ZENE

szeptember 21. | péntek | 18.30 óra Szófiai Magyar Intézet

A KROÓ GYÖRGY ZENEISKOLA VONÓS ÉS KAMARAZENEKAR KONCERTJE

Szólisták: Krisztina Taraszova, Kovács Bernadett – zongora, Kührner Krisztina – cselló, Héja László ‒ klarinét

Belépés meghívóval!

A műsorban Bartók Béla, Chopin, Marin Goleminov, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Charles-CamilleSaint-Saëns művei hallhatók

Kroó György Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (AMI), Budapest

A Kroó György Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 25 tagú együttese szeptember 21-én 18.30 órai kezdettel koncertet ad a Szófiai Magyar Intézetben. A tanárokból és diákokból álló vonós- és szimfonikus kamarazenekar bemutatkozásán túl zongora és klarinét szólót is hallhat a közönség.

A budapesti Kroó György Zeneiskola a magyar főváros egyik legdinamikusabban fejlődő alapfokú művészetoktatási intézménye. 1000 diák részére biztosítanak zene- és képzőművészeti képzést, több mint 60 fős tanári kar vezetésével. A zenekar vezetője Fűzesséryné Dudás Eszter.

Növendékeik és együtteseik rangos hazai versenyek díjazottjai, többen közülük közép- és felsőfokú oktatási intézmények sikeres felvételizői. Művésztanáraik nem csak pedagógusként, hanem előadóművészként is elismert kiváló szakemberek. Dr. Széll Rita igazgatónő 2010 szeptembere óta vezeti az intézményt, igazgatása alatt új művészeti ágak (népzene, képzőművészet) oktatása vette kezdetét. Kroó György magyar zenetörténész, zenekritikus és zeneakadémiai tanár nevét 2012-ben vette fel ünnepélyes keretek között az iskola. 

A Kroó György Szimfonikus Zenekart néhány vonós növendék alapította 2000 szeptemberében. Az intézmény jelentős figyelmet fordít az utánpótlásra és a közös zenélésre, az elmúlt másfél évtized során kb. 70 főre bővült a zenekar taglétszáma. Fiatalabb és idősebb növendékek, valamint tanáraik is rendszeresen muzsikálnak együtt kisebb-nagyobb összeállítású együttesekben, vonós- és szimfonikus zenekari repertoárjuk a barokktól napjaink zenéjéig terjed. Felléptek szinte mindenhol Magyarországon, de volt több külföldi turnéjuk is – Bécsben, Madridban, Krakkóban és az USA-ban is. 2018-ban a zenekar lengyelés bolgár iskolák partnereként koncertezik Bulgáriában az Erasmus+ program keretében.