PICTORIAL COLLECTIVE: DUNAI PERSPEKTÍVÁK

Hol:Vidin – "Krasztatata Kazarma"  Múzeum

Mikor: szeptember 4-től

A Capa Róbert Kortárs Fotográfiai Központ kiállítása a vidini "Kék Duna" fesztivál keretein belül

A Capa Róbert Kortárs Fotográfiai Központ kiállítása

Európa egyik legnagyobb folyója inspirálta és különböző módon mutatta be. Ez a különbözőség, nem csak a műfajok, stílusok változatosságán alapszik, hanem az alkotók sokszínűségéből is fakad. Ki, hogyan viszonyult hozzá, hogyan látta? Mit ragadta meg a figyelmét igazán? A táj a háttérben? Vagy az emberek, akik ott élnek a víz mellett és a folyó meghatározza a mindennapjaikat? És egyáltalán, hol van a pontos helye a fotósnak?

A Regionális Történelmi Múzeum "Robert Capa" alkotásai „Dunai Perspektívák“ Pictorial Collective fotóriporterének sorozatából kerültek kiválasztásra. Ennek a csoportnak a részvevői a folyó különböző szakaszára látogattak, más-más országokban, hogy megragadhassák az ott élő emberek mindennapi életét, pillanatait, az érintetlen tájat, magát a folyót, ahogy körülölel egy várost, arcokkal, pillanatokkal, a maga változatosságának a feltárásában.

A kiállításra különböző országokból érkeztek fényképek, a Duna melletti városokból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Romániából és Bulgáriából.

A kiállításon szereplő Pictorial Collective tagok: Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám, Végh László.

 

Magyar néptánc fellépés a vidini "Kék Duna" fesztivál keretein belül, a "Falmis" néptáncegyüttes közreműködésével

Hol:Vidin –  "Nikola Petrov" Művészeti Galéria

Mikor:  szeptember 6., vasárnap

Időpont: 19.30

A Duna völgye összehozza a Duna-menti különböző kultúrák képviselőit a folklór és a kézművesség iránti szeretetük révén. A rendezvény a nemzetközi méretű és különleges nemzeti jelentőségű kulturális események egyikévé vált. A fesztivál különlegessége lesz a magyar népviseletbe öltözött, magyar néptáncokat táncoló bolgár Falmis néptáncegyüttes, amely 10 fővel lép fel a fesztiválon.

 

FEHÉR GÉZA PROFESSZOR –az ősbolgárokat kutató kiemelkedő jelentőségű tudós

Hol: SzófiaBolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtára, November 15. utca, 1.

Dátum: szeptember 10., csütörtök

Időpont: 17.00

Kiállításmegnyitó a Bolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtárának gyűjteményében fellelhető Fehér Géza által jegyzett könyvekből.

Fehér Géza születésének 130. évfordulója alkalmából (élt: 1890. augusztus 04. 1955. április 10.),régész, történész, antropológus, bizánc kutató tudós, turkológus és a Bolgár Tudományos Akadémia külföldi rendes tagja (1943)

A kiállítás kurátora: Sztefka Hruszanova és Angel Haralampiev

Szaktanácsadó: Dr. Nikola Kazanszki docens

Megnyitják: Dr. Szilvia Najdenova, a Bolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtárának igazgatója és Miskédi Szandra, az Magyar Kulturális Intézet igazgatója

Beszédet tart: prof. dr. Penka Pejkovszka

Fehér Géza (Kunszentmiklós, 1890. aug. 4.Bp., 1955. ápr. 10.): régész. 1918-ban a konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézetben dolgozott. Magyar őstörténeti kutatásai során a magyar-bolgár-török történeti kapcsolatokkal kezdett foglalkozni. 1922-től bulgáriai kutatásainak két évtizede alatt régészeti ásatásokon vett részt (Madara, Aboba-Pliszka, Mumdzsilár). 1931-ben egyetemi tanári címet kapott. A Bolgár Tudományos Akadémia rendes tagjává választotta. A II. világháború végén Isztambulba került, ahol két féléven át az egyetemi bölcsészkaron őstörténeti előadásokat tartott. 1948-tól haláláig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott. Négy éven át vezette a zalavári ásatásokat. A honfoglalás korában Magyarország területén élt szlávok régészeti hagyatékának meghatározása, összegyűjtése és történeti értékelése terén végzett úttörő és alapvető munkát. Forrás: Arcanum

Szervező: a Bolgár Tudományos Akadémia Központi Könyvtára. A kiállítás a Magyar Kulturális Intézet támogatásával jön létre.

 

DEEPER IN:CSEKE SZILÁRD KIÁLLÍTÁSA

A megnyitó kísérőrendezvénye: művészet terápiás bemutató

Hol: Magyar Kulturális Intézet

Dátum: szeptember 16., szerda

Időpontok: 16.00-19.30

Cseke Szilárd Deeper In című kiállításának megnyitója. A megnyitón művészet terápiás bemutatóval várjuk a vendégeket. A bemutatókat dr. Rumjana Pankova vezeti, a Nemzeti Művészeti Akadémia oktatója. Kezdési időpontok: 16.30 és 18.30.

Cseke Szilárd (1967) Pápán született, Budapesten él és dolgozik. Sokoldalú életművének köszönhetően, a magyar kortárs művészetnek egyik legelismertebb képviselője, munkássága, amely mobil szobrokat és a konceptuális festményeket is tartalmaz. A mester diplomáját a Pécsi Tudomány Egyetemen szerezte 1995-ben. 1997-ben megkapta a Római Magyar Akadémia művészeti ösztöndíját és a Derkovits Állami Képzőművészeti ösztöndíjat. 2014-ben elnyerte a Munkácsy-díjat, Magyarország legfontosabb művészeti elismerését. Ő képviselte Magyarországot 2015-ben az 56. Velencei Biennálén. Munkái a nemzetközi színtéren is számos helyen bemutatták, mint például Berlinben, Bécsben, Stuttgartban, Frankfurtban, Neves várási szereplései között tudhatja az Artissimát, ARCOmadridot, ArtBrusselst és a new yorki The Armory Show-t is. 2016-ban önálló kiállítása nyílt a floridai Boca Raton Múzeumban, amely a Gone Too Far címet viselte.

Deeper In című kiállításon a műgyűjtők és a szakmai közönség által már többszörösen elismert erdő-sorozat új alkotásait mutatja be a Galéria. Az alkotóra oly jellemző „örömfestészetet” látványosan reprezentáló erdő-téma elmélyült inspirációit láthatjuk. Az absztrakt erdős festmények a térben játszanak az érzékeléssel, behúzzák a szemlélőt a „rengeteg” mélységébe, ahol a festészet élményszerűségén keresztül áramlanak az absztrakcióban rejlő bravúros részletek. A festmények aurája a kompozícióból eredően átlépi a vászon fizikai határait, kitárulkozik és a mélyebb rétegek felfedezésére hívja a szemlélőt. A festményekhez a kiállításon szobrok is társulnak, melyek az erdő-téma plasztikus megtestesítői. A téralkotások egyszerre hordozzák magukon a szobrászat és a festészet sajátosságait: a könnyed, csipkeszerűen áttört acélfelületek, a megvilágítás fény és árnyék rendszere, a finom cizelláltság fokozza a progresszív összhatást.

 

SOKCELLA    MARIELLA SZTANCSEVA  ELŐADÁSA

Hol: Szófia – "Andrej Nikolov" Ház Múzeum

Mikor: szeptember 17.,csütörtök

Időpont: 20.00

Az előadás Nagy Lajos, Szakonyi Károly, Sántha Ferenc, Örkény István elbeszéléseiből és klasszikus valamint kortárs zeneszerzők zongoradarabok felhasználásával jött létre. Zenei rendezés és előadás: Mariella Sztancseva. A Szófiai Magyar Kulturális Intézet támogatásával.

A "Sokcella" az emberi félelem mint archetípus és átalakulás, a különféle élethelyzetek és a természetes reakcióink ábrázolása. Különböző drámai emlékekre összpontosít, amelyeket a hősnő átél, és ezek tükröződését érzelmi világában. Egy nő és egy zongora... Négy fal közé zárva. Mesélnek, mindegyik a maga módján.

Mariella Sztancseva Várnában született. 2011-ben elvégezte a szófiai Színművészeti Akadémia színész szakát. 2012-ig a várnai Sztojan Bacsvarov Drámai Színház tagja volt, ahol az idei évadban is számos darabban lép fel.

 

MAGYAR FILMEK VETÍTÉSE VÁLOGATÁS A BUSHO BUDAPESTI RÖVIDFILMFESZTIVÁL NYERTES ALKOTÁSAIBÓL

Hol: Sumen – Kossuth Lajos Emlékház

Mikor: szeptember19., szombat

Időpont: 16.00

BEST OF BUSHO 2019 – A 25. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál magyar filmjeinek vetítése, bolgár feliratokkal, 145 perc

A belépés díjtalan!

FELÜLNÉZET / Lőrincz Nándor, Nagy Bálint / 15:00 / Fiction

Budapest, 7. kerület, lomtalanítás. Az egysnittes film egy banális utcai vitával indul, ami végül minden szereplő számára drámai fordulatot hoz.

ENTROPIA / Buda Flóra Anna / 10:29 / Rajzfilm

Három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszer meghibásodik és bomlani kezd melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és elindulnak egymás felé.

ROZGONYINÉ / Szeleczki Rozália / 21:32 / Fiction

Egy különös éjszakán a huszonéves Juli, vőlegénye legénybúcsúztatóján köt ki. Vajon képes lesz helytállni a fiúk között, és ha igen, azzal kockára kell tennie kapcsolatát?

A BÉRLŐK / Regős Ábel / 1:00 / Fiction

Egy fiatal pár éppen az új lakásukat nézi meg...

KATAPULT / Szövényi-Lux Balázs / 27:20 / Fiction

A rendszerváltás hajnalán Nana Magyarországra látogat, találkozik Gauval, akivel rövidesen egymásba szeretnek. Mikor a lány visszautazik az USA-ba, a fiatal Gau egy különös gépet épít, mely reményei szerint katapultálja a világ másik felére.

LIDÉRC ÚR / Tóth Luca / 19:26 / Rajzfilm

A fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

BANÁLIS / Simonyi Balázs / 12:00 / Fiction

Egy hétköznapi terrortámadás anatómiája. Egyetlen, megszakítás és trükk nélküli snittben.

SZEREPZAVAR / Szirmai Márton / 24:50 / Fiction

Soma színészként keresi a kenyerét, szeretné, ha apja elismerné tehetségét. Egy váratlan esemény következtében azonban viszonyuk még hűvösebb lesz. Soma szakmájába vetett hite is meginog, nem találja önmagát. Végül önbizalmát és bátorságát teszi próbára, hogy kivívja apja elismerését.

EMBER A TŰZBŐL / Szabó Simon / 16:00 / Fiction

Egy fiatal tűzoltó és barátnője nagyon szeretnének gyereket, de sokadik próbálkozásukra sem jön össze. Az élet végül furcsa megoldást kínál.

 

GÖRGEY GÁBOR ÚJ DRÁMAKÖTETÉNEK BEMUTATÓJA

Hol: Magyar Kulturális Intézet

Dátum: szeptember 21, hétfő

Időpont: 18.00 óra

Görgey Gábor Gyilkosság az expresszen c. (eredeti cím: Wiener Walzer) drámakötetét az Ergo Kiadó 2019-ben jelentette meg. A könyv a Szófiai Magyar Kulturális Intézet és a Szófiai Magyar Nagykövetség támogatásával lett kiadva.

A könyvet bemutatja: Mitko Novkov író, irodalmár. Színészek: Ruszi Csanev és Sztefka Janorova és a fordító Ilijána Mihajlova-Szopkova

Görgey Gábor kortárs magyar szerző Wiener Walzer bűnügyi komédiája nem csak felhőtlen szórakozást ígér, hanem olyan morális problémákat is felvet, amelyek emberi minőségünket helyezik górcső alá. A hetvenes években írt krimi-vígjátékból született előadás az értékrend, a morál teljes kiüresedését, önmagából való kifordulását sugallja, azt a napjainkban egyre hangsúlyosabb ellentmondást igazolva, amely szerint az ártatlanság bizonyítása szinte lehetetlen, a bűnösök pedig mindent megúszhatnak, ha az érdek úgy kívánja.

Görgey Gábor (Budapest, 1929) nemcsak költő, író, dramaturg és szépirodalmi műfordító, hanem rendező, színész, fotós és még sok egyéb más. Van egyfajta sajátos humora, és szerzőként enyhe szarkazmussal tárja fel az emberi gyengeségeket. Azt mondja magáról, hogy szereti a kontrasztokat, és amikor érzékenyebben akarja kifejezni őket, iróniához és groteszkhez folyamodik, hogy egyensúlyt teremtsen közöttük.

 

SZÓFIAI ZENEI HETEK(szeptember 6.október 1.) keretében

PETHŐ REBEKA FUVOLA ÉS PETHŐ CSABA GITÁR

Hol: Szófia – Bulgária Hangversenyterem Akszakov utca 1.

Dátum:szeptember 24., csütörtök

Időpont: 19.00 Belépés: jeggyel

Pethő Rebeka és Pethő Csaba testvérpár, hangszertanulásuk kezdete óta együtt zenélnek. Mindketten a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceumban végezték a középiskolát, klasszikus fuvola és gitár szakon. 2019 szeptembere óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatják tanulmányaikat. Közös repertoárjuk rendkívül színes, hiszen egyaránt szeretnek játszani klasszikus, jazz és kortárs zenét, továbbá saját szerzeményeiket is előadják.  A Pethő Rebeka & Pethő Csaba Duo 2020-ban bekerült a Connectarts 10 kiválasztott produkciói közé, ahol stúdiófotózást, videoklippkészítést, és a Connectarts weboldalán megjelenést nyertünk. A megjelenés szeptember végére várható. A fénykép a Connectarts jóvoltából készült. Fényképezte Florin Ghenade.

Pethő Rebeka az idei Bács Lajos-díj nyertese a Magyar Zenei Fesztiválon, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében. Szófiában való részvétele után Pethő Rebeka a római Magyar Akadémián koncertezik, és 2021 januárjában vendége lesz a magyar zeneszerzőnek, pedagógusnak és karmesternek, Bács Lajosnak szentelt emlékesten.

ProgramGiuliani: Duettino facile, op. 77, Celso Machado: Pacoca,   Julian Byzantine: Brazil táncok, Pethő Rebeka-Pethő Csaba: Világosodás, Bartók: Este a székelyeknél, Bartók: Román népi táncok, Piazzolla: Revirado, Piazzolla: Libertango

 

NEMZETKÖZI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL ORFEUM – PLOVDIV

SZŐLLŐSSY BALÁZS RÉSZVÉTELÉVEL

Hol: Plovdiv – Kis Ókeresztény Bazilika

Mikor: szeptember 24-26.

Nemzetközi költészeti filmfesztivál ORFEUM“ – PLOVDIV 2020 a Plovdiv LIK alapítvány projektje.

Szőllőssy Balázs (Budapest, 1981) költő, fordító, szerkesztő, kulturális menedzser. Szőllőssy Balázs 1981-ben született Budán. Első verseskötete, A szabadság két jelentése 2010-ben jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában. A Fiatal Írók Szövetségének titkára, 2011-2016 között Borbáth Péterrel közösen a FISZ debütkötetek és a FISZ Könyvek sorozatszerkesztője, számos irodalmi és összművészeti rendezvény szervezője.

Szervező: Plovdiv LIK Alapítvány

A projekt a Plovdivi Önkormányzat 2020-as kulturális naptárának része.

A fesztivál oldala: https://www.orpheus-plovdiv.eu/bg/

 

SOFIA SCIENCE FESTIVAL(szeptember 26-29.)

ASZTALOS LILLA ONLINE RÉSZVÉTELÉVEL

Hol: Szófia Tech Parkélő online előadás a DNK teremben

Mikor: szeptember  26., szombat

Időpont: 15.00

Az előadás nyelve angol. A bolgár fordítás biztosított.

Az eseményre való belépés díjmentes, de szükséges az online regisztrációitt.

A Sofia Science Festival idén tizedik alkalommal, szeptember 26-tól október 2-ig kerül megrendezésre, a British Council szervezésében.

AZ ELŐADÁS TÉMÁJA: ÚJ EGÉSZSÉGÜGYI BIGYÓKPANACEA VAGY ÉRZÉKELÉS?

Nem telik el egy nap sem anélkül, hogy ne hallanánk egy újabb újításról: robot sebészeti beavatkozásról, a szervek 3D biológiai nyomtatásáról vagy big data felhasználásával végzett diagnosztikáról. De akkor miért fordulunk gyakrabban Dr. Google-hoz, mint egészségügyi szakemberhez? Az új valóság új előnyökkel jár, de új fenyegetéseket is jelent.

Asztalos Lilla gépészmérnök és a FameLab Hungary 2019 tudománykommunikációs verseny győztese messze nem szenzációhajhász módon, hanem kiegyensúlyozottan közelíti meg az orvostudomány negyedik ipari forradalmának hatását. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudományi és Technológia Tanszékénék doktoranduszaként Lilla kutatási területe az implantátumok mechanikai és korróziós károsodásának vizsgálata, személyes meggyőződése pedig az, hogy az áltudomány kezelésének egyetlen módja a tények és a kritika elmondása.

A fesztivál részletes programja

Asztalos Lilla előadasáról bővebben.

A magyar részvétel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával valósul meg.

 

NYELVEK EURÓPAI NAPJA. FÓKUSZBAN:A FORDÍTÁS    

Hol: online vagy személyesen a Magyar Kulturális Intézetben – regisztráció szükséges

Dátum: szeptember 30.október 2.

Időpont: élőben 16.00-18.00 | online 17.00-18.00

MAGYAR RÉSZVÉTEL: online 2020. október 02., péntek,  17 órától | élőben az intézetben 16-18 óra között várjuk az érdeklődőket.

2020-ban rendhagyó módon online rendezvénysorozat keretében ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját szeptember 30. és október 2. között. Az érdeklődőknek az online programok során lehetősége lesz díjakat nyerni és megtanulni kedvenc szavait számos idegen nyelven; beszélgethetnek a különböző kulturális központok képviselőivel, és megismerkedhetnek a nyelvtanulás legjobb lehetőségeivel.

A részletes programért keressék fel a honlapunkat.

Az esemény az Európai Unió kulturális központjainak hálózatának, az EUNIC kezdeményezésének része, és más országok nagykövetségeivel és kulturális intézeteivel együttműködve kerül megrendezésre.

 

MESÉS SZOMBAT: MAGYAR NÉPMESÉK

Hol: A Magyar Kulturális Intézet youtube csatornáján

Dátum: minden szombaton 

Időpont:  10.00 órától

A verseket felolvassa: Marina Kuzmanova

"AZ ELÉGEDETLEN PÓPA" – Legszebb magyar népmesék c. gyűjteményéből (kiad. Narodna mladezs, Szófia, 1964, Konsztantin Konsztantinov fordításában orosz nyelvről)

"A CSILLAGSZEMŰ JUHÁSZ" – Legszebb magyar népmesék gyűjteményéből (kiad. Magyar Kulturális Intézet, Szófia, 1955, Andrej Dimitrov  fordításában magyar nyelvről)

"AZ OKOS LÁNY" – Legszebb magyar népmesék gyűjteményéből (kiad. Magyar Kulturális Intézet, Szófia, 1955, Andrej Dimitrov  fordításában magyar nyelvről)

"A SZEGÉNY JUHÁSZ" – Legszebb magyar népmesék gyűjteményéből (kiad. Magyar Kulturális Intézet, Szófia, 1955, Andrej Dimitrov  fordításában magyar nyelvről)

 

 

MŰFORDÍTÓI VERSENY KORTÁRS MAGYAR IRODALOM FORDÍTÁSÁRA

A Bolgár Műfordítók Szövetsége, a Szófiai Magyar Intézet és a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka műfordítói versenyt hirdet kortárs magyar próza és költészet fordítására.

A verseny Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma Vendégoktatók a magyar kultúráért programja anyagi támogatásával, valamint a szófiai magyar vendégtanár együttműködésével valósul meg.

A műfordítói verseny partnerei a Literaturen Vesztnik és az Irodalmi és Fordító Ház

A versenykiírás azoknak a magyar nyelvről fordítóknak szól, akiknek fordításában legfeljebb egy könyv jelent meg eddig; lehet azonban publikációjuk folyóiratokban. A verseny anonim. A résztvevők ugyanazt a prózai szöveget vagy költemény fordítják le. A beérkezett pályaműveket a Bolgár Műfordítók Szövetsége, a Szófiai Magyar Intézet és a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka képviselőjéből álló szakértő zsűri értékeli. Az eredményhirdetés után a zsűri tagjainak vezetésével műhelyfoglalkozás keretében megvitatásra kerülnek a beküldött fordítások és az azokban felmerült problémák.  A műhelyfoglalkozás nyitott minden résztvevő számára.

DÍJAK

Próza                                                            

I. díj – 300 leva                                 

II. díj – 200 leva                                

III. díj – 100 leva       

Vers

I.díj – 300 leva

II. díj – 200 leva

III. díj – 100 leva

Különdíj: A Magyar Fordítóház Alapítvány által biztosított egyhetes ösztöndíj a Balatonfüredi Fordítóházban

Ösztönzésül további díjak: magyar és bolgár nyelvű könyvek

A legjobb pályaműveket a Literaturen vesztnik megjelenteti.

FORDÍTANDÓ SZÖVEG

Dragomán György elbeszélése és/vagy Kabai Lóránt verse

A szövegek elérhetők a Bolgár Műfordítók Szövetsége Fordítók szövetsége Bulgáriában és a Szófiai Magyar Intézet http://www.uki.bg honlapján.

KI VEHET RÉSZT:

- a magyar szak egykori és jelenlegi diákjai

- megfelelő szintű magyar tudással rendelkező személyek

- a jelentkezőknek lehet napilapokban, folyóiratokban megjelent fordítása ás legfeljebb egy kiadott könyv fordítása

A VERSENY ANONÍM.

A VERSENY FELTÉTELEI

A résztvevők legkésőbb 2020. október 4-ig elküldik elektronikus formában (.doc, .docx) a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre:

- az elbeszélés és/vagy költemény fordítását (a fordítást tartalmazó fájlban ne tüntessék fel személyes adataikat, pl. A fordító nevét)

- az elküldött fordítás szerzőjét tanúsító kötetlen szövegű nyilatkozatot

HATÁRIDŐK

- beküldési határidő: 2020. október 4.

- eredményhirdetés: 2020. november 12.

- műhelyfoglalkozás a zsűri tagjainak vezetésével – a beküldött pályamunkák megvitatása minden résztvevő számára: 2020. november 13.

- A nyertes tartózkodása a balatonfüredi Fordítóházban: 2020 tél/2021 tavasz

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT FORDULJANAK HOZZÁNK:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

X. NEMZETKÖZI LISZT-BARTÓK ZONGORAVERSENY

Szófia, 2020. december 4-7.

Magyarország Szófiai Nagykövetsége – Szófiai Magyar Intézet és a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia meghirdetik a X. Liszt-Bartók Zongoraversenyt

Az esemény fővédnöke a bolgár kulturális miniszter

A jubileumi X. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyt a két nagy magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc és Bartók Béla munkásságának szenteljük.

A jelentkezési határidő: 2020. november 20.  Kérjük a jelentkezési lapot és a szükséges okiratokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldeni.

A zsűritagok koncertje: december 6., vasárnap, 19.00 óra, a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia koncertterme

Gálakoncert: december 7., hétfő, 19:00 óra, a Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia koncertterme

A koncertekre a belépés ingyenes.

Részletes tájékoztató a zongoraversennyel kapcsolatban a Szófiai Magyar Intézet honlapján található.

www.uki.bg

A zongoraverseny Magyarország Nemzeti Kulturális Alapja anyagi támogatásával valósul meg.