FOTÓMŰVÉSZET 

június 6., szerda, 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

SZÓFIAI FOTÓHÓNAP. TÉMÁJA: ERŐ

KONKOLY-THEGE GYÖRGY SZIGET CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA

A kiállítást maga az alkotó és VELICSKA TODOROVA, a Fotóművészeti Akadémia Igazgató Tanácsának elnöke, valamint JAVOR GANCSEV, a Djukan Meloman Zenebolt és Iroda tulajdonosa nyitja meg

Mindenki számára ismert, hogy a fényképészet ereje a látvány és nem a szó. Ezért nem is magyarázzuk el, hány formában is találkozhatunk az ERŐ-vel. Inkább az alkotók képzeletére bízzuk, hogy bemutassák az ERŐ-t hagyományos vagy meglepő nézőpontból, keresett vagy rátalált, reális vagy absztrakt képekben.

A szerző így vall magáról:

Pécsett születtem 1957 – ben, és ott jártam általános iskolába és gimnáziumba is. A Közgazdasági Egyetemet Budapesten végeztem el, majd a Taurus Gumigyár külkereskedelmi osztályán dolgoztam néhány évig.

24-25 éves koromban üzleti úton jártam többek közt Pakisztánban, Szíriában, Afganisztánban, Törökországban. Később tolmácsoltam, majd 1991-94 között a Bahia bolthálózatnak vásároltam árut, főleg Ázsiában. Mikor ez a munka véget ért, akkor kezdtem el a kinti évek alatt készített képeimet eladni újságoknak, magazinoknak. Az évek során a legtöbb magyar magazinban jelentek meg képeim. Évekig az én fotóim voltak a Képes Európa bedekkerében, rendszeresen jelentek meg anyagaim a Malév Horizon magazinjában és sok más hazai és néhány külföldi kiadványban.

Nagyon sok tárlatot rendezek Magyarországon és külföldön. Volt kiállításom Indiáról, a Galapagos szigetekről, Indonéziáról, Laoszról és Vietnamról. Tematikus kiállításokat is szoktam rendezni, ilyen volt az "Éjszaka", "Kirakat", "Ételképek".

A Dán Nagykövetség segítségével a Christiania-t (Koppenhága "hippi" negyedét), a Török Nagykövetség támogatásával pedig Isztambult mutattam be.

A Sziget fesztivált több mint 10 éve fotózom. Nem a koncerteket (persze néha azokat is), inkább a Sziget életét és résztvevőit. Más hazai fesztiválokat is fotózok, mint például a tradicionális Kurultáj fesztivált vagy a kisebb kulturális rendezvényt, a Mediawave-et.

A kiállítás 2018. augusztus 17-ig tekinthető meg.