IRODALOM

május 9. | szerda | 18.00-22.00 óra Szófia – Kuklite ArtHáz, Szamuil cár utca 34.

IRODALOM ÉJSZAKÁJA 2018

A MÉZGA CSALÁD KALANDJAI EKATERINA GEORGIEVA ÉS SZTEFAN DODUROV SZÍNMŰVÉSZEK ELŐADÁSÁBAN

Ekaterina Georgieva az Aleko Konsztantinov Szatirikus Színház művésze, a 2016-os XXV. jubileumi Sumeni Szavalóverseny nagydíjának nyertese. A Szatirikus Színház több darabjában játszik – A szerelem tréfái, A házasságtörés gyönyörei, Hókirálynő, Lopj kevesebbet.

Sztefan Dodurov szabadúszó színművész, a 2016-os XXV. jubileumi Sumeni Szavalóversenyen a sumeni polgármester különdíjával tüntették ki. Jelenleg a Várnai Drámai Színház A szerelmes Shakespeare című darabjában, valamint a Szatirikus Színház Lopj kevesebbet című előadásában játszik.

A 70-es évek legendás rajzfilm sorozatának, a Mézga családnak a hősei ezúttal Rigó Béla könyve lapjain térnek vissza. Mézga Géza könyvelő és bolondos családja – felesége Paula, két gyermeke Kriszta és Aladár, valamint Blöki, a kutya és Maffia, a macska kalandjairól olvashatunk az egyes történetekben. A családhoz tartozik – köbükunokai fokon – egy 30. századbéli rokon, MZ/X, aki mindig kész szupermodern csodagépekkel segíteni a bajbajutott rokonokon, amelyek csak növelik a hősök gondjait.

Rigó Béla Kolozsváron született 1942-ben. Versei, kritikái, publicisztikai szövegei és fordításai 1960 óta jelentek meg. Szegeden végzett magyar és orosz szakos bölcsészként, majd tanárként és nevelőként dolgozott, később a Művelődési Minisztériumban lett főelőadó. Több folyóirat és kiadó munkatársa volt. Részt vett a Mézga család rajzfilm sorozat forgatókönyvének elkészítésében Romhányi József és Nepp József mellett, majd megírta a film könyvváltozatát. Az író tavaly hunyt el 74 éves korában.

 

Az esemény szervezői az EUNIC klaszter kulturális intézetei és nagykövetségei, az Európa Bizottság Bulgáriai Képviselete, Gyermekkönyv Alapítvány, A Következő Oldal Alapítvány. A rendezvény média partnerei a Bolgár Nemzeti Rádió, Én olvasok, Vapreki.com, LoveTheater.bg online kiadványok.

További részletek: www.noshtnaliteraturata.bg

A könyv bemutatására a KKM Balassi Intézete Publishing Hungary programja támogatásával kerül sor.