IRODALOM február 15. | csütörtök | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A BUDAPESTI NAPÚT – NAPÚT ONLINE FOLYÓIRAT  BEMUTATÁSA A FŐSZERKESZTŐ SZONDI GYÖRGY ÉS TOÓT-HOLLÓ TAMÁS SZERKESZTŐ RÉSZVÉTELÉVEL

A NAPÚT (irodalom - művészet - környezet) XX. évfolyamában járó, évente rendre tíz tematikus számot megjelentető irodalmi-kulturális folyóirat. Benne 8 színes képzőművészeti oldal s egy 32-48 oldalas füzetmelléklet (Káva Téka). 19 váltakozóan jelen lévő belső rovata van. Ars poeticája szerint kéznyújtó szerepre törekszik - táborok, nemzedékek, művészeti és tudományos területek, ismert alkotók és debütálók között. A magyar nyelvű haikuköltészet egyik központja; Az ún. hetvenesek évkönyvében - az 1928-as nemzedékkel kezdve - eddig 1602 jeles magyar művész és tudós életvallomásait gyűjtötte össze karácsonyi számaiban.

Évről évre pályázatok sorát írja ki, közöttük az egyik egész éven át folyik s voltaképp bármi beküldhető. Sok száz szerzőt fedezett fel - s indított a publikálás útján.

A lapot kiadó Cédrus Művészeti Alapítvány két Napút-díjat is kiad évente: életműért és műfordítói teljesítményért.

Valamennyi lapszámot zenés irodalmi esten mutatja be a szerkesztőség. Sok a határon túli magyarok lakta területeken tett műhelybemutató utazás is.

2016-ban indult a napi frissítésű naputonline.hu: a folyóirat internetes - de a printváltozattól részben eltérő szerkezetű, sok eredeti rovattal gazdag kínálatot nyújtó változata.

A NAPÚT főszerkesztője, felelős kiadója Szondi György (1946)

Az ausztriai Feffernitzben született. Pécsett érettségizett, itt volt uránbányász, könyvtáros, majd Budapesten postai lapkihordó, tanszéki titkár. Magyar-bolgár szakon végzett az ELTE-n 1974-ben. 1975-től 2007-ig a Gorkij, majd Országos Idegennyelvű Könyvtár volt a munkáltatója; főkönyvtáros főtanácsosként ment onnan nyugdíjba.

Közben minisztériumi, akadémiai, írószövetségi kiküldetésben éveket töltött Bulgáriában; a hosszabb időszakok: magyar lektor (1975-1979), aspiráns (1981-1984), a Magyar Kulturális Intézet igazgatója és kulturális attasé (1999-2004), vendégdocens (2004-2009).

1980-tól 1990-ig az Európa Kiadó bolgár irodalomért felelős külső szerkesztője.

1994-1998 a POLISZ főszerkesztőhelyettese, majd főszerkesztője, 1999-től folyamatosan a Napút, 2016-tól a naputonline.hu főszerkesztője, 1999-2003, a Masszi Kiadó ügyvezetője, 2003-2016 a Napkút Kiadó igazgatója.

József Attila-díjas, Bulgáriában tucatnyi jelentős szakmai, állami és művészeti díj birtokosa, a Veliko Tirnovói Egyetem díszdoktora. A nyelvtudomány kandidátusa, bolgárul írt disszertációjának témája a magyar és a bolgár igerendszer összevető vizsgálata. Társalgási szótár és bolgár nyelvkönyv szerzője, bolgárul két, magyarul egy verseskönyvet (Értem?, 1994) jegyez.

20 ezer verssor, 11 ezer prózaoldal fordítója (bolgárból), öt nívódíjban ismerték el teljesítményét.

A Magyar Írószövetség (választmányának), a Magyar Tudományos és a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületének - Bulgáriában művészeti és tudományos társaságoknak és szövetségeknek, egyetemi programoknak, szerkesztőbizottságoknak - a tagja.

Toót-Holló Tamás (1966)

Ózdon született, Debrecenben (KLTE) és Budapesten (ELTE) járt egyetemre. Magyar nyelv és irodalom – összehasonlító irodalomtörténet szakon végzett 1990-ben.Karácsony Benő monográfusaként az irodalomtudomány kandidátusa, Korábbi könyveit Tót H. Zsolt és Toót H. Zsolt szerzői névalakkal is jegyezte. A Heti Válasz alapító főszerkesztője, az MTI főszerkesztője, a Hungary Matters és a Külhoni Magyar Sajtószolgálat felelős szerkesztője volt, jelenleg a Mediaworks lapbirodalom központi online szerkesztőségének vezetője. Író, szerkesztő, kritikus, egyetemi oktató. Íróként és kutatóként az utóbbi évtizedben tradicionalista szellemben alkotja meg az magyar őshagyomány szakralitását őrző és újjáteremtő gigantikus prózafolyamait – makámában írt metafizikai kalandregények segítségével járva be a garabonciás diákokhoz köthető mágikus tudományok hétrendbéli útját. Főbb művei: az öt kötetből álló, A Garabonciás Könyve összefoglaló címmel jelölt kőmisztérium-trilógiája, s most íródó, A Forrás Könyve összefoglaló címet viselő királyregény-trilógiája. Legutóbbi királyregénye, a Csillan a hab a Szent László-emlékév tiszteletére jelent meg.

Műveiről bővebben: http://napkut.hu/oesszes-szerzonk/106-t/134-toot-hollo-tamas

 

Az eseményt a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary Programja támogatja.