10-én kerül megrendezésre három kategóriában. A fesztivál nem versenyszerű és nincs részvételi díja.

I. Magyar szerző költeményének szavalása  – max. 12 éves  gyerekek előadásában

II. Magyar szerző költeményének szavalása  – 12 – 18 éves fiatalok előadásában

III. Magyar szerző költeményének szavalása  – 18 éven felüliek előadásában

A résztvevők egy művet adnak elő, amelynek időtartama nem haladhatja meg a 3 percet. A Szófiai Magyar Intézet segítséget nyújt a résztvevőknek a költemény kiválasztásában (Szófia, Akszakov utca 16, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , tel.: 02/987 30 45)

Minden résztvevő oklevelet és tárgyi nyereményt kap.

További információ: http://domafest.co/

 

FILMMŰVÉSZET

június 2., szombat, 19.00 óra Sztara Zagora – Állami Operaház

17.30 óra– AZ ARANY HÁRS FILMFESZTIVÁL MEGNYITÓJA

19.00 óra – A KINCSEM CÍMŰ MAGYAR FILM VETÍTÉSE

rendező: Herendi Gábor, forgatókönyv író: Hegedűs Bálint és Herendi Gábor, operatőr: Szatmári Péter, szereplők: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Gyabronka József, Keresztes Tamás

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú? 

További részletek a filmfesztiválról: http://thegoldenlinden.com

 

KIÁLLÍTÁS  

június 4- 22.Szvistov – Városi könyvtár

A BERNOLÁK BÉLA, SZÁNTÓ DEZSŐ ÉS JOZEFKA ANTAL KIS HERCEG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A világ egyik talán legtöbbet olvasott könyve, Exupery A kis herceg című regénye üzenetét közvetítő 12 idézetet dolgozta fel a vizuális művészet eszközeivel a kiállítás három alkotója – Bernolák Béla fotóművész,  Szántó Dezső grafikus, Jozefka Antal festő.

Mindhármuk számára egy életre szóló élményt jelentett a művel való találkozás, amelyet ezúton kívánnak megosztani a tárlat látogatóival.

A kiállítás első bemutatója az újpesti Polgár Centrumban volt 2016-ban.

 

KIÁLLÍTÁS

június 2-16. Sumen – Jó Hír Evangélikus Pünkösdi templom

június 17-24. Sumen – Egyesült Metodista Templom

június 25 – július 9. Szmjadovo – Községi Galéria

А "SOLI DEO GLORIA – A MAGYAR REFORMÁCIÓ ÖT ÉVSZÁZADA" CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

A kiállítás Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma (KKM) Kulturális és Tudománydiplomáciai Államtitkárságának megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) közreműködésével készült.

„A reformáció a XVI. század első negyedében német területeken, azzal egyidejűleg, de attól függetlenül Svájcban indul meg, tiltakozásul az egyház közvetítő szerepe, a bibliaellenes tanok, szokások, intézmények ellen. Szellemi hátterét részben a humanizmus megjelenése adja. Képviselőik legfőbb célja visszatérni a forrásokhoz, így a Bibliához. Megjelennek az első bibliafordítások, kialakul a bibliatudomány, amelynek legjelentősebb képviselője Rotterdami Erasmus. Szellemisége nagy hatással van kora gondolkodóira. Erasmus, ahogy kezdetben Luther is, a megújulást az egyház keretein belül képzeli el.

A reformáció Luther és Zwingli vezette mozgalma, amely csakhamar Európa számos országában teret nyer, 1529 óta nevezhető történeti hűséggel protestantizmusnak. Ebben az évben a speyeri birodalmi gyűlésen a reformáció hívei már nyíltan

kiállnak a többségnek a kisebbség lelkiismerete feletti uralma ellen. E mozgalmak tagjait a pápasággal szembeni tiltakozásuk miatt nevezik protestánsoknak.

A reformáció irányzatainak szétválása vezet a protestáns egyházak létrejöttéhez. Közülük a mai napig az evangélikus és a református egyház a legjelentősebb.” (részlet a kiállításból)

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap és a Reformáció Emlékbizottság támogatásával a Reformáció Emlékév keretében valósul meg.

 

FOTÓMŰVÉSZET 

június 6., szerda, 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

SZÓFIAI FOTÓHÓNAP. TÉMÁJA: ERŐ

KONKOLY-THEGE GYÖRGY SZIGET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A kiállítást maga az alkotó és VELICSKA TODOROVA, a Fotóművészeti Akadémia Igazgató Tanácsának elnöke, valamint JAVOR GANCSEV, a Djukan Meloman Zenebolt és Iroda tulajdonosa nyitja meg

Mindenki számára ismert, hogy a fényképészet ereje a látvány és nem a szó. Ezért nem is magyarázzuk el, hány formában is találkozhatunk az ERŐ-vel. Inkább az alkotók képzeletére bízzuk, hogy bemutassák az ERŐ-t hagyományos vagy meglepő nézőpontból, keresett vagy rátalált, reális vagy absztrakt képekben.

A szerző így vall magáról:

Pécsett születtem 1957 – ben, és ott jártam általános iskolába és gimnáziumba is. A Közgazdasági Egyetemet Budapesten végeztem el, majd a Taurus Gumigyár külkereskedelmi osztályán dolgoztam néhány évig.

24-25 éves koromban üzleti úton jártam többek közt Pakisztánban, Szíriában, Afganisztánban, Törökországban. Később tolmácsoltam, majd 1991-94 között a Bahia bolthálózatnak vásároltam árut, főleg Ázsiában. Mikor ez a munka véget ért, akkor kezdtem el a kinti évek alatt készített képeimet eladni újságoknak, magazinoknak. Az évek során a legtöbb magyar magazinban jelentek meg képeim. Évekig az én fotóim voltak a Képes Európa bedekkerében, rendszeresen jelentek meg anyagaim a Malév Horizon magazinjában és sok más hazai és néhány külföldi kiadványban.

Nagyon sok tárlatot rendezek Magyarországon és külföldön. Volt kiállításom Indiáról, a Galapagos szigetekről, Indonéziáról, Laoszról és Vietnamról. Tematikus kiállításokat is szoktam rendezni, ilyen volt az "Éjszaka", "Kirakat", "Ételképek".

A Dán Nagykövetség segítségével a Christiania-t (Koppenhága "hippi" negyedét), a Török Nagykövetség támogatásával pedig Isztambult mutattam be.

A Sziget fesztivált több mint 10 éve fotózom. Nem a koncerteket (persze néha azokat is), inkább a Sziget életét és résztvevőit. Más hazai fesztiválokat is fotózok, mint például a tradicionális Kurultáj fesztivált vagy a kisebb kulturális rendezvényt, a Mediawave-et.

A kiállítás 2018. augusztus 17-ig tekinthető meg.

 

TUDOMÁNY 

június 6-9., szerda-szombat Napospart – Planeta Szálló

A TENGERI AKADÉMIA 2020 PROJEKT 8 ÉVE CÍMŰ MAGYAR-BOLGÁR OKTATÁSI FÓRUM

Iskolai és iskolaelőkészítő oktatás – realitások, újítások és távlatok

A Fórum védnökei: őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország szófiai nagykövete és Kraszimir Valcsev bolgár oktatásügyi miniszter

A Tengeri Akadémia 2020 program keretében olyan kezdeményezések valósulnak meg, amelyek a magyar-bolgár együttműködés szélesítését szolgálják az oktatás, a kultúra, az újdonságok bevezetése, valamint a kulturális tevékenység terén. A Budapesten, illetve a Naposparton évente megrendezésre kerülő konferenciákon az oktatással foglalkozó intézmények képviselői és más, az iskolai és az iskolaelőkészítő oktatáspolitikáért felelős magyar és bolgár szervezetek vesznek részt.

Szervezők: Petar Dulev, a Fórum Szervező Bizottsága elnöke, a Dunamenti Önkormányzatok Szövetsége.  A Fórum a Bolgár Oktatásügyi Minisztérium, Magyarország Szófiai Nagykövetsége, Neszebar város Önkormányzata, a budapesti VIII., XI. és XII. kerület szakértői támogatásával valósul meg. 

 

KIÁLLÍTÁS 

június 6-9., szerda-szombat Napospart – Planeta Szálló

SZABÓKY ZSOLT X–XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A kiállítás aTengeri Akadémia 2020 projekt 8 éve fórum kísérő rendezvénye

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt.

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt. 1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

 

KIÁLLÍTÁS  

június 11., hétfő, 17.30 óraGorna Orjahovica – Ifjúsági Ház

FEKETE ÁDÁM KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA A MŰVÉSZ RÉSZVÉTELÉVEL

A magyar származású fiatal művész Szófiában született 1999-ben. Gyermekkorában Brüsszelben és Budapesten élt  és tanult, jelenleg  egy szófiai középiskola 11. osztályos tanulója. Alkotásai elkészítése során különböző technikákat alkalmaz – akrilfestés, tus- és tollrajz, kerámia, kollázsok, üveg, batikolás, olaj, ceruzarajz, textilfestés. Belgiumban belekóstolt a kis figurák – katonák, állatok, épületek – festésébe, makettek készítésébe. Képei Németország, USA, Brazília, Kanada, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Magyarország, Oroszország, Ausztrália és Bulgária művészetek iránt érdeklődő mecénásainak gyűjteményében megtalálhatók. Művészi tevékenységét számos oklevél, köszöntő levelek és vendégkönyvek bejegyzései dicsérik. Fekete Ádám volt az egyetlen gyerek, akit felkértek Bulgária törökök alóli felszabadulása 130. évfordulójának szentelt (2008), a bolgár köztársasági alelnök védnökségével és a Művészek Szakszervezete szervezésében megvalósuló művészeti projektben való részvételre.  Részt vett nemzetközi tárlaton Bulgáriában (2008.08.25-09.12), valamint a szófiai Akadémia Galériában (2008.09.11-15.).

Rajzaiból Karácsonyi ünnepek címmel jelent meg könyv 2008-ban. A Dimitar Berbatov Alapítvány tehetséges gyerekeket bemutató első könyvében is helyet kapott képeivel. Több televízió-  és rádióadásban szerepelt.

Tanárai: Maja Popova, Cvetomila Hrisztova, Nanni Wagner, Bojan Momcsilov.

Több közös és kilenc önálló kiállítása volt főként Szófiában, de Brüsszelben és Hódmezővásárhelyen is.

A kiállítás 2018. június 24-ig tekinthető meg.

 

SZÍNHÁZ

június 16., 17., szombat, vasárnap, 19.00 óra Szófia – Vazrazhdane Színház, Szlavejkov tér 4.

POZSGAI ZSOLT MERT A MAMÁNAK ÍGY JÓ CÍMŰ DARABJÁNAK PREMIERJE

Rendező: Lilia Abadzsieva, jelmeztervező: Vaszil Abadzsiev, fordító: Nelli Dimova

szereplők: Donka Avramova-Bocseva, Liljana Somova, Mariana Ysikics, Anatoli Layarov, Bojan Mladenov, Georgi Zlatarev, Jordan Raszin, Syveysen Mladenov, Hriszto Sztancsev

Jegyek a színház pénztárában kaphatók!

Pozsgai Zsolt dramaturg, színházi és filmrendező. Első színdarabját Horatio címmel 1987-ben mutatták be. Az elmúlt 25 évben közel 100 bemutatója volt Magyarország különböző színházaiban.  Televíziós és játékfilmekhez írt forgatókönyvet.  Darabjait külföldön is bemutatták, főként német és angol nyelvterületen, de játsszák Indiában, Izraelben és Bulgáriában is. A Liselotte és a május c. darabjával vált ismertté a bolgár közönség körében, amelyet a Kölyök c. musical követett, 2016-ban mutatták be a Gina és Fidel c. darabját a szófiai Szatirikus Színházban. Munkáinak színrevitelét többnyire maga rendezi.

Az Írószövetség tagja, a drámaíró szakosztály elnöke. Jelenleg az Experidance társulati tagja, mint író és rendező. ARTHUR ÉS PAUL című drámája /Arthur Rimbaud és Paul Verlaine képzelt afrikai találkozásáról szól/ 1996-ban Berlinben a legjobb új európai drámának járó Európa Díjat nyerte el.

További díjai: Szép Ernő díj /1998/, Perzsa Akadémia Nagydíja /2005/, Magyar Köztársaság Lovagkeresztje /2017/.

Mert a mamának így jó – a darab egy olasz családot mutat be, ahol senki sem az, aminek látszik, de a hazugságok fonata fokozatosan felgöngyölődik.

IRODALOM

június 16., 17., szombat, vasárnap Szófia 

SOFIA POETIKI FESZTIVÁL. A magyar vendég: Jónás Tamás

 

 

MŰFORDÍTÓI VERSENY KARINTHY FRIGYES HALÁLA 80. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

Magyarország Szófiai Nagykövetsége Szófiai Magyar Intézete a Szófiai Ohridai Szent Kelemen Tudományegyetem Magyar Szakával együttműködve

műfordítói versenyt hirdet a nagy magyar humorista Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellája magyarról bolgárra történő lefordítására

 

A versenyen részt vehetnek jelenlegi és korábbi magyar szakos hallgatók (függetlenül attól, hogy hol tanulnak vagy tanultak), valamint bárki, aki megfelelő szinten tud magyarul és bolgárul.

A részvétel feltételei: a résztvevőknek ne legyen már megjelent magyarról bolgárra fordított kötetük (de lehetnek folyóiratokban publikált fordításaik)

A fordítások beküldési határideje: 2018. október 26., péntek

A verseny anonim, a résztvevő személyes adatait a fordítás fájla ne tartalmazza.

A fordítások benyújthatók a Szófiai Magyar Intézet titkárságán – Szófia, Akszakov utca 16., vagy elküldhetők e-mailen az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Díjak: I. díj – 300 leva; II. díj – 200 leva., III. díj – 100 leva; ösztönző díjak: könyvek

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás 2018 novemberében

a Magyar Nyelv Napja alkalmából (november 13.).

További információ a 02/987-23-07 telefonszámon vagy e-mailben kapható.

A nyertes pályaműveket a Szófiai Magyar Intézet honlapján közzétesszük.

Karinthy Frigyes elbeszélésének elérhetősége: http://mek.oszk.hu/06900/06980/06980.pdf

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések