Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. október

IRODALOM október 4. | szerda |18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

IVAN DOJNOV LELKEMBEN  APÁMMMAL CÍMŰ ANTOLÓGIÁJÁNAK BEMUTATÁSA.

Pódium beszélgetés Mihail Nedelcsev és Mitko Novkov részvételével, részletek az antológiából.

A gyűjtemény 173 szerző 205 költeményét tartalmazza. Az első 1827-ben született, az utolsó 1978-ban. A könyvben minden költészeti irányzat képviselteti magát.

Az antológia nem csak apáról és fiúról szól, nem csak a kettőjük közötti párbeszédről, hanem kapcsolatuk fejlődéséről, a hagyományos életvitel intenzitásáról a múlt és a jövő közötti folytonosság fényében.

Аz Országos Idegennyelvű Könyvtár által а Nyelvek Európai Napja alkalmából Ivan Dojnov fia, Plamen Dojnov költő versének magyar fordítására kiírt műfordítás-pályázat eredményhirdetése 2017. szeptember 22-én volt.

Plamen Dojnov két kötete jelent meg magyarul – a Kávéversek és az 1956: A magyar forradalom és a bolgár irodalom. 2013-ban a magyar kultúra népszerűsítése terén kifejtett munkássága elismeréséül Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

A könyvbemutató a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

IRODALOM október 12. | csütörtök|18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A SZVETA GORA (SZENTHEGY) ALMANACH, VALAMINT SZAVA VASZILEV PROFESSZOR KÖNYVEINEK BEMUTATÓJA

A könyvbemutatót vezeti: Szava Vaszilev professzor, a bölcsésztudományok doktora

Az irodalommal, tudománnyal és művészettel foglalkozó Szveta Gora Almanach 1997 óta jelenik meg a Veliko Tirnovo-i Irodalmárok Egyesülete kiadványaként, 2009-óta pedig a 6-os Formula Nemzeti Irodalmi és Művészeti Társaság orgánumaként. Az egyes kiadványok a bolgár abc betűinek sorrendjében kerülnek kiadásra, az utolsó ebben az értelemben a „Я” jelölést kapja majd.

Az almanach nem csak a veliko tirnovo-i régió szerzői számára biztosít megjelenési lehetőséget, hanem helyet kaphat benne minden magas szintű bolgár, valamint külföldi irodalmi alkotás is. A kezdeti 200-oldalas gyűjtemény ma már 700 oldalnyi terjedelmű, amelyhez multimédiás CD is tartozik.

A Faber kiadó gondozásában 2017-ben megjelent legutolsó kötet, a 14. számú (N-„H”) a Szveta Gora Almanach 20. évfordulóját jelöli. Benne a színvonalas bolgár költemények, prózai művek, irodalomkritikai szövegek, valamint a kiválasztott 50 könyv kritikai áttekintését tartalmazó Szemle rovat mellett a Mi és a többiek rovatban magyar kultúráról szóló cikkek, magyar irodalmi alkotások, valamint magyarokról és bolgárokról szóló vallomások olvashatók (Ivanka Pavlova, Petőfi Sándor, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Weöres Sándor, Juhász Ferenc, Fodor András).  A Próza rovatban található Doncsev Toso elbeszélése, a Jubileum rovatban pedig Mohai Lajos és Doncsev Toso Marin Georgiev 70. évfordulója alkalmából írt szövege.

 

KIÁLLÍTÁS  október 13. | péntek | 18.00 óra Plovdiv – Városi Művészeti Galéria, Knyaz Alekszander u. 15.

OROSZ ISTVÁN GRAFIKÁIBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást Kraszimir Linkov, a Városi Művészeti Galéria igazgatója, valamint Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója nyitja meg

Az esemény a Plovdiv – 2019 Európa kulturális fővárosa programsorozat része

Orosz István Kecskeméten született 1951-ben. 1975-ben az Iparművészeti Főiskola grafika szakán végzett. Grafikáit a geometrikus és optikus elemek jellemzik. Kísérletezik a távlati kép végleteivel és paradoxonaival, így hozva létre térillúziókat. 1984 óta használja az Utisz művésznevet. Rendszeresen vesz részt nemzetközi kiállításokon, szimpóziumokon és filmfesztiválokon.

Díjai: 1990 – aranyérem a Brnoi Biennálén; 1991 – első díj a Lachti Biennálén; 1991 – Fődíj – Győri Mediawave Filmfesztivál; 1994 – Icograda Díj –Somon; 2000 – Design Európa-Díj, Dublin; 2001 – Az Illusztrátorok Társasága éves kiállításának arany díja, New York; 2007 – A művészeti plakátért járó díj, Essen; 2009 – a IX. Rajzfilm Fesztiválon Kecskeméten a Labirintusok című plakátért elnyerte a legjobb vizuális nyelvért járó díjat (Szilágyi-Varga Zoltánnal); 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Grafikai Nemzetközi Allianz és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A Kecskeméti Filmstúdió rendezője, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára.

2016 novemberében Orosz István a VIII. Szófiai Nemzetközi Plakát Triennálé nemzetközi zsűrijének a tagja volt.

A kiállítás a Plovdivi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

A kiállítás 2017. október 27-ig tekinthető meg.

 

IRODALOM  október 14. | szombat |17.00 óra Rusze – Canetti Ház

RUSZEI IRODALMI FESZTIVÁL, 2017 – PÁRHUZAMOS VILÁGOK (2017. október 7-15.)

CSENDER LEVENTE JÓZSEF ATTILA-DÍJAS ÍRÓ ÉS KRUMOVA JÚLIA FORDÍTÓ RÉSZVÉTELÉVEL

Csender Levente író Székelyudvarhelyen született 1977-ben. 1991 óta él Magyarországon. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte felsőfokú taulmányait kommunikáció, illetve magyar nyelv és irodalom szakon. Novellákat ír. Több gyüjteménye jelent meg(Fordított zuhanás, Magyar Napló, 2010., Szűnőföldem, Magyar Napló, 2006., Zsírnak való, Magyar Napló, 2003.)

Krumova Júlia műfordító. Műfordítások: Márai Sándor Négy évszak, Szerb Antal Pendragon legenda, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül, Lovass Ildikó Kijárat az Adriára, Szécsi Noémi Kommunista Monte Kriszto, Szabó Magda Karnevál és sok más.

A Ruszei Irodalmi Fesztivál 10. évfordulója alkalmából egy a korábbi és az idei fesztiválok anyagából összeállított könyvet adott ki. A fesztivál a másság elfogadása és ösztönzése eszméjének megfelelően idén is több nyelven és műfajban megjelent alkotást mutat be Párhuzamos világok címszó alatt. Osztrák, bolgár, német, spanyol, lengyel, cseh, svájci és magyar írók, művészek, rendezők, zenészek és a

gasztronómia képviselői olvassák fel műveiket, mutatják be festményeiket, képeiket és installációikat, vetítik le filmjeiket, vitáznak, zenélnek, rögtönöznek és kóstolgatnak a közönséggel együtt Ruszében és Veliko Tirnovoban.

Elias Canetti munkásságának mélyebb megismerését szolgálja a Barbara Traberrel, Canetti londoni titkárával, valamint Sven Hanusekkel és Venceszlav Konsztantinovval, Canetti kutatójával és fordítójával való találkozás.

Az író részvétele a fesztiválon a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

Az esemény szervezője: Elias Canetti Nemzetközi Társaság

                                                                       

A MAGYAR-BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJA, OKTÓBER 19-E, VALAMINT MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE, OKTÓBER 23-A ALKALMÁBÓL RENDEZETT PROGRAMSOROZAT

Szófia, 2017. október 18-21.

Sumen, 2017. október 19-20.

Részletes program a csatolt fájlokban található.

 

FILMMŰVÉSZET október 24. | kedd | 20.00 óra Gabrovo

Gabrovoi Vidám Filmek Fesztiválja (október 18-24.)

A SWING című magyar film vetítése, 2014, 117 perc

Rendező és forgatókönyvíró: Fazekas Csaba; operatőr: Garas Dániel, zene: Faltay Csaba, producens: Bodzsár István, szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Kulka János, Mészáros Béla, Csuja Imre, Gáspár Tibor stb.

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés: hogyan élnek vele? 

A fesztivál szervezője: Gabrovoi Önkormányzat

A fesztivál támogatója: Art Office Alapítvány

 

TÖRTÉNELEM  oktober 25.| csütörtök  Szófiai Tudományegyetem – 2 sz. ülésterem

Dr. ZSEBŐK CSABA TISZTA SZÍVVEL 1956-BAN CÍMŰ ELŐADÁSA

Számos értékelés szerint az 1956-os forradalom kitörése előtt a Tiszta szívvel volt az első, változásokat követelő és független lap. A „Kolhoz Körben” összegyűlt egyetemi ifjak a magyar nemzeti eszme szempontjából két kulcsfontosságú emléknapon, március 15-én és október 6-án indították szimbolikus

és történelmi jelentőségűnek bizonyult akcióikat. A jórészt vidéki származású budapesti bölcsészhallgatók e köre a forradalom kitörésének előkészítője lett.

A világtörténelmi jelentőségű napok „előkészítői” között számos olyan egyetemista, fiatal értelmiségi fellelhető, aki nem volt kommunista múlttal terhelt. Erre bizonyság a mindössze egy számot megért, legendás – ám górcső alá ritkán helyezett – Tiszta szívvel folyóirat, illetve az egyetemi lap bázisát jelentő „Kolhoz Kör”.

Dr. Zsebők Csaba történész, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanszékvezető docense, az MTA-BTA Bolgár- Magyar Történész Vegyesbizottság tagja, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kutatója

Az előadás a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

TÁNCMŰVÉSZET október 27. | péntek | 19.30 óra Szófiai Tudományegyetem – Alma Mater Színház

Alter Ego Nemzetközi Színházi Fórum (2017. október 23-28.)

A FÓRUM MAGYAR ELŐADÁSA: WOJCZEK NAGY NORBERT RENDEZÉSÉBEN (100 perc)

Az Alma Alter színházi laboratórium által szervezett Alter Ego Nemzetközi Színházi Fórum lehetővé teszi az un. alternatív színház területén dolgozó művészek találkozását.

Belépés díjtalan.

Támogató: Szófiai Magyar Intézet

 

KIÁLLÍTÁS október 29.| vasárnap| 17.00-20.00 óraNemzeti Kultúrpalota – 1 sz. terem,  előtér

"SOLI DEO GLORIA A MAGYAR REFORMÁCIÓ ÖT ÉVSZÁZADA" című kiállítás

A kiállítás Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma Kulturális és Tudománydiplomáciai Államtitkárságának megbízásából és a Magyar Nemzeti Múzeum közreműködésével készült.

A reformáció a XVI. század első negyedében német területeken, azzal egyidejűleg, de attól függetlenül Svájcban indul meg, tiltakozásul az egyház közvetítő szerepe, a bibliaellenes tanok, szokások, intézmények ellen. Szellemi hátterét részben a humanizmus megjelenése adja. Képviselőik legfőbb célja: ad fontes, azaz visszatérni a forrásokhoz, így a Bibliához. Megjelennek az első bibliafordítások, kialakul a bibliatudomány, amelynek legjelentősebb képviselője Rotterdami Erasmus. Szellemisége nagy hatással van kora gondolkodóira. Erasmus, ahogy kezdetben Luther is, a megújulást az egyház keretein belül képzeli el.

A reformáció Luther és Zwingli vezette mozgalma, amely csakhamar Európa számos országában teret nyer, 1529 óta nevezhető történeti hűséggel protestantizmusnak. Ebben az évben a speyeri birodalmi gyűlésen a reformáció hívei már nyíltan kiállnak a többségnek a kisebbség lelkiismerete feletti uralma ellen. E mozgalmak tagjait a pápasággal szembeni tiltakozásuk miatt nevezik protestánsoknak.

A reformáció irányzatainak szétválása vezet a protestáns egyházak létrejöttéhez. Közülük a mai napig az evangélikus és a református egyház a legjelentősebb.

 

A kiállítás a Reformáció 500. évfordulója alkalmából Szófiában az Evangelikus Egyház által szervezett központi ünnepség kísérő rendezvénye. Megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül sor.

 

IX. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK-KODÁLY ZONGORAVERSENY

Szófia, 2017. november 17-20.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és

a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia

meghirdetik a IX. Liszt-Bartók-Kodály Zongoraversenyt

Az idei zongoraversenyt a nagy magyar zenepedagógus Kodály Zoltán

születése 135. és halála 50. évfordulójának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2017. november 9.  Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldeni.

Részletes tájékoztatást a zongoraversennyel kapcsolatban a csatolt fájlként küldött versenykiírásban, valamint a Szófiai Magyar Intézet honlapján találnak.

 

MŰFORDÍTÓI VERSENY MIKSZÁTH KÁLMÁN SZÜLETÉSE 170. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A Szófiai Magyar Intézet műfordítói versenyt hirdet a Péri lányok szép hajáról című elbeszélés bolgár nyelvre történő lefordítására a Mikszáth-év alkalmából a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka közreműködésével.

A versenyben bármely országban magyar szakon tanuló egyetemisták, valamint a magyar szakon 2013-2016-ban diplomát szerzettek vehetnek részt.

A fordítás beadásának határideje: 2017. október 31.

A fordításokat a Szófiai Magyar Intézet titkárságán lehet leadni személyesen, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre elküldeni.

Díjak: I. díj – 300 leva, II. díj – 200 leva, III. díj - 100 leva

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás: 2017 novemberében, a Magyar Nyelv Napja alkalmából (november 13.).

További információt a 02/987-23-07-es telefonszámon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre írva kaphatnak.

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK 2018. FEBRUÁRI KEZDETTEL

Atandíj:400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A tanfolyam időtartama: február – december (nyári szünettel július-augusztusban)

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

 

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetlegesprogramváltozásainkat a SzófiaiMagyarIntézethonlapjánközöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

MagyarországSzófiaiNagykövetsége – SzófiaiMagyarIntézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
6
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések