FILMMŰVÉSZET

szeptember 21. | péntek | 19.00 óra Burgasz – Flora Központ, Csiga szabadtéri színpad, Tengeri Kaszinó

TÖRTÉNELMI DOKUMENTUMFILMEK NEMZETKÖZI SEREGSZEMLÉJE ( 2018. szeptember 19-22.)

A SZÜRKE SENKIK című magyar film vetítése, rendező Kovács István, 2016, 64 perc

producer Lajos Tamás, forgatókönyíró: Köbli Norbert, zene: Faltay Csaba, vágó: Duszka Gábor Péter, szereplők: Kovács József, Trill Zsolt, Keszég László, Björn Freiberg, Molnár Levente

Első világháborús történet egy magyar-osztrák-román felderítőcsapatról, amely öngyilkos küldetésben, ellenséges vonalak mögött kísérel meg megsemmisíteni egy korabeli olasz kommunikációs központot.

A filmet a Film Positive Productions Kft. készítette a Média Tanács támogatásával, vetítésére a Szófiai Magyar Nagykövetség Szófiai Magyar Intézete támogatásával kerül sor.

 

 

A történelmi tárgyú filmek iránti érdeklődés a kortárs dokumentumfilm készítés elmúlt évtizedére jellemző irányzat. A Történelmi Dokumentumfilmek Nemzetközi Seregszemléje – DOCK, először kerül megrendezésre Burgaszban 2018. szeptember 19-22. között. A fesztivál első kiadásának versenyprogramjában kilenc film vesz részt, különprogramját az I. világháború végének 100. évfordulójának szentelik, a szabadprogramban pedig a világ dokumentumfilmjeinek legjavát mutatják be. A filmeket képzett szakemberekből álló nemzetközi zsűri értékeli és adja át a megítélt díjakat.

A fesztivál vendégei színészek, rendezők és forgatókönyvírók a világ minden tájáról, a vetítések ingyenesek. A DOCK küldetésének érzi, hogy az esemény a bolgár kulturális élet meghatározó rendezvényévé váljon és hozzájáruljon a világtörténelem megismeréséhez a filmművészet attraktív megközelítésével.

A fesztiválról bővebben a http://filmfestburgas.com/ honlapon olvasható.

Az I. világháborúnak szentelt magyar film bemutatására a fesztivál különprogramjában kerül sor.

A fesztivál media partnere a Darik Rádió.