IRODALOM/ NÉPRAJZ április 26. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

DÖBRŐSSY LAJOS KRISZTUSÉRT JÁRVÁN KÖVETSÉGBEN CÍMŰ KÖNYVÉBŐL VENETTA JANKOVA ÁLTAL ÖSSZEÁLLÍTOTT, AZ ARKA KIADÓ GONDOZÁSÁBAN ÉS SZTEFKA HRUSZANOVA BOLGÁR FORDÍTÁSÁBAN EGY MAGYAR KÜLDETÉSE BOLGÁR FÖLDÖN CÍMMEL MEGJELENT KÖTET BEMUTATÓJA

A bemutatón részt vesz Venetta Jankova, a projekt ötletgazdája és vezetője, Sztefka Hruszanova fordító (Bolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtára)

Döbrőssy Lajos (Komárom, 1906.08.29. – Miskolc, 1922.01.05.) a XX. század 30-as éveiben Bulgáriában működő protestáns misszionárius, akinek kezdeti vallásos munkássága kulturális és felvilágosító tevékenységgé vált a helyi lakosok számára. A kiadvány betekintést ad Döbrőssy Lajos és felesége sumeni tevékenysége eddig ismeretlen részleteibe. Az összeállítás Döbrőssy Lajos leveleinek és beszámolóinak olyan részleteit tartalmazza, amely az ő személyes benyomásait tükrözi és értékes, eddig nem ismert adatokkal szolgálnak a helyi keresztények és muzulmánok életéről, a magyar pásztorral való kapcsolatukról.  

Dr. Venetta Jankova a Sumeni Tudományegyetem néprajz szakos tanára, bolgár és török bölcsész. Több néprajzzal, kultúrtörténettel foglalkozó cikk és néhány könyv szerzője. 2008-2012 között a Debreceni Tudományegyetem tanára. Tudományos érdeklődési körébe tartoznak a kulturális, történelmi emlékek, az identitás kérdései, etnokulturális kölcsönhatások, kultúrák közötti kommunikáció, a Balkán kultúrája, kulturális kapcsolatai, identitása.

Sztefka Hruszanova több magyar író művét fordította bolgárra (Kukorelly Endre, Molnár Ferenc, Zilahy Péter, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Márton László, Kertész Imre, Vörös István), fordításai antológiákban is megjelentek.  A magyaron kívül fordít angolból és szlovénból is. 2011-ben a magyar kultúra népszerűsítése terén kifejtett munkássága elismeréséül megkapta a Magyar Érdemkeresztet. A BTA Központi Könyvtárának munkatársa.

A könyv kiadása a Nemzeti Kulturális Alap, a Reformációs Emlékbizottság és a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásával valósult meg.