Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. szeptember

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2017. SZEPTEMBER HAVI PROGRAM

 

 

KIÁLLÍTÁS 

szeptember 4. | hétfő |18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A GABROVÓI FESTŐMŰVÉSZEK ÁLLAPOTOK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK A MEGNYITÓJA

A kiállítást Evgeni Nedev, a kiállítás kurátora, a gabrovoi Hriszto Cokev Művészeti Galéria igazgatója, a Gabrovoi Művészek Szövetsége elnöke és Cvetan Kolev festőművész nyitja meg

A Hriszto Cokev Művészeti Galéria Anelia Bojadzsieva, Galina Hrisztova, Evgeni Nedev, Ema Verterova, Ivan Hrisztov – Groga, Makszim marinov, Martin Kalicskov, Minyu Bonev, Pepa Mincseva, Cvetan Kolev gabrovoi festőművészek 20 képét mutatja be.

A tárlaton különböző korosztályba tartozó művészek alkotásai láthatók, amelyek magukon viselik alkotójuk jellemét, szokásait, sajátos stílusát. Egyes képek könnyet csalnak a néző szemébe, megdobogtatják a szívét és mélyen felkavarják lelki békéjét. A kiállított képek színkavalkádja, nagy érzelmi töltésről tanúskodó, erőteljes rajztechnikája figyelemre méltó. A képekből sugárzik a melegség, megállásra és hosszabb megtekintésre ösztönöznek.

A gabrovoiakra jellemző erős individualizmusnak és szabadságvágynak köszönhető, hogy sikerült átvészelniük a Balkán Félsziget nehéz időszakait.  Ezek a tulajdonságok meghatározók voltak, és azok ma is, a város fejlődésében és kultúrájában.

A Szófiai Magyar Intézet és a Művészeti Galéria többéves partneri kapcsolata eredményeként ismét egy értékes, a gabrovoi művészek legjobb munkáit tartalmazó tárlatot láthatnak a látogatók.

A kiállítás 2017. szeptember 15-ig tekinthető meg.

 

KIÁLLÍTÁS 

folytatás Dobrics – Művészeti Galéria

OROSZ ISTVÁN GRAFIKÁIBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT KIÁLLÍTÁS

Orosz István Kecskeméten született 1951-ben. 1975-ben az Iparművészeti Főiskola grafika szakán végzett. Grafikáit a geometrikus és optikus elemek jellemzik. Kísérletezik a távlati kép végleteivel és paradoxonaival, így hozva létre térillúziókat. 1984 óta használja az Utisz művésznevet. Rendszeresen vesz részt nemzetközi kiállításokon, szimpóziumokon és filmfesztiválokon.

Díjai: 1990 – aranyérem a Brnoi Biennálén; 1991 – első díj a Lachti Biennálén; 1991 – Fődíj – Győri Mediawave Filmfesztivál; 1994 – Icograda Díj –Somon; 2000 – Design Európa-Díj, Dublin; 2001 – Az

Illusztrátorok Társasága éves kiállításának arany díja, New York; 2007 – A művészeti plakátért járó díj, Essen; 2009 – a IX. Rajzfilm Fesztiválon Kecskeméten a Labirintusok című plakátért elnyerte a legjobb vizuális nyelvért járó díjat (Szilágyi-Varga Zoltánnal); 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Grafikai Nemzetközi Allianz és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A Kecskeméti Filmstúdió rendezője, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára. 2016 novemberében Orosz István a VIII. Szófiai Nemzetközi Plakát Triennálé nemzetközi zsűrijének a tagja volt.

A kiállítás 2017. szeptember 20-ig tekinthető meg.

 

KIÁLLÍTÁS 

folytatás| Knezsa  – Történeti Múzeum

SZABÓKY ZSOLT X–XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt.

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt. 1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

A kiállítás 2017. szeptember 29-ig tekinthető meg.

 

KIÁLLÍTÁS   

szeptember 11.  | hétfő |  17 óra Szmoljan – Sztoju Siskov Regionális Történeti Múzeum

A KÁRPÁT-MEDENCE NÉPVISELETEI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum néprajzi tárának része, Barna György gyűjteménye. A hagyományos európai paraszti kultúra egyik leglátványosabb része a különböző népek,néprajzi csoportok és tájak változatos népviselete.

A magyar paraszti öltözködés a népművészet stíluskorszakaival párhuzamosan formálódott. A 19. század második felében a gyári kelmék, textíliák elterjedésével a viselet – főleg a nők ruházata – alkalmassá vált egy-egy

táj, település jellegzetességeinek kifejezésére. Az öltözet, mint jelrendszer, elárulta viselője társadalmi státusát, életkorát, családi állapotát, utalt a különböző ünnepi alkalmakra, sőt személyes érzelmek kifejezésére is alkalmas lehetett.

Az eredeti, gazdag kollekció 19 tájegységről, 120 településről 280 népviseletet vonultat fel, közülük 173 egész alakos bábura öltöztetve látható. A jelenlegi tárlat az eredeti anyagból válogatott molinókon mutatja be a 19. század végétől a 20. század közepéig terjedő időszak falusi és mezővárosi ünnepi viseleteit a Kárpát-medence négy nagytájáról (Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély). A magyar néprajzi csoportok mellett a német, délszláv, román, bolgár és más nemzetiségek változatos öltözetei is megjelennek. Gazdag a válogatás a határon túli magyar anyagból: Erdélyből (ma Románia) a kalotaszegi, széki, csángó, valamint Felvidékről (ma Szlovákia) a zoboralji öltözetekből. Kimagasló értéket képviselnek az erdélyi szász és a torockói viseletek.

A kiállítás 2017. október 6-ig tekinthető meg.

 

KIÁLLÍTÁS 

szeptember 11.  | hétfő |  17.30  óra  Razgrad – Bojan Penev Professzor Megyei Könyvtár

FISCHBEIN MÓNIKA NEMZETI CSENDÉLET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Fischbein Mónika 1977-ben született Budapesten, de 19-éves kora óta az Egyesült Királyságban él.  Itt végezte tanulmányait a Plymouth College of Art & Design, Central Saint

Martins College of Art & Design és a Greenwich-i Egyetemeken. Jelenleg a Linköping Egyetemen tanul. Fischbein Mónika olyan képalkotó, aki az identitás  kutatásával és elbeszélő konstrukciókkal foglalkozik, ami stúdiómunkák részletes kidolgozását jelenti. Munkája során olyan témákat is kutatott, mint az önelfogadás és a környező történésekre való reagálás.

A Fotóhónap szervezője, a Janka Kjurkcsieva Nemzeti Fotográfiai Akadémia már 18 éve azt a célt szolgálja, hogy támogassa a bolgár fényképészeket, őrizze a bolgár fotóművészek alkotásai archívumát,galériákban és más művészi tereken azokat bemutassa. Az idei Fotóhónap keretében széleskörű vitaműsort szentelnek a kontraszt fogalmának, nem csak mint fényképészeti szakszónak, hanem a társadalomban lévő ellentéteknek, a generációk közötti ellentétnek, a fényképészet klasszikus és modern formái közötti ellentétnek.

A kiállítás 2017. október 13-ig tekinthető meg.

 

ZENE 

szeptember 17. | vasárnap | 19.00 óra Várna – a Közgazdasági Egyetem aulája

VÁRNAI NYÁR NEMZETKÖZI ZENEI FESZTIVÁL

A MÁRKÍZ EGYÜTTES KONCERTJE

A Márkíz Együttes bemutatja A szerelem árnyalatai a Shakespeare korabeli zenében című koncertjét.

Az együttes tagjai – Felszeghy Judit – szoprán, Blaskovics László – kontratenor, Gál Márta – csembaló, Kállay Katalin – furulya, Vitárius Piroska – hegedű és Kállai Nóra – gamba.

A Márkiz barokk kosztümös kamaraegyüttes. A barokk, rokokó és koraklasszikus muzsika élményét verselő konferálás, korabeli festmények által ihletett kosztümök, kiegészítők és színpadi játék teszik még teljesebbé. Koncertműsoraikat különböző témákra építik fel (pl: Rokokó szalon, Bűvös éj, Velencei karácsony, stb). Az előadásokon virtuóz és lírai áriák, két szopránra írt duettek és hangszeres szólóművek szerepelnek. A Márkiz speciális hangzásvilágát a férfi szoprán hang és a női szoprán együttese adja. Az insztrumentális kíséretet a barokk házimuzsikát idéző csembaló, furulya és

cselló szolgáltatják. A zenei élmény kifinomult technikáját és stílusát magyar, angol, holland és

bécsi régizenei környezetben tanulták a művészek.

Jegyek elővételben a várnai Fesztivál és Kongresszusi Központ pénztárában, valamint on-line a www. fccvarna.bg honlapon szerezhetők be, a koncert napján pedig a helyszínen.

A Márkíz Együttes vendégszereplése a Magyar Nagykövetség – Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

      

KIÁLLÍTÁS 

szeptember 19.  |kedd |  18.00  óra  Szófiai Magyar Intézet

A SZELLEMI JELENLÉTÜNK BULGÁRIÁBAN CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást megnyitja: őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország nagykövete és Nadezsda Pavlova, a Fotóakadémia vezetőségének tagja

A megnyitón jelen lesz Bahget Iszkander fotóművész, a képek készítője és Doncsev Toso író, a Szófiai Magyar Intézet volt igazgatója, valamint Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Doncsev Toso, a kiállítás ötletgazdája és társszerzője, valamint Bahget Iszkander fotóművész és Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2015. szeptember 28-a és október 11-e között gépkocsival bejárták a bulgáriai magyar vonatkozású helyszíneket Vidintől Szófiáig. Ennek a körútnak az eredménye a Szellemi jelenlétünk Bulgáriában című fotókiállítás, amely célja, hogy felelevenítse és tudatosítsa a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségei, Hunyadi, Kossuth, Kánitz Félix Fülöp és Nagy László hatását és befolyását a baráti Bulgária társadalomtörténetére.

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmáját tekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

A bulgáriai expedíció Várna, Rusze, Sumen és Szmoljan Önkormányzata segítésével valósult meg.

A kiállítás támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nagykövetség – Szófiai Magyar Intézet, kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat.

 A kiállítás 2017. október 16-ig tekinthető meg.

 

ZENE

szeptember 29. | péntek | 20.00 óra Haszkovo – Ivan Dimov Állami Bábszínház

szeptember 30. | szombat | 19.00 óra  Rusze – Városi Művészeti Galéria

HEIDRICH ROLAND ÉS NIKOLAJ IVANOV-OM KONCERTJE A HASZKOVO JAZZ NEMZETKÖZI FESZTIVÁLON

Heidrich Roland magyar gitárművész és zeneszerző. 14 éves kora óta foglalkozik zenével és játszik gitáron. Mára kialakult fogalmazásmódja nem köthető szorosan egy műfajhoz sem, de az improvizáció és a modern jazz formavilága mind a mai napig igen fontosak számára. A zenét a pillanat művészetének tartja. A klasszikus zene és játéktechnika, a kortárs kompozíciós technikák, a népzene valamint a keleti zenék forma és hangzásvilága ugyanúgy inspirálták akárcsak az avantgarde. A hangzással, hangszerekkel, zenei koncepciókkal és játéktechnikákkal való kísérletezés mind a mai napig meghatározó. Fő hangszere pillanatnyilag az elektromos gitár, de eddigi munkássága nagyrészt a 8- illetve 16-húros akusztikus gitárokhoz köthető. A kezdeti években több kísérletező formáció mellett tagja volt a Bálványos Társulatnak, ahol megismerkedett az improvizáció elemi, mély lényegével. Sokat köszönhet Bálványos Juditnak és Varga Zsoltnak ezért a beavatásért. Később többek között Szabó Sándorral, Major Balázzsal, Nikolai Ivanovval, Kobza Vajkkal, Grencsó Istvánnal, Alf Wilhelm Lundberggel, Ralf Gauckkal, Edward Powellel, Gyulai Csabával, Pengő Csabával, Berger Hannával, Lantos Zoltánnal, Thomas Gundermannal és Szalay Tamással zenélt együtt.

A Haszkovo Jazz Fesztivál először 1997-ben került megrendezésre, és azóta minden évben szeptember végén Haszkovo a jazz lázában ég.

Az évek során az esemény a nemzeti jazz fesztiválok elismert részévé vált, ahol a világ több mint 1300 neves művésze vett részt. Alapítója és igazgatója Dimitar Ruszev jazz gitáros. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes. Az alapvető cél a jazz művészet népszerűsítése, lehetőséget adni a műfaj fiatal művelőinek fellépésre.

A fesztivál kísérő programjai között irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatója, nyílt órák, munka megbeszélések, előadások, filmbemutatók találhatók.

 

OKTATÁS

szeptember 30. | szombat | 11.00 - 17.00 óra Szófia – Ring Mall

NYELVEK EURÓPAI NAPJA

Gyertek el az idén is a Nyelvek Európai Napja eseményeire! Lesz szórakozás, tombola, kedvenc szavaitokat több nyelven is megtanulhatjátok. Idén szeptember 30-án, szombaton délután a Sofia Ring Mall-ban (az IKEA mellett) tartjuk a rendezvényt. Lehetőségetek lesz beszélgetni a különböző kulturális központok képviselőivel, felmérhetitek a nyelvtanulás legjobb lehetőségeit. Hozzatok magatokkal gyerekeket, ismerősőket, barátokat – hadd lássák ők is, hogy milyen gazdagság a nyelvtudás.

Szeptember 26-29. között egy a kulturális intézetek és a szófiába akkreditált nagykövetségek szervezésében, a BNR együttműködésével megvalósuló rádiós játékban vehettek részt. Különböző nyelveken felolvasott szövegeket hallhattok, és azt kell kitalálnotok, hogy milyen nyelvről van szó. A nyerteseknek szeptember 30-án a Ring Mallban nyújtják át a díjakat. 

Az esemény a Fővárosi Önkormányzat kulturális naptárának része és az EU-tagországok kulturális intézményei hálózatának (EUNIC) kezdeményezésére, valamint több más ország nagykövetségének és kulturális központjának együttes szervezésében valósul meg.

 

 

IX. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK-KODÁLY ZONGORAVERSENY

Szófia, 2017. november 17-20.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és

a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia

meghirdetik a IX. Liszt-Bartók-Kodály Zongoraversenyt

Az idei zongoraversenyt a nagy magyar zenepedagógus Kodály Zoltán

születése 135. és halála 50. évfordulójának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2017. november 9.  Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldeni.

Részletes tájékoztatást a zongoraversennyel kapcsolatban a csatolt fájlként küldött versenykiírásban, valamint a Szófiai Magyar Intézet honlapján találnak.

 

 

MŰFORDÍTÓI VERSENY MIKSZÁTH KÁLMÁN SZÜLETÉSE 170. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A Szófiai Magyar Intézet műfordítói versenyt hirdet a Péri lányok szép hajáról című elbeszélés bolgár nyelvre történő lefordítására a Mikszáth-év alkalmából a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka közreműködésével.

A versenyben bármely országban magyar szakon tanuló egyetemisták, valamint a magyar szakon 2013-2016-ban diplomát szerzettek vehetnek részt.

A fordítás beadásának határideje: 2017. szeptember 29.

A fordításokat a Szófiai Magyar Intézet titkárságán lehet leadni személyesen, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre elküldeni.

Díjak: I. díj – 300 leva, II. díj – 200 leva, III. díj - 100 leva

A győztes egyhetes balatonfüredi műfordítói műhelyfoglalkozáson vehet részt.

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás: 2017 novemberében, a Magyar Nyelv Napja alkalmából (november 13.).

További információt a 02/987-23-07-es telefonszámon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre írva kaphatnak.

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK 2018. FEBRUÁRI KEZDETTEL

A tandíj: 400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A tanfolyam időtartama: február – december (nyári szünettel július-augusztusban)

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

 

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
6
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések