KONCERT  december 20. | csütörtök | 18.00 óra Szófia Magyar Intézet

RADA TOTEVA és NIKOLAJ PAVLOV énekesek koncertje Lehár Ferenc halála 70. évfordulója alkalmából. Zongorán kísér MARIANA MIRCSEVA.

Lehár Ferenc (1870-1948) zeneszerző, operettkomponista, karmester. Előadói pályafutását színházi hegedűsként kezdte, emellett egy katonazenekarban is játszott 1899-ig. Első zeneszerzői próbálkozásai kudarcba fulladtak, ezért átvette apja katona-karmesteri posztját, amelyet csak 1902-ben adott fel, amikor bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely világsiker lett és meghatározta további munkásságának fő irányvonalát. Az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára. Életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

A koncerten a Luxemburg grófja, a Mosoly országa, Paganini és a Vígözvegy című operettek híres áriái és dalai hangzanak el.

Rada Toteva a bolgár Nemzeti Opera szólistája. Repertoárjában az operettirodalom minden nagyobb műve is megtalálható, amelyeket a Sztefan Makedonszki Nemzeti Zenei Színház színpadán játszott el.

Nikolaj Pavlov a Nemzeti Opera szólistája, több zenei verseny díjasa.

Mariana Mircseva hosszú évek ótaa bolgár Nemzeti Opera és a Sztefan Makedonszki Nemzeti Zenei Színház zongorakísérője, számos zongoraverseny díjazottja.