Iratkozzon fel hírlevelünkre

2017. december

JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁR

december 3. | vasárnap |10.00-19.00 óra Inter Expo Center

A NEMZETKÖZI NŐI KLUB JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁRA

A közel húszéves hagyománnyal rendelkező jótékonysági vásár egyike a legnépszerűbb jótékonysági rendezvényeknek. A Szófiába akkreditált diplomáciai missziók, cégek és önkéntesek segítségével megvalósuló vásár célja az összegyűlt pénzösszeget különböző jótékonysági célokra fordítani. Támogatást nyújtanak egészségügyi, oktatási és szociális célú kezdeményezésekhez. A kiállító országok, szervezetek standjain a különböző nemzetek ajándéktárgyait, termékeit, ételeit, italait vásárolhatják meg a kilátogatók. Akik az előző években jártak már a vásárban, azok tudják, hogy az amerikai hamburgertől az olasz tésztákig, a lengyel vodkától az arab kuszkuszig minden kapható, megkóstolható.

Magyarország standja is várja az érdeklődőket, vásárlókat. Kapható lesz szaloncukor a karácsonyfára, bejgli, tokaji bor, unicum az ünnepi ebédhez, magyar fűszerek és Pick Snack kolbászkák és még sok minden más…

Jegyek: felnőtteknek és 12 éven felüli gyerekeknek 4,- BGN, jegyelővétel: http://bit.ly/2h1Pdlq egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 2,- BGN, VIP-jegy – amellyel kezdés előtt egy órával már be lehet menni a vásár területére, hogy a korán érkező elsőként válogathasson a kiállított termékek közül – 20,- BGN. 12 éven aluli gyermekeknek a belépés ingyenes.

FONTOS!!! Akinek az októberi Hungarikum Fesztiválról van beváltatlan vagy nem nyert tombolája, az ott vásárolt (zöld színű) jegyek belépőként szolgálnak a karácsonyi vásárra!!!!

 

FILM

december 5. | kedd | 18.30 óra Szófiai Magyar Intézet

A KINEDOK BEMUTATJA:

Nagy Viktor Oszkár, Petrik András​ FELSŐBB PARANCS (50 perc) és Meggyes Krisztina AZOK (28 perc) filmjét

FELSŐBB PARANCS – Tömegek kelnek útra Ázsiából, Afrikából, hogy bejussanak az Európai Unióba. Utolsó akadály a szerb–magyar határ. Ha átjutnak, megnyílik az út a nyugati országok felé, ahová legtöbben tartanak. A határt azonban a legmodernebb hőkamerák tartják megfigyelés alatt. Csekély az esély az átjutásra. Akiknek mégis sikerül, azokat a határrendészet emberei és a helyi lakosokból verbuválódott önkéntes polgárőrök várják a túloldalon. Az átkelés előtt azonban még a hideggel, az éhezéssel, a fáradsággal, a szerb rendőrök erőszakos zaklatásaival kell megbirkózniuk a szabadban éjszakázó migránsoknak. A közeli szerb városból egy lelkész, vállalva a kockázatot, hogy tettei miatt a törvény kezére jut, élelemmel, ruhával és Isten feltétel nélküli szeretetével látja el a rászorulókat.

AZOK – Vámosszabadi egy jómódú, nyugodt kis falu volt, amíg egy hirtelen esemény meg nem zavarta a település nyugalmát: 2013 nyarán a határától csupán pár kilométerre létrehoztak egy menekülttábort. A falubeliek hevesen tiltakozni kezdtek, és hamarosan megalakult egy aktivista csoport, akik mindenáron meg akartak szabadulni a bevándorlóktól.

A kis falu valójában egy olyan nehézséggel nézett szembe, amivel nem sokkal később már egész Európa küzdött. Az új helyzet számos kérdést vetett fel a toleranciával, az ismeretlentől való félelemmel és a migrációval kapcsolatban.

A KineDok egy teljesen új típusú nemzetközi közösség, egy egyedi filmklub és alternatív filmterjesztői platform, amely kapcsolatot teremt a kreatív dokumentumfilmek készítői és nézői között. 16 gondolatébresztő kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítünk országonként több mint 25 rendkívüli helyszínen: Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Lengyelországban és Norvégiában. Olyan közösségi élmény megteremtése a cél, amely kilép a filmszínházak hagyományos falai közül.

https://www.facebook.com/events/210552936105044/

A BELÉPÉS INGYENES!

A rendezvény a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

KIÁLLÍTÁS

december 5. | kedd | 17.30 óra Gorna Orjahovica – Városi Művészeti Galéria

BAHGET ISZKANDER SZELLEMI JELENLÉTÜNK BULGÁRIÁBAN CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A kiállítást Roza Arabadzsieva, a GOART Egyesülés elnöke és Radoszlav Radev professzor,  a GOART Egyesülés tagja nyitják meg

Doncsev Toso, a kiállítás ötletgazdája és társszerzője, valamint Bahget Iszkander fotóművész és Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2015. szeptember 28-a és október 11-e között gépkocsival bejárták a bulgáriai magyar vonatkozású helyszíneket Vidintől Szófiáig. Ennek a körútnak az eredménye a Szellemi jelenlétünk Bulgáriában című fotókiállítás, amely célja, hogy felelevenítse és tudatosítsa a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségei, Hunyadi, Kossuth, Kánitz Félix Fülöp és Nagy László hatását és befolyását a baráti Bulgária társadalomtörténetére.

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmáját tekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

A bulgáriai expedíció Várna, Rusze, Sumen és Szmoljan Önkormányzata segítésével valósult meg. A kiállítás támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nagykövetség – Szófiai Magyar Intézet, kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat.

A kiállítás 2018. január 5-ig tekinthető meg.

 

KONCERT

december 10. | vasárnap | 19.00 óra Szófiai Filharmónia, Kamaraterem – Akszakov utca 1.

A TRIO ENERGIKO KARÁCSONYI KONCERTJE

Ilosfai Csenge – hegedű, Mády-Szabó Eszter – gordonka, Vida Mónika Ruth – zongora

Belépés meghívóval!

Meghívók a Szófiai Magyar Intézet recepcióján kaphatók.

A 2015-ben létrejött triót a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói alapították. Fiatalos lendületüknek és kirobbanó energiájuknak köszönhetően már egyetemi éveik alatt jelentős versenyeredményeket értek el, illetve sikereiket nívós külföldi és hazai hangversenyek egészítik ki. A trió 2015-ben kiemelt nívódíjat kapott a debreceni Országos Dohnányi Ernő Kamarazenei Versenyen, első helyezettje lett a XIII. International Premio Citta di Padova versenynek, koncertezett a Milánói Expo magyar pavilonjában, 2016-ban meghívottja volt a Lancaster International Piano Fesztiválnak és a nemzetközi Danubia Talents Competition I. helyezettje lett.

A Trió Energico műsorában Franz Schubert, Gárdonyi Zoltán, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Astor Piazzolla műveit hallhatják.

 

KIÁLLÍTÁS

december 11. | hétfő | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

MAKOVECZ IMRE TEMPLOMOK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A kiállítást Georgi Bakalov építész, a Bolgár Építészek Szövetségének elnöke és Máté Gábor fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Akadémia tanára nyitja meg

A Makovecz Imre Alapítvány nevében az építész leánya, Makovecz Anna festőművész üdvözlő beszédét hallhatják

Makovecz Imre (1935-2011) az organikus építészet legjelentősebb képviselője. A hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki és a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba.

Első figyelemreméltó munkájának a paksi templomot tartja, amely karcsú, tűhegyes csúcsban végződő tetőzetével, ívelt kapubejáratával, egyéni stílusával országos hírnevet szerzett tervezőjének. Hasonlóan turistalátványosság és stílusának karakteres hordozója a néhány

évvel előbb épült siófoki evangélikus templom is. 

Építészként fő műve az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja. Máig száznál több különböző funkciójú, jellegzetes stílusjegyeket hordozó épület jelzi munkásságának eredményét.

1987-től a Nemzetközi Építészeti Akadémia tanára lett, 1989-ben a Kós Károly Egyesülés egyik alapítója volt, később örökös tagjává választották. 1992-ben a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója volt, később elnöke lett és soraiban tudhatta a Nemzetközi Építészeti Akadémia is.

Több magyar és nemzetközi építészeti díj kitüntetettje – Ybl-díj (1969), Kossuth-díj (1990).

Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Hajnalban, alkonyatkor vagy éjszaka fényképeztem, ezért mesterséges fényeket használtam, amellyel néha csak bizonyos részleteket világítottam meg, az épület más elemei pedig sötétségbe vesznek. Ettől válnak képeimen Makovecz Imre templomai, kápolnái és ravatalozói titokzatossá, sejtelmessé és ünnepélyessé.

Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel, a miséket celebráló papokkal, atyákkal illetve lelkészekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A megszerzett élmények inspirálták az elkészült képeket. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa

A kiállítás a Makovecz Imre Alapítványnak köszönhetően 2018. január 26-ig látogatható Szófiában.

 

IRODALOM

december 12-17. | kedd-vasárnap  Szófia – Nemzeti Kultúrpalota

A 45. NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR KERETÉBEN DECEMBER 12-17. KÖZÖTT MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ ÖTÖDIK SZÓFIAI NEMZETKÖZI IRODALMI FESZTIVÁL DISZVENDÉGEI A V4-ES ORSZÁGOK

A Szófiai Nemzetközi Irodalmi Fesztivál középpontjában minden évben egy-egy ország vagy régió kortárs irodalma, kultúrája áll, amelyek a műfajok sokszínűségén keresztül, a bolgár és külföldi írókkal való személyes találkozások során kerülnek bemutatásra.

 

A 2017-es irodalmi fesztiválon a V4-es országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – irodalma és kultúrája áll majd reflektorfényben.

A fesztivál során író-olvasó találkozókra kerül sor cseh, lengyel, magyar és szlovák szerzőkkel, előadások és vitafórumok hangzanak el a V4-es országokat képviselő partnerekkel, a Szófiai Tudományegyetem Szláv Tanszéke, Klasszikus és Új Nyelvek Tanszéke részvételével.

A fesztivál programja a 45. Szófiai Nemzetközi Könyvvásár része.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a V4-es országok kulturális intézeteinek és képviseleteinek a Nemzeközi Kultúrpalota Márvány Aulájában található közös standjánál.

 

MAGYAR SZERZŐK

Dragomán György (bolgárul megjelent művei: A fehér király Sztefka Hruszánova és Máglya Adriana Petkova-Papadopulosz fordításában)

December 13., 18.00-19.00 óra – Beszélgetés Dragomán Györggyel és Milen Ruszkovval (Bulgária)

A téma: Az elbeszélő nézőpontja a két szerző műveiben. A műveket megjelenító film- és színházi adaptációk sajátossága. Moderátor: Iglika Trifonova

 

Horváth Viktor (bolgárul megjelent műve: A török tükör Szvetla Kjoszeva fordításában)

December 16., 16.30-17.30 óra – Beszélgetés Horváth Viktorral és Ina Valcsanovával (Bulgária)

A téma: A történelmi valóság tükörképe Horváth Viktor és az igazibb “én” felismerése Ina Valcsanova műveiben. Mindeketten az Európai Unió Irodalmi Díja kitüntetettjei (2012, 2017). Moderátor: Nikolaj Boykov

 

Márton László (bolgárul megjelent művei: Árnyas főutca és Kényszerű szabadulás Sztefka Hruszanova fordításában)

December 17., 13.00-14.00 óra – Beszélgetés Márton Lászlóval 

A téma: A középkor az irodalmi szereplő ábrázolásában

Moderátor: Jordan Eftimov

 

A Bolgár Könyv Egyesülés magyar partnere az V. Nemzetközi Irodalmi Fesztivál megvalósításában a Kulturkombinát Kft., a MARGO Könyvvásár és Irodalmi Fesztivál főszervezője, amelyet annak fesztiváligazgatója, Valuska László képvisel.

Valuska Lászlódecember 12., 19.00 óra. Networking meeting "Private Sector and State Support for Promotion of Literature and Books" a többi külföldi partner – Tomáš Kubiček (Csehország), Peter Mihalik (Szlovákia), Urszula Horoszko (Lengyelország) részvételével.

 

CSEH SZERZŐK: Iva Prohazkova - december 15., 12.00 óra; Milos Urban  - december 16., 15.00 óra; Michal Ajvaz – december 17., 15.00 óra

LENGYEL SZERZŐK: Kaja Malanowska – december 14., - 18.00 óra; Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki – december 15., 15.00 óra; Krzysztof Varga -  december 16., 18.00 óra

SZLOVÁK SZERZŐK: Jana Beňová – december 13., 15.00; Peter Bilý – december 14., 16.30 óra; Michal Hvoreczky – december 15., 16.30 óra

 

A fesztivál teljes programja az alábbi linken található: http://www.literaryfest.org/

 

A Szófiai Irodalmi Fesztivál a bolgár Kulturális Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg. Az esemény a Fővárosi Önkormányzat kulturális naptárának része.

 

ÜNNEPSÉG

december 14. | hétfő | 14.30 óra Szófiai Magyar Intézet

A ROMAVERSITAS PROGRAM BEMUTATÁSA

A Romaversitas Program a budapesti Romaversitas Alapítvány oktatáskiegészítő, ma már több európai országban – Magyarországon, Szerbiában, Macedóniában – működő modellje. A program Bulgáriában 2014 szeptemberében indult.

A program célja a felsőoktatásban tanuló, kiemelkedően tehetséges roma hallgatók kiegészítő képzése, tehetséggondozása különböző területeken, az angol és a roma nyelv, valamint információs technológiák elsajátítása.

A programban: A Romaversitas története létrehozásától napjainkig. Oklevelek átadása az angol nyelvtanfolyamokon és az információs technológiák kurzuson résztvevők számára. Beszámoló a 2017-es év eredményeiről.

Belépés meghívóval!

Szervező: Romaversitas Program

 

KONCERT

december 18. | hétfő | 19.00 óra Bolgár Nemzeti Rádió – 1. Stúdió

TAKUYA OTAKI JAPÁN ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE

A műsorban: Liszt Ferenc – Mefisztó-keringő № 1; Bartók Béla – Rapszódia, Op. 1; André Boucourechliev – Archipel IV;  Alban Berg – Sonata, Op. 1

Belépés jeggyel és meghívóval!

Takuya Otaki 2016-ban a kortárs zenét bemutató egyik legtekintélyesebb, a franciaországi Orléansban megrendezett zongoraverseny első helyzettje.  Az idei koncertszezonban ő volt a híres frankfurti Ensemble Modern Zenekar zongoraszólistája. A 29-éves japán zongoraművész első, kizárólag Bartók Béla zenéjét tartalmazó „Bartók és a virtuozitás” című CD-jét bemutató koncertsorozata Szófiában kezdődik. Programjában a CD-n található műveken kívül olyan darabokat is bemutat, amelyekkel a közönség és a zenészek kedvencévé vált az Orléans-i zongoraversenyen.

A Japánban született Takuya Otaki zongoraszakot végzett az Aichi Humán Tudományok Egyetemén, Yuzo Kakea és Vadim Saharov tanítványaként. Nemzetközi versenyeken nyert számos díjai között található a „Kuvabara” díj, a Legjobb tanuló díja és a „Nivapromotion”. Komoly klasszikus tanulmányok után tehetsége és virtuozitása egyértelműen a kortárs repertoár felé irányítja. 2013-ban felvették a Stuttgarti Zenei Akadémiára, ahol mesterszakon Thomas Hell zongoraosztályában kortárs zenét tanult (Thomas Hell 1998-ban szintén az Orléans-i hangverseny első helyezettje volt). A 2016/2017—es koncertszezonban Takuya Otaki hihetetlenűl széles repertoárt mutatott be, amely a zongorára írt kortárs zenekari és szóló alapműveken kívül új, először bemutatott premier zeneszámokat is tartalmazott. A frankfurti Ensemble Modern Zenekar különböző programjain Németországban, Finnországban, Olaszországban, Franciaországban játszott művek közül kiemelkednek Neil Tòmas Smith, Takuya Imahori, Daniel Verasson, Maurilio Cacciatore, Veli-Matti Puumala és Yukiko Watanabe zeneszerzők darabjainak premier előadásai.

Az előző szezonban előadott darabok zeneszerzői között megtalálhatók: Stockhausen, Donatoni, Boulez, Birtwistle, Harvey, Rim, Rzewski, Zorn, Para, Kamura, Barbudakis, Onofre, Harada, Goldmann, Bedford, Haas, Dean, Ichiyanagi, Xenakis, Eisler, Chiarini, Romitelli.

A koncert a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg.

 

A 2017 november 17-20-a között megrendezett

IX. Liszt-Bartók-Kodály Zongoraverseny díjazottjai

 

Első korcsoport

Első helyezett – Ibrahim Ignatov

Második helyezett – Szlavcso Todorov

Harmadik helyezett (megosztva) – Nikola Bogomilov, Sztefan Szimov

Ösztönző díjak: Filip Sztavrov, Fejes Regina (Magyarország), Jinhyun Kim (Korea)

 

Második korcsoport

Első helyezett – Hasszan Ignatov

Második helyezett – Darina Dikova

Harmadik helyezett – Georgi Vaszilev

 

Harmadik korcsoport

Első helyezett – nem került kiosztásra

Második helyezett – Bogdan Ivanov

Harmadik helyezett – Angel Nikolov

 

Különdíjak

Kodály Zoltán különdíj –  Ibrahim Ignatov

Liszt Ferenc különdíj – Angel Nikolov

Bartók Béla különdíj – Bogdan Ivanov

 

Bulgária Kulturális Minisztériuma különdíja (megosztva) – Angel Nikolov és Bogdan Ivanov

A Ljuba Encseva Alapítvány különdíja (megosztva) – Filip Sztavrov és Nikola Bogomilov

Őexc. Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország szófiai nagykövete különdíja – Jinhyun Kim

 

Bulgária Kulturális Minisztérium ösztöndíjai – Hasszan Ibrahimov, Darina Dikova, Georgi Vaszilev

 

 

 

A SZÓFIAI NAGYKÖVETSÉG SZÓFIAI MAGYAR INTÉZETE MAGYAR NYELVTANFOLYAMOT INDÍT KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK 2018. FEBRUÁRI KEZDETTEL

 

A tandíj: 400 leva (120 tanóra), a tankönyveket külön meg kell venni

A tanfolyam helyszíne: Szófiai Magyar Intézet

A foglalkozások időpontja: a későbbiek során kerül egyeztetésre

Jelentkezés: a Szófiai Magyar Intézet titkárságán vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tanfolyam időtartama: február – december (nyári szünettel július-augusztusban)

Szükséges csoportlétszám: 8 fő

Érdeklődni a Szófia Magyar Intézet titkárságán, a 02/987-23-07 telefonszámon lehet.

 

 

  

A MAGYAR INTÉZET NYITVATARTÁSI IDEJE (hétfő-péntek)

KIÁLLÍTÓTEREM – 10.00-18.00

TITKÁRSÁG (információ) – 9.30-17.30

KÖNYVTÁR – 9.30 – 17.30

 

Esetleges programváltozásainkat a Szófiai Magyar Intézet honlapján közöljük: http://szofia.balassiintezet.hu

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet

Szófia, 1000, Akszakov u. 16.

tel.: 02/987-23-07, 02/987-29-63 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
6
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések