IRODALOM február 6.| hétfő|18.00 óraSzófiai Magyar Intézet

 

GÁRDOS  PÉTER HAJNALI LÁZ CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA

 

A könyv az Avliga kiadó gondozásában, Monika Galabova bolgár fordításában jelent meg 2017-ben. A művet Katya Atanaszova irodalomkritikus mutatja be. A bemutatón részt vesz az író, Gárdos Péter, részleteket Mariella Sztancseva és Ivan Sztancsev színművészek előadásában hallhatnak.

 

"Szüleim hat hónapon át leveleztek, mielőtt Stockholmban összeházasodtak volna. A levelek létezéséről ötven évig nem tudtam. Apám halála után Anyám, szinte mellékesen, két formás levélköteget nyújtott át, búzakék és skarlátszínű selyemszalaggal összekötve. A történettel hosszú ideig képtelen voltam foglalkozni - aztán tíz évvel később megírtam a regény első változatát. Abban a kivételes szerencsében részesültem, hogy később meg is rendezhettem szüleim szerelmének történetét." (Gárdos Péter)

 

Miklóst kétszer ítélték halálra, de csak egy élete volt. A huszonöt éves magyar fiatalember a belseni koncentrációs tábor túlélőjeként, alig három héttel a háború után Svédországba került, ahol az orvosok súlyos tüdőbetegséget diagnosztizáltak, hat hónapja maradt. Nem készült a halálra, épp ellenkezőleg: 117 levelet írt olyan magyar lányoknak, akik egykor földijei voltak, és hozzá hasonlóan valamelyik svéd rehabilitációs táborban töltötték mindennapjaikat. De nem holmi kedves locsogás céljából ragadott tollat - feleséget keresett, akivel otthon újrakezdheti az életét. Talán a makacs élni akarás, a folytonos tiltakozás volt a titka.

A szerző Gárdos Péter által rendezett Hajnali láz című film elnyerte a 2016-os A szerelem őrültség filmfesztivál zsűrijének különdíját Várnában.