KONCERT

szeptember 26. | szerda | 19.00 óra Szófia Teahouse, G. Benkovszki utca 11.

szeptember 27. |csütörtök Haszkovo – Haszkovoi Jazz Fesztivál                                          

WEISZ GÁBOR SZAXOFONOS, NIKOLAJ IVANOV OM ÉS PETER JORDANOV-BUNNY KONCERTJE

Weisz Gábor – tenor szakszofon, fuvola

Nikolaj Ivanov OM – gitár, zongora, hangeffektusok

Peter Jordanov-Bunny – ütős hangszerek

Weisz Gábor 1975-ben született Pakson. Nyolcévesen kezdett foglalkozni zenével, kezdetben trombitálni tanult, majd a szaxofont választotta. Hamarosan a Szekszárd Big Band szaxofonistája lett. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz szakán végezte el.  Akadémia évei alatt lett a Hungarian Central Fire Brigade Big Band tagja, amelynek 15 éven át vezető saxofon szólistája. Az együttes a magyar és nemzetközi fesztiválok rendszeres résztvevője. Weisz Gábor egyike a legnépszerűbb session-saxofonistáknak, egyaránt jól játszik trombitán, basszgitáron és fuvolán mainstream pop, funk-soul, blues és jazz műfajokban. Játszott a Dzsindzsa, Road Six Sax és a Double Weisz zenekarokban. A Dzsindzsát maga Wiesz alapította 2002-ben. A Hock Ernő basszgitárossal és Szabó G. Hunor dobossal együtt alkotott trió a mai magyar avantgárd jazz legérdekesebb képviselője, három albumuk jelent meg. az 1998-ban megalakult Road Six Sax Kvartett több mint száz fesztiválon vett részt saját hangszerelésű jazz és népzenei programmal. A Double Weisz kvintettet testvérével, Jánossal alapította.  A zenekar hangvételét a jazz, a klasszikus zene, és a népzene hármas egysége formálja, friss és szabad felfogású játékmóddal. A hangszerelés is igen változatos: néhol kimondottan könnyed, máskor kísérletező, kortárs elemeket találhatunk játékukban, mely alkalomadtán akár a groteszkbe hajló humort sem nélkülözi. A kompozíciók mély zenei igényességgel születtek, és a nagy dinamikai különbségek még színesebbé teszik a hangzást, amely kiváló hangszerelési megoldásokkal és egyéni szólókkal társul.

Nikolaj Ivanov zenész, zeneszerző, festőművész a hagyományokat ötvözi a kortárs művészettel, különböző műfajokat és ábrázoló technikákat alkalmaz zenei kísérleteiben. 1991-ben létrehozta az első bolgár etno-ambient együttest OM névvel. Az OM bolgár hagyományos hangszereket és motívumokat vegyít akusztikus gitárral, zongorával és más elektronikus hangszerrel. Az évek során az együttes tagjai változtak, de az alapvető mozgató erő annak alapítója, Nikolaj Ivanov maradt. Az együttes számos bolgár és nemzetközi fesztiválon vett részt. 15 albumuk jelent meg.

Peter Jordanov-Bunny végjárta Európa, Ázsia és a Távol-Kelet legtöbb fesztiválját az Oratnica Együttes tagjaként. Különböző ütős hangszereken játszik és a bolgár folklór elemeit modern, könnyed formában adja elő. Az utóbbi évek legígéretesebb fiatal bolgár ütőhangszeres zenésze. A Nikolaj Ivanovval együtt megszólaltatott zenéjük különböző stílusok bonyolult szintézise, ahol a hangsúly az egyes hangok vibrációján van.

A Haszkovo Jazz Fesztivál először 1997-ben került megrendezésre. Az azóta minden évben szeptember végén megrendezett esemény a nemzeti jazz fesztiválok elismert képviselőjévé vált, ahol az évek során a világ több mint 1300 neves művésze vett részt. Alapítója és igazgatója Dimitar Ruszev jazz gitáros. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes. Az alapvető cél a jazz művészet népszerűsítése, lehetőséget adni a műfaj fiatal művelőinek a bemutatkozásra. A fesztivál kísérő programjai között irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatója, nyílt órák, munkaműhelyek, előadások, filmbemutatók találhatók.

A magyar résztvevő fellépésére a Szófiai Magyar Intézet együttműködésével és a budapesti Malko Teatro anyagi támogatásával kerül sor.