MITOLÓGIAI LÉNYEK C. KIÁLLÍTÁS

A MITOLÓGIAI LÉNYEK c. kiállítás megnyitója (domborművek, szobrok, rajzok)

 

Február 13. hétfő, 18 óra

Szófiai Magyar Intézet

 

Lilija Baleva, Irina Ugrinova, Darina Cureva, Marija Zlatanova, Hrisztofor Krasztev, doc. Robert Canev, Kamen Szimov, Nikolaj Zlatanov művei

 

 

„Minden idő és minden hely megalkotja, vagy épp lerombolja, elfelejti saját mítoszait. Minden idő és minden hely tele van emberi vágyakkal, amelyek félelmeket, a világegyetemről, az istenekről való képzeteket testesítenek meg. Talán az emberi képzelet az egyetlen, amely időn és téren átívelő utakat és hidakat épít.

«Nem tudom, mit jelent a sárkány, mint ahogy azt sem tudom, mi a világegyetem értelme, de van valami az ábrázolásában, ami jól illik az emberi képzelethez, és így a sárkány a legkülönbözőbb helyeken és időszakokban jelenik meg.» – írja J. Luis Borges, arra keresve a választ, hogyan születtek meg ezek a különös lények az ember képzeletében.

Ez a csodás állatvilág elvarázsol, félelmet kelt, vagy felébreszti a mágikus-rejtélyes iránt való kíváncsiságot, amely az emberi lét sajátja. A mítosz az a konstruktív háló, amelyet azok a fantasztikus lények népesítenek be, amelyek a távoli, ősi időkbe repítenek bennünket. Ugyanakkor ez az elképzelt világ abban is segít, hogy élesebb rálátásunk legyen a valóságra. A mítoszok azért is léteznek napjainkban, hogy újra felidézzük és megváltoztassuk őket, és így a modernséggel ütközve Főnix madárként újjászülessenek.

Van, amikor a valóság túl nehéz, hogy igaz legyen, és olyankor a képzelet segít kerülőutakat találni. És Voltaire szerint «az illúzió a legfőbb vigasztaló». A mítoszokat vigasztalásképp használjuk, hogy megszüntessük érzéseinket, megmagyarázzuk félelmeinket, hősiesnek tüntessük fel tetteinket, vagy igazoljuk bűneinket. Hiszen a mitológiában istenek és emberek hasonló tulajdonságokkal, hiányosságokkal, érzelmekkel, cselekedetekkel és gyengeségekkel bírnak.

Arra vágyunk, hogy megpróbáljunk ezeknek a különös lényeknek a szemén át látni, és megtaláljuk saját magunkat. A célunk egy apró megnyilvánulás és gesztus a kissé elhanyagolt és elfelejtett transzcendens világ felé egy olyan időben, amely korlátozott lehetőségeket és előrecsomagolt igazságokat nyújt. (Nikolaj Zlatanov)

 

A kiállítás március 2-ig tekinthető meg.