A 30 éve szabadon című kiállítás megnyitója a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából

KIÁLLÍTÁS november 5. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

MITKO NOVKOV író részvételével

A kiállításban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által rendelkezésünkre bocsájtott tablók mellett FORTEPAN képek láthatóak 1989-90-ből.

1989-ben kezdetét vette a XX. század legsikeresebb európai szabadságmozgalma. Budapesten, Prágában, Varsóban, Lipcsében, Drezdában, Kelet-Berlinben és Temesvárott emberek százezrei vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a szovjet megszállás által rájuk kényszerített reményvesztett és szürke évtizedek ellen, szabadságot és függetlenséget követelve. Az első szabad levegővétel pillanatai mindannyiunk számára kitüntetett emlékké váltak.

Vannak pillanatok, amelyek beleégnek egy nemzet emlékezetébe. Ilyen volt 1989. június 16-a, amikor Budapesten több százezer ember gyűlt össze a Hősök terén, hogy részt vegyen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének és társainak újratemetésén. A búcsúszertartást a rádión és a televíziókészülékek előtt további milliók követték figyelemmel egész Magyarországon. Ekkor hangzott el Orbán Viktor beszéde, amelyben a fiatal politikus szabad választásokat és a szovjet hadsereg azonnali kivonását követelte. (Részlet a kiállításból)