Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. június

KIÁLLÍTÁS június 1-23-ig  Sztara Zagora Etnoszvjat Kulturális-tájékoztatóKözpont

                    június 26-tól Razgrad – Megyei Könyvtár

A KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPVISELETEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

A tárlat a Herman Ottó Múzeum néprajzi tárának része, Barna György gyűjteménye.

A hagyományos európai paraszti kultúra egyik leglátványosabb része a különböző népek, néprajzi csoportok és tájak változatos népviselete. A magyar paraszti öltözködés a népművészet stíluskorszakaival párhuzamosan formálódott. A 19. század második felében a gyári kelmék, textíliák elterjedésével a viselet – főleg a nők ruházata – alkalmassá vált egy-egy táj, település jellegzetességeinek kifejezésére. Az öltözet, mint jelrendszer, elárulta viselője társadalmi státusát, életkorát, családi állapotát, utalt a különböző ünnepi alkalmakra, sőt személyes érzelmek kifejezésére is alkalmas lehetett.

Kiállításunk ízelítőt nyújt Barna György magángyűjtő Kárpát-medence népviseleteit bemutató anyagából.

Az eredeti, gazdag kollekció 19 tájegységről, 120 településről 280 népviseletet vonultat fel, közülük 173 egész alakos bábura öltöztetve látható. A jelenlegi tárlat az eredeti anyagból válogatott molinókon mutatja be a 19. század végétől a 20. század közepéig terjedő időszak falusi és mezővárosi ünnepi viseleteit a Kárpát-medence négy nagytájáról (Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély). A magyar néprajzi csoportok mellett a német, délszláv, román, bolgár és más nemzetiségek változatos öltözetei is megjelennek. Gazdag a válogatás a határon túli magyar anyagból: Erdélyből (ma Románia) a kalotaszegi, széki, csángó, valamint Felvidékről (ma Szlovákia) a zoboralji öltözetekből. Kimagasló értéket képviselnek az erdélyi szász és a torockói viseletek.

 

NEMZETKÖZI GYERMEKNAP június 1., csütörtök, 10.00-12.00óra  Szófiai Magyar Intézet

GYEREKEK RAJZOLNAK!

A NEMZETKÖZI GYERMEKNAPON GYEREKEK RAJZOLNAK. KÖZREMŰKÖDNEK: VILI NIKOLOV FESTŐMŰVÉSZ ÉS ROSZI ROSZ ÉNEKES

Rajzoljunk együtt a nyári vakáció első napján!

A Nemzetközi Gyermeknapon óvodás és kisiskolás korú gyerekek rajzolnak a Szófiai Magyar Intézet falára Vili Nikolov festőművész, Glória Uzunova, Fekete Ádám és Kalin Sztojev fiatal művészek segítségével. A gyerekek rajzai június 12-ig lesznek láthatók az Intézetben.

Kísérő program: Vili Nikolov A vakáció színei c. kiállítása június 12-ig.

Partnerek: Idealab Gyermekközpont - Tudományos és művészeti laboratórium, Freedom Art Management Aktivitások Központ

 

SZÍNHÁZ  június 2., péntek, 19.30  óra  Szatirikus Színház – nagyszínpad

                                                                                  A VILÁG SZÍNHÁZAI SZÓFIÁBAN

                   június 4., vasárnap, 19.00 óra Várna – Drámai Színház

                                                           VÁRNAI NYÁR NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

EGY ŐRÜLT NAPLÓJA - Keresztes Tamás az Új színházi realitások - 2016 európai színházi díjjal kitüntetett, Gogol azonos című drámája alapján készült egyszemélyes drámája.

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Rendező – Bodó Viktor, dramaturg – Róbert Júli, asszisztens – Szakács Zsuzsi, díszlet – Keresztes Tamás, grafika – Nagy Gergő, producer – Orlai Tibor. A 90 perces előadás magyar nyelvű, bolgár és angol feliratokkal.

A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a Keresztes Tamás által tervezett díszlet, valamint az atmoszférát megteremtő „loop” lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje.

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

Jegyek a Szatirikus Színház pénztárában kaphatók!

Bodó Viktor Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, díszlettervező. A magyar filmrendezők új hullámához tartozik. A Színművészeti Főiskola színész, majd rendezői szaka elvégzése után három évig Schilling Árpád Krétakör Színházában játszott. Ma sikeres színházi rendezéseit Magyarországon kívül Ausztriában és Németországban láthatják. 2016-ban kapta meg Európa egyik legjelentősebb színházi díját, az Új színházi realitások díjat.

A Világ Színházai Szófiában platform a Via Fest Alapítvány szervezésében valósul meg és a Szófiai Fővárosi Önkormányzat 2017-es kulturális naptára része.

 

 

FILMMŰVÉSZET  június 3., szombat, 21.00  óra  Sztara Zagora – Zahari Knyazseszki Megyei Könyvtár

ARANY HÁRS NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL (2017. június 3-7., Sztara Zagora)

TISZTA SZÍVVEL CÍMŰ MAGYAR FILM BEMUTATÁSA, rendező Till Attila, 105 perc, 2016

Forgatókönyv: Till Attila, zene: Kalotás Csaba, szereplők: Thuróczy Szabolcs, Danish Lídia, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám, Vitánovics Dusán, Björn Freiberg

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú. 

Az Arany Hárs Filmfesztivál célja kortárs európai filmek bemutatása, népszerűsítése Bulgáriában. A magyar részvétel a fesztivál kezdete óta folyamatos. 2013-ban az Aglaja c. film szereplője, Móga Piroska kapta a legjobb női alakításért járó díjat. 2014-ben az Isteni műszak című film, 2015-be a Fekete leves, 2016-ban Gárdos Péter Hajnali Láz című filmje került bemutatásra.

A fesztivál a Sztara Zagora-i Önkormányzat támogatásával valósul meg. A filmek vetítése és a kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

 

FILMMŰVÉSZET  június 5-8., hétfő-csütörtök, 18.00  óra  Lengyel Intézet,    Szófia, Veszlec utca 12.

A VISEGRÁDI FILM FESZTIVÁL MÁSODIK KIADÁSA. TÉMÁJA: UTAZÁS

MAGYAR FILM: SWING

június 6., 18.00 óra A Swing című romantikus vígjáték vetítése, 2014, 117 perc

rendező és forgatókönyvíró: Fazekas Csaba; operatőr: Garas Dániel, zene: Faltay Csaba, producens: Bodzsár István, szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari, Kulka János, Mészáros Béla, Csuja Imre, Gáspár Tibor stb.

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés: hogyan élnek vele? 

A fesztivál programja:

június 5., 18.00 óra – 300 MÉRFÖLD AZ ÉGIG, rendező: Maciej Dejczer, (lengyel-dán-francia), 1989, 89 perc, Lengyelország

június 6., 18.00 óra – SWING, rendező: Fazekas Csaba, 2014, 117 perc, Magyarország

június 7., 18.00 óra – VELED SZERETEM SZLOVÁKIÁT, rendező: Pavol Barabáš., Róbert Šveda, 2015, 56 perc, (Szlovákia)

június 7., 18.00 óra – TRABANTTAL AZ UTOLSÓ LEHELETIG, rendező: Dan Přibáň, 2016, dokumentumfilm, 96 perc (Csehország-Szlovákia)

 

TUDOMÁNY  június 7-10., szerda-szombat Napospart – Planeta Szálló

A TENGERI AKADÉMIA 2020 PROJEKT 7 ÉVE CÍMŰ MAGYAR-BOLGÁR OKTATÁSI FÓRUM

Iskolai és iskolaelőkészítő oktatás – realitások, újítások és távlatok

A Fórum védnökei: őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország szófiai nagykövete és Plamen Sztoilov Rusze polgármestere, a Dunamenti Önkormányzatok Szövetsége elnöke

A Tengeri Akadémia 2020 program keretében olyan kezdeményezések valósulnak meg, amelyek a magyar-bolgár együttműködés szélesítését szolgálják az oktatás, a kultúra, az újdonságok bevezetése, valamint a kulturális tevékenység terén. A Budapesten, illetve a Naposparton évente megrendezésre kerülő konferenciákon az oktatással foglalkozó intézmények képviselői és más, az iskolai és az iskolaelőkészítő oktatáspolitikáért felelős magyar és bolgár szervezetek vesznek részt.

Szervezők: Petar Dulev, a Fórum Szervező Bizottsága elnöke, a Dunamenti Önkormányzatok Szövetsége.  A Fórum a Bolgár Oktatásügyi Minisztérium, Magyarország Szófiai Nagykövetsége, Neszebar város Önkormányzata, a budapesti VIII., XI. és XII. kerület szakértői támogatásával valósul meg.  

 

KIÁLLÍTÁS  június 13., kedd, 18.00 óra  Szófiai Magyar Intézet

SZÓFIAI FOTÓHÓNAP - 2017,  TÉMÁJA: ELLENTÉTEK

FISCHBEIN MÓNIKA NEMZETI CSENDÉLET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA A FOTÓMŰVÉSZ RÉSZVÉTELÉVEL

A kiállítást Nadezsda Pavlova, a Fotográfiai Akadémia Vezető Bizottságának tagja, a Fotóhónap főkoordinátora nyitja meg.

Fischbein Mónika 1977-ben született Budapesten, de 19-éves kora óta AZ Egyesült Királyságban él.  Itt végezte tanulmányait a Plymouth College of Art & Design, Central Saint Martins College of Art & Design és a Greenwich-i Egyetemeken. Jelenleg a Linköping Egyetemen tanul. Fischbein Mónika olyan képalkotó, aki az identitás kutatásával és elbeszélő konstrukciókkal foglalkozik, ami stúdiómunkák részletes kidolgozását jelenti. Munkája során olyan témákat is kutatott, mint az önelfogadás és a környező történésekre való reagálás.

A Fotóhónap szervezője, a Janka Kjurkcsieva Nemzeti Fotográfiai Akadémia már 18 éve azt a célt szolgálja, hogy támogassa a bolgár fényképészeket, őrizze a bolgár fotóművészek alkotásai archívumát, galériákban és más művészi tereken azokat bemutassa. Az idei Fotóhónap keretében széleskörű vitaműsort szentelnek a kontraszt fogalmának, nem csak mint fényképészeti szakszónak, hanem a társadalomban lévő ellentéteknek, a generációk közötti ellentétnek, a fényképészet klasszikus és modern formái közötti ellentétnek.

A kiállítás 2017. augusztus 31-ig tekinthető meg.

 

FOTÓMŰVÉSZET június 14.,szerda,19.00-22.00 óra Szófia, Synthesis Fotográfiai Galéria, Vaszil Levszki út 55.

FISCHBEIN MÓNIKA NEMZETI IDENTITÁS CÍMŰ MŰHELYFOGLALKOZÁSA A SZÓFIAI FOTÓHÓNAP KERETÉBEN

A műhelyfoglalkozás célja annak bemutatása, milyen hatással van az alkotó személyisége, nemzeti identitása az alkotói munkára. „Ahogy korábbi kutatásaim esetében, most is saját nézőpontomból közelítem meg a témát. A műhelyfoglalkozás célja önmagunk jobb megismerése.

Úgy vélem, mindenkiben él a kíváncsiság az eredetünk iránt, és hogy az milyen hatással van ránk. Mindenekelőtt az emigráció kérdése foglalkoztat. Hogyan őrizhetjük meg saját kultúránkat és identitásunkat? Vajon egy nagy földrajzi váltás után a személyiség képes-e azt feldolgozni, túlélni és főként fejlődni? A külföldön élés, új utakon való elindulás óhatatlanul megváltoztatja a lelket. Válhat-e ez életünk szerves részévé? Léteznek-e olyan változások, amelyek mozgatórugója az anyaföldhöz kapcsolódó nosztalgia? A műhelyfoglalkozás során azt vitatjuk meg, hogy hogyan hat a távolság és az elszigeteltség a nemzeti öntudatra.

A műhelymunka módszere a közös megközelítésen és az egyéni történetek elkülönítésén alapul, létrehozva így egy kollektív életrajzot.” (Fischbein Mónika)

Ingyenes részvétel a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. oldalon való regisztrálás után.

Jelentkezés: Küldd el jelentkezésedet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre 5 db olyan fényképpel, amely tükrözi a nemzeti identitásról alkotott elképzelésedet. Az e-mailben add meg a nevedet és telefonszámodat. Az elküldött képeket Fischbein Mónika átnézi, és kiválasztja a résztvevőket. A kiválasztottakkal felvesszük a kapcsolatot.

A műhelyfoglalkozás nyelve angol.

A szervezők: Janka Kjurkcsieva Nemzeti Fotográfiai Akadémia, Fotóhónap

 

KIÁLLÍTÁS  június 15.,csütörtök,10.00 óra Veliko Tirnovo – Megyei Könyvtár, Ivanka Boteva u. 2.

SZABÓKY ZSOLT X-XVIII. SZÁZADI MAGYAR VÁRAK CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A Magyar Királyság területén a középkorban – részben ókori és kora-középkori alapokon – több mint ötszáz vár épült. A ma látható épületek magvát többnyire a XIII. századi nagy mongol invázió után építették, a későbbi korok társadalmi, politikai és stílushatásai azonban jelentősen átalakították őket, míg végül a török- és osztrák-ellenes háborúk befejeztével, a XVIII. századtól lassan az enyészeté lettek. A Magyar várak című kiállítás e hatalmas kultúrtörténeti anyagból ad ízelítőt.

Szabóky Zsolt (1941-2009) 1965-ben végezte el a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1957-1961-ig esztergályosként dolgozott, ekkor ébredt fel benne a szerelem a fotóművészet iránt. 1961-től kezdett el ezzel a művészeti ággal komolyan foglalkozni. 1974-től szabadúszóként folytatta pályáját. Több önálló kiállítást rendezett Magyarországon és más európai országban is. Figyelmének középpontjában már 1974-ben a különböző kulturális központok és régiók állnak. Számtalan útjának fényképanyagából születnek meg történettudományi tanulmányokat is tartalmazó monografikus fotóalbumai, amelyek közül kettő Bulgáriával foglalkozik az Ikonok könyve (1981) és a Bolgár kolostorok (1981). Művészetét Balázs Béla-díjjal (1983) és Magyar Művészetért Díjjal (1988) ismerték el.

A kiállítás 2017. június 30-ig tekinthető meg.

 

IRODALOM  június 25.,vasárnap,18.30 óra Szófia, Iszkar Művelődési Ház, Druzsba-1 lktp., Krasztju Pasztuhov bul. 23., az Iszkarszko sossze metróállomás mellett

ÍZELÍTŐ A V4-ES ORSZÁGOK – LENGYELORSZÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA ÉS CSEHORSZÁG – KORTÁRS PRÓZÁJÁBÓL A MŰVÉSZET KONTÉNERBEN PROJEKT RÉSZEKÉNT

június 25., vasárnap – Kortárs magyar próza. Bemutatásra kerül Mosonyi Aliz Magyarmesék című könyve Nikolaj Bojkov bolgár fordításában, Vörös István Keresztelés özönvízzel című könyve Sztefka Hruszanova bolgár fordításában, valamint Király Levente Hová menekülsz? című regénye Martin Hrisztov bolgár fordításában. Kísérőprogram: a V4 megalakulása 25. évfordulójának szentelt kiállítás.

július 1., szombat – Kortárs cseh próza

július 8., szombat - Kortárs lengyel próza

július 15., szombat - Kortárs szlovák próza 

Szervezők: Art Office Egyesülés, Új Kiadványok Egyesület, Informbüro Egyesülés, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország kulturális intézetei

 

KIÁLLÍTÁS  június 30.,péntek Várna – Borisz Georgiev Művészeti Galéria

OROSZ ISTVÁN GRAFIKÁIBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT KIÁLLÍTÁS

Orosz István Kecskeméten született 1951-ben. 1975-ben az Iparművészeti Főiskola grafika szakán végzett. Grafikáit a geometrikus és optikus elemek jellemzik. Kísérletezik a távlati kép végleteivel és paradoxonaival, így hozva létre térillúziókat. 1984 óta használja az Utisz művésznevet. Rendszeresen vesz részt nemzetközi kiállításokon, szimpóziumokon és filmfesztiválokon.

Díjai: 1990 – aranyérem a Brnoi Biennálén; 1991 – első díj a Lachti Biennálén; 1991 – Fődíj – Győri Mediawave Filmfesztivál; 1994 – Icograda Díj –Somon; 2000 – Design Európa-Díj, Dublin; 2001 – Az Illusztrátorok Társasága éves kiállításának arany díja, New York; 2007 – A művészeti plakátért járó díj, Essen; 2009 – a IX. Rajzfilm Fesztiválon Kecskeméten a Labirintusok című plakátért elnyerte a legjobb vizuális nyelvért járó díjat (Szilágyi-Varga Zoltánnal); 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Grafikai Nemzetközi Allianz és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A Kecskeméti filmstúdió rendezője, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára.

2016 novemberében Orosz István a VIII. Szófiai Nemzetközi Plakát Triennálé nemzetközi zsűrijének a tagja volt.

A kiállítás 2017. július 21-ig tekinthető meg.

 

 

 

IX. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK-KODÁLY ZONGORAVERSENY

Szófia, 2017. november 17-20.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és

a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia

meghirdetik a IX. Liszt-Bartók-Kodály Zongoraversenyt

Az idei zongoraversenyt a nagy magyar zenepedagógus Kodály Zoltán

születése 135. és halála 50. évfordulójának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2017. november 9.  Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldeni.

Részletes tájékoztatást a zongoraversennyel kapcsolatban a csatolt fájlként küldött versenykiírásban, valamint a Szófiai Magyar Intézet honlapján találnak.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
6
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések