KIÁLLÍTÁS

szeptember 17. | hétfő | 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

A SZÁLAKBA ZÁRT TÖRTÉNETEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítás a Magyar Kárpitművészek Egyesülete alapítása 22. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

A kiállítást Molnár Eszter és Violeta Vaszilcsina művészettörténészek nyitják meg

A kiállítás kurátora: Kneisz Eszter, gobelin művész

Kiállító művészek: Molnár Eszter, Székely Judit, Lencséd Ida, Pápai Lívia, Pasqualetti Eleonóra, Balogh Edit, Malik Irén, Bényi Eszter, Maevszka Koncz Borjána, Pázmány Judit, Penkala Éva, Kiss Katalin, Kneisz Eszter, Szabó Verona, Bocz Bea

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 1996-ban alakult és azóta nonprofit, közhasznú szakmai egyesületként működik. Összefogja a szakma jeles képviselőit, akik elkötelezett hívei a szövött textilnek, kárpitnak. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete több mint nyolcvan tagot összefogó művészeti szervezetté bővült, mely az európai gyakorlathoz mérten nagyszámú közösségnek tekinthető. Összefogja és képviseli magyarországi tagsága mellett a határon túli művészeket is (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia). A Magyar Kárpitművészek Egyesülete eddig több mint száz nemzetközi és hazai kiállítás résztvevője és rendezője volt.

Az európai művészet történetében a kárpitszövés sajátos és szuverén, korokat átívelő, időtlen műfaj. Napjainkban is él és változik, megújult formai és tartalmi értékeivel, a XX. és XXI. századnak különleges képviselőjeként.

A kárpit terv különböző művészeti technikákkal készül: rajz, festészet, kollázs, számítógépes grafika. Ezután következik a kárpit méretének megfelelő karton rajzolása, amely alapján készül a szövés. Hosszantartó, összetett feladat mire kész lesz egy mű.

A kárpitművészek a hagyományos műfajon túl alakították ki önálló szemléletüket és ezek a technikai jellegzetességek valamint az egyéni sajátosságok izgalmas dimenziókat nyitottak meg.

Szófiában egy válogatást szeretnénk tagságunk munkáiból bemutatni, amellyel ízelítőt nyújtanánk a bolgár művészeknek és érdeklődőknek a mai  magyar kárpitművészetből, az Egyesület 22-ig évfordulója alkalmából. Célunk megismertetni és népszerűsíteni szélesebb körben ezt a régi technikát, mely Bulgáriában sem ismeretlen. Például a csiprovszki régi szőnyegek, szőttesek és a mai, új megfogalmazású kárpitok, melyekkel a szófiai galériákban találkozhatunk. A kiállításunk címe utalás művészeink különböző látásmódjára, sokszínűségére. Ez a kiállítás egy tematika nélküli kiállítás, melyben mindenki elmondhatja saját történetét minden kötöttség nélkül vallja a kurátor, Kneisz Eszter.

A kiállítás 2018. október 17-ig látogatható!