KIÁLLÍTÁS / NÉPMŰVÉSZET / GASZTRONÓMIA március 12. | kedd | 18.00 óra Szófiai MagyarIntézet

Nemzeti ünnepünk, március 15- e alkalmából

A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU c. néprajzi kiállítás megnyitója

A kiállítást őexc. Balázsné Harangozó Tekla nagykövet, Szabó Csaba Hollókő polgármestere és Dzseni Madzsarov néprajzkutató nyitja meg

A HOLLÓKŐ NÉPI EGYÜTTES PROGRAMJA – TÁNCHÁZ ÉS ÉTEL-, ITALKÓSTÓLÓ

A néprajzi fotókiállítást a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. bocsátotta rendelkezésünkre

A HOLLÓKŐ, ÉLŐ FALU c. fotókiállítás az UNESCO Világörökség részét képező,67 védett, mesebeli házacskából álló Ófalut mutatja be. A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Kipróbálhatjuk itt a fazekasságot, vagy a szövést, de akad olyan is, amelyikben megszállhatunk, eredeti bútorok között.  Ünnepnapkor a falu lakói felveszik hagyományos, ünnepi ruhájukat. A vendégházakban a falu történeteit betéve tudó nénikék, vagy családok invitálnak asztalukhoz, belekóstolhatunk a hamisítatlan palóc ízekbe, megtapasztalva, milyen az eredeti palócleves, tócsni vagy görhe.

A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe, kocogások, meghitt séták kedvelt helyszíne, A 13. század óta magasodik a falu fölé a vár, és a legenda szerint a település neve is tőle származtatható. 

Az esemény a DSK Bank támogatásával valósul meg.