KIÁLLÍTÁS  június 11. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A SZÓFIAI FOTÓHÓNAP JUBILEUMI X. KIADÁSA

Az idei év három fontos évforduló éve: a fotóművészet 180. évfordulója, a Fotóművészeti Akadémia 20. évfordulója és a Szófiai Fotóhónap 10. évfordulója.

LÓRÁNT ATTILA TÁJBAN ÉLŐ EMBER CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

A kiállítást megnyitja: Nadezsda Pavlova, a Fotóművészeti Akadémia Intéző Bizottságának tagja és a Szófiai Fotóhónap főkoordinátora.

A megnyitón jelen lesz Lóránt Attila fotóművész.

„Ez a könyv azt igyekszik bemutatni, Magyarország 10 nemzeti parkjának különleges természeti képeivel és a bennük élő emberi szereplőkkel, hogy az évszázadok óta a tájban élő ember szerves részévé tud válni a környezetnek, nem használja ki, nem pusztítja el, hanem együtt él vele, és folyamatos alkalmazkodásával még a civilizáció fejlődését is elviselhetővé, beilleszthetővé tudja tenni. Láthatjuk a szürkemarha gulyát kísérő gulyást, az erdőjáró favágót, a túzoktojást mentő madarászt és a leshelyet építő természetfotóst; mindben az a közös, hogy a természetet nem leigázni, meghódítani akarja, hanem vele élni, megismerni, elfogadni és követni annak törvényszerűségeit. Lóránt Attila éveket töltött ezeknek a magyarországi tájaknak és a bennük élő embereknek a megismerésével, és mindig készen álló fényképezőgépével közel hozza őket a képekben, benyomásokban gyönyörködni kívánó Olvasóhoz.” (Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója)

A megnyitó kísérő programja  a ZitheRandom – DEBRECZENI-KIS HELGA ÉS DÖMÉNY KRISZTIAN – koncertje – jazz, népzene és kortárs zene improvizációk citerára.

Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációi – a jazz, a népzene, a  kortárs zeneszerzés és könnyűzenei stílusok spontán keveredése, melyben a pillanat teremti meg a fúziókat, a belső világok összetalálkozása hoz létre párbeszédet, játszadozást, harmóniát. 

Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene szakos hallgatói. Közös zenei munkájukban a citera progresszív megközelítése, a hangszer sajátosságaival és lehetőségeivel való kísérletezés jelenik meg.  Alkotásaikban arra törekednek, hogy a citera hangszertechnikai sajátosságait megtartva,  azokra építve találjanak új zenei gondolatokat és utakat.

A kiállítás 2019. augusztus 31-ig látogatható!