IRODALOM március 22. | csütörtök | 17.00 óra Bolgár Kulturális Központ, Veszlec u. 13.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS MIRE TANÍT A TÖRTÉNELEM? CÍMMEL

A bulgáriai zsidók megmentése 75. évfordulója alkalmából és az elhurcolt trákiai és a macedóniai zsidók emlékére, valamint Toso Doncsev Hétköznapi erények című könyve második kiadásának alkalmából.

A BESZÉLGETÉSBEN RÉSZT VESZ ILIA TODEV PROFESSZOR, RUMJANA HRISZTIDI DOCENS, JORDAN EFTIMOV DOCENS, TONI NIKOLOV, VLADIMIR PAUNOVSZKI, MITKO NOVKOV ÉS A MAGYAR VENDÉG DR. TOSO DONCSEV

Műsorvezető: Marin Georgiev költő, kiadó

A bulgáriai zsidómentés eseményeiről és szereplőiről számos publikáció keletkezett, ugyanakkor kevés elemzés foglalkozik azzal, hogy a bolgár társadalomban miért nem alakult ki az a hétköznapi antiszemitizmus, az a zsigeri ellenszenv, amely virulensen létezett a többi balkáni országban, sőt néhány kivétellel egész Európában jelen volt, és amelynek léte meggátolta volna a zsidómentők eredményes fellépését Bulgáriában is. Ami a bolgár történéseket különlegessé, európai vonatkozásban is egyedivé teszi, hogy szinte a bolgár társadalom egésze rokonszenvezett a zsidó honfitársakkal (Részlet Doncsev Toso A hétköznapi erényekről című könyvéből, amelynek alcíme: Kísérlet a holokauszt idején tanúsított egyedülálló bolgár magatartás magyarázatára. )

Az esemény a Bulgáriai Zsidók Salom Szervezetének együttműködésével valósul meg.