IRODALOM április 25. | kedd | 18.00 óra Nemzeti Kultúrpalota – Peroto

A V4-es magyar elnökség alkalmából

A V4 ES ORSZÁGOK EGY-EGY ÍRÓJA KÖNYVÉNEK BEMUTATÁSA A MAGYAR ÍRÓ PAPP SÁNDOR ZSIGMOND ÉS A CSEH, LENGYEL, MAGYAR ÉS SZLOVÁK FORDÍTÓK RÉSZVÉTELÉVEL  

A könyvek a Gea Libris Kiadó A változás szele című sorozatában  jelentek meg.

Papp Sándor Zsigmond (Magyarország) Semmi kis életek, magyarból fordította Daniela Tosmakova és Júlia Krumova

Papp Sándor Zsigmond 1972-ben született Radócban (rom. Rădăuți, Románia). 1995 óta újságíróként dolgozik. Budapesten él. Néhány elbeszélés- és esszékötetet adott ki. A Semmi kis életek c. könyv az első regénye, a második Gyűlölet címmel idén, 2018-ban jelent meg.

Ignacy Karpowicz (Lengyelország) Szálkák, lengyelből fordította Lilia Racseva

Az egyik legjelentősebb és legérdekesebb kortárs lengyel író, Ignacy Karpowicz 1976-ban született Białymstokban. Iberisztikát és afrikanisztikát tanult a Varsói Egyetemen. Az első regényét 2006-ban adták ki, ezt hat további könyv követte. Az év könyve 2014-ben az olvasók szavazata alapján a Szálkák c. regény lett.

Peter Krištúfek (Szlovákia) A süket ember háza, szlovákból forította Aszen Milcsev

Peter Krištúfek író és rendező. Versek, elbeszélések, novellák, regények és forgatókönyvek szerzője. Az első regényét -A súgó (2008), és  a következő kettőt is  – Ikrek és ellentétek (2010),  A süket ember háza (2012), a legjobb szlovák prózáért járó Anasoft Litera-díjra jelölték.

Jiří Hájíček (Csehország) Egy falusi táncmulatság emlékei, cseh nyelvből fordította Jordanka Trifonova

Jiří Hájíček (1967) neves cseh újságíró és író. Az olvasók már ismerik Parasztbarokk és Halvér című  regényeit. Munkásságát Magnesia liter-díjjal jutalmazták, 2006-ban próza, 2013-ban az év könyve kategóriában. A Változás szele c. sorozatban német, észt, litván, lengyel, román, szlovák, magyar és cseh írók olyan regényei, családregényei, elbeszélései, színdarabjai és esszéi jelennek meg, amelyek feltárják, mit jelent „érdekes” időkben élni. A projektet az EU és a partner országok Kreatív Európa programja támogatja.

A rendezvény a Gea-Libris Kiadó szervezésében és a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósul meg