KIÁLLÍTÁS 

szeptember 19.  |kedd |  18.00  óra  Szófiai Magyar Intézet

A SZELLEMI JELENLÉTÜNK BULGÁRIÁBAN CÍMŰ FOTÓKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást megnyitja: őexc. Balázsné Harangozó Tekla Magyarország nagykövete és Nadezsda Pavlova, a Fotóakadémia vezetőségének tagja

A megnyitón jelen lesz Bahget Iszkander fotóművész, a képek készítője és Doncsev Toso író, a Szófiai Magyar Intézet volt igazgatója, valamint Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Doncsev Toso, a kiállítás ötletgazdája és társszerzője, valamint Bahget Iszkander fotóművész és Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2015. szeptember 28-a és október 11-e között gépkocsival bejárták a bulgáriai magyar vonatkozású helyszíneket Vidintől Szófiáig. Ennek a körútnak az eredménye a Szellemi jelenlétünk Bulgáriában című fotókiállítás, amely célja, hogy felelevenítse és tudatosítsa a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségei, Hunyadi, Kossuth, Kánitz Félix Fülöp és Nagy László hatását és befolyását a baráti Bulgária társadalomtörténetére.

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon. Szakmáját tekintve mérnök, de elhivatottsága a fényképészet. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

A bulgáriai expedíció Várna, Rusze, Sumen és Szmoljan Önkormányzata segítésével valósult meg.

A kiállítás támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nagykövetség – Szófiai Magyar Intézet, kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat.

 A kiállítás 2017. október 16-ig tekinthető meg.