KONCERT

október 20. | szombat | 19.00 óra Szófiai Filharmónia – Bulgária Koncertterem, Akszakov utca 1.

MAGYARORSZÁG ÜNNEPE

A SZÓFIAI FILHARMÓNIA ZENEKARA ÉS DORA DELIJSZKA ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE MAGYARORSZÁG NEMZETI ÜNNEPE, OKTÓBER 23-A ÉS A SZÓFIAI MAGYAR INTÉZET 70. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL, VEZÉNYEL HOLLERUNG GÁBOR

Az egyik leghíresebb magyar karmester, Hollerung Gábor vezényletével és Dora Delijszka zongoraművész közreműködésével a közönség magyar klasszikusok műveit hallhatja.

A műsorban:

Kodály Zoltán – Galántai táncok

Liszt Ferenc – Magyar Fantázia

Bartók Béla – Concerto

zongoraszólóDORA DELIJSZKA

Hollerung Gábor (1954) Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, érdemes művész, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, a Budapesti Akadémiai Kórustársaságvezető karnagya, a Zempléni FesztiváL művészeti vezetője, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője.

Tanulmányait a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte karvezetés (1972–77) és karmester szakon (1975–80), ahol Vásárhelyi Zoltán, Párkai István és Kórodi András voltak a tanárai, majd Eric Ericson (1975), Kurt Masur (1978) és Somogyi László (1981) mesterkurzusain képezte tovább magát.

1979–81 között a Miskolci Szimfonikus Zenekar másodkarnagya. 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2001 óta ügyvezető zeneigazgatója. Vendégkarmesterként szám 1978–80 között a Budapesti Akadémiai Kórustársaság másodkarnagya, majd 1980-tól vezető karnagya, művészeti vezetője. Rendkívüli sikersorozatot mondhat magáénak, énekkarával Európa valamennyi rangos kórusversenyén ért el első helyezést, több nagydíj, így a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíja és a Llangolleni „Világ Kórusa” cím elnyerése is az ő nevéhez fűződik. Debrecenben a legjobb karnagynak járó díjat neki ítélte a zsűri 1984-ben.

Énekkara a világ 30 legjobb kórusa között meghívást kapott a Sydney World Symposium on Choral Music rendezvényre, valamint a Taipei Nemzetközi Kórusfesztiválra. A Jeruzsálemi Liturgica Fesztivál rendszeres résztvevője volt. Számos hazai és külföldi zenekarral lépett már fel.

2002–2005 között a Jerusalem Symphony Orchestra első vendégkarmestere, 2002-től 2007-ig a Philharmonia Singers Tel Aviv zenei tanácsadója. Számos európai zenekarral való fellépésén kívül szerepelt az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Cincinnati Szimfonikus Zenekar, a Brazil Szimfonikus Zenekar, a Shanghai Szimfonikus Zenekar, a Kantoni Szimfonikus Zenekar és a Taipei Nemzeti Szimfonikus Zenekar vendégkarmestereként.

Munkásságáért megkapta az Érdemes művész (2015), Jeruzsálem-díj (2006), Liszt Ferenc-díj (2004), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje(2002) érdemrendeket.

Jegyek a Filharmónia pénztárában és on-line kaphatók. Korlátozott számú meghívó igényelhető a Szófiai Magyar Intézetben.