KONCERT április 22. | hétfő | 19.00 óra VárnaFesztivál és Kongresszusi Központ

ROBY LAKATOS ÉS ZENEKARA KONCERTJEa várnai Európai Zenei Fesztivál keretében

Az Európai Zenei Fesztivált 2004 óta rendezik meg Várnában. Alapítója és fő szervezője az Elit Muzik ügynökség, állandó partnerük a Cantus Firmus és a Várnai Önkormányzat.

A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz Roby Lakatos és együttese koncertje, akik most előszőr lépnek fel Bulgáriában.

Roby Lakatos, Lakatos Róbert (Budapest, 1965) magyar hegedűvirtuóz, világzenész.

A híres cigány hegedűsök egyike, Bihari János egyenesági leszármazottja. Gyermekkorát a VI. kerületben töltötte.

Hatévesen a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. Tizenegy éves korában már Járóka Sándor zenekarában játszott. 1984-ben, első zenekarával Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben a Les Ateliers de la Grand Ile klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a jazz ötvözetéből álló saját stílusa.

Megismerkedett olyan világhírű muzsikusokkal, mint Yehudi Menuhin, Stéphane Grappelli, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Maxim Vengerov. Menuhin a pártfogásába vette, mentorként segítette. Amerikai és német szerződések nyomán utolérte a világhír. Tündöklő előadói tehetsége virtuóz technikával párosul. A szaksajtó Paganinihez hasonlítja.

Az együttest két hegedű, nagybőgő, gitár, zongora és cimbalom alkotja. A zenészek klasszikus zenei képzettségű, fiatal, virtuóz művészek, akik egyaránt otthonosak a klasszikus és a cigány zenében.

Előadásukban klasszikus műveket, jazz improvizációkat és magyar cigány zenét hallhat a közönség.

Jegyek az alábbi honlapon vehetők:

https://fccvarna.bg

A koncertet a Szófiai Magyar Intézet támogatja.