FILMMŰVÉSZET február 13. | szerda | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A 14. BUSHO BUDAPESTI RÖVIDFILM FESZTIVÁLON BEMUTATOTT ALKOTÁSOKBÓL KÉSZÜLT VÁLOGATÁS VETÍTÉSE, angol felirattal, összesen 130 perc vetítési idő

Belépés díjtalan!

A filmeket dr. Ivan Ivanov, a Nemzeti Színház és Filmművészeti Akadémia tanára mutatja be

2018. augusztus 28 – szeptember 2. között tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely a tavalyi évben kapta meg az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepeltek a programon.

 

A Busho 2018 második helyezettje és a Diákzsűri díjazottja

Kiss Hajni: Utolsó hívás, 27:00 perc

Kárpáti Anikó (61) utolsó napját követjük végig, mielőtt végleg elhagyja az országot, hogy lánya családjához költözzön. Az idősödő nő őrült rohanásba kezd, melynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

 

A Média Tanács legjobb magyar filmnek járó díja

Kovács István: Ostrom, 21:59 perc

A háború pusztította Szarajevóban egy magányos, bosnyák nő vízért indul, hogy végre hajat tudjon mosni. Döntésétől sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

 

A Média Tanács és a Diák Zsűri legjobb animációért  járó díja

Hegyi Olivér: Take me please, 13:00 perc

Egy szakítás, és az azt követő eseményeket mutatja be a film. A fiú hezitál, a lány megunja ezt, a fiú találkozik a lány új barátjával, ami egy kicsit sokkolóbb, mint azt várta. A fiú menekülni szeretne…

 

A SZIGET különdíj nyertese

Tóth Barnabás: Susotázs, 16:00 perc

A két magyar szinkrontolmács napja úgy indul a hűtőgépgyártó konferencián, mint bármelyik másik munka.

 

SOPRON különdíjának nyertese

Dombrovszky Linda: Kockaember, 18:30 perc

Egy idős ember képtelen elfogadni, hogy nyugdíjba küldik, és élete drámai fordulatot vesz, amikor ráébred, hogy nem tudja befejezni élete fő művét.

 

VISEGRAD különdíjának nyertese

Deák Kristóf: A legjobb játék, 19:40 perc

Amikor két térfigyelő biztonsági őr rájön, hogy munkájukat egy frissen telepített mesterséges intelligencia-szoftver fenyegeti, kénytelenek felvenni azzal a kesztyűt – ami végül elég váratlan megoldáshoz vezet.

 

A legjobb címért járó díj nyertese

Szeleczki Rozália: Csodapunci, 13:30 perc

A kamaszlány Léna élete első szexuális élményére készül szerelmével. Ránehezedik azonban a családi mitológia, a csodapunci legendája. Léna végre megtudja, örökölte-e anyjától a csodálatos képességet.

 

A filmeket a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál bocsátotta a rendelkezésünkre.

Az esemény a Nemzeti Színház és Filmművészeti Akadémia Filmművészet szakának együttműködésével valósul meg.