Iratkozzon fel hírlevelünkre

2018. április

KIÁLLÍTÁS

folytatás április 20-ig Szófiai Magyar Intézet

RITTER DORON ÓHAZÁBÓL AZ ÚJHAZÁBA CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A bulgáriai zsidók megmentése 75. évfordulója alkalmából és az elhurcolt trákiai és a macedóniai zsidók emlékére

A képek Mea Searim, a modern Jeruzsálem egyik legrégebbi zsidó negyedében készültek - utcarészletek, magyar házak, gyönyörű portrék -, valamint a cfáti múzeum anyagából ad ízelítőt. A jeruzsálemi Mea Searim („száz kapu”) ortodox negyedének „magyar házait” 1891-ben, eredetileg jesiva céljaira építették.

Ritter Doron fotókiállítása azt kívánja bemutatni, hogy az Izraelbe kivándorolt közösségek kötődése óhazájuk hagyományaihoz és kultúrájához éppoly fontos, mint a világ bármely táján élő zsidó közösségek összetartása és tradícióik ápolása új hazájukban.

Az esemény a Bulgáriai Zsidók Salom Szervezetének együttműködésével valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS

folytatás április 16-ig Várna – Evangélikus Metodista Episzkopális Egyház

А "SOLI DEO GLORIA – A MAGYAR REFORMÁCIÓ ÖT ÉVSZÁZADA” CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

A kiállítás Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma (KKM) Kulturális és Tudománydiplomáciai Államtitkárságának megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) közreműködésével készült.

 „A reformáció a XVI. század első negyedében német területeken, azzal egyidejűleg, de attól függetlenül Svájcban indul meg, tiltakozásul az egyház közvetítő szerepe, a bibliaellenes tanok, szokások, intézmények ellen. Szellemi hátterét részben a humanizmus megjelenése adja. Képviselőik legfőbb célja visszatérni a forrásokhoz, így a Bibliához. Megjelennek az első bibliafordítások, kialakul a bibliatudomány, amelynek legjelentősebb képviselője Rotterdami Erasmus. Szellemisége nagy hatással van kora gondolkodóira. Erasmus, ahogy kezdetben Luther is, a megújulást az egyház keretein belül képzeli el.

A reformáció Luther és Zwingli vezette mozgalma, amely csakhamar Európa számos országában teret nyer, 1529 óta nevezhető történeti hűséggel protestantizmusnak. Ebben az évben a speyeri birodalmi gyűlésen a reformáció hívei már nyíltan

kiállnak a többségnek a kisebbség lelkiismerete feletti uralma ellen. E mozgalmak tagjait a pápasággal szembeni tiltakozásuk miatt nevezik protestánsoknak.

A reformáció irányzatainak szétválása vezet a protestáns egyházak létrejöttéhez. Közülük a mai napig az evangélikus és a református egyház a legjelentősebb.” (részlet a kiállításból)

Az esemény szervezői: Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete, Első Evangélikus Egyház, Bolgár Evangélikus Társaság a Zornica újság média támogatásával.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap és a Reformáció Emlékbizottság támogatásával a Reformáció Emlékév keretében valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS

április 2-14. Gorna Orjahovica – Ifjúsági Ház

BERNOLÁK BÉLA, SZÁNTÓ DEZSŐ ÉS JOZEFKA ANTAL KIS HERCEG CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

A világ egyik talán legtöbbet olvasott könyve, Exupery A kis herceg című regénye üzenetét közvetítő 12 idézetet dolgozta fel a vizuális művészet eszközeivel a kiállítás három alkotója – Bernolák Béla fotóművész,  Szántó Dezső grafikus, Jozefka Antal festő.

Mindhármuk számára egy életre szóló élményt jelentett a művel való találkozás, amelyet ezúton kívánnak megosztani a tárlat látogatóival.

