Iratkozzon fel hírlevelünkre

2012. november

SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET

HAVI PROGRAM – 2012. NOVEMBER

MŰVELTSÉG Mindaz, amit az iskolákban és az egyetemen tanultam, él bennem még valahol, de már csak általános tartalmára emlékszem, arra a különös összetételre, melyben évszámok és sarkalatos természettudományi vagy nyelvészeti igazságok összemosódnak valamilyen közös élménnyé. Ez élmény neve az „általános műveltség". Homályos dolog. Ami az évszámokat illeti, tanácsos minden alkalommal utánanézni a kézikönyvekben. Ami az igazságokat illeti, új igazságok megtanítottak kételkedni érvényükben. S ami a műveltséget illeti, mindennap újra kell megszereznem, mint egy ragadozónak, s mindennap elölről kell kezdeni az egészet. A művelt ember csakugyan az, aki tudja, hogy alig tud többet a semminél, s van még ereje hozzá, hogy műveltsége fölött mindennap újra kétségbeessen.

(Márai Sándor: A négy évszak – November)

November 31-ig

Szófia – Külföldi Művészet Nemzeti Galériája

A MAGYAR MESTEREK BULGÁRIÁBAN c. kiállítás – a Külföldi Művészet Nemzeti Galériájának gyűjteménye

A kiállítás közel száz művet tartalmaz a magyar festészet, grafika és szobrászat alkotásaiból.

„Kiállításunk nem ad – nem adhat – teljes képet a jelzett korszakról, de mint cseppben a tenger, láttatni és érzékeltetni tudja ennek az izgalmas, vitáktól, feszültségektől és ellentmondásoktól terhelt periódusnak a dinamizmusát, amelynek hozadékaként kezdetét vette a hídverés a narratív és az avantgárd típusú valóságábrázolás, a hagyományos és a kortárs értékeszmények között. Ez az egyik erénye. A másik: a bemutatott anyag számos példával szolgál arra nézve, miként realizálódtak a fentebb jelzettek szellemében az absztrakció és a nonfiguráció újdonságai az egyes műnemekben, illetve műalkotásokban." (Tasnádi Attila, művészettörténész).

„A Magyar mesterek Bulgáriában c. kiállítás, amely a Külföldi Művészet Nemzeti Galériája és a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével jött létre, 2012. szeptember 12. és október 14. között tekinthető meg a galéria termeiben. A kiállítás válogatott műveken keresztül első ízben mutatja be a KMNG magyar kollekciója legjellemzőbb műveit. A gyűjtemény a 19. század utolsó évtizedeitől a 20. század második feléig létrejött alkotásokat ölel fel Benczúr Gyula (1844–1920), Fülöp László (1869–1937) hivatalos portréitól Barcsay Jenő (1900–1988), Szabó Zoltán (1929-), Czóbel Béla (1883–1976), Kiss István (1927-1997), Mészáros Mihály (1930–2008) és sok más művész huszadik századi alkotásáig." (Ani Vladimirova, KMNG, Grafika részleg)

 

November 31-ig

Szófia – Nemzeti Galéria

A MAGYAR FESTÉSZET MODERNISTA TÖREKVÉSEI A 20. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN– válogatás a Kovács Gábor Gyűjteményből című tárlat

A Magyar festészet modernista törekvései a 20. század első felében – válogatás a Kovács Gábor Gyűjteményből c. tárlat 84 remekművet vonultat fel, melyek felölelik a magyar festészet történetének a realizmustól a 2. világháborúig terjedő korszakát, vagyis az 1870-es évektől az 1930-as évek végéig tartó időszakot. A bolgár művészetkedvelők először láthatják majd egyebek közt Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotását, Csók István, Egry József, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Márffy Ödön, Mednyászky László, Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Szőnyi István több művét, Vaszary János tizenhét legszebb festményét és sok más kiemelkedő alkotást.

A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Sztojanov házaspár által alapított Cennoszti (Értékek) Alapítvány és a Bolgár Nemzeti Galéria támogatásával, valamint a Szófiai Magyar Intézet hozzájárulásával jött létre.

 

Október 31. - november 14.

Szófiai Magyar Intézet

A TŰZVARÁZS c. tűzzománc-kiállítás megnyitója kecskeméti művészek alkotásaiból

„A kortárs magyar zománcművészet kezdeteinek egyértelműen a 60-as éveket tekinthetjük. Kissé talán váratlanul jelent meg ekkor újra e műfaj a magyar művészetben. Komoly változásokat hozott, hogy a korábban szinte kizárólag az ötvösök által művelt területen egyre nagyobb számban jelentek meg a szobrászok, festők, grafikusok, illetve az iparművészet különböző ágai (üveg, textil) felől érkezők. Már az első másfél évtized, a nagyjából 1960–1975 közötti időszak a kortárs magyar zománcművészetet lényegében képzőművészeti irányba terelte.

A mai kor művészeinek egyik legfőbb dilemmája, hogy a zománc az iparművészet vagy a képzőművészet része. A Tűzzománcművészek Magyar Társasága alapvetően a képzőművészet felé orientálódókat képviseli (mindamellett az ötvös szemlélet is jelen van köztünk), ahogy ide sorolható többségében a kortárs magyar zománcművészet is a hatvanas évektől kezdve. A Tűzzománcművészek Magyar Társasága 1997-ben a megújulás reményében jött létre, amelynek legfőbb motivációja talán az volt, hogy végre szinkronba kerülhessen a műfaj a kortárs művészeti törekvésekkel." (ifj. Gyergyádesz László, művészettörténész, a TMT elnöke).

 

November 5. hétfő, 18.30 óra

Szófiai Magyar Intézet

Karsai György professzor, a budapesti CEU tanárának előadása: CLASSICAL PHILOLOGY AND COMMUNISM IN HUNGARY AFTER WW2. THE CENSORSHIP AND THE ANTIGONE (Klasszika filológia és kommunizmus Magyarországon a második világháború után. Az Antigoné és a cenzúra).

Az előadás angol nyelvű. / The lecture will be in English.

After the end of the war the communist ideology became the only and obligatory guide-line in all fields of literary histrory, including the dramas, too. The choice of Greek dramas to be performed was influenced first of all by the appropriatness to represent the communist ideology even in the classical literature. This approach made possible to analyze the personality of Antigone as the revolutionist heroine, fighting in the name of the working class against the oppressive power of Créon. But by the end of the 1970-s István Eörsi's Hooligan Antigone put in infinite trouble the official censors of  the Hungarian theatres...

 

 

 

November 6. kedd, 10.30-11.30, 14.00-15.30 óra

Szófiai Magyar Intézet

A Proszveta Kiadó workshopjai: KÜLSŐ ÉRTÉKELÉS A 4. OSZTÁLY VÉGÉN. AZ ÚJ VIZSGARENDSZER KIHÍVÁSAI

Bemutatásra kerülnek a kiadó új, 2012/2013 tanévre szóló segédtankönyvei.

A nyilvános workshop két részből áll: 10.00- 11.30 és 14.00-15.30

A kávészünetben lehetőségük lesz megtekinteni a legújabb segédtankönyveket, amelyeket kedvező áron vásárolhatnak meg. A Proszveta Kiadó szeretettel várja a szófiai tanárokat. A résztvevőket kéri, hogy a következő e-mailen jelezzenek vissza október 31-ig, hogy a délelőtti, vagy a délutáni worksopon kívánnak részt venni: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

November 7. szerda, 17.30 óra

Szófiai Magyar Intézet

Jonka Najdenova: MAGYAR REÁLIÁK A KULTURÁLIS TRANSZFER TÜKRÉBEN (Iztok Zapad Kiadó, 2012) c. könyvének bemutatója

A Bolgár Fordítók Szövetségével együttműködve

Bemutatják: dr. Iliana Vladova docens és dr. Georgi Cankov docens. Moderátor: dr. Szabina Pavlova

Jonka Najdenova docens, hungarológus, egyetemi tanár és kutató az irodalomtudomány több területén is képviselteti magát. Szerzője A magyar szépirodalom és annak bulgáriai fogadtatása (1878-1944), A magyar irodalom panorámája és más könyveknek, társszerzője egy magyar-bolgár társalgási zsebkönyvnek, összeállítója József Attila, Petőfi Sándor és más antológiáknak, ezen kívül fordítóként és szerkesztőként is dolgozik.

A Magyar reáliák a kulturális transzfer tükrében c. monográfia egy aktuális problémára irányul: a fordítási nehézségként jelentkező kulturális létezésre. Központi kérdése a reáliák fordítása. A kutatás interdiszciplináris jellegű: kötődik a szépirodalmi fordítás-elmélethez, közelíti egymáshoz a nyelvészetet és az irodalomtudományt, amelyek kölcsönösen kiegészítik egymást és tágítják a fordítás kérdéskörét. A könyv szakmabeliek, fordítók, diákok, stb. számára íródott.

 

November 8. csütörtök, 18.30 óra

Szófiai Magyar Intézet

VERGIL NEMCSEV A FELESLEGES RÉSZ c. könyvének bemutatója (Zsanet 45 Kiadó, 2012.)

„Vergil Nemcsev novelláiban a modernség érzete nem csupán a témákból, a szereplőkből és a szituációkból ered, hanem a ritmusból és fordulatokból, a különböző sebességek találkozásából. Más kortárs művekben ezeket a találkozásokat sorsnak nevezik. A Felesleges rész megmutatja, hogy az ember extrém megnyilvánulásai gyakran nagyon közel állnak a mindennapi élet csendjéhez, hogy a városi élet közönyössége hogyan kristályosodik ki erőteljes érzelmekben." (Borisz Minkov)

 

November 9-11. péntek-vasárnap

Szófiai Magyar Intézet

A Bolgár Zeneterápia Egyesület (BZE) Harmadik Országos Zeneterápia Konferenciája. Téma: A zeneterápia elméleti és gyakorlati lehetőségei

A konferencia programja:

Nov. 9. péntek, 17-21 óra. A belépés ingyenes.

Hivatalos megnyitó a BZE kamarakórusának koncertjével.

Nov. 10. szombat, 8.30-18 óra. Belépés: részvételi díj ellenében.

Nov. 11. vasárnap, 9-18 óra. Belépés: részvételi díj ellenében.

Svájci és osztrák zeneterapeuták, valamint a Bolgár Zeneterápia Egyesület tagjainak részvételével. www.bulgarianmusictherapy.com

 

November 12., 26. december 17.

Nemzeti Film- és Színművészeti Akadémia – Filmszínház Terem

KORTÁRS MAGYAR FILMPANORÁMA

Vetítések:

November 12.  14 óra – BIBLIOTÉQUE PASCAL (rendezte: Hajdu Szabolcs), 2010

November 26.  14 óra – NEM VAGYOK A BARÁTOD (rendezte: Pálfi György), 2009, 100 perc.

November 26.  16 óra - TAXIDERMIA (rendezte: Pálfi György), 2005, 90 perc. Bolgár felirattal.

December 17.  14 óra - ROKONOK (rendezte: Szabó István), 2005, 110 perc.

December 17.  16 óra – ODA AZ IGAZSÁG (rendezte: Jancsó Miklós), 2009, 85 perc.

A Taxidermia kivételével a filmeket angol felirattal vetítik.

 

November 13. kedd, 19 óra

Szófia – Studio 5

BÁGYI BALÁZS és P. SZABÓ DÁNIEL koncertje

A Bukaresti Magyar Intézettel közös rendezvény

Belépés: jeggyel (10 leva)

Jegyek kaphatók a Szófiai Magyar Intézet titkárságán, az NDK jegyirodájában, vagy helyben a Studio 5-ben. Asztalfoglalás a 963 12 54 számon

Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dobszerelés - cimbalom duója egyéni szín és egyedülálló produkció az etno-jazz és világzene területén. Mindketten a hazai és a nemzetközi jazz illetve folk élet szakmailag elismert, meghatározó résztvevői. Játékmódjuk a kamarazenélés legszebb hagyományaira épül. Repertoárjuk javarészt Kárpát-medencei és balkáni népzenei alapokon nyugszik, jazz és szabad-zenei elemekkel fűszerezve. Több éves együttműködésük (Bágyi Balázs Quartet) és számos egyéni karrierjük során elért siker után, a formáció 2007-ben alakult, bemutatkozó lemezük Duola címmel 2009-ben jelent meg Borbély Mihály szaxofonművész közreműködésével.

