június 13. | kedd | 18.00 óra  Szófiai Magyar Intézet

SZÓFIAI FOTÓHÓNAP - 2017,  TÉMÁJA: ELLENTÉTEK

FISCHBEIN MÓNIKA NEMZETI CSENDÉLET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA A FOTÓMŰVÉSZ RÉSZVÉTELÉVEL

A kiállítást Nadezsda Pavlova, a Fotográfiai Akadémia Vezető Bizottságának tagja, a Fotóhónap főkoordinátora nyitja meg.

Fischbein Mónika 1977-ben született Budapesten, de 19-éves kora óta AZ Egyesült Királyságban él.  Itt végezte tanulmányait a Plymouth College of Art & Design, Central Saint Martins College of Art & Design és a Greenwich-i Egyetemeken. Jelenleg a Linköping Egyetemen tanul. Fischbein Mónika olyan képalkotó, aki az identitás kutatásával és elbeszélő konstrukciókkal foglalkozik, ami stúdiómunkák részletes kidolgozását jelenti. Munkája során olyan témákat is kutatott, mint az önelfogadás és a környező történésekre való reagálás.

A Fotóhónap szervezője, a Janka Kjurkcsieva Nemzeti Fotográfiai Akadémia már 18 éve azt a célt szolgálja, hogy támogassa a bolgár fényképészeket, őrizze a bolgár fotóművészek alkotásai archívumát,  galériákban és más művészi tereken azokat bemutassa. Az idei Fotóhónap keretében széleskörű vitaműsort szentelnek a kontraszt fogalmának, nem csak mint fényképészeti szakszónak, hanem a társadalomban lévő ellentéteknek, a generációk közötti ellentétnek, a fényképészet klasszikus és modern formái közötti ellentétnek.

A kiállítás 2017. augusztus 31-ig tekinthető meg.

 

június 14. | szerda |19.00-22.00óra

Szófia, Synthesis Fotográfiai Galéria, Vaszil Levszki út 55.

FISCHBEIN MONIKA NEMZETI IDENTITÁS CÍMŰ MŰHELYFOGLALKOZÁSA A SZÓFIAI FOTÓHÓNAP KERETÉBEN

A műhelyfoglalkozás célja annak bemutatása, milyen hatással van az alkotó személyisége, nemzeti identitása az alkotói munkára. „Ahogy korábbi kutatásaim esetében, most is saját nézőpontomból közelítem meg a témát. A műhelyfoglalkozás célja önmagunk jobb megismerése.

Úgy vélem, mindenkiben él a kíváncsiság az eredetünk iránt, és hogy az milyen hatással van ránk. Mindenekelőtt az emigráció kérdése foglalkoztat. Hogyan őrizhetjük meg saját kultúránkat és identitásunkat? Vajon egy nagy földrajzi váltás után a személyiség képes-e azt feldolgozni, túlélni és főként fejlődni? A külföldön élés, új utakon való elindulás óhatatlanul megváltoztatja a lelket. Válhat-e ez életünk szerves részévé? Léteznek-e olyan változások, amelyek mozgatórugója az anyaföldhöz kapcsolódó nosztalgia? A műhelyfoglalkozás során azt vitatjuk meg, hogy hogyan hat a távolság és az elszigeteltség a nemzeti öntudatra.

A műhelymunka módszere a közös megközelítésen és az egyéni történetek elkülönítésén alapul, létrehozva így egy kollektív életrajzot.” (Fischbein Mónika)

Ingyenes részvétel a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. oldalon való regisztrálás után.

Jelentkezés: Küldd el jelentkezésedet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre 5 db olyan fényképpel, amely tükrözi a nemzeti identitásról alkotott elképzelésedet. Az e-mailben add meg a nevedet és telefonszámodat. Az elküldött képeket Fischbein Mónika átnézi, és kiválasztja a résztvevőket. A kiválasztottakkal felvesszük a kapcsolatot.

A műhelyfoglalkozás nyelve angol.

A szervezők: Janka Kjurkcsieva Nemzeti Fotográfiai Akadémia, Fotóhónap