KIÁLLÍTÁSszeptember17.| kedd| 17.30 óraSzófiaSzredec Galéria

ART 4 DIPLOMACY KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A Petya Ilieva festőművész ötlete alapján megvalósuló kiállítás 30 ország népművészeti motívumát mutatja be, amelyekkel Szófia központjában lévő villamos szekrényeket díszítettek fel. Ezzel illusztrálva, hogy mennyire hasonlóak az egyes országok népművészeti elemei. A kiállítás védnöke őexc. Ahmed al Madbuh, támogatói pedig Azerbajdzsán, Indonézia és Olaszország nagykövetei.

A magyar kalocsai motívum a Vrabcsa utca és a Vaszil Levszki út sarkán található villamos szekrényen látható. A képek egy évig maradnak a villamos szekrényeken.

Az ó-kalocsai hímzések egyszínűek voltak. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére. A huszadik század első harmadától kezdve viszont igen színessé vált a kalocsai hímzés. A legismertebb, alkalmazott sajátos, helyi elnevezésű színek: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigysárga, fecskenyakvörös, vadgalambkék, gálickék, bársonykék. A kalocsai színes hímzésben jelenleg használatos a hat főszín két árnyalatban, melyeket így célszerű párosítani: a bordót a pirossal, a rózsaszínt saját sötétebb árnyalatával, a narancssárgát citromsárgával, a kéket saját sötétebb árnyalatával, a lilát saját sötétebb árnyalatával és a zöldet saját sötétebb árnyalatával.

A mintavilágban törekszenek a természetábrázolásra. Igen elterjedt volt a virágornamentika, amely a mezőkön és kertekben megtalálható növények: az ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, különböző bogyók, nefelejcs, gyöngyvirág stb. rajzolata volt. A már felsoroltak mellett kedvelt motívumok voltak: rozmaringos, szíves, kerekrúzsás, hosszúrúzsás, nyolcas, szőlőfejes, szilvamagos, szederindás, búzakalászos, pipacsos, harcsás minták is.

A projekt támogatója a CSEZ Áramszolgáltató Vállalat.

A kiállítás 2019. szeptember 27-ig látogatható.