A duó zenéje és repertoárja arra a koncepcióra épül, hogy kiaknázza mindkét hangszer látszólag rejtett tulajdonságait.

A Bágyi-Szabó duó koncertturnéja az Artisjus támogatásával valósul meg.

 

November 14. szerda, 18.30 óra

Szófiai Magyar Intézet

BÁGYI BALÁZS és P. SZABÓ DÁNIEL koncertje

A belépés ingyenes

A Bukaresti Magyar Intézettel közös rendezvény

Bágyi Balázs jazzdob előadóművész, zeneszerző, tanár, producer 1973-ban született Pécsett és 1998-ban kitüntetéses diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén Budapesten. Az utóbbi évtized alatt a magyar és a nemzetközi jazz élet elismert művészévé vált.

1998-2003-ig a Whiteful Band dobosa, ezt követően 2004-ben a jazz és folk élet kiválóságaiból megalakította saját együttesét, a Bágyi Balázs Quartet - et. A kvartett eddig két lemezt jelentetett meg, sajátosan magyar ethno-jazz zenéjük javarészt Balázs szerzeményei.

Balázs elismert dob oktató, zenetanár és szervező hazájában. 2007-2011 között a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola igazgatója volt Székesfehérvárott, jelenleg a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola tanára, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja.

P. Szabó Dániel 1982. április 24-én született Székesfehérváron. A budapesti ELTE BTK néprajz szakán végzett, 2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem cimbalom kurzusának hallgatója.

Jelenleg tagja a Bágyi Balázs Quartetnek (etnojazz), Németh Dénes zenekarának (népzene), illetve állandó közreműködője Berecz András (ének- és mesemondó) lemezeinek, Kiss Ferenc műsorainak és a Honvéd Táncszínház előadásainak a Gázsa Zenekarral.

Cimbalom tanulmányait a következő tanároknál folytatja mint magánnövendék: Balogh Kálmán (magyar és román népzene), Farkas Rózsa (komolyzene), Kuti Sándor (cigányzene), Lukács Miklós (jazz). Elmondása szerint legfőbb célja az, hogy megtalálja hangszerének, a cimbalomnak helyét a mai zenekultúrában, megismerje lehetőségeit különböző zenei stílusokban. Igyekszik minél többféle zenei anyagot megismerni a cimbalmon keresztül.

 

November 15. csütörtök, 18.30 óra

Szófiai Magyar Intézet

MAKDONNA-MOSZHO TZAVELLA CARPE DIEM c. kiállításának megnyitója

Мakdonna-Moszho Tzavella Szófiában született. 1996-ban a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem Kulturológia szakán szerzett diplomát, 1997-ben pedig ugyanezen az egyetemen menedzsment diplomát szerzett. Az ez utáni években görög művészetre és kultúrára, kulturális antropológiára, történelemre és görög, olasz, valamint holland művészetfilozófiára szakosodott. Jelenleg doktori disszertációján dolgozik, amelynek témája a görög városi élet hétköznapjai. Könyveket és cikkeket ír, különböző reklámügynökségeknek és külföldi cégeknek dolgozik, a kanadai televízió projektjeinek szerzője, különböző kiadók nagy-britanniai és kanadai képeslapjainak alkotója.

Мakdonna-Moszho Tzavella Carpe diem c. kiállítása olyan színeket és illatokat gyűjt egybe, amelyekkel a boldog ember határozza meg életét. Minden élettörténet, amely a narancs, az érett körte és a szaftos alma színeivel, és a madarak énekével van tele, annak az embernek a története, aki letörölte könnyeit, aki nem maradt le a pillanatról és aki boldogan halad az úton.

A kiállítás november 29-ig tekinthető meg.

 

November 20. kedd, 18 óra

Szófiai Magyar Intézet

Biljana Kurtaseva könyvének bemutatója – ANTOLÓGIA ÉS KÁNON: A BOLGÁR IRODALOM ANTOLÓGIA-MODELLJEI (Proszveta Kiadó)

Biljana Kurtaseva könyve az antológiák összeállítása és a kánonképzés közötti kapcsolatot kutatja a bolgár irodalomban. A következő kérdésekre keresi a választ: Hogy fest a bolgár irodalom és a kánonképzés az antológiák tükrében? Melyek az „antológia-küszöbök" és létezik-e az „antológiák harca"? Mikor jelent a különböző szerzők és szövegeik bemutatása és kiválogatása szabad művészi gesztust és mikor koncentrálja az állam és az akadémia hatalmának energiáit? Mely írónők (nem) jelennek meg ezekben? A fordításokat tartalmazó antológiák mennyiben „export kánonok"?

A kutatás középpontjában klasszikusok állnak, mint P. P. Szlavejkov, G. Milev, I. Radoszlavov.

 

November 22. csütörtök, 18 óra

Szófiai Magyar Intézet

Jordan Evtimov AZ ISTENI MATEMATIKA. A BOLGÁR SZIMBOLIZMUS AGGASZTÓ KÜLÖNCSÉGE c. könyvének bemutatója (Proszveta Kiadó)

Jordan Evtimov az Új Bolgár Egyetem irodalomelméleti asszisztense. Bolgár irodalomtörténeti doktori disszertációját a szimbolizmusról írta (Az isteni matematika).

A könyv a bolgár szimbolizmus idején, a XX. század húszas évei előtt született legdinamikusabb művészeti jelenségeivel foglalkozik.

A szerző a két legfontosabb már-már klisét tekinti át: a szimbolizmus zenei nyelvét, valamint azt, ahogy ez a nyelv egy végtelen szubjektivizmust képes kifejezni.

A könyv a Bolgár Oktatási, Ifjúsági és Tudományos Minisztérium támogatásával jelent meg.

 

November 29. csütörtök

Szófiai Magyar Intézet

A BASS DANCE kamarazenekar barokk zenei koncertje

Műsoron: Michael Praetorius, Pascal Collasse, Diego Ortiz, Bengráf József és mások művei

Vjara Grancsarova (térdhegedű) és Borisz Pavlov (gitár) részvételével

A belépés ingyenes.

Vjara Grancsarova a szófiai Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia nagybőgő szakán végzett.

Tanított a Ljubomir Pipkov Zeneiskolában, majd 1983-1987 között a Nemzeti Zeneakadémia nagybőgő szakának tanára volt. Kamarazenekarok és más zenei formációk tagja (a Bolgár Nemzeti Rádió szimfonikus zenekara, Új Szimfonikus Zenekar, Gabrovo Kamarazenekar, stb.). Részt vett német, francia, spanyol, angol és más turnékon. 2000-ben kollégájával, Borisz Pavlov gitárművésszel létrehozták rési és barokk zenét játszó duójukat. 2008 óta tagjai a Muzika Antika Szófia együttesnek, amellyel számos koncerten vettek részt.

 

Borisz Pavlov az Új Bolgár Egyetem klasszikus gitár szakának hallgatója. 1990 óta foglalkozik klasszikus gitárral, 1994-ben a Spanyol Nemzetközi Fesztiválon a Mandolin Zenekar – Szófia vendég szólistájaként vett részt Vivaldi műveit játszva. Szólistaként és zenekarvezetőként rendszeresen vesz részt különböző együttesekben, melyekkel fellépett már Olaszországban, Spanyolországban, Montenegróban, Bosznia és Hercegovinában, Szerbiában, stb. 2004-ben megnyerte a Velingradi Nemzetközi Klasszikus Gitár Verseny bolgár szerző művének legjobb előadásáért járó díját. 2008 óta tagjai a Muzika Antika Szófia együttesnek, amellyel számos koncerten vett részt.

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
25
Július
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések