Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. február

A Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete

2018. február havi programja

 

 

KIÁLLÍTÁS folytatás február 10-ig Szófiai Magyar Intézet 

FEKETE ÁDÁM KIÁLLÍTÁSA 

A magyar származású fiatal művész Szófiában született 1999-ben. Gyermekkorában Brüsszelben és Budapesten élt  és tanult, jelenleg  egy szófiai középiskola 11. osztályos tanulója. Alkotásai elkészítése során különböző technikákat alkalmaz – akrilfestés, tus- és tollrajz, kerámia, kollázsok, üveg, batikolás, olaj, ceruzarajz, textilfestés. Belgiumban belekóstolt a kis figurák – katonák, állatok, épületek - festésébe, makettek készítésébe. Képei Németország, USA, Brazília, Kanada, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Magyarország, Oroszország, Ausztrália és Bulgária művészetek iránt érdeklődő mecénásainak gyűjteményében megtalálhatók. Művészi tevékenységét számos oklevél, köszöntő levelek és vendégkönyvek bejegyzései dicsérik. Fekete Ádám volt az egyetlen gyerek, akit felkértek Bulgária törökök alóli felszabadulása 130. évfordulójának szentelt (2008), a bolgár köztársasági alelnök védnökségével és a Művészek Szakszervezete szervezésében megvalósuló művészeti projektben való részvételre.  Részt vett nemzetközi tárlaton Bulgáriában (2008.08.25-09.12), valamint a szófiai Akadémia Galériában (2008.09.11-15.). 

Rajzaiból Karácsonyi ünnepek címmel jelent meg könyv 2008-ban. A Dimitar Berbatov Alapítvány tehetséges gyerekeket bemutató első könyvében is helyet kapott képeivel. Több televízió-  és rádióadásban szerepelt. 

Tanárai: Maja Popova, Cvetomila Hrisztova, Nanni Wagner, Bojan Momcsilov. 

Több közös és kilenc önálló kiállítása volt főként Szófiában, de Brüsszelben és Hódmezővásárhelyen is.

  

KIÁLLÍTÁS folytatás február 8-ig Sztara Zagora – Etnoszvjat Kulturális-tájékoztató Központ 

                     február 14 – március 1. Rusze Művészeti Galéria 

BAHGET ISZKANDER SZELLEMI JELENLÉTÜNK BULGÁRIÁBAN CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA  

Doncsev Toso, a kiállítás ötletgazdája és társszerzője, valamint Bahget Iszkander fotóművész és Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2015. szeptember 28-a és október 11-e között gépkocsival bejárták a bulgáriai magyar vonatkozású helyszíneket Vidintől Szófiáig. Ennek a körútnak az eredménye a Szellemi jelenlétünk Bulgáriában című fotókiállítás, amely célja, hogy felelevenítse és tudatosítsa a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségei, Hunyadi, Kossuth, Kánitz Félix Fülöp és Nagy László hatását és befolyását a baráti Bulgária társadalomtörténetére. 

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmáját tekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon. 

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

 A bulgáriai expedíció Várna, Rusze, Sumen és Szmoljan Önkormányzata segítésével valósult meg. A kiállítás támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nagykövetség – Szófiai Magyar Intézet, kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat.

  

KIÁLLÍTÁS február 5.  | hétfő | 18. 00 óra Szófia – Bulgáriai Építészek Szövetsége, Krakra utca 11., 1 sz. Terem 

MAKOVECZ IMRE TEMPLOMOK CÍMŰ GRAFIKÁIBÓL ÉS MÁTÉ GÁBOR FOTÓMŰVÉSZ FÉNYKÉPEIBŐL ÁLLÓ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA 

A kiállítást Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet Igazgatója és Georgi Bakalov, a Bulgáriai Építészek Szövetsége elnöke nyitja meg 

Makovecz Imre (1935-2011) az organikus építészet legjelentősebb képviselője. A hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba. 

 “Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka fényképeztem, ezért mesterséges fényeket használtam, amellyel néha csak bizonyos részleteket világítottam meg, az épület más elemei pedig sötétségbe vesznek. Ettől válnak képeimen Makovecz Imre templomai, kápolnái és ravatalozói titokzatossá, sejtelmessé és ünnepélyessé. 

Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel, a miséket celebráló papokkal, atyákkal illetve lelkészekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A megszerzett élmények inspirálták az elkészült képeket. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa. 

A kiállítás  bulgáriai bemutatása a Makovecz Imre Alapítványnak köszönhető.  

A kiállítás 2018. február 28-ig látogatható. 

 

KIÁLLÍTÁS február 12. | hétfő | 18.00 óra  Razgrad – Regionális Könyvtár 

SZALAY LAJOS SOS MAGYARORSZÁG CÍMŰ, AZ 56-OS MAGYAR FORRADALOMNAK SZENTELT KIÁLLÍTÁSA MEGNYITÓJA 

Szalay Lajos (Őrmező, 1909 – Miskolc, 1995) grafikus művész.

 Tarnabodon és Miskolcon gyermekeskedett, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1946-ban Párizsba utazott, innen rövidesen Argentínába emigrált, a tucumáni egyetemen, majd a Buenos Aires-i képzőművészeti főiskolán tanított.   

Grafikusként hamar nagy hírnévre tett szert, több rajzalbuma is megjelent, és azt írták róla, hogy az argentin rajzművészetnek két korszaka van: a Szalay előtti és a Szalay utáni. Az 1956-os magyarországi eseményekről alkotott elképzeléseit ott, hazájától több ezer kilométeres távolságban öntötte vizuális formába. Ő maga erről ezt mondta: „Megpróbáltam lerajzolni, amit hallottam. Nem illusztráltam, a rádió által provokált hangulatban rajzoltam. A rajzok a rádióhírekre érzett személyes megindulásom grafikus vetületei.” 

1960-ban családjával együtt az USA-ba költözött. Itt készült világhíres Genezis című albuma. Első hazai önálló kiállítása 1972-ben volt. Ezután hazalátogatásai sűrűsödni kezdtek, gyakran töltött hosszabb-rövidebb időt Budapesten, de főleg Miskolcon. A Szalay-házaspár 1988-ban költözött végleg haza. 1993-ban Miskolc díszpolgára lett. 1995-ben hunyt el. 

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg. 

 

KIÁLLÍTÁS február 13. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet 

A BERNOLÁK BÉLA, SZÁNTÓ DEZSŐ ÉS JOZEFKA ANTAL KIS HERCEG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA  MEGNYITÓJA BERNOLÁK BÉLA RÉSZVÉTELÉVEL 

A világ egyik talán legtöbbet olvasott könyve, Exupery A kis herceg című regénye üzenetét közvetítő 12 idézetet dolgozta fel a vizuális művészet eszközeivel a kiállítás három alkotója – Bernolák Béla fotóművész,  Szántó Dezső grafikus, Jozefka Antal festő. Mindhármuk számára egy életre szóló élményt jelentett a művel való találkozás, amelyet ezúton kívánnak megosztani a tárlat látogatóival. 

A kiállítás 2018. március 8-ig tekinthető meg. 

 

IRODALOM február 15. | csütörtök | 14.00 óra Szófiai Magyar Intézet 

EMLÉKEZÉS NAGY LÁSZLÓ KÖLTŐRE, MŰFORDÍTÓRA HALÁLA 40. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL 

Nagy László (1925-1978) költő és műfordító, a bolgár népköltészet tolmácsolója, a Nemzetközi Botev-díj és a Cirill és Metód rend jutalmazottja.  A bolgár nép- és kortárs költészet több mint tízezer verssora látott magyar nyelven napvilágot fordításában. Költeményei három gyűjteményben jelentek meg bolgár fordításban. 

Ösztöndíjasként érkezett Bulgáriába 1949-ben. Két évig maradt. Magával ragadta a bolgár költészet és természet. A későbbiek során is gyakran látogatott Bulgáriába feleségével, Szécsi Margittal. Szmoljan város díszpolgára. 

Az eseményen részt vesz Jonka Najdenova irodalomtörténész, hungarológus, valamint  a Szófiai Tudományegyetem magyar szakának hallgatói  és tanárai, valamint a 22. sz. Georgi Szava Rakovszki szófiai középiskola tanulói és tanárai. 

 

KIÁLLÍTÁS február 20. | kedd Dobrics – Művészeti Galéria 

SZABÓKY ZSOLT X–XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA 

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt. 

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt. 1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

 A kiállítás 2018. március 20-ig megtekinthető. 

 

IRODALOM február 27. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet 

GYŐRFFY ÁKOS NEM MOZDUL CÍMŰ VERSESKÖTETÉNEK BEMUTATÓJA A SZERZŐ ÉS A NIKOLAJ BOJKOV RÉSZVÉTELÉVEL.  

A verseskötet 2017-ben jelent meg a Small Station Kiadó gondozásában. A könyvbemutatót Beloszlava Dimitrova költő, újságíró, a Szabad Költői Társadalom irodalmi internetes oldal szerkesztője vezeti. 

A verseket Petar Kaukov tolmácsolásában hallhatják. 

Győrffy Ákos 1976-ban született Vácon. Több verseskötete jelent meg: A Csóványos északi oldala, (Accordia, 2000), Akutagava noteszéből (József Attila Kör, 2004), Nem mozdul (Magvető, 2007), Havazás Amiens-ben (Magvető, 2016. Esszéket és prózákat tartamazó könyvei: Álomvölgy. Az üresség felfedezése; Győrffy Ákos szövegeivel, Vancsó Zoltán fotóival; Vancsó Zoltán, Bp., 2013, Haza, Magvető, 2012, A hegyi füzet; Magvető, 2016 

Nikolaj Bojkov Vidinben született 1968-ban. Több magyar író és költő művei jelentek meg bolgárul fodításában – Esterházy Péter,  Szíjj Ferenc, Borbély Szilárd, Kertész Imre, Nádas Péter, Örkény István, Gerevics András és mások. A BG-konduktor műfordítói műhely kezdeményezője és egyik alapítója.   

A nem mozdul című verseskötet a szerző több eves tapasztalatának a szintézise, egyfajta számvetése. A kötet új költeményeket is tartalmaz az előző két verseskötetből átvettek mellett, vagy azok átírt verzóit (még az új költemények is megjelentek más verzióban irodalmi folyóiratokban.) 

Győrffy Ákos kötetének - az eddig elmondottak mellett - egyik legfontosabb eleme a történet. Történeteket látunk, lassú vagy éppen gyors cselekmények követik egymást, s az elbeszélt jeleneteknek hőse, cselekménye, akár még végkifejlete is van. A hang szenvtelen, a lírai én nem akar többet mondani a látottnál, nem akar értelmezni, csak megmutatni. A történettel megmutatni egy érzést, egy hangulatot, valamit, ami nem látható, nem megragadható. (Vincze Ferenc), “Szakrális és banális olykor egészen meghökkentő találkozásai.  részvétlen természet és a végtelenül érzékeny én találkozásának történetei, finoman csiszolt prózaversekben: egyedülálló teljesítmény a mai magyar irodalomban.” (Szalay Zoltán)

A rendezvényt a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary Programja támogatja.

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések