Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. január

KIÁLLÍTÁS  január 3.| kedd| 9.3017.30 óra Szófiai Magyar Intézet

Bartók Béla születése 135. évfordulója alakalmából (1881-1945)

MIKROKOZMOSZ BEVEZETÉS BARTÓK BÉLA VILÁGÁBA CÍMŰ TABLÓKIÁLLÍTÁS

A kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából készült a Bartók Emlékév alkalmából. A kiállítás 12 tablójának mindegyike egy-egy jellegzetes téma köré épül a személyiség, a magánélet, a nyilvánosság előtti szerep - és a zeneszerzői, népzene kutatói és tudományos életpálya különböző oldalait mutatja be. Valamennyi tabló  akárcsak a kiállítás egésze Bartók kompozícióinak címéből kölcsönöz mottót. A tablók képanyaga a budapesti Bartók Archívum dokumentumgyűjteményére épül, szövegei levelekből, nyilatkozatokból, visszaemlékezésekből válogatnak. Az egyes tablókat archív zenei részletek illusztrálják, többségükben Bartók saját felvételei, rádióinterjúk és az általa gyűjtött népzenei hangfelvételek hallhatók.

A tárlat összeállítója Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője. 

A kiállítás 2017. január 25-ig megtekinthető.

 

KIÁLLÍTÁS  január 3.| kedd| 9.3017.30 óra Szófiai Magyar Intézet

100 ÉV, 100 PLAKÁT – A NAGYVILÁG KÖNYVTÁRI PLAKÁTJAI

A kiállítás a Bulgária Gyermekei Alapítvány kezdeményezése és a nyilvános könyvtári szolgáltatások használatát népszerűsítő Országos Közös Olvasás Kampány része. Szófia három kulcsfontosságú kulturális központja volt a kiállítás kiinduló pontja - a Nemzeti Kultúrpalota, a Fővárosi Könyvtár és a Szent Cirill és Metód Nemzeti Könyvtár. A tárlat a későbbiek során Szófia és Bulgária további 30 városa kulturális és művészeti központjaiban lesz látható.

„Megtekinthető, hogy a XX. század különböző társadalmai miként viszonyultak az olvasáshoz, hogyan az Első és Második Világháború ideje alatt. Lehetőségünk van sétát tenni a múltban, gyakorlatilag az egész földgolyón ”, mondja Jaszen Nikolov, a Bulgária Gyermekei Alapítvány alapítója és a kiállítás kurátora.

A kiállítás élő és on-line formában eljutott már több mint 260 000 bolgár érdeklődőhöz. A plakátok átfogják az 1860-tól napjainkig terjedő időszakot, származási helyük főként az Egyesült Államok, Kanada, Oroszország, Kína, Spanyolország, az Egyesült Királyság, de az anyagban vannak bolgár és magyar plakátok is.

A kiállítás 2017. január 20-ig megtekinthető.

 

KIÁLLÍTÁS január 9.| hétfő| 17.30 óra HaszkovoIfjúsági Központ, Bulgária út 41.

1956 A SZABADSÁGÉRT ÉS A FÜGGETLENSÉGÉRT CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot. Megroppantotta a II. világháború után a nagy hatalmak által létrehozott berendezkedést, és leleplezte a szovjet típusú terrorrendszerek kegyetlen valóságát. A világ egyszer s mindenkorra kijózanodott a kommunista illúziókból. 1956 októberében a magyar nemzet bebizonyította, hogy képes sorsát a saját kezébe venni.

A forradalomban a hosszú évekig elfojtott elkeseredés és harag tört a felszínre. A spontán felkelésből forradalom lett, és miután a szabadság előfeltétele a nemzeti függetlenség visszaszerzése volt, szabadságharccá vált. Hatvan évvel ezelőtt az egész világ Budapestre figyelt. Ez a szűk két hétbe szorított élet-halál harc mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy a magyarok szabadságharca az akkori nagyhatalmi erőviszonyok között nem kaphatott esélyt. A pesti srácok halált megvető bátorsága azonban így is gyógyíthatatlan sebet ejtett a kommunizmuson és megrendítette a szovjet birodalmat.

Kétnyelvű kiállításával a Terror Háza Múzeum az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a pesti srácoknak állít emléket.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. 

A kiállítás 2017. január 20-ig megtekinthető.

 

KIÁLLÍTÁS  január 11. |szerda |17.00óra Montana – Kiril Petrov Művészeti  Galéria, Car Borisz Treti u. 19.

BAHGET ISZKANDER EGY MARÉK VILÁG CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmáját tekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Szófiai Magyar Intézet, a Kecskeméti Önkormányzat és a kecskeméti Bolgár Területi Nemzetiségi Önkormányzat. 

Megtekinthető 2017. február 11-ig.

 

ÜNNEPLÉS január 13.| péntek| 11.0014.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A ROMA ÚJÉV, A VASZILICA ÜNNEPE

Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ szervezésében iskolás gyerekek köszöntik a Roma Újévet, a roma, a bolgár és a török népi hagyományoknak megfelelően kívánva jó egészséget és szerencsét.

Vaszilica ünnepe, január 14-e a roma közösség számára az újév kezdete. Az ünnep még Vaszilnapja és Bango Vaszil néven is ismert. Bango Vaszil családi ünnep, amelyen kötelezően szárnyas húst fogyasztanak. Vendégek csak az újév beköszönte után érkeznek a házhoz. Ekkor kezdődik az un. szurvakane, azaz a gyerekek sorban jókívánságokat tartalmazó verseket mondanak a felnőtteknek, miközben szépen feldíszített borókaággal azok hátát megcsapdossák.

Ezen a napon iskolák, közösségi központok és ifjúsági házak szerveznek ünnepségeket, ahol a különböző etnikumok népi hagyományait mutatják be.

Az AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ az egyik legrégebben működő roma szervezet Bulgáriában, amely már 14 éve dolgozik a roma gyerekek oktatás területén történő felzárkódtatásán. 

Szervező: AMALIPE Etnikumok Közötti Párbeszéd és Tolerancia Központ, Veliko Tirnovo

 

ÜNNEPLÉS január 17.| kedd| 18.0019.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A ROMAVERSITAS PROGRAM HARMADIK ÉVFORDULÓJA

A Romaversitas Program a budapesti Romaversitas Alapítvány oktatáskiegészítő,  ma már több európai országban – Magyarországon, Szerbiában, Macedóniában – működő modellje. A program Bulgáriában 2013 szeptemberében indult.

A program célja a felsőoktatásban tanuló, kiemelkedően tehetséges roma hallgatók kiegészítő képzése, tehetséggondozása különböző területeken, az angol és a roma nyelv, valamint információs technológiák elsajátítása.

Beszámoló a 2016-os év eredményeiről.

Belépés meghívóval! 

Szervező: Romaversitas Program

 

KIÁLLÍTÁS január 17. |kedd |17.3óra Gabrovo – Hriszto Cokev Művészeti Galéria

MAZSAROFF MIKLÓS FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Kurátor: Vámossi Katalin

Mazsaroff Miklós élete és munkássága szorosan kötődik Miskolchoz. Itt telepedett le bolgár feleségével, dr. Nikolaeva Máriával 1958-ban, és 1997-ben bekövetkezett haláláig Miskolcon élt. Észak-Magyarország tájai, Borsod megye lakói, az egyszerű fizikai munkás alkotásainak állandó témája. Mazsaroff Miklós Miskolc szomszédságában, Alsózsolcán született 1929. december 24-én. Szülei Magyarországra települt bolgár kertészek voltak, akik a Vay báróknak dolgoztak. Természetes volt, hogy a fiú a polgári iskola elvégzése után kertésztanuló legyen. Itt lett a növények és a természet örök szerelmese. „Otthon tanultam meg a természet szépségeit látni és szeretni, a virágok a virágok a színek varázsát értékelni” – vallotta a festő.  

Megtekinthető 2017. február 4-ig.

 

IRODALOM január 19. |csütörtök |18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

MOSONYI ALÍZ MAGYARMESÉK CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA

A könyv az Izida Kiadó gondozásában, Nikolaj P. Bojkov bolgár fordításában és Medve Zsuzsi illusztrációival jelent meg.

Bemutatja Szilvia Csoleva irodalomkritikus.

Részleteket Veszelin Mezekliev színművész előadásában hallhatnak.

Mosonyi Alíz 1944-ben született Keszthelyen. Az érettségi és a konzervatóriumi zenei tanulmányai után újságíróként tevékenykedett, majd 1973-ban gyermekkönyvek írásába kezdett (pl. Retekorrú király, Éhes vagyok!, Orroló, Pimpalin köpenye, Mesék Budapestről, Szekrénymesék, Boltosmesék, Az öreg kiasasszony autós meséi). Versei antológiákban jelentek meg, írt rádiójátékokat, animációs filmforgatókönyveket is. Munkásságát 2008-ban Déry- és 2009-ben IBBY-életmű-díjjal jutalmazták.

A Magyarmesék kis híján száz mese felnőtteknek. Magyarokról magyaroknak magyarul. Találkozhatunk Igazságos Mátyással is, akit letesz a királyságról országa, mert nem tetszik, hogy parkolóőr álruhában mászkál; egy királlyal ne kelljen úgy beszélni, mint egy parkolóőrrel. És nem maradhat ki Petőfi Sándor, a pizzafutár,Tell Vilmos, Marcipánmarika sem.

Nikolaj P. Bojkov (Vidin, 1968), költő, műfordító. 1994-ben végzett a Debreceni Egyetem magyar szakán. Fordításában Esterházy Péter, Szíjj Ferenc, Borbély Szilárd, Kertész Imre, Nádas Péter és Örkény István művei jelentek meg. Kezdeményezője és egyik alapítója a BG-konduktor fordító műhelynek.

 

ZENE január 24. |kedd |18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

JANUÁR 22., A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

KOCSIS ZOLTÁN (1952-2016)ZONGORAMŰVÉSZ-KARMESTER EMLÉKÉNEK SZENTELT EST

2016. november 6-án, 64-éves korában elhunyt Kocsis Zoltán világhírű karmester, zeneszerző és zongoraművész.

Kocsis Zoltán hároméves korában kezdett zongorázni,  nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat, huszonöt évesen pedig a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat, amellyel 2005-ben másodszor is kitüntették.

1983-ban  Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetője volt. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban adott koncerteket. 1984-ben kitüntették az  Érdemművész, hat évvel később a Kiválóművész címmel

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS bolgár zongoraművészek – Boriszlava Taneva, Daniela Andonova, Sztela Dimitrova-Majsztorova professzorok, Rosztiszlav Jovcsev egyetemi tanár, dr. Anzsela Toseva, Milka Miteva – részvételével

A beszélgetés témája: A zongoraművész, Kocsis Zoltán és bolgár kollégáival való kapcsolata

A beszélgetést vezeti: dr. Momcsil Georgiev egyetemi tanár

A BOLGÁR RITMUSOK CÍMŰ, KOCSIS ZOLTÁNNAL KÉSZÜLT FILM BEMUTATÁSA

A magyarkultúranapját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat: Apáczai Csere János-díjat, Brunszvik Teréz-díjat, Éltes Mátyás-díjat, Karácsony Sándor-díjat, Kiss Árpád-díjat, Németh László-díjat, Szent-Györgyi Albert-díjat.

 

KIÁLLÍTÁS január 26. |csütörtök |18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

Január 27., A HOLOKAUSZT NEMZETKÖZI EMLÉKNAPJA

KÉPPONTOK – BUDAPEST KÉPEI CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁS

Fényképész párhuzamok: Kinszki Imre és Kaiser Ottó

Megnyitja: Vladimir Paunovszki

A Képpontok című kamarakiállítás Kinszki Imre (1901-1945) és Kaiser Ottó (1953-) Budapestről készült képeit állítja párhuzamba. A kiállítás 28 fekete-fehér képe a Holokauszt idején elhunyt Kinszki Budapestje mellé teszi napjaink fővárosának Kaiser Ottó által megörökített hangulatát, ritmusát, témáját.

A Bolgár Zsidók Salom Egyesülete közreműködésével. 

Megtekinthető 2017. február 20-ig.

 

 

 

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-17.30

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
6
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések