Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. február

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE

2017. FEBRUÁR HAVI PROGRAM

 

KIÁLLÍTÁS február 4-ig |Gabrovo – Hriszto Cokev Művészeti Galéria

MAZSAROFF MIKLÓS FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Kurátor: Vámossi Katalin

Mazsaroff Miklós élete és munkássága szorosan kötődik Miskolchoz. Itt telepedett le bolgár feleségével, dr. Nikolaeva Máriával 1958-ban, és 1997-ben bekövetkezett haláláig Miskolcon élt. Észak-Magyarország tájai, Borsod megye lakói, az egyszerű fizikai munkás alkotásainak állandó témája. „Otthon tanultam meg a természet szépségeit látni és szeretni, a virágok a virágok a színek varázsát értékelni” – vallotta a festő.

 

KIÁLLÍTÁS  február 20-ig| Szófiai Magyar Intézet

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, január 27-e alkalmából

KÉPPONTOK – BUDAPEST KÉPEI CÍMŰ FOTOKIÁLLÍTÁS

Fényképész párhuzamok: Kinszki Imre és Kaiser Ottó

A Képpontok című kamarakiállítás Kinszki Imre és Kaiser Ottó Budapestről készült képeit állítja párhuzamba. A kiállítás 28 fekete-fehér képe a Holokauszt idején elhunyt Kinszki Budapestje mellé teszi napjaink fővárosának Kaiser Ottó által megörökített hangulatát, ritmusát, témáját.

A Bolgár Zsidók Salom Egyesülete közreműködésével.

 

KIÁLLÍTÁS február28-ig| Montana – Kiril Petrov Művészeti Galéria   

BAHGET ISZKANDER EGY MARÉK VILÁG CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSA

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmáját tekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon.

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Szófiai Magyar Intézet, a Kecskeméti Önkormányzat és a kecskeméti Bolgár Területi Nemzetiségi Önkormányzat.

 

IRODALOM február 6.| hétfő|18.00 óraSzófiai Magyar Intézet

GÁRDOS  PÉTER HAJNALI LÁZ CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA

A könyv az Avliga kiadó gondozásában, Monika Galabova bolgár fordításában jelent meg 2017-ben. A művet Katya Atanaszova irodalomkritikus mutatja be. A bemutatón részt vesz az író, Gárdos Péter, részleteket Mariella Sztancseva és Ivan Sztancsev színművészek előadásában hallhatnak.

"Szüleim hat hónapon át leveleztek, mielőtt Stockholmban összeházasodtak volna. A levelek létezéséről ötven évig nem tudtam. Apám halála után Anyám, szinte mellékesen, két formás levélköteget nyújtott át, búzakék és skarlátszínű selyemszalaggal összekötve. A történettel hosszú ideig képtelen voltam foglalkozni - aztán tíz évvel később megírtam a regény első változatát. Abban a kivételes szerencsében részesültem, hogy később meg is rendezhettem szüleim szerelmének történetét." (Gárdos Péter)

Miklóst kétszer ítélték halálra, de csak egy élete volt. A huszonöt éves magyar fiatalember a belseni koncentrációs tábor túlélőjeként, alig három héttel a háború után Svédországba került, ahol az orvosok súlyos tüdőbetegséget diagnosztizáltak, hat hónapja maradt. Nem készült a halálra, épp ellenkezőleg: 117 levelet írt olyan magyar lányoknak, akik egykor földijei voltak, és hozzá hasonlóan valamelyik svéd rehabilitációs táborban töltötték mindennapjaikat. De nem holmi kedves locsogás céljából ragadott tollat - feleséget keresett, akivel otthon újrakezdheti az életét. Talán a makacs élni akarás, a folytonos tiltakozás volt a titka.

A szerző Gárdos Péter által rendezett Hajnali láz című film elnyerte a 2016-os A szerelem őrültség filmfesztivál zsűrijének különdíját Várnában.  

 

KIÁLLÍTÁSfebruár 7.| kedd| 18.00 óra Plovdiv – A Plovdivi Művészek Galériája

MAZSAROFF MIKLÓS FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

Édesapja az 1910-es években költözött át Magyarországra sok más bolgárral együtt, s mint a legtöbben kertészként dolgozott, s alapozta meg azokat a kertészeti hagyományokat, amelyek a mai napig élnek Miskolc emlékezetében. Fia, Mazsaroff Miklós, már gyermekkorában megtanulta a bolgár nyelvet és megismerkedett szülei kultúrájával, amely egész életében fontos szerepet töltött be identitásában és művészetében egyaránt. Képzőművészeti tanulmányait 1947-ben Nagymaroson kezdte el. 1948-ban felvételi vizsgát kellett tennie a Képzőművészeti Főiskolára. Ezt követően öt éven keresztül tanult festészetet.

Megtekinthető 2017. február 28-ig.

 

TÁNCHÁZ február 16. | csütörtök |19.00–20.00 óra Szófiai Magyar Intézet

MAGYAR NÉPTÁNCOK DIMITAR KORCSAKOV ÉS KRISZTINA SZEMOVA HIVATÁSOS TÁNCOSOK VEZETÉSÉVEL

A részvétel ingyenes, de kérjük, jelezzék előre a 02/987 23 07-es telefonszámon vagy az esemény facebook oldalán:

https://www.facebook.com/events/691947510984955/!

A foglalkozáson a résztvevők a csárdás, a pontozó és az üveges tánc lépéseivel ismerkedhetnek meg.

 

KIÁLLÍTÁS február 23. | csütörtök |17.30 óra Dimitrovgrad Aszen Krajsnikov Művészeti Galéria

1956 - A SZABADSÁGÉRT ÉS A FÜGGETLENSÉGÉRT CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

Az 1956-os magyar forradalom és zabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot. Megroppantotta a II. világháború után a nagyhatalmak által létrehozott berendezkedést, és leleplezte a szovjet típusú terror rendszerek kegyetlen valóságát. A világ egyszer s mindenkorra kijózanodott a kommunista illúziókból. 1956 októberében a magyar nemzet bebizonyította, hogy képes sorsát a saját kezébe venni.

Hatvan évvel ezelőtt az egész világ Budapestre figyelt. Ez a szűk két hétbe szorított élet-halál harc mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy a magyarok szabadságharca az akkori nagyhatalmi erőviszonyok között nem kaphatott esélyt. A pesti srácok haláltmegvető bátorsága azonban így is gyógyíthatatlan sebet ejtett a kommunizmuson és megrendítette a szovjet birodalmat. Kétnyelvű kiállításával a Terror Háza Múzeum az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a pesti srácoknak állít emléket.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A kiállítás 2017. március 10-ig megtekinthető.

 

OPERETT február 18. | szombat |19.00 óra Rusze – Dohodno Zdanie, Európa Terem

KÁLMÁN IMRE CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ CÍMŰ OPERETTJÉNEK KONCERTELŐADÁSA

Szólisták: Nikolaj Pavlov tenor, Rada Noszikova szoprán, Georgiusz Filadelfevsz tenor és Szvetoszlav Lazarov zenei kíséret. Belépés meghívóval!

A Csárdáskirálynő Kálmán Imre legnépszerűbb operettje. 1914 tavaszán Leo Stein és Béla Jenbach azzal az ötlettel kereste fel Kálmán Imrét, hogy írni kellene egy történetet egy pesti orfeumi énekesnőről, akibe beleszeret egy trónörökös. Kálmánt megfogta az ötlet, és három héttel a találkozás után Stein és Jenbach átadta neki a szövegkönyvet (németül). Kálmán ekkor visszavonult egy kis üdülőhelyre, hogy nyugodtan dolgozhasson. Közben kitört a világháború, és Kálmán abbahagyta a komponálást: „Nem tudok zenét szerezni akkor, mikor… a frontokon egymást öli a világ.” Egyéves szünet után Lehár Ferenc tanácsára folytatta a munkát, és a Csárdáskirálynő bemutatójára Bécsben 1915-ben, a magyar bemutatásra 1916. november 3-án került sor. Berlinben két éven át naponta játszották az operettet. Bulgárában a Csárdáskirálynő első előadása 1918. december 5-én volt az újonnan épült Szabad Színházban, Szófiában.

A koncert a Szófiai Magyar Intézet és a Szerelem és Bor Fesztivál szervezésében valósul meg.

 

ZENE  február 21.| kedd| 19.00 óra Szófia - Studió 5

            február22. |  szerda| 19.00 óraPlovdiv - Bee-BopCafé 

            február 23.| csütörtök| 19.00 óraRusze - Zeneiskola,

                                                                                                           RuszeKoncertterem

AZ OLÁH DEZSŐ TRIÓ KONCERTJE – A REFLECTIONS OF BÉLA BARTÓK SIX ROMANIAN DANCES CÍMŰ ALBUM BEMUTATÁSA

A koncerten Bartók Béla 1915-ben Román népi táncok címmel zongorára írt művének Oláh Dezső által klasszikus jazz zongoratrióra átdolgozott adaptációja hangzik el. Bartók e darabjából két átirat készült eddig, az egyik kamarazenekarra, a másik hegedű-zongora duóra. A fiatal zongorista és társai a hat tánctételből álló mű egészének eredeti karakterét megőrizve, az egyes tételek közötti improvizációkkal adják elő a darabot.

Az 1986-ban született Oláh Dezső jazz-zeneszerző és zongoraművész Magyarország egyik legtehetségesebb és legígéretesebb fiatal zenésze, akit több szakmabeli egyenesen zseninek tart. A Junior Prima díjas jazz-zongoraművész zenei pályafutását számtalan szakmai díj és a lehető legváltozatosabb zenei együtt-működések szegélyezik. 

Az együttes bőgőse, Oláh Péter rendkívül sok formációban jeleskedik.

Bátyjával közös zenekaruk a Trio Acoustic jelentős sikereket könyvelhetett el a az elmúlt évtizedben Japánban.  

A dobos Lakatos Pecek András az elmúlt évek egyik nagy reménységeként kezdte, s azokat immár jócskán igazolta is. Szakcsi Lakatos Béla New Gipys Jazz együttesében és a Pecek Lakatos Trio tagjaként is hatalmas sikert aratott Londonban.

Jegyváltás a helyszínen: Szófia, február 21., Stúdió 5 – 15 leva

Elővételben: Djukan Meloman Zeneboltban (Szófia, Szeptember 6-a utca 7A) – 10 leva

Plovdiv, február 22., Bee-Bop Café

Rusze, február 23., Rusze Koncertterem

A Trió Szerbiát, Macedóniát, Bulgáriát és Romániát átfogó balkáni turnéját Bartók Béla emlékének szenteli. A bulgáriai koncertek a Szófiai Magyra Intézet, a Jazz Plusz, a Djukan Meloman, a Studio 5, Bee-Bop Café és a Rusze Koncertterem támogatásával valósulnak meg.

 

MOZI február 20-24. |16.00 óra Haszkovo, Kafe Klub, Bulgária út 136.

                                           14.00 óra Dimitrovgrad, KDK Klub

A MAGYAR FILMMŰVÉSZET 120 ÉVE

120 évvel ezelőtt nyílt meg az első filmszínház Budapesten, akkor vetítették az első filmet. A bemutatásra kerülő 10 film a magyar filmtörténet emblematikus produkciói.

Hannibál tanár úr (Fábri Zoltán, 1956, 90 perc)

Amíg megvénülünk (Uher Ödön, 1916, 93 perc)

Szegénylegények (Jancsó Miklós, 1965, 90 perc)

Utolsó éjszaka (Janovics Jenő, 1917, 39 perc)

Szerelem (Makk Károly, 1970, 85 perc)

Aranyember (Korda Sándor, 1918, 61 perc)

Megáll az idő (Gothár Péter, 1981, 96 perc)

Szarajevó (Ráthonyi Ákos, 1940, 81 perc)

Emberek a havason (Szőcs István, 1942, 89 perc)

Hippolit, a lakáj (Székely István, 1931, 75 perc)

A filmek rövid tartalmát a csatolt fájlban találják.

Az esemény az NKA támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS folytatás február |  Szófiai Magyar Intézet

BartókBélaszületése 135. évfordulójaalkalmából (1881-1945)

MIKROKOZMOSZ - BEVEZETÉS BARTÓK BÉLA VILÁGÁBA CÍMŰ TABLÓKIÁLLÍTÁS

A kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából készült a Bartók Emlékév alkalmából.

A kiállítás 12 tablójának mindegyike egy-egy jellegzetes témaköré épül - a személyiség, a magánélet, a nyilvánosság előtti szerep - és a zeneszerzői, népzenekutatói és tudományos élet pályakülönböző oldalait mutatja be. Valamennyi tabló - akárcsak a kiállítás egésze – Bartók kompozícióinak címéből kölcsönöz mottót. A tablók képanyaga a budapesti Bartók Archívum dokumentum gyűjteményére épül, szövegei levelekből, nyilatkozatokból, visszaemlékezésekből válogatnak. Az egyes tablókat archív zenei részletek illusztrálják, többségükben Bartók sajátfelvételei, rádióinterjúk és az általa gyűjtött népzenei hangfelvételek hallhatók.

A tárlatösszeállítójaVikáriusLászló, a Bartók Archívum vezetője.

A kiállítás további helyszíneiről hamarosan külön értesítést küldünk.

 

 

MAGYAR NYELVTANFOLYAM KEZDŐK SZÁMÁRA

Február elejével indul a magyar nyelvtanfolyam kezdők számára a Szófiai Magyar Intézetben.

Beiratkozni a Szófiai Magyar Intézet titkárságán lehet.

Felvilágosítást a 02/987-23-07-es telefonszámon vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címra írva kaphatnak.

A tanfolyam díja (120 tanóra): 400 leva

A tanfolyam időtartama: 2017. február - december (nyári szünet - július-augusztus)

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

 

MŰFORDÍTÓI VERSENY MIKSZÁTH KÁLMÁN SZÜLETÉSE 170. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A Szófiai Magyar Intézet műfordítói versenyt hirdet a Péri lányok szép hajáról című elbeszélés bolgár nyelvre történő lefordítására a Mikszáth-év alkalmából a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka közreműködésével.

A versenyben bármely országban magyar szakon tanuló egyetemisták, valamint a magyar szakon 2013-2016-ban diplomát szerzettek vehetnek részt.

A fordítás beadásának határideje: 2017. szeptember 29.

A fordításokat a Szófiai Magyar Intézet titkárságán lehet leadni személyesen, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre elküldeni.

Díjak: I. díj – 300 leva, II. díj – 200 leva, III. díj - 100 leva

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás: 2017. novemberében, a Magyar Nyelv Napja alkalmából (november 13.).

További információt a 02/987-23-07-es telefonszámon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre írva kaphatnak.

 

 

 

Attachments:
Download this file (SzMI_2017.februar_hu.PDF)SzMI_2017. febr. program_hu[SzMI_2017. febr. program_hu]1532 Kb

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
6
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések