SZÍNHÁZ

június 1-11., péntek – hétfő Várna

XXVI. VÁRNAI NYÁR NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL (2018. június 1-11.)

Jászay Tamás, színházi kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja részvételével

A Várnai Nyár Nemzetközi Színházi Fesztivál Bulgária legnagyobb színházi eseménye, az Európai Fesztivál minősítés birtokosa, az Európai Fesztiválszövetség Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért platformjának része. 2017-ben elnyerte a legrangosabb fesztivál minősítést is.

Az idei kiadáson 44 esemény várja a közönséget a hagyományos június eleji időszakban. Bemutatásra kerülnek az elmúlt évad legjelentősebb bolgár színpadi alkotásai, valamint olasz, francia cseh és más külföldi darabok drámai, zenés és átmeneti műfajokban.

A magyar résztvevők a fesztivállal párhuzamosan zajló eseményeken vesznek részt – Jászay Tamás június 5-9., Verebes Ernő június 3-8. közötti időszakban: részt vesznek a fesztiválok és a modern színház hatását elemző nemzetközi vitaműsorban, showcase színészekkel való beszélgetéseken.

Jászay Tamás színházi kritikus, szerkesztő, egyetemi tanár, kurátor. 2003 óta szabadúszó újságíró. Az elmúlt 15 év alatt több mint 1000 publikációja jelent meg a világ tíz nyelvén nyomtatott és elektronikus kiadványokban. 2008 óta a legnagyobb magyar kritikus portál, a Revizor szerkesztője és állandó szerzője. A Kaposvári  és a Szegedi Egyetem tanára.

Verebes Ernő Zentán, a volt Jugoszláviában született, ott végezte el középiskolai és egyetemi tanulmányait. 1989-ben diplomázott a Szarajevói Zeneakadémián zeneszerzői szakon, majd 1992-ben Budapesten fejezte be az aspirantúrát. A zeneszerző, költő, író jelenleg a Nemzeti Színház dramaturgja. Itt tartják Magyarország legnagyobb nemzetközi színházi fesztiválját – MITEM (Madách International Theatre Meeting).

 Jászay Tamás

 Verebes Ernő