 

IRODALOM

április 10. | kedd | 13.00 óra Szófia – Nemzeti Kultúrpalota metróállomás

KÖLTÉSZET A METRÓBAN – А PROJEKT HARMADIK KIADÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A projektet Amelia Licseva professzor, a Literaturen vesztnik főszerkesztője és Jaroslaw Godun, a Lengyel Intézet igazgatója mutatja be

A projekt magyar verse – Nagy László Ki viszi át a szerelmet című költeménye Grigor Lenkov bolgár fordításában

Európai költők versei a metrókocsikban és a Nemzeti Kultúrpalota metróállomáson. A projekt keretében a bulgáriai EUNIC klaszter tagországai és társult intézményei által képviselt országok költőinek 13 verse, valamint bolgár költemények olvashatók.

A Lengyel Intézet, a Literaturen vesztnik (irodalmi napilap) és az EUNIC klaszter közös

rendezvénye.

 

KIÁLLÍTÁS

április 12. |csütörtök |17.30 óra Razgrad – Bojan Penev Regionális Könyvtár

FEKETE ÁDÁM KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A magyar származású fiatal művész Szófiában született 1999-ben. Gyermekkorában Brüsszelben és Budapesten élt  és tanult, jelenleg  egy szófiai középiskola 11. osztályos tanulója. Alkotásai elkészítése során különböző technikákat alkalmaz – akrilfestés, tus- és tollrajz, kerámia, kollázsok, üveg, batikolás, olaj, ceruzarajz, textilfestés. Belgiumban belekóstolt a kis figurák – katonák, állatok, épületek - festésébe, makettek készítésébe. Képei Németország, USA, Brazília, Kanada, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Magyarország, Oroszország, Ausztrália és Bulgária művészetek iránt érdeklődő mecénásainak gyűjteményében megtalálhatók. Művészi tevékenységét számos oklevél, köszöntő levelek és vendégkönyvek bejegyzései dicsérik. Fekete Ádám volt az egyetlen gyerek, akit felkértek Bulgária törökök alóli felszabadulása 130. évfordulójának szentelt (2008), a bolgár köztársasági alelnök védnökségével és a Művészek Szakszervezete szervezésében megvalósuló művészeti projektben való részvételre.  Részt vett nemzetközi tárlaton Bulgáriában (2008.08.25-09.12), valamint a szófiai Akadémia Galériában (2008.09.11-15.).

Rajzaiból Karácsonyi ünnepek címmel jelent meg könyv 2008-ban. A Dimitar Berbatov Alapítvány tehetséges gyerekeket bemutató első könyvében is helyet kapott képeivel. Több televízió-  és rádióadásban szerepelt.

Tanárai: Maja Popova, Cvetomila Hrisztova, Nanni Wagner, Bojan Momcsilov.

Több közös és kilenc önálló kiállítása volt főként Szófiában, de Brüsszelben és Hódmezővásárhelyen

is.

A kiállítás 2018. április 30-ig megtekinthető!

 

NYELVEK/EUNIC

április 16. | hétfő | 18.00 óra Goethe Intézet

KULTURÁLIS PANELEK – BESZÉLGETÉSEK HOGYAN TANÍTSUNK IDEGEN NYELVET TÉMÁBAN

Résztvevők: Dr. Ina Visogradszka egyetemi tanár és Zsolcsák-Dimitrov Edina, a Szófiai Tudományegyetem magyar szakának tanára

Az EUNIC meghívására a rendezvényen idegen nyelvet oktató tanárok vesznek részt, akik megosztják egymással tapasztalataikat és megvitatják a gyakorlati oktatás problémáit. Megpróbálnak közösen, új megközelítéssel és módszerekkel megfelelni az oktatás kihívásainak.

 

ZENE

április 17. |kedd | 20.00 óra Sofia Live Club

A V4-es magyar elnökség alkalmából

V4 QUARTET JAZZ KONCERTJE

ZSÁRI TAMÁS – szaxofon (Magyarország), JAROMÍR HONZÁK – nagybőgő (Csehország), MARIÁN ŠEVČÍK– dob (Szlovákia), KUBA STANKIEWICZ – zongora (Lengyelország)

Jegyváltás a helyszínen!

2017. július 1-jétől egy évre Magyarország vette át a Visegrádi Csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) elnökségét. Ebből az alkalomból a Szófiai Magyar Intézet ünnepi jazz koncertet szervez, egy-egy művészt invitálva mind a négy országból. Magyarországot Zsári Tamás, Belgiumban élő szaxofonművész fogja képviselni, aki a brüsszeli Balassi Jazz Klub házigazdája 2016 óta. A V4 QUARTET további tagjai: Jaromír Honzák, nagybőgő (Csehország), Marian Sevcik, dob (Szlovákia) és Kuba Stankiewicz, zongora (Lengyelország).

Zsári Tamás Budapesten született, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakán szerezte. Diploma után az Egyesült Államokban élt és dolgozott néhány évig. 2001-ben elfogadta a Budapest Jazz Orchestra meghívását és csatlakozott a zenekarhoz. Alapító tagja a Modern Art Orchestra-nak. Számos hazai ismert zenésszel, zenekarral dolgozott együtt, pl. Pege Aladár, Malek Andrea, Somló Tamás, Zsédenyi Adrienne, Cotton Club Singers, Charlie, Emil Rulez, stb. Jelenleg Belgiumban él, ahol a legnevesebb belga muzsikusokkal játszik klubkoncerteken, fesztiválokon.

Jaromír Honzák a csehországi Litoměřice-ben született. A Teplicei Konzervatóriumban végzett 1982-ben, a 80-as évek legjelentősebb cseh jazz zenekarának, a Naimanak társalapítója. Az évek során számos neves zenésszel - Phil Wilson, Don Friedman, Alan Praskin, Giovanni Basso és Victor Lewis - játszott együtt. Megjelent albumai és szerzeményei több díjat is nyertek Csehországban és külföldön is. Jelenleg két zenekar aJaromír Honzák Quartet és a  Face of the Bass vezetője. A prágai Zeneművészeti Akadémia Zene és Tánc Tanszéke jazz szakának vezetője és nagybőgő és improvizáció tanára.

Marián Ševčík generációjának egyik legjelentősebb szlovák dobosa. Marian a szlovákiai Zilina Zeneművészeti Konzervatóriumban és a Pozsonyi Konzervatóriumban tanult ütős hangszerek szakon. Változatos európai jazz formációkkal dolgozott együtt, illetve készített albumot, kis létszámú együttesektől a nagy zenekarokig.

Marián számos jazz fesztiválon lépett fel Európa szerte: Ausztria, Németország, Svédország, Nagy Britannia, Franciaország, Hollandia, Spanyolosság, valamint az Egyesült Államokban.
Kuba Stankiewicz Lengyelországban Wrocław-ban született jazz zongorista. Stankiewicz nevét sikeres nemzetközi koncertkarrier és számos jelentős album fémjelzi. Az amerikai jazz zene hatására úgy döntött jelentkezik az elismert bostoni Berklee Zeneakadémiára, ahol 1990-ben zongoraművészi diplomát szerzett.

Miután visszatért Lengyelországba, elkészítette a Northern Song című albumát, melyet a legjobb lengyel jazz albumnak választott a Jazz Forum Magazine 1993-ban. Kuba Stankiewicz 2015-ben megjelent albuma, melynek zenéjét az Oscar-nyertes lengyel filmzeneszerző, Bronisław Kaper komponálta, és melyet Darek Oleszkiewicz nagybőgőművésszel és Peter Erskine dobművésszel vett fel, 2016-ban hatalmas közönségsikert aratott.

A V4-es országok kulturális intézeteinek és nagykövetségeinek közös rendezvénye: Cseh Központ, Lengyel Intézet, Magyarország Szófiai Nagykövetsége Szófiai Magyar Intézete, Szlovák Köztársaság Nagykövetsége

 

IRODALOM

április 18. | szerda | 16.30 óra Szófia – Nikolaj Binev Ifjúsági Színház, Kamaraterem

GYERMEK- és IFJÚSÁGI IRODALMI FESZTIVÁL (2018. április 18-22., Szófia, Ifjúsági színház)

Szellő, a kispóni kalandjai című könyv bemutatója a szerző, Tóth Dóra és Ivanka Pavlova fordító részvételével

A szerző, Tóth Dóra a Szófiai Magyar Intézet felkérésére érkezik Bulgáriába, és részt vesz az első Szófiai Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Fesztiválon, ahol találkozik ifjú olvasóival. A projekt a Bolgár Könyv Egyesülés szervezésében és a Kultúra Nemzeti Alapítvány támogatásával valósul meg az EU Tanács bolgár elnökségének kulturális programja keretében 2018. április 18-22. között.

Tóth Dóra Szellő, a kispóni kalandjai című könyvét gyorsan a szívükbe zárták a magyar gyerekek. A mesék már bolgárul is olvashatók Ivanka Pavlova fordításában, a DSK Bank és a Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásának köszönhetően.

Hogy honnan érkezik a szép póni és milyen kalandokat él át a barátaival együtt új otthonában, erről mesélnek a könyv csupaszín oldalai. Szép és gazdag illusztrációk sora kalauzolja át az olvasót Szellő vidám és szeretetteljes világán. Mindegyik mese sok-sok szórakozást és kellemes időtöltést ígér.

Tóth Dóra így vall magáról: „1972-ben születtem. A Debreceni Tudományegyetemen szereztem óvónői és magyar-történelem szakos diplomát. Az első gyermekeknek írt ismeretterjesztő könyvem 22-éves koromban jelent meg.  Azóta folyamatosan írok. Az utóbbi időben két gyermeknek szóló, Tappancs és a csodapónik, valamint a Tappancs és a csodamasinák című folyóirattal foglalkozom.”

Önálló mesesorozatának főszereplője Szellő, a kispóni. Már megjelent kötetek: Szellő, a kispóni kalandjai, Szellő és barátai; valamint legújabb mesekönyve a Szellő, a hős című. A Szellőről szóló sorozatának kötetei a bolgár mellett, cseh, lengyel, orosz, román, szlovák, ukrán és vietnámi nyelveken is megjelentek.

A Szellő, a kispóni könyv ihlette rajzverseny győzteseinek kihirdetése.

Az esemény a KKM Publishing Hungary programja anyagi támogatásábval valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS

április19-21.| csütörtök-szombatVeliko TirnovoVaszil Levszki Sportcsarnok

április19., csütörtök, 11.00 óra V4 –  A VISEGRÁDI ORSZÁGOK KULTURÁLIS TURIZMUSA CÍMŰ IDEGENFORGALMI KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítás fókuszában a V4-es országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, kulturális turizmusa áll. Az eseményen való részvételt a V4-es magyar elnökségnek szenteljük. 

április 19., 20., 21. – A kiállítás programjának keretében a kecskeméti Hírös Agóra magyar néptánc együttes magyar néptáncokat ad elő és táncház formában bevonja a közönséget is a produkcióba.

A kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ fenntartásában működő Kecskemét Táncegyüttes 1976-ban alakult. A Megyei Jogú Város és Bács-Kiskun megye reprezentatív együtteseként a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű népeinek táncait állítják színpadra. Legfontosabb célkitűzésük a kecskeméti és a kiskunsági táncok, hagyományok gyűjtése, visszatanulása és bemutatása.

A táncegyüttes közel 270 tagú, jelenleg 11 csoportban folyik a sokoldalú művészeti munka, melyet Magyarországon és külföldön is egyaránt óriási sikerek öveznek.

Számos szakmai és társadalmi kitüntetés birtokosa az együttes. Ötszörösen Kiválóan Minősült, Kulturális miniszteri dicséretben részesült, nívódíjas, Kodály Zoltán-díjat és Bács-Kiskun Megyei Príma Díjat elnyerő táncegyüttes.

Művészeti vezetők: Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter, mindketten a Népművészet Ifjú Mesterei.

április 19., 14 óra Velikotirnovoi Szent Cirill és Metód Tudományegyetem, Diplomata Klub, Európa terem

A Diplomata Klub és Szvetoszlav Misev, az Egyetemi Hallgatók Társulatának elnöke meghívására őexc. Harangozó Tekla Magyarország nagykövete, Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója, Budai Tamás, Magyarország Szófiai Nagykövetségének külgazdasági attaséja és Pápai Sarolta, a Sumeni Konsztantin Preszlavszki Tudományegyetem magyar vendégtanára mutatja be Magyarországot.

 

KIÁLLÍTÁS

április 24. | kedd | 18.00 óra SzófiaI Magyar Intézet

RÓTH MIKLÓS MEGSZÍNESÍTETT NAPFÉNY CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A kiállítást Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója nyitja meg

Róth Miksa (1865. december 26. – 1944. június 14.) a megújuló magyar üvegablak- és mozaik-művészet legkiemelkedőbb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Apja, Roth Zsigmond műhelyében kezdte tanulni a mesterséget. Többek közt Angliában, Franciaországban és Németországban tanulmányozta a kö­zépkori üvegfestményeket. 1885-ben alapított műhelye a kiegyezés (1867) utáni nagy építkezéseknek köszön­hetően számos megrendelést kapott. Gazdasági és közigazgatási funkciót betöltő épületek, templomok, zsinagógák, kiállítási termek, fürdők, kávéházak, magánházak és bérpaloták díszítése készült műhelyében.

Az 1890-es évek végétől az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként és egyéni módon alkalmazta az l. C.Tiffany által felfedezett új üvegfajtát, s meghonosította a mozaikkészítést is. Kiemelkedő munkái közé tartozik többek közt az Országház, a Királyi Palota szent jobb kápolnája, a Zeneakadémia, Magyarország velencei állandó műcsarnoka, az egykori Gresham Biztosító székháza, a Marosvásárhelyi kultúrpalota és a lipótmezei kápolna. A fiumei úti Nemzeti Sírkert és a kozma utcai temető számos sírboltját, mauzoleumát díszítik mozaikjai.

a kor legjelentősebb építészeivel és festőivel dolgozott együtt. Külföldi megrendeléseket is teljesített: műhelyében készült például a mexikói nemzeti színház Maróti Géza tervezte üvegmennyezete (1910). A sikerekben, elismerésekben gazdag életpálya a második világháború kitöresevel tragikus fordulatot vett: az 1939-es zsidótörveny megjelenése után bezárta műhelyét. 1944-ben, otthonában halt meg.

A Balassi Intézet Megszínesített napfény című kiállítási anyagában felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével idézi fel a műhely sokszínű és sokrétű munkásságát; mutatja be az életpálya főbb szakaszait és főműveit. A saját tervezésű és a műhelymunkák mellett szerepelnek a kor kiemelkedő festőivel (Székely Bertalan, Vaszary János, a gödöllői műhely alkotói stb.) való együttműködésének emlékei is. Az eredeti alkotások többsége a valóságban olyan épületekben található, amit nem könnyű látogatóként megnézni. A kiállításban fotók segítségével mutatjuk be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeit is. A tárlat anyaga több közintézmény, valamint fotóművész együttműködésével valósult meg. A kiállítás kurátora Gellér Katalin művészettörténész, a Magyar Szecessziós Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa.

A kiállítás 2018. június 1-ig tekinthető meg!

 

IRODALOM

április 25. | kedd | 18.00 óra Nemzeti Kultúrpalota – Peroto

A V4-es magyar elnökség alkalmából

A V4 ES ORSZÁGOK EGY-EGY ÍRÓJA KÖNYVÉNEK BEMUTATÁSA A MAGYAR ÍRÓ PAPP SÁNDOR ZSIGMOND ÉS A CSEH, LENGYEL, MAGYAR ÉS SZLOVÁK FORDÍTÓK RÉSZVÉTELÉVEL  

A könyvek a Gea Libris Kiadó A változás szele című sorozatában  jelentek meg.

Papp Sándor Zsigmond (Magyarország) Semmi kis életek, magyarból fordította Daniela Tosmakova és Júlia Krumova

Papp Sándor Zsigmond 1972-ben született Radócban (rom. Rădăuți, Románia). 1995 óta újságíróként dolgozik. Budapesten él. Néhány elbeszélés- és esszékötetet adott ki. A Semmi kis életek c. könyv az első regénye, a második Gyűlölet címmel idén, 2018-ban jelent meg.

Ignacy Karpowicz (Lengyelország) Szálkák, lengyelből fordította Lilia Racseva

Az egyik legjelentősebb és legérdekesebb kortárs lengyel író, Ignacy Karpowicz 1976-ban született Białymstokban. Iberisztikát és afrikanisztikát tanult a Varsói Egyetemen. Az első regényét 2006-ban adták ki, ezt hat további könyv követte. Az év könyve 2014-ben az olvasók szavazata alapján a Szálkák c. regény lett.

Peter Krištúfek (Szlovákia) A süket ember háza, szlovákból forította Aszen Milcsev

Peter Krištúfek író és rendező. Versek, elbeszélések, novellák, regények és forgatókönyvek szerzője. Az első regényét -A súgó (2008), és  a következő kettőt is  – Ikrek és ellentétek (2010),  A süket ember háza (2012), a legjobb szlovák prózáért járó Anasoft Litera-díjra jelölték.

Jiří Hájíček (Csehország) Egy falusi táncmulatság emlékei, cseh nyelvből fordította Jordanka Trifonova

Jiří Hájíček (1967) neves cseh újságíró és író. Az olvasók már ismerik Parasztbarokk és Halvér című  regényeit. Munkásságát Magnesia liter-díjjal jutalmazták, 2006-ban próza, 2013-ban az év könyve kategóriában. A Változás szele c. sorozatban német, észt, litván, lengyel, román, szlovák, magyar és cseh írók olyan regényei, családregényei, elbeszélései, színdarabjai és esszéi jelennek meg, amelyek feltárják, mit jelent „érdekes” időkben élni. A projektet az EU és a partner országok Kreatív Európa programja támogatja.

A rendezvény a Gea-Libris Kiadó szervezésében és a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg

 

IRODALOM/ NÉPRAJZ

április 26. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

DÖBRŐSSY LAJOS KRISZTUSÉRT JÁRVÁN KÖVETSÉGBEN CÍMŰ KÖNYVÉBŐL VENETTA JANKOVA ÁLTAL ÖSSZEÁLLÍTOTT, AZ ARKA KIADÓ GONDOZÁSÁBAN ÉS SZTEFKA HRUSZANOVA BOLGÁR FORDÍTÁSÁBAN EGY MAGYAR KÜLDETÉSE BOLGÁR FÖLDÖN CÍMMEL MEGJELENT KÖTET BEMUTATÓJA

A bemutatón részt vesz Venetta Jankova, a projekt ötletgazdája és vezetője, Sztefka Hruszanova fordító (Bolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtára)

Döbrőssy Lajos (Komárom, 1906.08.29. – Miskolc, 1922.01.05.) a XX. század 30-as éveiben Bulgáriában működő protestáns misszionárius, akinek kezdeti vallásos munkássága kulturális és felvilágosító tevékenységgé vált a helyi lakosok számára. A kiadvány betekintést ad Döbrőssy Lajos és felesége sumeni tevékenysége eddig ismeretlen részleteibe. Az összeállítás Döbrőssy Lajos leveleinek és beszámolóinak olyan részleteit tartalmazza, amely az ő személyes benyomásait tükrözi és értékes, eddig nem ismert adatokkal szolgálnak a helyi keresztények és muzulmánok életéről, a magyar pásztorral való kapcsolatukról.  

Dr. Venetta Jankova a Sumeni Tudományegyetem néprajz szakos tanára, bolgár és török bölcsész. Több néprajzzal, kultúrtörténettel foglalkozó cikk és néhány könyv szerzője. 2008-2012 között a Debreceni Tudományegyetem tanára. Tudományos érdeklődési körébe tartoznak a kulturális, történelmi emlékek, az identitás kérdései, etnokulturális kölcsönhatások, kultúrák közötti kommunikáció, a Balkán kultúrája, kulturális kapcsolatai, identitása.

Sztefka Hruszanova több magyar író művét fordította bolgárra (Kukorelly Endre, Molnár Ferenc, Zilahy Péter, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Márton László, Kertész Imre, Vörös István), fordításai antológiákban is megjelentek.  A magyaron kívül fordít angolból és szlovénból is. 2011-ben a magyar kultúra népszerűsítése terén kifejtett munkássága elismeréséül megkapta a Magyar Érdemkeresztet. A BTA Központi Könyvtárának munkatársa.

A könyv kiadása a Nemzeti Kulturális Alap, a Reformációs Emlékbizottság és a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásával valósult meg.

 

ZENE

április 27. | péntek | 20.00 óra Szófia Mixtape5 (B-side), Bulgaria sugárút 1.

A BELAU ZENEKAR KONCERTJE

Jegyek kaphatók: bilet.bg, Office 1 hálózat boltjai

A Belau együttes egy elektronikus zenei alapokon nyugvó, modern popzenei formáció, melyet Kedves Péter alapított 2015-ben. A Fonogram-díjas zenekar fő célkitűzése a hétköznapok egyénre zúduló nyomásának enyhítése zenéjük által. 2016 novemberében megjelent a zenekar első nagylemeze, a The Odyssey tizenkét új dallal. A zenekar 2017 márciusában két Fonogram-díjra is jelölve lett; az év felfedezettje és az év elektronikus albuma vagy hangfelvétele kategóriában, melyek közül az utóbbit meg is nyerte.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap Hangfogó programja támogatásával valósul meg.

 

IRODALOM/ NÉPRAJZ

április 27. | péntek | 18.00 óra Sumen – Sztilian Csilingirov Régionális Könyvtár

DÖBRŐSSY LAJOS KRISZTUSÉRT JÁRVÁN KÖVETSÉGBEN című könyvéből Venetta Jankova által összeállított, az Arka Kiadó gondozásában és Sztefka Hruszanova bolgár fordításában Egy magyar küldetése bolgár földön címmel megjelent kötet bemutatója.

A bemutatón részt vesz Dr. Venetta Jankova, a projekt ötletgazdája és vezetője, Sztefka Hruszanova fordító (Bolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtára) és Dr. Gonda László, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára

Kísérő rendezvény: A SOLI DEO GLORIA - A MAGYAR REFORMÁCIÓ 500 ÉVE C. KIÁLLÍTÁS

Szervezők: Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete, Sumeni Tudományegyetem

A könyv kiadása a Nemzeti Kulturális Alap, a Reformációs Emlékbizottság és a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásával valósult meg.

  

SZÍNHÁZ

április 27-29., péntek-vasárnap Sumen – Dobri Vojnikov – 1856 Művelődési Ház, Vazrazsdane tér 4.

XXVI. SUMENI SZAVALÓVERSENY

Az 1848-49-es szabadságharc 170., Petőfi Sándor születése 195., a San Stefanói Béke 140. és Hriszto Botev születése 170. évfordulójának szentelve

április 27., péntek

13.30 óra I és II korcsoport meghallgatása

18.00 óra Ünnepélyes megnyitó

18.30 óra Tanulók és amatőrök

április 28., szombat

10.00 óra Tanulók és amatőrök

14.00 óra Művészeti egyetemek hallgatói

17.00 óra Hivatásos művészek

április 29., vasárnap

10.00 óra Díjkiosztás és koncert

A XXVI. Sumeni Szavalóverseny a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete és a Sumeni Önkormányzat szervezésében, valamint a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma védnöksége alatt valósul meg.

Az esemény a KKM Publishing Hungary programja és a Debreceni Önkormányzat, a Bolgár Színészek Szövetsége, a Popovszki család, a Sumeni Tudományegyetem, a Kossuth Lajos Emlékház, valamint az Alkomet, Kontrax, Novatel és a DZU-Sztara Zagora cégek támogatásával valósul meg.

 

 

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

PARTNEREK ÉS TÁMOGATÓK:

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
7
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések