MŰFORDÍTÁS

november 13. | kedd | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A MAGYAR NYELV NAPJA ALKALMÁBÓL KARINTHY FRIGYES HALÁLA 80. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL MEGHIRDETETT MŰFORDÍTÓI VERSENY EREDMÉNYHIRDETÉSE

A versenykiírásban partnerünk a Szófiai Tudományegyetem magyar szaka

A pályázati mű: Találkozás egy fiatalemberrel

Karinthy Frigyes (1887-1938), prózaíró, a XX. századi magyar irodalom első nagy humoristája. A Nyugat köréhez tartozott, Kosztolányi Dezső közeli barátja volt. A század elején nagy eredményeket elérő tudomány már fiatalon vonzotta. Kijelentette, hogy a művészet nem lehetséges tudomány nélkül. Hatással volt rá a freudizmus és korának filozófiai irányzatai. Vegyes érzelmekkel fogadta a Magyar Tanácsköztársaság létrejöttét, amelynek bukása után egyaránt támadták jobbról és balról is. Második házasságából született fia, Karinthy Ferenc író. 1936-ban agyműtétet hajtottak végre rajta, erről szól az Utazás a koponyám körül c. műve. Siófokon hal meg váratlanul 1938-ban.

A Szófiai Magyar Intézet negyedik alkalommal hirdette meg a műfordítói versenyt, amelyet 2013-ban Gárdonyi Géza, 2015-ben Nagy László, 2017-ben Mikszáth Kálmán munkásságának szenteltük. A kezdeményezés célja a fiatalok ösztönzése olvasásra, fordításra, a műfordítás nem könnyű műfaja iránti érdeklődés felkeltése.

 

Az esemény a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi intézete Publishing Hungary programja anyagi támogatásával valósul meg.