május 28-31. | hétfő – csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A V4-es magyar elnökség alkalmából

 

III. VISEGRÁDI FILMFESZTIVÁL.

TÉMÁJA: KAPCSOLATOK

A vetítések az egyes országok kulturális intézetei és nagykövetségei – Lengyel Intézet, a Szlovák Köztársaság Nagykövetsége, Szófiai Magyar Intézet, Cseh Központ – támogatásával valósulnak meg

május 28., hétfő, 18.00 óraTestről és lélekről, rendező: Enyedi Ildikó, 2017., 116 perc, magyar nyelvű, bolgár felirattal.

rendező és forgatókönyv: Enyedi Ildikó; operatőr: Herbai Máté, producerek: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő; szereplők: Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Tenki Réka, Nagy Ervin, Schneider Zoltán, Jordán Tamás, Békés Itala

A két főszereplő találkozik egy vágóhídi munkahelyen. Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatója és Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést, aki bár motivált az emberi kapcsolatokra, de a kollégái számára különös stílusa miatt elszigetelődik. Mint később kiderül, Endrének és Máriának minden éjjel ugyanaz a közös álma van egy szép, hóval borított erdőben ismerkedő szarvaspárként. Erre azonban csak akkor jönnek rá, amikor egy munkahelyi lopás miatt (a vágóhíd irodájából valaki búgatóport csempészett ki, hogy megtréfálja egy 50 éves érettségi találkozó résztvevőit), elmesélik az álmaikat a lopási ügyet vizsgáló pszichológusnőnek. A mentálhigiénés vizsgálatot végző pszichológusnő azt gondolja, hogy csak gúnyt űznek belőle. Endrének és Máriának nem könnyű megtalálni egymásban, az álmukban szarvasként már megélt szerelmet.

Díjak: Berlin 2017, Arany Medve – a legjobb filmnek járó díj; Az EFA legjobb női szereplőnek járó díja; Oszkar-díjra való jelölés a legjobb külföldi film kategóriában.

A film az Art Fest támogatásával valósul meg.

május 29., hétfő, 18.00 óra AZ ÖTÖDIK HAJÓ (Piata loď), rendező Iveta Grófova, Szlovákia, 2017., 85 perc, szlovák nyelvű, angol felirattal

rendező: Iveta Grofova, forgatókönyv:  Marek Leščák, Iveta Grófova, operatőr: Denisa Buranová, zene: Matej Hlaváč, producens: Hulapafilm, szereplők: Vanessa Szamuhelová, Matúš BačišinKatarína Kamencová, Johanna Tesařová.

A forgatókönyv Monika Kompaníková regénye alapján készült, amely 2010-ben az év könyve lett. Az ötödik hajó témája az átalakuló családkép. A tízéves Jarka és a nála fiatalabb Kristián papás-mamást játszanak, úgy alakítva a kapcsolatukat, ahogy ők képzelik az ideális családot. Az ötödik hajó azt mutatja meg, hogyan képes a játék beleszólni az élet menetébe, és mennyire befolyásolhatja a komoly, nehéz helyzeteket a gyermeki képzelet és a jó szándék. 

67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Generation Kplus versenyében a legjobb filmnek járó Kristály Medvét kapta.

május 30., szerda, 18.00 óra A VÁROS 44 (Miasto 44), rendező: Jan Komasa, Lengyelország, 2014. történelmi, 122 perc, lengyel nyelvű, bolgár feliratokkal

A Város 44 olyan fiatalok történetét mutatja be, akiknek a német megszállás alatt kellett felnőniük, ám ennek ellenére tele vannak élettel, szenvedéllyel és úgy élnek meg minden napot, mintha az utolsó lenne. Ez a viselkedés persze nem a könnyű fejű fiatalság vagy esetleg a túlzott bátorságuk eredménye, hanem egy olyan valóságé, amelyben a halál minden lépésnél fenyeget.

Díjak: A 41. Gdynia Film Fesztivál - legjobb hang és speciális effektusok, a kezdő színész;  A lengyel filmek fesztiválja Amerikában – a közönség díja (2014) és mások.

május 31. csütörtök, 18.00 óraINTIM MEGVILÁGÍTÁS (Intimní osvětlení), rendező Ivan Passer, 1965, 71 perc. FF, komédia, digitálisan restaurált verzió, bolgár feliratokkal

Forgatókönyv: Jaroslav PapoušekVáclav ŠašekIvan Passer; opertaőr: Josef StřechaMiroslav Ondříček; szereplők: Karel BlažekZdeněk BezušekVěra KřesadlováJan VostrčilJaroslava Štědrá.

Az Intim megvilágításban című film a hatvanas évek cseh új hullámának egyik legfényesebb ékköve. 1965-ben mutatták be Karlovy Varyban, de csak azért, mert nem volt elég film a fesztiválon. Cannes-ban már díjat is nyert, San Sebastianban keltette a legnagyobb feltűnést. New Yorkban azóta is minden évben levetítik.