IRODALOM február 27. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

 

GYŐRFFY ÁKOS NEM MOZDUL CÍMŰ VERSESKÖTETÉNEK BEMUTATÓJA A SZERZŐ ÉS A NIKOLAJ BOJKOV RÉSZVÉTELÉVEL.

 

A verseskötet 2017-ben jelent meg a Small Station Kiadó gondozásában. A könyvbemutatót Beloszlava Dimitrova költő, újságíró, a Szabad Költői Társadalom irodalmi internetes oldal szerkesztője vezeti.

 

A verseket Petar Kaukov tolmácsolásában hallhatják.

 

Győrffy Ákos 1976-ban született Vácon. Több verseskötete jelent meg: A Csóványos északi oldala, (Accordia, 2000), Akutagava noteszéből (József Attila Kör, 2004), Nem mozdul (Magvető, 2007), Havazás Amiens-ben (Magvető, 2016. Esszéket és prózákat tartamazó könyvei: Álomvölgy. Az üresség felfedezése; Győrffy Ákos szövegeivel, Vancsó Zoltán fotóival; Vancsó Zoltán, Bp., 2013, Haza, Magvető, 2012, A hegyi füzet; Magvető, 2016

 

Nikolaj Bojkov Vidinben született 1968-ban. Több magyar író és költő művei jelentek meg bolgárul fodításában – Esterházy Péter,  Szíjj Ferenc, Borbély Szilárd, Kertész Imre, Nádas Péter, Örkény István, Gerevics András és mások. A BG-konduktor műfordítói műhely kezdeményezője és egyik alapítója. 

 

A nem mozdul című verseskötet a szerző több eves tapasztalatának a szintézise, egyfajta számvetése. A kötet új költeményeket is tartalmaz az előző két verseskötetből átvettek mellett, vagy azok átírt verzóit (még az új költemények is megjelentek más verzióban irodalmi folyóiratokban.)

 

Győrffy Ákos kötetének - az eddig elmondottak mellett - egyik legfontosabb eleme a történet. Történeteket látunk, lassú vagy éppen gyors cselekmények követik egymást, s az elbeszélt jeleneteknek hőse, cselekménye, akár még végkifejlete is van. A hang szenvtelen, a lírai én nem akar többet mondani a látottnál, nem akar értelmezni, csak megmutatni. A történettel megmutatni egy érzést, egy hangulatot, valamit, ami nem látható, nem megragadható. (Vincze Ferenc), “Szakrális és banális olykor egészen meghökkentő találkozásai.  részvétlen természet és a végtelenül érzékeny én találkozásának történetei, finoman csiszolt prózaversekben: egyedülálló teljesítmény a mai magyar irodalomban.” (Szalay Zoltán)